Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Svédországi magyarok topicja! fórum

Svédországi magyarok topicja! (beszélgetés)

1557. badra7 (válaszként erre: 1531. - 7a3d971c41)
2012. jan. 26. 11:40

Szia Viru!

Szívből gratulálok neked! Csak így tovább!!! :)

Remélem hamarosan már együtt leszel a gyerekekkel és boldogan éltek Svédországban :)

1556. csutkababa (válaszként erre: 1548. - Babuci83)
2012. jan. 26. 08:39

sziasztok!

az ett+en az engem is kiakasztott, mondtam is aposomnak, ezt nem lehet megtanulni:D

azt mondta ne foglalkozzak vele, megertik, ha rosszul is mondom...

mert probaltam benne logikat keresni, pl.:

ha elo vagy ha elettelen dologrol van szo,van e kulombseg, de gyorsan rajottem, nem azon alapszik...

es neha eltalalom, neha nem, tobbszor nem:))

1555. virag32 (válaszként erre: 1554. - Babuci83)
2012. jan. 25. 18:39
Nagyon jól teszed!
1554. babuci83
2012. jan. 25. 18:18
Épp tegnap háborogtam, hogy milyen joguk van ott a gyerekeknek, erre mi történt ma itthon. Megyek a gyerekemért az óvodába és meséli a fiam, hogy az óvónő megcsapta az arcát, 3 éves ő a legkisebb a csoportban. Kiakadtam teljesen rákérdeztem az mi történt ő csak magyarázkodott mi történt, meg hebegett és azt mondta ő nem csapta meg. Csütörtökön azt mondta a fiam, hogy a fenekére csapott. Mondtam ezt is neki, de tagadta. Olyan ideg elkapott. Nagyon gondolkodom rajta, hogy kiveszem főleg, hogy ha tudunk menni nyáron svédbe akkor neki már mindegy, nem jár ide és kész. Most legalább tudja az óvónő, hogy a gyerek elmondja és hiszek neki, ha mégegyszer megmeri tenni feljelentem biztos.
1553. virag32 (válaszként erre: 1552. - Babuci83)
2012. jan. 25. 18:04
Nyugodtan kérdezz bármikor.Igyekszem érthetően megmagyarázni a nyelvtant. Amúgy hála istennek a svéd nyelvtan nem olyan horror, a németnek például a poros nyomába se jön, sőt, az angolnak se, mert például a svédben nincs igeragozás valamint nincs különbség a folyamatos és sima igeidők között sem.
1552. babuci83 (válaszként erre: 1551. - Virag32)
2012. jan. 25. 17:20
Köszi, biztos lesz még majd kérdésem.A szavakat megtanulgatom, de a nyelvtan segítség nélkül nehéz lesz.
1551. virag32 (válaszként erre: 1550. - Babuci83)
2012. jan. 25. 16:46
Jól trszed,egyelőre ezeket tanuld meg,csak szép sorjában.:-)Ha nem értesz valamit,csak írj nyugodtan,imádom a nyelvtant.:-)
1550. babuci83 (válaszként erre: 1549. - Virag32)
2012. jan. 25. 16:28
Köszi. Akkor nem véletlen, hogy így vannak írva. A német der die das-ból indultam ki, mert ugye ott együtt tanulom meg, de akkor maradok az en és ett-nél.
1549. virag32 (válaszként erre: 1548. - Babuci83)
2012. jan. 25. 15:13

Ez két különböző dolog.

Az en és az ett a határozatlan névelők (ett äpple-egy alma, en flicka-egy lány.)

Ha ezek a névelők a szó mögé kerülnek, akkor válik határozottá a főnév. (äpplet-az alma, flickan-a lány.)

A den és a det mutató névmások, és az határozza meg őket,hogy az adott főnévhez en vagy ett járul. Így lesz belőle "det fina äpplet-az a szép alma, den vackra flickan-az a szép lány."De ilyen esetben már a melléknév is módosul.

Szerintem az elején ne foglalkozz a den-nel és det-tel, mert csak bezavar.

1548. babuci83
2012. jan. 25. 14:51
Lenne egy kérdésem. A nyelv tanuló oldalon ahol a szavak vannak, a szavak előtt ott van az "en" és az "ett". Úgy jó ha azzal tanulom meg, vagy inkább a den vagy det jobb?
2012. jan. 24. 18:54

INFO !!!!!!!!!!!

Ezt az infot kaptam meg az itteni alberletkeresessel kapcsolatban, szerintemnagyon hasznos:

"

Ami fontos: előre Semmit nem szabad fizetni, csak szerződéskötéskor! Ha olyan a hirdetés, vagy azt írja az illető emailben, hogy ő külföldön dolgozik, hosszú távon, és amúgy majd valaki átadja a kulcsot, illetve postán, egyéb módon elküldi, az tuti csaló!!!

Soha ne küldjenek pénzt a western union-on keresztül, azok mind csalók! Kizárólag banki átutalás legyen, az követhető. Készpénzt se adnék!

"

1546. 7a3d971c41 (válaszként erre: 1539. - Emmaléna)
2012. jan. 24. 18:24

Koszi :)

A koltozest azt minimalizaljuk, csak ruha, jatek, es a kedvenc sajtreszeleom :)

a blocket.se oldalon, meg gondoloma tobbin is, de meg neztem, vannak fent butorok hasznaltan, ez itt kb a fel evesre ertendo es nevetseges arakon aruljak. Lattam mar kanapet 4500 forintert atszamitva... Azt mondjak akik mar regota vannak kint, hogy berendezni nem egy nagy penz egy lakast, nyilvan megesik hogy nem pont olyan lesz akanape amilyet elkepzeltel, de lasz es gyakorlatilag uj, majd ha mar mindened megvan akkor lecsereled. A srac akinel lakunk sok ilyen butort hasznal, es komolyan mondom otthon ez a lakas nagyon is meno lenne.

A masik ok meg a szallitas ara, ha ezt is hozzaveszed, plane nem eri meg kicuccolni...

MOst mar azt is tudom, hogy az alberlet ket felekeppentortenhet (Stockholmban, aztan mashol is igy van, passz) fel lehet iratkozni lakasberlesre abbana kommunben amelyikben szeretnel, es ha megkapod, akkor a berleti jogot kapod meg es ha rendesen fizeted a szamlakat, akkor halalodig tied a jog.

A masik hogy egy olyan emberketol berled aki berli a fenit modona kommuntol, viszont ez esetben nincs garancia arra hogy nem raknak ki egyik naprol a masikra, es nem is biztos hogy bejelntheted magatokat oda. Ez mega suli es az ovi miatt gaz, mert agyerekek oda jarhatnak ahollaknak.

Ha valamit nemjol tudok, vagy valaki tudja pontosabban, javitson!

1545. babuci83 (válaszként erre: 1544. - Virag32)
2012. jan. 24. 17:17
Én ezen annyira kiakadtam. Persze nekünk itt az van megszokva, hogy a tanár rászól a gyerekre, ha kell már pedig néha nem árt ha kap egy taslit az a gyerek, mert ezek a tizenenévesek tudnak olyan szemtelenek tiszteletlenek lenni. Ebbe senki nem halt még bele. De az, hogy én mint a gyerek szülője nem fegyelmezhetem a gyerekem?! Csodálkoznak, hogy nem járnak be a középiskolába a gyerekek. Miért is járnának ha vannak jogaik és elvileg nem szabályozhatják őket se a tanárok se a szülők. Ezen én nagyon elkeseredtem. Meg az a nagyon kevés óraszám is furcsa nekem nagyon. Fiam azt mondta mikor elmeséltem neki, hogy miket olvastam, " Én nem akarok hülye maradni, akkor inkább még itthon tanulok". Most még csak 10 éves de ha sikerül menni és majd ezt látja a többiektől, remélem akkor is majd ezt gondolja.
1544. virag32 (válaszként erre: 1543. - Babuci83)
2012. jan. 24. 16:02

Igen, szélsőséges esetben!

Tényleg megáll az ész az itteni "gyereknevelésen." A gyerek szent, csak jogai vannak, az se baj,ha hülyék maradnak,mint a segg. Ha pedig meglegyintenéd a gyereked (ami valljuk be, sokszor az egyetlen járható út, és még senki nem halt bele,ha a szülője normális), akkor azonnal feljelenthetnek érte. Az az egy baj van itt amúgy,hogy az emberi jogok olyan irreális mértékben el vannak túlozva,ahogy sehol máshol szerintem. Ennek ez a következménye,hogy nincsenek korlátok és keretek, mindenkinek a "joga" a legfontosabb.

Pont a múltkor találkoztam egy ilyen dologgal, amire azt mondtam,hogy na jó, én igyekszem egy toleráns ember lenni,de ez mindennek a teteje:

bementem a sulimba beszélni valakivel. leültem egy fenti teremnél, már rég nem jártam ott. Egyszercsak látom, hogy valami felirat van a terem ajtaján angolul, svédül és egy ismeretlen nyelven. Benyitok, hát basszus, egy imaterem szőnyegekkel, az arab diákok számára. Azért erre azt mondtam,hogy álljon meg a menet, ez már tényleg több a soknál és némiképp túlzásnak érzem a "bevándorlók szabad vallásgyakorlását." Kíváncsi lennék,mikor rendeznének be egy termet gyóntatószékkel meg oltárral ellenkező esetben.

Szóval hihetetlen mértékben el van itt túlozva ez a téma, minden fronton.

1543. babuci83 (válaszként erre: 1542. - Virag32)
2012. jan. 24. 13:45

Engem ami ledöbbentett, az a hihetetlen kevés óraszám. A kint élő tanár aki magyar, mondta, hogy kevés a követelmény, de hogy ennyire? Ha utána számolok heti 2 óra a matek. Ha ezt nézem, a 4. osztályos fiam már az ottani 10 évesekhez képest sokkal többet tud.

Meg számomra felfoghatatlan, hogy mennyi joga van a gyereknek. Nem szólhat rá a tanár és a szülőt csak a gyerek beleegyezésével értesítheti az iskolai dolgokról. Ez milyen? Ha pl. sétálok az utcán a gyerekkel és valamiért mondjuk rákiáltok már fel is jelentenek?

1542. virag32 (válaszként erre: 1541. - Babuci83)
2012. jan. 24. 11:46
Csak annyit szeretnék hozzáfűzni (és ez a gyerekeket és titeket is érinti, aki svéd nyelviskolába fog járni),hogy ez az utolsó félév, amikor még a G,IG,VG,MVG jelzésekkel ellátott osztályzatok vannak érvényben. Jövő félévtől már A,B,C,D-vel fogják jelölni az osztályzatokat, gondolom amerikai mintára. Fura, mert pl. amikor még a párom volt iskolás, akkor a magyar osztályzás volt érvényben, 1, 2, 3, 4,5.Variálnak ezek :))
1541. babuci83
2012. jan. 24. 10:40
1540. babuci83
2012. jan. 24. 10:40

Találtam egy oldalt ahol elég sok dolog van Svédországról. Van 1-2 dolog ami elég rossz, de nem tudom minden így van e. Ha ráértek olvasgassátok.

[link]

1539. emmaléna (válaszként erre: 1531. - 7a3d971c41)
2012. jan. 24. 10:28

gratulálok!drukkolok,hogy a fiúk hamar veletek lehessenek!szuper!

azon gondolkoztam,hogy ti akik már kint éltek,hogy oldottátok meg a költözést?gondolom az albérletek csak jó esetben bútorozottak....

2012. jan. 24. 07:59
:)))))
1537. csutkababa (válaszként erre: 1531. - 7a3d971c41)
2012. jan. 23. 22:53

ilyen gyorsan???

ez mar igen!!!!:))

gratulalok!!

1536. Csillag388 (válaszként erre: 1531. - 7a3d971c41)
2012. jan. 23. 22:15
Gratulálok! Sok sikert ;)
1535. virag32 (válaszként erre: 1534. - 7a3d971c41)
2012. jan. 23. 21:51
Szuperség, személyi számmal előttetek a világ. :)
2012. jan. 23. 20:28

Aranyosak vagytok :) Ugy orulok mint egy lotto otosnek :)

Most mar tenyleg nem sok es kihozhatjuk a fiukat, jaj de varom!

1533. virag32 (válaszként erre: 1531. - 7a3d971c41)
2012. jan. 23. 20:10
Jeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!!:-)
1532. babuci83 (válaszként erre: 1531. - 7a3d971c41)
2012. jan. 23. 17:56

Ez nagyon jó! Gratula!!!!

Azért ez tényleg nagyon gyors. Szerencsétekre minden elég jól sikerül. Csak minden menjen ilyen jól!

2012. jan. 23. 17:32

Jott a posta!!!!!

MEGKAPTAM!!!!!! VAN MAR SZEMELYI SZAMOM!!!! Jaj, mennyire vagytam erre!!!!

Mindenkinek kivanom hogy legyen ilyen szerencseje!!!!

Jesszus, 19-en adtam be, el se hiszem!!!

1530. csutkababa (válaszként erre: 1529. - Virag32)
2012. jan. 22. 22:32

mi Laholmban voltunk,7nkm-re a tengertol..

nappal a 24 volt a max, de nagyon kellemes volt,ja,es nyar kozepe volt, mikor az itthoniak,panaszkodtak ,hogy itt 40 fok meleg volt..

este nagyon furcsa volt,hogy olyan sokaig sutott a nap,es utana is tenyleg fel 12-ig vilagos volt:)))

en nagyon szepen lebarnultam,ami itthon nem sikerul,mert a tuzo naptol inakbb elbujok,meg 8-16 -ig a munkan vagyok, melo utan meg nem erek mar ra napopgatni,meg egyebkent is, itt ugy porkol a nap,en a tejfeher borommel, pecsenyere sulnek..

eppen ezert tetszett a Sved nyar:))

kellemes,es annyit votam kint, amennyit csak tudtam.

este viszont lehult 15 fok ala is..mondjuk ha esett az eso.de az meg azert volt jo,mert jokat aludtunk, itthon meg fulladoztunk volna a melegtol,mert itthon ejjel is 29 fok volt.

nekem idealisnak mondhato az ottani idojaras.

1529. virag32 (válaszként erre: 1528. - Babuci83)
2012. jan. 22. 20:18

Szia!

Megmondom őszintén, hogy a gyerekekkel kapcsolatos dolgokról semmit nem tudok, mert nekem egyelőre nincs, és az itteni ismerőseimnek se nagyon.

Ebben sajnos nem vagyok kompetens. Az biztos,hogy a munka jellegétől függ,hogy az ember el tudja-e hozni őket az oviból, mint ahogy otthon is.

A nyár kérdése nagyban függ attól,az ország melyik részére költözöl. Északon egész más, mint délen. Én viszonylag délen lakom, ez azt jelenti,hogy szinte semmiben nem különbözik az időjárás a magyartól, csak annyiban,hogy a nyár nem annyira forró. Általában 20-25 fok van, nagyon szép, kellemes, nem rohasztó hőség(bár volt itt már olyan meleg is, hogy azt hittük, meghalunk.) A nap hajnali öttől este fél tizenegyig süt, baromi jó hangulata van, ha az embernek kedve szottyan egyet sétálni este fél tízkor a verőfényes napsütésben. :)Viszont ha melegek a napok, ez elég rossz, mert mivel még éjszaka sincs vaksötét, nem tud lehűlni a levegő a városban. Északabbra hűvösebbek a nyarak, ott nem igazán vagyok ismerős. Göteborg, Malmö környékén olyasmi, ahogy leírtam.

1528. babuci83
2012. jan. 22. 16:46

Virág te már régóta kint élsz látsz ezt azt. Az érdekelne, hogy gyerek mellett mennyire nehéz elhelyezkedni? Van e esetleg 4-6 órás munkalehetőség, vagy úgy a munkaidő, hogy az óviból eltudjam hozni a gyereket.

A nyárról írnál nekem 1-2 mondatot! Mennyire van meleg ilyenek.

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook