Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Pocakosok és Pocaklakók topik fórum

Pocakosok és Pocaklakók topik (beszélgetés)

42740. panka2
2007. aug. 4. 20:51
no ez meg kifejezetten az elölfekvő lepényről szól.Aztán többet nem írok mert velem lesz tele az oldal ))))) Joéjt és a lényeg mindenki vigyázzon magára akkor nem lesz semmi baj )))
42739. panka2
2007. aug. 4. 20:50

Magyar név:

Elölfekvő lepény

Orvosi név:

Placenta previa

BNO kód:

O4410

A betegség lényege:

A méhlepény a méh tágulásával kevésbé tud lépést tartani, ha annak nem izmos szakaszán tapad. Emiatt a terhesség során bármikor vérzés következhetbe.

A betegség oka:

Az elváltozás során a pete nem a méh megfelelő területén ágyazódik be. Ennek oka vagy a pete túl gyors vándorlása, vagy a lassú érése miatt következik be. A lepény rendellenes tapadását elősegíti a többszöri szülés, a korábbi császármetszés, a kórelőzményben szereplő terhesség-megszakítás és az endometriosisnak nevezett betegség.

A betegség tünetei:

A terhesség első kétharmadában pecsételő vérzés, az utolsó harmadban hirtelen kezdődő, egyéb panasszal nem kísért vérzés jelentkezhet. A vérzés mértéke akár az anya életét is veszélyeztetheti. A lepény elhelyezkedése miatt zavarhatja a magzat normális elhelyezkedését, ezért fekvési rendellenességekhez vezethet.

Elvégezhető vizsgálatok:

Az orvos a kórtörténet felvétele és a betegvizsgálat mellett ultrahangvizsgálatot végeztethet.

A betegség várható kezelése:

Súlyos vérzés esetén azonnali császármetszés szükséges, míg enyhébb esetben megkísérelhető a terhesség továbbhordása szigorú ellenőrzés mellett; ekkor is császármetszéssel kell befejezni a terhességet.

Javaslatok:

A lepény tapadása az ellenőrző ultrahangvizsgálatok alkalmával vizsgálható, ezért fontos a terhesgondozáson való megjelenés. Ha a terhesség során bármikor vérzés lép fel, forduljon azonnal nőgyógyászához.

A betegség várható lefolyása:

A betegség során súlyos, életveszélyes vérzések alakulhatnak ki. Ezek létrejöttével mind az anya, mind a magzat élete veszélybe kerülhet. Az időben elvégzett császármetszés életmentő az anya és a gyermek számára.

42738. panka2
2007. aug. 4. 20:44
Na idemásoltam a lepényről egy pár mondatot akit érdekel :))
42737. panka2
2007. aug. 4. 20:44

A magzatot tápláló méhlepény a legváltozatosabb helyen tapad a méhfalhoz és az esetek túlnyomó többségében ennek az elhelyezkedésnek semmilyen befolyása nincs a terhesség kiviselésére. A leírásokban ilyen a mellső vagy hátsó fal, a fundus vagy valamelyik oldalon való tapadás emlegetése.

Veszélyes helyzetet jelenthet, ha a pete alsó pólusánál, azaz a méhszáj környékén vagy annak területén van a tapadás. Az elől fekvő lepény súlyos szövődmény, már korán vérzésekhez vezet; egy súlyosabb vérzés pedig anya és magzata életét is fenyegeti. Az előlfekvő lepény kórházi kezelést igényel.

Ha a méhfalban esetleg myoma göb van és a lepény tapadása befoglalja ennek a területét is, ez táplálási zavarokat illetve időelőtti (részleges) lepényleválást is okozhat.

Tudni kell, hogy a méhűr változásával a lepény helyzete is változik. Nem vándorol, de pl. egy, a 12. hét körül még mélyebben tapadónak ítélt lepény a méhűr fejlődése révén a méhszájhoz képest "feljebb kerül", ezáltal kikerül a veszélyes zónából.

A méhszáj szélét esetleg elérő, a terhesség utolsó szakaszában általában kisebb vérzéseket okozó mélyen tapadó lepény viszont általában szülés közben pozitívan viselkedik: a fájások hatására a bemenethez nyomódó koponya mintegy tamponálja és a vérzés szűnik.

