Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Sütés főzés praktikák fortélyok fórum

Sütés főzés praktikák fortélyok (beszélgetés)

125. akkor van (válaszként erre: 123. - D@nu)
2007. szept. 15. 12:24
Tökéletes pizzatészta? Malyik is az???
124. d@nu (válaszként erre: 122. - Win)
2007. szept. 15. 11:40

Gépi dagasztás: hajrá. Ne felejtsd el ellenőrizni, hogy a gép bírja-e a belepakolt súlyt, nehogy leégjen. :DDD A lényeg, hogy dagaszd ki rendesen.

Kelesztőtál: bár van, én még sohasem használtam. Szerintem lehet, miért ne? Maximum nem 1 órát kel, csak 50 percet... :)

Ja, és hűtő. Bár nem kel a tészta közben, pihenni azért pihen. Szerintem csak spéci kenyereknél számít, hogy mennyit pihen a tészta (pl. rozs), mert ezalatt az idő alatt "érik be" az íze. Egy sima fehér kenyérnél ez az idő nem hinném, hogy számottevő, nem olyan jellegzetes a fehérliszt íze, hogy lényeges legyen a hosszú pihenés.

123. d@nu (válaszként erre: 121. - Akkor van)
2007. szept. 15. 11:22

:) Majd írd meg, hogy ízlett-e!

Egyébként Jamie O. nagyon sok kenyérfélét készít ebből a tésztából. Lehet ízesíteni zöldfűszerekkel is, magokkal is, sőt, a pizza alapja is ez - én is szoktam ezt sütni, bár amióta megtaláltam a "tökéletes" pizzatésztát, azóta ezt hanyagolom. Szóval, lehet vele kreatívkodni, elég sokmindent elbír a tészta.

122. win (válaszként erre: 119. - D@nu)
2007. szept. 15. 08:55

Na, én is így voltam vele! Vajon mi a csudának dagasztanám be előző este a tésztát? Hűtőbe tenni? Akkor ott az élesztő nem igazán dolgozik. Kint hagyni? Szembejön velem a konyhaküszöbön reggelre...

Az tuti, hogy fele mennyiséggel kezdek, mert nálunk sokszor fél kiló kenyér 2 nap alatt sem fogy el. Felesleges akkor 1,5 kilót sütni. Max. ha nagyon jó lesz, akkor ezentúl majd Anyunak is én sütöm a friss kenyeret. ;))

Kérdések:

Lustaság fél egészség alapon, géppel is lehet dagasztani? Mert én pl. valahogy nagyon hamar meg tudom unni a tésztadagasztást... :DDDDDD

Kelesztőtálban is lehet keleszteni? Annak van jól záródó teteje. Bár újabban, miután általában géppel dagasztom a tésztát, annak a tálját szoktam lefedni, és abban kelesztek. De ennek a mennyiségnek kicsi a keverőtál a duplára kelesztéshez.

121. akkor van (válaszként erre: 119. - D@nu)
2007. szept. 15. 08:35

Nagyon király a recept, ahogy írtad szuper(ki is próbálom).

Ilyeneket még...

120. d@nu (válaszként erre: 118. - RLindi)
2007. szept. 15. 00:24
Szuper, tehát sikerült eltalálnod a mennyiséget! ;))) Az a lényeg, hogy ízlett!
119. d@nu (válaszként erre: 115. - Win)
2007. szept. 15. 00:19

Előző nap? Mi vagy Te, pékség? :DDD Persze, aztán majd éjszaka felkelsz néhányszor átdagasztani a tésztát a teknőben...

Szóval, én Jamie O. receptjét szeretem, ezért ezt írom, de majd ha rendesen ébren leszek, megnézem a többit is: 3 dkg élesztő, 3 dkg cukor (lehet méz is), 3 dkg só, 1 kg liszt, 6-6,5 dl (langyos) víz. Ez olyan jó kis másfél kilós vekni lesz, kb... még sohasem mértem le a végeredményt. Tanácsos talán fele mennyiséggel kezdeni - csak ha nem ízlene... Meg egyébként is jobb a kisebb kenyérke... Meg különben is... :D

Szóval megmelegítem a lisztet (az jó...), összekeverem a sóval, a langyos víz felében feloldom a cukit meg az élesztőt, majd az egészet összekutyulom, közben szépen hozzáadva a maradék vizet is. Ragacsos valamire kell, hogy emlékeztessen. Jó sokáig dagasztom (általában, amíg megunom vagy fájni kezd a kezem - vagy esetleg amíg jónak látom), kerekre formálom, majd teteje behasogat, folpackkal lefed, duplájára keleszt. Ha duplájára kelt, átdagasztom, újraformálom (általában hosszúkásra), lisztezett sütőlapra tesz, teteje liszttel finoman megszór és behasogat, duplájára keleszt, sütőbe tesz, 220 fok és fél óra (?) mérettől meg sokmindentől függ. Amikor már barnul, a kenyér is, meg a liszt is mellette, és finom kenyérillat van az egész házban, olyantájt jó, de mielőtt lezárod a sütőt, azért kocogtasd meg a kenyér alját (ez jópofa művelet) és ha kong - hát akkor király vagy és tényleg jó. Rácson hűtöd - legalább kb. 1 órát.

Ha valamit félreírtam, nyugodtan anyázz, aztán kérdezz, majd javítom... :DDDDDDDDDDDDDDD

118. RLindi (válaszként erre: 117. - D@nu)
2007. szept. 15. 00:06
Köszi:-) Már megsült,állitolag fincsi is lett.Kicsit felpúposodott,sztem túl sok lett benne a sütőpor (talán).
117. d@nu (válaszként erre: 116. - RLindi)
2007. szept. 14. 23:59

1 csapott ek cukor= ~2 dkg, ugyanez lisztben ~1 dkg.

Bocs, most jöttem. Hogy sikerült a süti? :)

116. RLindi
2007. szept. 14. 21:28
S.O.S.Mennyi 10 dkg list/cukor? Kb.hány evőkanál? Nem otthon vagyok s nincs itt a mérlegem,de sütnőm kéne MOST!!! Segitsetek kérlek!
115. win (válaszként erre: 114. - D@nu)
2007. szept. 14. 19:23

Ha van valami jól bevált kenyérrecepted, akkor lécci írd le! Köszike! :)))

Már én is elterveztem, hogy sütök itthon kenyeret meg zsömit, néztem is ki recepteket, de valahogy nem igazán tudtam dönteni. Meg szinte mindegyiknél az van, hogy dagasszuk be előző nap. Na, ez az, ami nálam szinte lehetelenség. Kitalálom, hogy sütök, akkor sütök, nem mááásnaap... :(((

114. d@nu (válaszként erre: 111. - Birogaby)
2007. szept. 14. 11:41

Szoktam kenyeret sütni, bár biztosabb az, amikor a sütőben sütöm meg, a gépi nem mindig sikerül. Dagasztáshoz-kelesztéshez viszont kiváló :D, főleg gyerek mellett, vagy amikor kis mennyiségű tésztával akar dolgozni az ember.

Nálam mindig van instant élesztő, utálom, amikor kitalálom, hogy sütnék valamit és még boltba kell rohangálni hozzá. A Buda.oki pl. ugyanolyan jó, mint a friss társa. Frisset akkor veszek, amikor előre tudom, hogy sütni fogok, ha "csak úgy" berakom a kosárba, az általában a kukában végzi. :S

113. win (válaszként erre: 112. - Birogaby)
2007. szept. 14. 07:44
Na, igen. Vékony tészta, jól megpakolva, úgy hogy kézbe végképp nem lehet venni! :DDDDDDD
112. birogaby (válaszként erre: 109. - Win)
2007. szept. 14. 07:11

Nálam is a vékony tészta a nyerô,Z-nek mindegy,csak legyen ugyanannyi vastagon feltét is rajta!:DDDDDDD

De mivel én csinálom,vékony lesz,és kész!!:DDDDDDDDDD

111. birogaby (válaszként erre: 108. - D@nu)
2007. szept. 14. 07:09

Hát így könnyû!!!:DDDDDD

Én persze gyúrom-dagasztom!:( Amúgy friss élesztôt szoktam használni,nem szeretem az instant élesztôt.

Kenyeret is szoktál sütni?Megéri kenyérsütôt venni,ki lehet használni? Nemrég beszéltük Z-vel,hogy talán jó lenne venni egyet,de nem tudtuk eldönteni,érdemes-e,és ha igen,milyet?:DDD

110. d@nu (válaszként erre: 109. - Win)
2007. szept. 14. 02:01
:DDDDDDDDDDDDDDDDDD
109. win (válaszként erre: 103. - D@nu)
2007. szept. 13. 20:14
Én ugyanezt a tésztát csinálom! :))) Csak én 3 kerek pizzát szoktam belőle nyújtani. Nálunk a vékonyabb tészta a nyerő. :)
108. d@nu (válaszként erre: 107. - Birogaby)
2007. szept. 13. 19:43

Ha instant élesztőt használsz, azt nem kell felfuttatni. ;DDD

Én egyébként sem szoktam, mert csalok. Van kenyérsütő gépem és azzal dagasztom-kelesztem a tésztát, abba mindent csak beledobok és hajrá...

107. birogaby (válaszként erre: 103. - D@nu)
2007. szept. 13. 17:02

Köszi,azt hiszem holnap ki is próbálom!:DDDD Majd beszámolok az eredményrôl.

Eddig mindig tejjel futtatam fel az élesztôt,egyszer próbáltam olyan receptet,ahol vizzel írta,és az nekem jobban ízlett.Ebben látom mindkettô vantalán ez lesz a befutó!:))))) Holnap kiderül!:DDD

106. 'szti
2007. szept. 13. 06:35
Ügyes konyhatündérek, segítsetek nekem! Bevált, finom májgombóc receptet szeretnék, az enyém mindig túl puha lesz.
105. d@nu (válaszként erre: 104. - Mongi)
2007. szept. 12. 22:29
Hát, ha általános, akkor szerintem gépsonka. A füstölt húsokat általában jelzik, kivéve, ha egyértelmű, hogy az kell bele - mondjuk bableves. A továbbiakban pedig a tárcád a meghatározó, ha emelni akarod a lécet, akkor nem gépsonkát használsz, hanem valamilyen alacsonyabb víz- és nagyobb hústartalmú finomságot.
104. mongi (válaszként erre: 101. - D@nu)
2007. szept. 12. 21:38

Nem konkrét receptre gondoltam,csak úgy általánosan.

Köszi.

103. d@nu (válaszként erre: 102. - Birogaby)
2007. szept. 12. 15:17

Szoktam kenyértésztából csinálni, ugye eredetileg abból kellene, de hogy az olaszok hogyan készítik a kenyeret, azt senki nem teszi hozzá. :DDD Szóval, finom szokott lenni, de nagyon el kell találni a tésztát ahhoz, hogy jó legyen, így inkább egy másik receptre szavazok:

500 gr liszt

2 dkg élesztő

2 dl víz

1 dl tej

0,1 dl olívaolaj

2 db kockacukor

1/2 evőkanál só

Ez mindig tuti. Vagy két kerek pizza, vagy egy nagy tepsi jön ki belőle - viszonylag vastag tésztával. Én egyszer kelesztem, mielőtt cipókra osztom és nyújtom.

102. birogaby (válaszként erre: 95. - D@nu)
2007. szept. 12. 14:51

Milyen pizzatésztát szoktál készíteni?Én már egy csomó változatot kipróbáltam,de eddig egyik sem volt az igazi.:((

Na jó,tudom olyan sosem lesz,mint egy pizzeriában,ahol kemencében sütik,de azért legalább megközelíthené azt!:DDDDD

101. d@nu (válaszként erre: 100. - Mongi)
2007. szept. 10. 16:42

A sonka a kajától függ - milyen ételről van szó?

Ricotta = túró, Mascarpone = krémsajt. Tehát szerintem nem.

100. mongi
2007. szept. 10. 16:40

1.Ha egy receptben azt írja:sonka-milyen sonkára gondolnak?Felvágott,tarja,füstölt sonka,vagy miii?

2.A ricotta és a Mascarpone felcserélhető?

99. d@nu (válaszként erre: 98. - Gyopár)
2007. szept. 9. 13:16

Szóval, azt a mártást írom, amit egyébként nem szoktam készíteni, mert én püréből csinálom. :)

A friss paradicsomból készült sugo:

30 dkg paradicsomot leforrázol, meghámozod és apróra vágod vagy leturmixolod. Egy kevés vizet adsz hozzá és kiforralod vele. Ezután sózod, borsozod, reszelt gyömbérrel ízesíted, majd ismét kiforralod.

Az "extra" paradicsomos pizzához ezt a fenti mártást egy kevés rozmaringgal ízesíted (akkor teszed hozzá, amikor a többi fűszert). A mártással kened a tésztát, majd paradicsomot karikázol - kb. 2 mm vékonyra - és ráteríted a tésztára. Vékonyan befeded mozzarella szeletekkel és mehet a sütőbe. :)

Lehet bolondítani sonkával, kukoricával, olajbogyóval... nem kell mondanom... :))

Ja, az én mártásom már kész, mindjárt megy a sütőbe a cucc. :D

98. gyopár (válaszként erre: 95. - D@nu)
2007. szept. 9. 12:58
Köszi, érdekelne ez az extra paradicsomos, milyen hozzá a paradicsomos alap.
97. d@nu (válaszként erre: 96. - Anita0810)
2007. szept. 9. 11:02
Majd írd meg, hogy sikerült-e, mert ha igen, akkor lehet, én is rászánom magam... :DDD Gonosz vagyok, nehogy nekem kelljen kísérleteznem... :D
96. anita0810 (válaszként erre: 93. - D@nu)
2007. szept. 9. 09:42
igen ez az köszi szépen. ne tudd meg mióta keresem. azt hiszem jövő héten meg ia csinálom

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2026, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Hoxa Facebook