Skizofrénia (beszélgetés)
Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem. Egy ismerősöm rögeszmés - képzeletbeli apával beszél, aki utasítja - volt pszichiátrián, egy hónapig szedte a gyógyszert. Viszont ezután visszatért az alkoholhoz. A kérdésem az, hogy hogyan lehet rávenni, hogy komolyan vegye a kezelést, vagy egyáltalán szerintetek van rá mód?
szerintetek ez átmehet skizofréniába?
esténként mikor lefekszem és csukva van a szemem, akkor ilyen arcok villannak be meg eltorzult lények. Van hogy hangokat hallok, ilyen beszélgetéseket, néha zenét. Ha kinyitom a szemem, akkor elmúlik. Nem vagyok félálomban, van hogy rögtön jelentkezik amikor becsukom a szemem. És akkor ki-be csukom a szemem és hátráltat az alvásban. Amikor falnak fordulok, azt képzelem hogy valaki van ott, ezért meg kell fordulnom.
A pszichiáter szerint még nem vagyok az, de ez súlyosbodhat, tehát örül hogy időben jöttem.
A diagnózisban deluziv paranoia van, ezek mellett még szorongás és kényszer gondolatok. Tíz éve csak kényszer gondolatok voltak és addig nem is jártam orvosnál.
Ezek a hangok két éve kezdődtek, akkor minden este volt, utána elmúlt és sokáig nem voltak, majd megint előjött, és időnként vannak.
Ezen kívül viselkedészavaros vagyok, sehová se tudok beilleszkedni. Nem tudok egy helyen sokáig megmaradni ezek miatt. Már kisgyerekkorom óta.
Most márciusban történt valami, de nem tudom mi és azóta csak lejjebb süllyedek úgy érzem, mintha ez már nem is én lennék, vagy hogy fogalmazzak.
Fél éve egyik reggel valahol zenét hallottam, az ablak nyitva volt, azt hittem onnan jön és hallgattam, élveztem. Aztán furcsává vált, mert a reflének mindig ismétlődtek és ugyanaz a dallam volt. Aztán hirtelen számot váltott. Kerestem a forrását honnan jön, de semmi. Kérdeztem, hogy hallották-e annak a bizonyos együttesnek a zenéjét nem olyan rég. Nemmel feleltek természetesen. Azóta ilyen nem volt, hogy nappal is lett volna.
Olvastam a paranoiáról is, három fokozata van, én a másodikban vagyok, holott pár éve az elsőben a tünetek alapján. A harmadik a paranoid skizofrénia. Ez elvileg 30 éves kor körül alakul ki a nőknél. Én még nem vagyok annyi, de már egyre közelebb vagyok hozzá. Szerintetek van mitől félnem? Ha elkezdem a kezelést, kijöhetek ebből teljesen?
Az orvost is kérdeztem, hogy átmehet-e abba, nem merte azt mondani hogy igen, de tagadni se. Még csak kétszer voltam nála, majd decemberben lesznek a kivizsgálások ambulánsan, a befekvést nem vállaltam, pedig azzal gyorsabb lenne elvileg.
Hali Holk!
Én 10 éve szedem az Amisulpirid-ot, nekem az volt jó. Ettől nincsenek érzelmeim és fáradékony vagyok, de a szellemi teljesítőképességem nem romlott. Az Ypsila-át kipróbáltam egyszer, én attól szarul voltam. Az Ypsila -ától eltompult voltam, szédelegtem, folyamatos álmosság, egyensúlyzavar, stb. Szerintem mindenkinek más gyógyszer a megfelelő, az egyén szervezete válogatja kinek mi a jó. Talán érdemes lenne más kombinációt megpróbálnod, ki kell kísérletezni, hogy Neked melyik gyógyszer passzol.
Jújj, ez elég ijesztő lehet. Szegény. :(
Voltál már mindenféle agyi vizsgálaton? Találtak esetleg valami elváltozást?
Sziasztok!
20 éves vagyok, 2 éve skizofrén. Egy ideig nem reagáltam jól a gyógyszerekre, szinte az összes atipusos gyógyszert kipróbáltam,de fennmaradtak a tünetek. Aztán az orvosom amitrexet és ypsila-t adott és a tünetek elmúltak. Viszont a szellemi teljesítőképességem erősen leromlott mióta ezt a gyógyszert szedem, és az utóbbi időben úgy vettem észre, hogy ez tovább fokozódott. Kinek milyen tapasztalatai vannak az említett két gyógyszerrel? Nagyon le akarom cserélni, de az a probléma, hogy a többi gyógyszer szedése mellett a tünetek visszajönnének valószínűleg. Elég kellemetlen helyzetbe kerültem :(
állandóan azért nem hozunk rosszakat;) az valószínűbb, hogy rossznak látod őket.
kérj meg valakit, ha tudsz, hogy szerinte melyik miylen döntés volt. valószínű meglepődsz, hogy mégse volt mind rossz ;)
mégha ez az egész közhelynek is hangzik
További ajánlott fórumok:
- Azthiszem a gyerekem skizofrén! Van valaki hasonló helyzetben?
- Diagnózis: paranoid skizofrénia és ha nem az?
- Testvéremnél skizofréniát állapítottak meg, kapott rá gyógyszert, de nem akarja szedni, hogy értessem meg vele, hogy ezt neki szednie kell?
- Veszélyes egy skizofrén ember?
- Létezik ma Magyarországon olyan elvonó, ahol fogadnak egy skizofrén, Hepatitis B és C-vel fertőzött gyógyulni vágyó drogost?
- Mit lehet tenni egy skizofrén nővel?