Sütés főzés praktikák fortélyok (beszélgetés)
Én még nem sütöttem ilyet, de szerintem erre a sütire gondolsz... Remélem, beválik.
Barackmag
Hozzávalók
a tésztához:
15 dkg porcukor
20 dkg sütőmargarin
1 db tojás
10 dkg darált dió
1 evőkanál kakaó
30 dkg liszt
tej
a krémhez:
1 db tojás
15 dkg porcukor
10 dkg dió
0,5 dl tej
10 dkg margarin
néhány csepp mandula aroma
A margarint elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a tojást, a cukrot, a diót, a kakaót és annyi tejet, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk, majd összegyúrjuk. Ezután a tésztából egy-egy kicsit lecsípve megtöltjük az előzőleg olajjal kikent mandulaformákat, oly módon, hogy a formát vékony rétegben fedje a tészta. Előmelegített sütőben megsütjük, és még melegen kivesszük a formákból. Ha a tészta a forma peremére is került a felesleget levágjuk, hogy a két fél jól illeszthető legyen. A krémhez a cukrot, a tojást és a tejet gőz fölött felfőzzük, majd hozzákeverjük a diót. Ha kihűlt, a kihabosított margarinnal összekeverjük, ezután hozzáadjuk ízlés szerinti mennyiségben, a mandula aromát, majd összekeverjük. Amikor a tészta kihűlt megtöltjük a krémmel, és kettőt-kettőt összeragasztunk. A kész „barackmagokat” megforgatjuk porcukorban. Ezután legalább egy napig állni hagyjuk, hogy megpuhuljon.
Az bizony áztat, nem is kicsit. :( Miért nem csinálsz valami jó kis ragut?
Én a tészta tetejét nem szoktam olajjal lekenni, csak a sütőlapot, amiben sütöm és így sem szokott elázni. Ha lusta vagyok ragut készíteni, egyszerűen ketchupot használok...
Sziasztok!Én is tanácsot kérnék.
A tojásfehérjébe szabad tenni cukrot/sót ,vagy nem,mert akkor nem keményedik meg a hab?
Száraz dunszt (száraz gőzölés): általában akkor használod, amikor az elkészült télirevalót készre főzve, forrón teszed az üvegbe. Ilyenkor lekötöd a telerakott üveged tetejét, körbecsavarod újságpapírral és olyan ládába vagy nagyobb edénybe pakolod az üvegeket, ami jó alaposan ki van bélelve meleg takarókkal, rongyszőnyegekkel. Alul-felül-oldalt... mindenhol bélelsz. Lényege, hogy a cucc az üvegben minél lassabban hűljön ki. Általában 1 napig így hagyod, majd a minimum 24 óra eltetltével végleges helyére rakod az üveget.
Így dunsztolod pl. a lekvárt, a lecsót és ezek szerint a zakuszkát is...
A száraz dunsztnak van egy párja is, az a nedves dunszt. :) Így a befőtteket teszed el, pl. a barackot, meggyet... Ekkor nyers gyümölcsöt teszel az üvegbe, hideg vagy meleg lével (+ cukorral, tartósítószerrel stb.) felöntöd, lezárod a tetejét, újságpapírral körbetekered (ez éppen most nem a hőtartás miatt, hanem koccanás ellen van), majd olyan edénybe állítod, aminek az alja szintén újságpapírral van alaposan kibélelve. Vizet öntesz bele (kb. az üveg 2/3-áig), az edény tetejével lefeded (ha magasabb az üveg, akkor egy ugyanakkora átmérőjű lábast teszel rá, mint amekkora a gőzölőedény), és a gázra teszed lassú tűzön felforralni. A gőzölőedényben hagyod teljesen kihűlni (én még le szoktam egy takaróval is takarni), aztán polcra teszed.
Hát, kb. ennyi. ;)
Szia! Köszi,megtaláltam! Nagyon örülök neki!
Bocsi,de én "kis tudatlan"addig értem,h.belerakom az öüvegbe de mit kell vele aztán csinálni. Lezárom és..?
Ti sem?Én sem! :DDDD Párommal mindig veszekszünk,ha ô fôz,épen teszi bele,mert ô szereti,én meg nem.
Apum csinált almával párolt káposztát,tényleg nagyon finom,de én még nem próbáltam.Meg kell kérdeznem tôle pontosan,hogy csinálta.
Amúgy én is karamell! :-DDDDDD
Szia!
Az adatlapomon,a receptek között megtalálod a zakuszkát,ha érdekel.:-)
Én szinte minden évben szoktam eltenni,imádom!!Remélem idén is sikerül készíteni!
Én is mindig üvegbe teszem,fagyasztva még nem hallottam,hogy csinálná valaki.
Igen, így csinálom én is. :) Szoktam úgy is csinálni, hogy almaecetet teszek hozzá.
Van még a pezsgős káposzta, ami szintén majdnem ugyanez, csak almát és pezsgőt is tesznek bele. Az is nagyon finom, bár én még nem próbáltam.
Nálunk ez hagymás tört burgonya és tudtommal nem tesznek bele a dinsztelt hagymán kívül semmit.
Én is karamell. :)))
Hali mindenkinek. Én még szoktam ízesíteni a pürét kevés olajon párólt hagymával amibe dobok egy leveskockátés őrölt paprikával szinezem, így lesz belőle: krumpliderc (mifelénk)
És mi a helyzet a párolt káposztával? Ti hogyan? Én karamell alappal indítok.
A puding nem lesz csomós, ha nem forró, hanem még langyos tejbe teszed a keveréket és csepp alakú habverővel kevered fakanál helyett - mialatt felforr a tej, folyamatosan besűrűsödik a puding.
A krumplipüré tapasztalatom szerint csak géppel lesz "csomómentes". Olyan konyhai robotgép a legjobb, aminek nagy tartálya van, és az aprítókést kell hozzá használni. A frissen megfőtt és leszűrt burgonyát vajjal és tejföllel beleteszed a tartályba és miközben a gép dolgozik, folyamatosan adagolod hozzá a tejet addig, amíg olyan állagú nem lesz, mint amilyet te szeretnél.
Az én gépem nemrégiben sajna meghalt :((( - azóta egyszerűen csak krumplitörővel nyomom át és azzal dolgozom a lehető legkrémesebbre - így darabos marad, de nekem így is ízlik. :)
További ajánlott fórumok:
- Karácsonyi sütés-főzés / Mi lesz a karácsonyi menü?
- Kezdő és haladó konyhatündérek csevegjünk a sütés-főzés rejtelmeiről!
- Teafőzési praktikák ill. minden ami a tea főzésével kapcsolatos!
- Formatorták, praktikák a sütésben
- Tudatos jövőtervezés-házi praktikák, tanácsok, ötletek, sütés-főzés-háztartás
- Ide szeretném összegyűjteni azokat a tapasztalatokat, recepteket, fortélyokat, amelyek a pároló edényben való főzéssel kapcsolatos