Sütés főzés praktikák fortélyok (beszélgetés)
Azon járt az agyam, mit is kellene vasárnapi ebédnek. Meleg van, húst nem kívánok, de azért ízben valami ahhoz hasonlót...
Van egy nagyobb méretű cukkinim, talán a feléből tejfölös paprikást kellene készíteni, a gombapörkölt, tojáspörkölt mintájára, egy kis nokedlivel. Van még kovászolt cukkini is hozzá savanyúnak.
Valakinek valami más ötlete, ami gyorsan kész, hogy ebben a melegben ne kelljen a konyhában nekem is megfőnöm??? :))
Köszönöm a tippet !
Valóban a kis patisszonok lesznek a legjobbak !
Szép napot mindenkinek !
Sajnálom, de ez most nem jött össze, nem lett belőle kovászolni való.
Egyébként azon gondolkodtam, hogy teljesen más lesz az eredmény, ha felszelt patisszont, vagy azt a takaros, kisméretű patisszont kovászoljuk! Szerintem inkább ez utóbbit kellene megpróbálnod!
Köszönöm !
Kipróbálom !
Egyébként sok bográcsos receptet töltöttem fel, úgy vélem érdemes annak megnéznie, aki szereti a szabad tűzi ételeket !
Találtam egy ilyet, nem kovászolt, de a fűszerezése izgalmasnak tűnik :-)))
kaposzta%2F&usg=AFQjCNGEgD2PRfhFM0rp2pLiq4KkQpwTJA
Rendben !
Előre is köszönöm !
Ez az: a spenót, a tökfőzelék, és a finom-főzelék, ami nem megy le a torkomon, amióta felnőttem.
Fogalmam sincs, hogy mitől finom, meg kinek finom akármelyik is! :))
Újnak nem új, de még mindig kovászolós :-)
A sima, mezei főzőtököt olvastam valahol - legyalulni, kovászolni - állítólag nagyon finom, pikáns ízű belőle a tejfölös, kapros tökfőzelék. (Nem próbáltam, de jól hangzik :-)))
"Szerencséd, hogy öreganyámnak szólítottál!" :))
Van egy patisszon, amit vasárnap akarok kirántani. Ha úgy maradna belőle, hogy rántani sok lenne, akkor esetleg megpróbálom. Majd szólok, hogy mi a helyzet.
De jó!
Én csak egy részét hámoztam meg, de nem kellett volna, mert nagyon jó a héjával is - mint az uborka (igaz, hogy ez nagyra nőtt, de zsenge, friss cukkini volt, tehát nem öregedett meg).
Gratulálok a cukkinihez !
A következő kérdés: patisszont (csillagtök) ki kísérelne meg kovászolni?
Nekem mindig jól sikerül - szeretjük nagyon, és amolyan nyári töltött-, husis, akármilyen káposztának, vagy nyersen savanyúságnak is finom. Jó pár éve ezt is krumplival (öregkrumplival) készítem, mint a kovászos uborkát.
Egész fejeket még nem kovászoltam: a káposztát legyalulom, vagy szálasra vágom, néhány levelet egészben próbálok menteni a töltelékhez.
Az 5 literes üveg aljára teszek kaprot, néhány vastag szelet krumplit, beletömködöm a káposztát. Ugyanolyan sós levet forralok, mint az uborkához: literenként egy púpos evőkanál sót* teszek. Ha felforrt, egy-két percig puhítom benne a káposztaleveleket. A leveleket utána összehajtogatom, ráteszem a káposzta tetejére, mehet rá a többi krumpliszelet, ízlés szerint fokhagymagerezdek. A langyosra hűlt sós lével feltöltöm, mehet napozni.
* Ehhez is a közönséges, durva asztali sót használom, a feketeség leülepszik a fazék aljára, az nem kerül a lébe.
Tegnap cukkinit raktam össze kovászolni. Még az erkélyen sütkérezik.
Ma a maradék cukkiniből rácpontyot készítettem. A cukkinit a krumpli helyett, a ponty helyett paradicsomos hering-konzerv ment bele 2 dobozzal. Ettől függetlenül a nyers paradicsom és minden egyéb is bele.
Ahogy megkóstoltam: visszatapsolós lesz, kellemes, savanykás ízű, ilyen melegben pont jó.
Valahol azt olvastam, hogy ugyanúgy csinálja mint a kovászos uborkát. A káposzta közepéről a torzsát kivágja, hogy ne csak kívülről, de belülről is kezdjen érni, és lehetőleg kisebb fejeket választ, hogy biztosabb legyen az eredmény.
Még nem próbáltam, elvileg jónak kell(ene) lennie.
Köszi! Holnap kipróbálom :-)
Sajttálat szoktam "cifrázni" ezekkel a kis mütyürökkel, + némi zöld levélke, jól mutatnak nagyon.
Hosszát kb. 10-12 cm-re, a szélességét kb. mint a makaróni. Először lapokra szelem, majd a lapokat egymás tetejére rakva, nagykéssel. Ha egy kicsit elcsúszik, és itt-ott szélesebb, keskenyebb lesz a csík: a lenyelt kaja nem beszéli ki. :))
Köszi a paradicsom infót, majd még meggondolom. Valóban volt ott apró sárga is, először azt hittem, hogy az óna-bóna nevű gyümölcs, de mondta az árus, hogy az is paradicsom.
Az igazság, hogy paradicsom-tálat nem igazán szoktam csinálni, meg tudom én azt enni úgy is, mint az almát-körtét...
Pihe, ez a cukkini tészta nagyon izgalmasan hangzik! Nyersen milyen méretűre vágod a csíkokat?
Sárga miniparadicsomom volt tavaly, meg tavaly előtt is kétféle: teljesen gömbalakú az egyik, a másik pedig körte alakú. Sajt tálon nagyon jól mutatott, piros minikkel körül rakva.
Ilyen téglavörös színűt még nem láttam.
Most megint van két tő fekete paradicsomom, az egyiket itt biztatom cserépben a teraszon :-), a másik kint van a kertben a pórnéppel :-)))
Sikerült időben elindulnom ma reggel a piacra. Vettem is jól megtermett cukkinit. Kétharmad részét felcikkeztem (2x, kb. 10-12 cm hosszban) és összeraktam, mint a kovászos uborkát. Most az erkélyen sütkérezik. Majd a maradék 1/3-ad részt valamelyik nap cukkini-tésztának megcsinálom dióval.
Csíkokra vágom mint a makarónit, és teljesen üres serpenyőben láng fölött kisütni a vizet belőle, utána mehet rá a sajtos-tejföl, vagy dió, vagy amit akarunk.
Ismeritek? Olyan alakú paradicsomot láttam, mint a villanykörte, csak nem annyira égő-piros, hanem inkább csak tégla-vörös színű volt. Kb. öklömnyi nagyságúak. Valaki ismeri, evett már olyat?
További ajánlott fórumok:
- Karácsonyi sütés-főzés / Mi lesz a karácsonyi menü?
- Kezdő és haladó konyhatündérek csevegjünk a sütés-főzés rejtelmeiről!
- Teafőzési praktikák ill. minden ami a tea főzésével kapcsolatos!
- Formatorták, praktikák a sütésben
- Tudatos jövőtervezés-házi praktikák, tanácsok, ötletek, sütés-főzés-háztartás
- Ide szeretném összegyűjteni azokat a tapasztalatokat, recepteket, fortélyokat, amelyek a pároló edényben való főzéssel kapcsolatos