Sütés főzés praktikák fortélyok (beszélgetős fórum)
Töltött tök (Ahogyan én készítem)
A fehér tököt hosszában ketté vágom, hajától, belétől megfosztom, pici sóval megpörgetem.
Darált húst hagymán átforgatva, sóval-borssal ízesítve, kevés vízzel födő alatt puhára párolom, majd a készre főzött rizst (bulgurt) hozzá kavarom. Ez megy töltelékként bele a félbe vágott tökbe.
Karikára szelt sült krumpli a köret.
Először a tepsit/jénait vastagon kikenek tejföllel, bele a készre sütött krumplit, rá a tököt, a tetejére ismét tejföl + reszelt sajt, és csak annyi időre kell a sütőbe/mikróba tenni, hogy a tejföl alól a sült krumplival, fölül a reszelt sajttal összesüljön.
No ez lesz nálam vasárnap-hétfőn.
Karfiol pörkölt (Ahogyan én készítem)
Hagymát-zöldpaprikát dinsztelek, majd bele a karikára szelt répa-gyökér, az apróra vágott petrezselyem, és a rózsákra szedett karfiol. Átforgatom, törtpaprikát rá és felöntöm vízzel. Só-bors bele. Amikor kész, tejfölbe lisztet, és azzal besűrítem. Főtt rizs, (bulgur) tészta köret illik mellé.
Ha te (akárki) másként csinálja, szívesen veszem a receptjét.
Sziasztok!
Tudtok mondani, egy sárgarépakrémes tészta receptet?
Lehet sárgarépakrémes galuska recept is. :)
Köszi
Töltött csirkecombnak, hogy tudnam megcsinalni a tölteleket kenyer nelkul? ugyis jo lenne?
Köszi
Én itt találtam jópofa praktikákat:
Ne haragudj, de ezt meg cáfolom.
Bármilyen húst sütünk-főzünk ecetet, citromot csak
akkor szabad hozzá adni mikor már majd nem puha.
Ettől kivételek a halak, mert akkor nem törnek el.
A vadhúson vagy a kemény, rágósabb húsokon az áztatás segíthet. Főzd meg őket erőleveslében, majd hagyd a lében kihűlni, és néhány órát állni sütés előtt.
vadhús: 1 nappal előtte pácolom, általában: szelt hagyma, fokhagyma, olaj, fűszerekben(egész bors, só, babérlevél, stb) nem főzöm elő, fölösleges.
AZ OMLÓS PUHA HÚS TITKA!
Ha a húslevesbe tett hús egyszerűen nem hajlandó megpuhulni, akkor a lébe tegyél egy evőkanál gyenge ecetet.
Az ecet nemcsak a húslevest mentheti meg, az öreg tyúkok főzése előtt is hasznát veheted: mielőtt beletennéd az edénybe, kenegesd át némi ecettel. Így olyan íze lesz, mint egy fiatal csirkének.
A vadhúson vagy a kemény, rágósabb húsokon az áztatás segíthet. Főzd meg őket erőleveslében, majd hagyd a lében kihűlni, és néhány órát állni sütés előtt.
A baromfihúst úgy teheted omlóssá és puhává, ha sütés vagy főzés előtt egy kevés citromlével locsolgatod meg. Ráadásul nemcsak puhább lesz, hanem a citrom ízétől könnyedebb aromájú is.
A marhaszeletet ecet és olaj keverékével szelídítheted meg: egyenlő arányban keverd össze a kettőt, majd hagyd állni benne a szeleteket másfél-két órán át gyakori forgatás mellett.
Légkeveréssel -15-20 °C-ot számolsz, tehát az eredetileg 180 °C esetében a 160 jó.
Logikusan légkeverésnél is elő kell melegíteni, amit meleg sütőben kell sütni, azt légkeverés esetében sem teheted hidegbe. Mit kezdenél egy piskótával hideg sütőben?
A légkeverés egyenletesebben süt (elvileg), hiszen a meleget a levegő mozgatásával egyenletesen eloszlatja a sütőtérben. Ezért tudsz pl. 2 szinten is sütni, mert a levegőáramoltatással már nem "takarják" egymást a tepsik.
Hátránya, hogy szárít, bár ez egy habcsóknál éppen előny. :))
Sziasztok!
Igaz az,hogy ha egy vmit előmelegített sütőben 180an fokon kell megsütni,az =légkeveréssel,160 fokon,előmelegítés nélkül...?
Remélem érthető voltam.
Tulajdonképpen mi a lényege,előnye,hátránya a légkeverésnek?Én eddig csak azt tudtam,hogy egyszerre több ételt is lehet így sütni.Ennyi.
További ajánlott fórumok:
- Karácsonyi sütés-főzés / Mi lesz a karácsonyi menü?
- Kezdő és haladó konyhatündérek csevegjünk a sütés-főzés rejtelmeiről!
- Teafőzési praktikák ill. minden ami a tea főzésével kapcsolatos!
- Formatorták, praktikák a sütésben
- Tudatos jövőtervezés-házi praktikák, tanácsok, ötletek, sütés-főzés-háztartás
- Ide szeretném összegyűjteni azokat a tapasztalatokat, recepteket, fortélyokat, amelyek a pároló edényben való főzéssel kapcsolatos