Dr. Nagy László

42736. jandrea
2007. aug. 4. 18:31
sziasztok:)
42735. kszisz (válaszként erre: 42734. - MoncsiMama)
2007. aug. 4. 18:22
Szia, jó pihizést!!!
42734. MoncsiMama
2007. aug. 4. 18:14

na jol van mamák most köszönök,legyetek jok

puszi

42733. egypt (válaszként erre: 42717. - Panka2)
2007. aug. 4. 18:13
De csak ha nem jó helyen tapad elöl. Nekem elöl tapad, de jó helyen, a leletekre is mindig ezt írták. Nyilván az a baj, ha elöl és mélyen tapad.
42732. MoncsiMama (válaszként erre: 42730. - Kszisz)
2007. aug. 4. 18:12

már közel állok ahhoz is:) mármint a halálra izguláshoz:) szerintem szegény baba már ki van tőlem akadva:) mert mindig mondom hogy jajj mi kor jösz már ki? de aztán mindig ugy vagyok vele hogy majd ő tudja:) egyszer már mindannyian döntöttünk efelől:) most ő jön:))

de tényleg fura érzés:) szeirntem fog ez nekem hiányzoni mármint a pocakos időszak...és olyan hamar eltelt...el sem hiszem.Még tegnap néztem meg a tesztet:))

42731. egypt (válaszként erre: 42711. - Kszisz)
2007. aug. 4. 18:11
Nyugi, nem rosszabb, ha elöl tapad, sőt állítólag szülés szempontjából jobb, csak itt arról volt szó, hogy mélyen tapad, és annál rosszabb, ha elöl tapad, gondolom, akkor nagyon nyomhatja a baba a méhszájat.
42730. kszisz (válaszként erre: 42727. - MoncsiMama)
2007. aug. 4. 18:10
Furi lehet neked már az bizti... el sem tudom képzelni milyen érzés lesz, amikor már csak napok választanak el attól, h a kezemben tartsam a picit... Biztosan halálra fogom magam izgulni....
42729. kszisz (válaszként erre: 42725. - Panka2)
2007. aug. 4. 18:08
Azért olyan korán még nem szeretnék szülni :))) Még a sulit meg kéne vhogy csinálnom... és amúgy is, én egy januári bébire készülök, úgyhogy maradjon még ott bent közel 5 hónapig :))))
42728. MoncsiMama (válaszként erre: 42726. - Panka2)
2007. aug. 4. 18:07
semmi baj:) szia:))
42727. MoncsiMama (válaszként erre: 42724. - Panka2)
2007. aug. 4. 18:06
remélem nekem magátol kezdődik majd el.Attol félek,hogy nekem is kell majd infuzio az elinduláshoz,mert már nagoyn közel vagyok a végéhez és a joslofájásokon kivül semmi más nem volt még...
42726. panka2 (válaszként erre: 42719. - MoncsiMama)
2007. aug. 4. 18:06

MoncsiMama!Neharagudj de itt annyira szülök hogy köszönni is elfelejtettem DDDD

Szia))))

42725. panka2 (válaszként erre: 42723. - Kszisz)
2007. aug. 4. 18:05
Attol se lepödjmeg ha a 6-7dik honapban azt mondják hogy 1ujnyira nyitva van a méhszáj mert ez ilyenkor elöfordul!Nincs semmi baj csak ha beindul a szülésed azonnal robogj be mert hamarabb meglesz mindegy hogy hányadik baba./tapasztalat/
42724. panka2 (válaszként erre: 42721. - MoncsiMama)
2007. aug. 4. 18:03

ááá szinte meg sem érzetem DDDD

De nagyon fájt!Sőt sokkal több hüvelyi sérülést okozott mint az előző két szülésem!

De tényleg nem voltam utánna olyan fáradt és kimerült ez tény!

Mondjuk én mindhárom csemetémet infuzio segítségével szültem és az alapban sokkkkkal carabb mint ha magátol símán beindul mert baromi nagy görcsöket csinál az oxitocyn,de hamarabb is kibujik a baba tehát az idő rövidebb a fájdalom erősebb.

42723. kszisz (válaszként erre: 42718. - Panka2)
2007. aug. 4. 18:01
Ez így jól hangzik :))) Legalábbis ami a végét illeti :)
42722. panka2

Nálam 12hetesen az volt a gond,hogy pecsétlödő vérzésem jelentkezett,amitől beparáztam és rohantam a dokihoz,aki megvizsgált,és azt mondta,sok sok pihenés egy halom gyogyszer,no emelgetés,semmi ami megterhelő lehet,és nem lesz semmi baj.18dik hét környékén a megválltozott méhűr miatt feljebb huzodik,na nekem azota sincs pecsétlődő vérzésem se barna se semmi,néha itt szúr ott bők na de kinek nem?

Mondjuk az tuti hogy azota miota ezt megtudtam nagyon vigyázok magamra télleg nem emelek semmit!

3hét mulva megyek a 18hetesre bízombenne hogy elviszi johelyre a babám a cumisüvegét" DDDHa nem,akkor nyugi lesz továbbra is amíg meg nem születik))

42721. MoncsiMama (válaszként erre: 42718. - Panka2)

vajudásod is és a szülés is csak 15 perc?? ezt nevezem!

azért gondolom akkor nem is fájt annyira!

42720. Lindus1017 (válaszként erre: 42718. - Panka2)
2007. aug. 4. 18:00
hűűű az nagyon gyors!
42719. MoncsiMama (válaszként erre: 42715. - Lindus1017)
2007. aug. 4. 18:00

Bubu is szereti,ha a papa a közelben van:) akkor aztán teljesen mindegy hogy melyik napszakban vagyunk:) éjjel vagy nappal nem számit:) csak,hogy az apu ott van:)

az enyém még azt is szereti,hogy ha viszem zuhizni:) akkor egyenesen beindul:) hallja a viz hangját és olyankor rug jobbrol balról:)

szoktál hozzá beszélni? mi sokat mesélünk neki:) tudom még bent van:) de akkor is ugy viselkedünk vele már most mintha kint lenne kb. két honapja mesélünk neki mindennap lefekvés előtt vagy akkor hogyha félek -mondjuk viharban- és nem akarom,hogy ő ezt érezze inkább előveszek egy ujabb mesét és nekiállok olvasni:)

Imádja ezt is:)

42718. panka2 (válaszként erre: 42716. - Kszisz)
2007. aug. 4. 17:57

Ne isaggodj drága mert nekem volt már ilyen.meg olyan tapadásom is !!!

A lányomnál elölfekvő volt és vajudással együtt 15perces volt a szülésem DDD

42717. panka2 (válaszként erre: 42714. - Lindus1017)
2007. aug. 4. 17:55

Hát állítolag ahogy nő a méh automatikusan feljjebb tornássza a lepénykét.Hála az égnek nem komoly,mert csak a méhszáj szélét érintette 12hetesen van akinek totál befedi na akkor jönnek a gondok..

Az elölfekvő lepény állítolag könnyebben levállhat ilyen helyzetben mert nyomja a méhszájat amitől az kinyílik,viszont,szülésnél nagyon hasznosan tud viselkedni mert könnyebben tágulsz

Ezt Kszisznek szántam ))

42716. kszisz (válaszként erre: 42712. - Lindus1017)
2007. aug. 4. 17:49
Igyekszem azért nem túlzásba vinni :)))
42715. Lindus1017 (válaszként erre: 42713. - MoncsiMama)
2007. aug. 4. 17:47
No akkor nekem azért van kis "szabadidőm" mert nekem délben és este tiz után rúgja szét a házat a kicsi:)no meg ha apa simizi:P
42714. Lindus1017 (válaszként erre: 42710. - Panka2)
2007. aug. 4. 17:45
Reméljük nálad többet húzódik odébb...beszélgess a babáddal segitsen:)
42713. MoncsiMama
2007. aug. 4. 17:45

sziasztok mamák!

hogy vagytok?:)

magzatmozgás:) nekem elvileg a 16.hét végén mozdult meg először,de már erőteljesebben a 20.héttől lehetett jobban érezni:) azota meg alig áll meg:) csak ha leülök:)

42712. Lindus1017 (válaszként erre: 42706. - Kszisz)
2007. aug. 4. 17:41
Cak ne aggódj mert az sokat ront a helyzeten!
42711. kszisz (válaszként erre: 42710. - Panka2)
2007. aug. 4. 17:39
Azt hiszem nekem még van mit hozzáolvasnom a témában...igazán nem is értem miért rosszabb az, ha elől tapad???

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook