Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Sütés főzés praktikák fortélyok fórum

Sütés főzés praktikák fortélyok (beszélgetős fórum)


❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
2017. júl. 28. 07:01
Tegnap lent jártam a piacon, és szinte mindenhol a kisebb, max. közepes méretű káposztát vásárolták az asszonyok. Ismerőstől kérdem, igen, ő is kovászolni akarja... :))
294. varbóc (válaszként erre: 291. - 12d083b51b)
2017. júl. 28. 05:29

Rendben !

Előre is köszönöm !

293. 12d083b51b (válaszként erre: 292. - Fehérke111)
2017. júl. 27. 14:08

Ez az: a spenót, a tökfőzelék, és a finom-főzelék, ami nem megy le a torkomon, amióta felnőttem.

Fogalmam sincs, hogy mitől finom, meg kinek finom akármelyik is! :))

292. fehérke111 (válaszként erre: 285. - 12d083b51b)
2017. júl. 27. 12:11

Újnak nem új, de még mindig kovászolós :-)

A sima, mezei főzőtököt olvastam valahol - legyalulni, kovászolni - állítólag nagyon finom, pikáns ízű belőle a tejfölös, kapros tökfőzelék. (Nem próbáltam, de jól hangzik :-)))

291. 12d083b51b (válaszként erre: 289. - Varbóc)
2017. júl. 27. 11:28

"Szerencséd, hogy öreganyámnak szólítottál!" :))


Van egy patisszon, amit vasárnap akarok kirántani. Ha úgy maradna belőle, hogy rántani sok lenne, akkor esetleg megpróbálom. Majd szólok, hogy mi a helyzet.

290. fehérke111 (válaszként erre: 288. - 12d083b51b)
2017. júl. 27. 08:06

De jó!

Én csak egy részét hámoztam meg, de nem kellett volna, mert nagyon jó a héjával is - mint az uborka (igaz, hogy ez nagyra nőtt, de zsenge, friss cukkini volt, tehát nem öregedett meg).

289. varbóc
2017. júl. 27. 04:28

Gratulálok a cukkinihez !

A következő kérdés: patisszont (csillagtök) ki kísérelne meg kovászolni?

2017. júl. 26. 08:01
Jelentem a kovászos cukkinim (az én ízlésem szerint) tökéletes lett. Én meghámoztam, és igyekeztem kb. olyan vastag cikkekre szelni, mint a normál kovászolni való uborka vastagsága. Ha vastagabb, akkor sokáig kell hagyni, hogy beérjen, de így, viszonylag vékonyabbra szelve 2 nap alatt készen is lett, és még mindig roppanós maradt.
287. varbóc
2017. júl. 26. 05:59
köszönöm a jó tanácsot !
286. fehérke111 (válaszként erre: 280. - Varbóc)
2017. júl. 24. 10:31

Nekem mindig jól sikerül - szeretjük nagyon, és amolyan nyári töltött-, husis, akármilyen káposztának, vagy nyersen savanyúságnak is finom. Jó pár éve ezt is krumplival (öregkrumplival) készítem, mint a kovászos uborkát.


Egész fejeket még nem kovászoltam: a káposztát legyalulom, vagy szálasra vágom, néhány levelet egészben próbálok menteni a töltelékhez.

Az 5 literes üveg aljára teszek kaprot, néhány vastag szelet krumplit, beletömködöm a káposztát. Ugyanolyan sós levet forralok, mint az uborkához: literenként egy púpos evőkanál sót* teszek. Ha felforrt, egy-két percig puhítom benne a káposztaleveleket. A leveleket utána összehajtogatom, ráteszem a káposzta tetejére, mehet rá a többi krumpliszelet, ízlés szerint fokhagymagerezdek. A langyosra hűlt sós lével feltöltöm, mehet napozni.

* Ehhez is a közönséges, durva asztali sót használom, a feketeség leülepszik a fazék aljára, az nem kerül a lébe.

