Svédországi magyarok topicja! (beszélgetés)
mostanabn sok melo van az irodaban,es egeszsegileg sem vagyok jol,es delutan kettore, mar alig huzom magam,es 4-ig melozok:S
utana meg otthon kezdem a masodik muszakot:D
mosas, hazimunka,stb...
huuu, de unom mar, illetve azt unom, hogy orokke hulla vagyok...
jo reggelt kedves,es meg kedvetlen forumozok:))
en olyan faradt vagyok mar igy hetvegere,alig birtam eljonni dolgozni.
sziasztok.
ha az elettarsamnak van szemelyi szama,en is megkapom? hivatalos okirat van rola,angolul is..
Milyen érdekes az élet mi pedig pont akkor jöttünk ki, mikor öt évesek voltunk :).
Gratulálok nektek! Sok szép évet még együtt!
Annak örülök a legeslegjobban,hogy végre hallok olyan magyarokról, akik rendesek, segítőkészek és távol áll tőlük az az undorító mentalitás, amiben nekem és sokan másoknak is részünk volt. Annyira jó ezt hallani!
Meg persze azt is,hogy ilyen jól alakulnak a dolgok!!!! :)))
hello mindenkinek, nem hiszitek el, de mar en is gondoltam ra hogy ha mind itt leszunk mar kint, akkor ossze kene roffenni valahogy valahol :))) Jo ez a forum :)
Virag nektek gratula! Tok jo, a szerelem a legfontosabb! Ha nem lennenk egymasnak ilyenn erosen ilyen feltetel nelkul, akkor nem is tudom eljutnank.e barmeddig is...
Eeeees nem gyozom a jo hireket ontani magambol... szoval ma sikerult kivennunk egy masik szobat, holnapp koltozunk :)) Persze ismeroson keresztul ezt is, szoval meg egyszer le a kalappal a kinti magyarok elott, vannak boven rendes emberek koztuk :)
Most mar csak melo kell a ferjemnek majd egy lakas a csaladnak es johetnek a fiuk. Hjaj...
en is belemelegedtem,neki fogtam ujra ismeteltem az ^A^-t,es kicsit belekostoltam a B-be is, amit nem ertek, azt kihagyom...
mit csinaljak, ez is tobb mint a semmi..
tavaly ilyenkor meg agy szot sem tudtam,ahoz kepest jol allok:)
Képzeljétek (ez mondjuk nem feltétlen tart igényt a nagy nyilvánosság érdeklődésére, de azért elmondom), ma van az ötéves évfordulónk a párommal! :)))
Annyira durva,hogy kerek öt éve annak,hogy kijöttem ide először. Álmaimban nem hittem volna, hogy öt évre rá én fogok itt nagy beszámolókat írni a svéd helyzetről, itt fogok lakni, beszélni fogom a nyelvet, dolgozni fogok, suliba járni, áááááááá :))
Nagyon komoly. :)
Csak gondoltam, megosztom veletek is :))
:)
Úgy működik a dolog,hogy ha a vezérlőpultban hozzáadod a svéd billentyűzetet is, akkor csak annyi történik,hogy az alsó sávban megjelenik egy HU és egy SW mezőcske is. Tehát ha nem úgy állítod be az aktuális gépet, hogy az alapértelmezett nyelv a svéd (vagy a magyar) legyen, akkor nem befolyásol semmit, csak amikor kedved van, átállítod a kis betűcskékre kattintva a nyelvet. Oszt hadd szóljon. :)))
(A laptopunkon átállítottam magyarra az alapértelmezett nyelvet, a párom meg hülyét kap tőle, de hát így szép az élet!!) :))))
jo hat!!!
csak te tanulagass!! :)tusz e kicsit nemetul vagy angolul? :)
mert akkor sokkal konnyebb, mert sok szo van, ami nagyon hasonlo,es konnyebb megjegyezni, megerteni..
vagyis nekem igy van ..
koszi, ezt jo tudni, csak az a bajom, hogy en most a munkahelyrol pingalok:)))
mert hogy 8-16 a melon vagyok, es amikor dolgozom, akkor az ugyfeleknek az adatait kell beirnom a szerzodesekbe, stb...
es nem nagyon allitgathatom ide oda, me ha valamit elbaccckuralok, akko jajjj nekem:)))
ez az oka, es meg az is, hogy a tesommal ketten dolgozunk,es ha epp o ul a gep elott, akkor a fejembe huzna a monitort:DDD ha elkezdene neki sved betuket dobalni a gep :))
Én ismerek személyesen több olyat is, aki életében nem járt nyelviskolába, csak itt él, és kb. egy év alatt elsajátította társalgási szintre a nyelvet.... Szerintem ez a netes tanulgatás tök jó út, és ami nagyon fontos, az a beszéd hallgatása! Vannak svéd rádiók, amik a neten is elérhetőek, ezeket kell rojtosra hallgatni, rengeteget segít.
Csutkababa, nem kell svéd billentyűzet, elég,ha a vezérlőpultban beállítod a svéd billentyűzetet is. ;-) Nekem csak svéd gépem van itt kint, de vígan írom a magyar ékezeteket is. :))
Ha beállítod svédre, akkor az ä betűt az l mellett találod két billentyűvel jobbra, az Enter mellett, az å-t pedig a p betű mellett jobbra. :)
Biztos jó ha már tudsz-tudunk dolgokat, de ahhoz, hogy munkát találjak, meglehet fél mév alatt tanulni társalgási szinten beszélni?
Ezt kérdezem azoktól is akik már kint vannak. Mert a szavakat megtanulja az ember, de a nyelvtani részt, hogy mit miután mondunk az a nehezebb.
hat nezd, en oszinte leszek..
nyilvan nem fogunk karatyolni, meg fel eves tanulas utan:)-de hidd el, megfogsz lepodni, ha kint leszel, hogy olvasod a reklam tablakat az utcan,es megerted!!!!
az uzletben megertesz majd ezt azt, ami ki van irva,
en igy jartam,es olyan jo erzes volt, hogy eletemben eloszor voltam Svedben,es mar ezt azt ertettem,
es ugye a betuk, mar tudtam hogy kell olvasni a "fura betuket"
ez mar egy elony, szerintem, mindenkeppen jobb, mint ha a nullarol kezdenenk...
es a szamok, a szinek, az idojaras, az evszakok, a napok...ezeket mar mind tudom, a jobra, balra, alul, felul ,mellette, bredvid ,hoger sidan,westensidan, lehet nem helyesen irom le, de tudom mit jelent,.meg nincs is sved billenytuzetem, csak angol,de en orulok annaka kicsinek is ,amit mar megtanultam..
es es anyosnak mar svedul irtam az sms-eket,amig meg beszeltem veluk, mert mar nem beszelunk veluk, na,de ez egy masik mese..
ott mar 4 honap netes tanulas utan, tudtam kicsit beszelgetni az "original" sved szomszedasszonnyal...
en boldog voltam..
es egyre tobbet tanulok, de az is igaz, gyakorolni kell, mert nem tanultam egy honapig es mar sokminden nem jutott eszembe...
jo lesz minden, mert ugy akarom :))))
muszaly, nincs mas alternativa!!!
Te hol tartasz a nyelvtanulásban? Arról az oldalról tanulok, amit küldtél. Még egyenlőre az A-nál. Nem tudom mennyire lehet ezzel megtanulni, de furcsa, hogy pl. az élelmiszernél felteszik a szavakat,amiket már tudok, és utána van ez a Teresas bevásárlás. Oké, hogy kihallom a szavakat, meg le is vannak írva és abból megtudom csinálni a feladatot, de egy csomó plusz mondat van még benne, amit nem értek. Itt még elég annyi, hogy a szavakból kitalálom mit kell és nem számít, hogy a többit nem értem?
Próbálok nagyon gyúrni a tanulásra, de nem tudom fél év elég e így, hogy mikor kimegyünk akkor boldoguljak is?!