Sütés főzés praktikák fortélyok (beszélgetős fórum)
Rendben !
Előre is köszönöm !
Ez az: a spenót, a tökfőzelék, és a finom-főzelék, ami nem megy le a torkomon, amióta felnőttem.
Fogalmam sincs, hogy mitől finom, meg kinek finom akármelyik is! :))
Újnak nem új, de még mindig kovászolós :-)
A sima, mezei főzőtököt olvastam valahol - legyalulni, kovászolni - állítólag nagyon finom, pikáns ízű belőle a tejfölös, kapros tökfőzelék. (Nem próbáltam, de jól hangzik :-)))
"Szerencséd, hogy öreganyámnak szólítottál!" :))
Van egy patisszon, amit vasárnap akarok kirántani. Ha úgy maradna belőle, hogy rántani sok lenne, akkor esetleg megpróbálom. Majd szólok, hogy mi a helyzet.
De jó!
Én csak egy részét hámoztam meg, de nem kellett volna, mert nagyon jó a héjával is - mint az uborka (igaz, hogy ez nagyra nőtt, de zsenge, friss cukkini volt, tehát nem öregedett meg).
Gratulálok a cukkinihez !
A következő kérdés: patisszont (csillagtök) ki kísérelne meg kovászolni?
Nekem mindig jól sikerül - szeretjük nagyon, és amolyan nyári töltött-, husis, akármilyen káposztának, vagy nyersen savanyúságnak is finom. Jó pár éve ezt is krumplival (öregkrumplival) készítem, mint a kovászos uborkát.
Egész fejeket még nem kovászoltam: a káposztát legyalulom, vagy szálasra vágom, néhány levelet egészben próbálok menteni a töltelékhez.
Az 5 literes üveg aljára teszek kaprot, néhány vastag szelet krumplit, beletömködöm a káposztát. Ugyanolyan sós levet forralok, mint az uborkához: literenként egy púpos evőkanál sót* teszek. Ha felforrt, egy-két percig puhítom benne a káposztaleveleket. A leveleket utána összehajtogatom, ráteszem a káposzta tetejére, mehet rá a többi krumpliszelet, ízlés szerint fokhagymagerezdek. A langyosra hűlt sós lével feltöltöm, mehet napozni.
* Ehhez is a közönséges, durva asztali sót használom, a feketeség leülepszik a fazék aljára, az nem kerül a lébe.
Tegnap cukkinit raktam össze kovászolni. Még az erkélyen sütkérezik.
Ma a maradék cukkiniből rácpontyot készítettem. A cukkinit a krumpli helyett, a ponty helyett paradicsomos hering-konzerv ment bele 2 dobozzal. Ettől függetlenül a nyers paradicsom és minden egyéb is bele.
Ahogy megkóstoltam: visszatapsolós lesz, kellemes, savanykás ízű, ilyen melegben pont jó.
Valahol azt olvastam, hogy ugyanúgy csinálja mint a kovászos uborkát. A káposzta közepéről a torzsát kivágja, hogy ne csak kívülről, de belülről is kezdjen érni, és lehetőleg kisebb fejeket választ, hogy biztosabb legyen az eredmény.
Még nem próbáltam, elvileg jónak kell(ene) lennie.
Köszi! Holnap kipróbálom :-)
Sajttálat szoktam "cifrázni" ezekkel a kis mütyürökkel, + némi zöld levélke, jól mutatnak nagyon.
Hosszát kb. 10-12 cm-re, a szélességét kb. mint a makaróni. Először lapokra szelem, majd a lapokat egymás tetejére rakva, nagykéssel. Ha egy kicsit elcsúszik, és itt-ott szélesebb, keskenyebb lesz a csík: a lenyelt kaja nem beszéli ki. :))
Köszi a paradicsom infót, majd még meggondolom. Valóban volt ott apró sárga is, először azt hittem, hogy az óna-bóna nevű gyümölcs, de mondta az árus, hogy az is paradicsom.
Az igazság, hogy paradicsom-tálat nem igazán szoktam csinálni, meg tudom én azt enni úgy is, mint az almát-körtét...
Pihe, ez a cukkini tészta nagyon izgalmasan hangzik! Nyersen milyen méretűre vágod a csíkokat?
Sárga miniparadicsomom volt tavaly, meg tavaly előtt is kétféle: teljesen gömbalakú az egyik, a másik pedig körte alakú. Sajt tálon nagyon jól mutatott, piros minikkel körül rakva.
Ilyen téglavörös színűt még nem láttam.
Most megint van két tő fekete paradicsomom, az egyiket itt biztatom cserépben a teraszon :-), a másik kint van a kertben a pórnéppel :-)))
Sikerült időben elindulnom ma reggel a piacra. Vettem is jól megtermett cukkinit. Kétharmad részét felcikkeztem (2x, kb. 10-12 cm hosszban) és összeraktam, mint a kovászos uborkát. Most az erkélyen sütkérezik. Majd a maradék 1/3-ad részt valamelyik nap cukkini-tésztának megcsinálom dióval.
Csíkokra vágom mint a makarónit, és teljesen üres serpenyőben láng fölött kisütni a vizet belőle, utána mehet rá a sajtos-tejföl, vagy dió, vagy amit akarunk.
Ismeritek? Olyan alakú paradicsomot láttam, mint a villanykörte, csak nem annyira égő-piros, hanem inkább csak tégla-vörös színű volt. Kb. öklömnyi nagyságúak. Valaki ismeri, evett már olyat?
A csak 3-4 centi átmérőjű patisszonokat szoktam eltenni télire, savanyúságként. Igen-igen finom sültekhez. Akkor az igazi, ha a blansírozás - előfőzés - után fokhagymás, kapros felöntőlevet készítünk és abban tesszük el.
Köszönöm a jó ötleteket !
Valahol olvastam, hogy a túlérett, túlnőtt cukkinit kb. 10 cm-es db-okra vágják, majd hosszában felcikkezik, és mint a kovászos uborkát készítik el.
A hét közepétől ismét itt a nagy meleg, akkor kipróbálom, kíváncsi leszek rá!
A patisszon a legkeményebb húsú tökféle. Imádom!
Először vágódeszkán nagy késsel kb. 0,5 - 1,0 cm vastag szeletekre vágom. Utána már nagyon könnyű kis késsel hámozni, és a magházat kikanyarítani a szeletek közepéből.
Rántva igen-igen hasonlít a rántott szürke-harcsához. Imádom.
Persze felkockázva akár pörköltet tejfölös habarással mint a gombát, akár lecsónak, vagy rántottához.
Töltött patisszont ettem egy helyen:
vízszintbe ketté vágva, a közepét kiszedték és megtöltötték, egyik felét a szokásos darált húsos töltelékkel, a másikat vega-módra: borsó-kukorica-paradicsom, egyéb apróságok.
Jó volt mindkét fele!!!
Kedves Bözsi néni !
Köszönöm mindkét receptet.
Jó lenne a patisszon elkészítéséről is hallani !
Szép napot mindenkinek !!
Cukkinis tojáslepény:
50 dkg cukkini
6 tojás
4 szál újhagyma v. egy vöröshagyma
5 dkg reszelt sajt
bazsalikom, bors, só
Pirítsuk meg a felszeletelt hagymát 4 evőkanál olajban, adjuk hozzá a cukkinit. Sózzuk, borsozzuk és pirítsuk még 5 percig.
Keverjük össze a tojásokat sóval, borssal, a sajttal, és a bazsalikommal, majd adjuk hozzá a cukkinit is.
Töltsük egy kerek sütőformába és süssük 200 fokon 15 percig.
Hidegen és melegen is tálalhatjuk.
Lehet kis krumplit is reszelni bele, nem rontja el.
Parancsára :-)
Cukkinis rakott palacsinta:
Sűrűbb palacsintatésztát kell csinálni, belekeverni a lereszelt, kinyomkodott cukkínit, majd kisütni a palacsintákat. Kevés bacon v. más húsos szalonnát kis kockákra vágva megpirítani. A palacsintát tűzálló tálra rakjuk, megkenjük tejföllel, megszórjuk pirított szalonnával, kevés reszelt füstölt sajttal. Így rétegezve rakjuk egymásra a palacsintákat,, majd a tetejére tejföl és reszelt sajt kerül. Előmelegített sütőben, közepes lángon 10-12 percig sütjük, majd cikkekre vágva tálaljuk.
További ajánlott fórumok:
- Karácsonyi sütés-főzés / Mi lesz a karácsonyi menü?
- Kezdő és haladó konyhatündérek csevegjünk a sütés-főzés rejtelmeiről!
- Teafőzési praktikák ill. minden ami a tea főzésével kapcsolatos!
- Formatorták, praktikák a sütésben
- Tudatos jövőtervezés-házi praktikák, tanácsok, ötletek, sütés-főzés-háztartás
- Ide szeretném összegyűjteni azokat a tapasztalatokat, recepteket, fortélyokat, amelyek a pároló edényben való főzéssel kapcsolatos