2017. júl. 22. 10:30
Valakinek valami új, nyári receptje???
284. 12d083b51b (válaszként erre: 283. - Varbóc)
2017. júl. 22. 07:04
Hát meglehet, hogy nemzeti titok-ként őrzik a fűszerezést.
283. varbóc (válaszként erre: 281. - 12d083b51b)
2017. júl. 21. 14:35
Ezt a megoldást már ismerem, sőt ajánlani is tudom, de csak kisebb fejekhez. Ugyanakkor eddig csak az édes fejes káposztát készítették - és én is csak azt ismerem. Bajor földön lila káposztából készítenek kovászoltat és Nürnbergben ettem is ilyen készítményt, ami különleges volt. Igaz, hogy a fűszerezését nem mondták el és éppen ez az, ami engem érdekelne....
2017. júl. 21. 10:43

Tegnap cukkinit raktam össze kovászolni. Még az erkélyen sütkérezik.


Ma a maradék cukkiniből rácpontyot készítettem. A cukkinit a krumpli helyett, a ponty helyett paradicsomos hering-konzerv ment bele 2 dobozzal. Ettől függetlenül a nyers paradicsom és minden egyéb is bele.

Ahogy megkóstoltam: visszatapsolós lesz, kellemes, savanykás ízű, ilyen melegben pont jó.

281. 12d083b51b (válaszként erre: 280. - Varbóc)
2017. júl. 21. 10:38

Valahol azt olvastam, hogy ugyanúgy csinálja mint a kovászos uborkát. A káposzta közepéről a torzsát kivágja, hogy ne csak kívülről, de belülről is kezdjen érni, és lehetőleg kisebb fejeket választ, hogy biztosabb legyen az eredmény.

Még nem próbáltam, elvileg jónak kell(ene) lennie.

280. varbóc
2017. júl. 21. 07:39
Jófajta kovászolt káposzta receptje kinek van?
279. fehérke111 (válaszként erre: 278. - 12d083b51b)
2017. júl. 20. 15:16

Köszi! Holnap kipróbálom :-)


Sajttálat szoktam "cifrázni" ezekkel a kis mütyürökkel, + némi zöld levélke, jól mutatnak nagyon.

278. 12d083b51b (válaszként erre: 277. - Fehérke111)
2017. júl. 20. 15:03

Hosszát kb. 10-12 cm-re, a szélességét kb. mint a makaróni. Először lapokra szelem, majd a lapokat egymás tetejére rakva, nagykéssel. Ha egy kicsit elcsúszik, és itt-ott szélesebb, keskenyebb lesz a csík: a lenyelt kaja nem beszéli ki. :))


Köszi a paradicsom infót, majd még meggondolom. Valóban volt ott apró sárga is, először azt hittem, hogy az óna-bóna nevű gyümölcs, de mondta az árus, hogy az is paradicsom.

Az igazság, hogy paradicsom-tálat nem igazán szoktam csinálni, meg tudom én azt enni úgy is, mint az almát-körtét...

277. fehérke111 (válaszként erre: 275. - 12d083b51b)
2017. júl. 20. 14:52

Pihe, ez a cukkini tészta nagyon izgalmasan hangzik! Nyersen milyen méretűre vágod a csíkokat?


Sárga miniparadicsomom volt tavaly, meg tavaly előtt is kétféle: teljesen gömbalakú az egyik, a másik pedig körte alakú. Sajt tálon nagyon jól mutatott, piros minikkel körül rakva.

Ilyen téglavörös színűt még nem láttam.

Most megint van két tő fekete paradicsomom, az egyiket itt biztatom cserépben a teraszon :-), a másik kint van a kertben a pórnéppel :-)))

2017. júl. 20. 13:33

Most találtam, aki gondolja:


[link]


Nekem szinte mindegyik recept nagyon tetszik!

2017. júl. 20. 11:49

Sikerült időben elindulnom ma reggel a piacra. Vettem is jól megtermett cukkinit. Kétharmad részét felcikkeztem (2x, kb. 10-12 cm hosszban) és összeraktam, mint a kovászos uborkát. Most az erkélyen sütkérezik. Majd a maradék 1/3-ad részt valamelyik nap cukkini-tésztának megcsinálom dióval.

Csíkokra vágom mint a makarónit, és teljesen üres serpenyőben láng fölött kisütni a vizet belőle, utána mehet rá a sajtos-tejföl, vagy dió, vagy amit akarunk.


Ismeritek? Olyan alakú paradicsomot láttam, mint a villanykörte, csak nem annyira égő-piros, hanem inkább csak tégla-vörös színű volt. Kb. öklömnyi nagyságúak. Valaki ismeri, evett már olyat?

274. varbóc
2017. júl. 20. 05:01
Ma friss zöldségek lesznek a piacon. Kovászolni való uborkát szeretnék készíteni a hét végére....
273. 12d083b51b (válaszként erre: 272. - Fehérke111)
2017. júl. 19. 10:44
Én is kipróbálnám, ha holnap sikerülne időben ébrednem, és még kora reggel kimennék a piacra. Ott tudnék venni tisztességes méretű cukkinit.
272. fehérke111 (válaszként erre: 270. - 12d083b51b)
2017. júl. 19. 07:27
Nekünk nagy ízlik, én már kipróbáltam! Szerintem ugyanott láttuk :-)))
271. varbóc (válaszként erre: 269. - 12d083b51b)
2017. júl. 19. 04:25

A csak 3-4 centi átmérőjű patisszonokat szoktam eltenni télire, savanyúságként. Igen-igen finom sültekhez. Akkor az igazi, ha a blansírozás - előfőzés - után fokhagymás, kapros felöntőlevet készítünk és abban tesszük el.


Köszönöm a jó ötleteket !

2017. júl. 18. 07:48

Valahol olvastam, hogy a túlérett, túlnőtt cukkinit kb. 10 cm-es db-okra vágják, majd hosszában felcikkezik, és mint a kovászos uborkát készítik el.

A hét közepétől ismét itt a nagy meleg, akkor kipróbálom, kíváncsi leszek rá!

269. 12d083b51b (válaszként erre: 268. - Varbóc)
2017. júl. 18. 07:38

A patisszon a legkeményebb húsú tökféle. Imádom!

Először vágódeszkán nagy késsel kb. 0,5 - 1,0 cm vastag szeletekre vágom. Utána már nagyon könnyű kis késsel hámozni, és a magházat kikanyarítani a szeletek közepéből.


Rántva igen-igen hasonlít a rántott szürke-harcsához. Imádom.

Persze felkockázva akár pörköltet tejfölös habarással mint a gombát, akár lecsónak, vagy rántottához.


Töltött patisszont ettem egy helyen:

vízszintbe ketté vágva, a közepét kiszedték és megtöltötték, egyik felét a szokásos darált húsos töltelékkel, a másikat vega-módra: borsó-kukorica-paradicsom, egyéb apróságok.

Jó volt mindkét fele!!!

268. varbóc (válaszként erre: 266. - Bözsi néni)
2017. júl. 18. 07:13

Kedves Bözsi néni !

Köszönöm mindkét receptet.

Jó lenne a patisszon elkészítéséről is hallani !

Szép napot mindenkinek !!

2017. júl. 17. 17:10

Cukkinis tojáslepény:


50 dkg cukkini

6 tojás

4 szál újhagyma v. egy vöröshagyma

5 dkg reszelt sajt

bazsalikom, bors, só


Pirítsuk meg a felszeletelt hagymát 4 evőkanál olajban, adjuk hozzá a cukkinit. Sózzuk, borsozzuk és pirítsuk még 5 percig.

Keverjük össze a tojásokat sóval, borssal, a sajttal, és a bazsalikommal, majd adjuk hozzá a cukkinit is.

Töltsük egy kerek sütőformába és süssük 200 fokon 15 percig.

Hidegen és melegen is tálalhatjuk.


Lehet kis krumplit is reszelni bele, nem rontja el.

266. Bözsi néni (válaszként erre: 265. - Varbóc)
2017. júl. 17. 17:09

Parancsára :-)


Cukkinis rakott palacsinta:



Sűrűbb palacsintatésztát kell csinálni, belekeverni a lereszelt, kinyomkodott cukkínit, majd kisütni a palacsintákat. Kevés bacon v. más húsos szalonnát kis kockákra vágva megpirítani. A palacsintát tűzálló tálra rakjuk, megkenjük tejföllel, megszórjuk pirított szalonnával, kevés reszelt füstölt sajttal. Így rétegezve rakjuk egymásra a palacsintákat,, majd a tetejére tejföl és reszelt sajt kerül. Előmelegített sütőben, közepes lángon 10-12 percig sütjük, majd cikkekre vágva tálaljuk.

❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook