Pajzsmirigyműtét előtt állok; volt valakinek ilyen problémája mostanában? (tudásbázis)
Sziasztok! Nagyon rég nem jártam erre, de már hetek óta készülök, hogy írjak :-)
Hogy vagytok??
Ahogy beleolvastam itt most az utolsó hsz- ekbe, amire tudok arra reagálok:
kék irisz által javasolt foniátriai gyakorlatoknak hála a bal oldalon lebénult hangszalagom és gégefőm műtét után pár hóappal (és azóta is) tökéletesen működik :-)
Most is megköszönöm kék irisz! Én itt a kórházban nem kaptam ilyet, még tanácsként sem :-/
A babakérdéssel kapcsolatban még sajnos nem tudok nyilatkozni, de azt tudom, hogy a thyroxint reggel kell bevenni, éhgyomorra, vízzel és utána én 1 órát szoktam többnyire várni a reggelivel. Mivel a tejet amúgy sem bírom, ezért én nem iszom tejes kávét vagy ilyesmit, de tudomásom szerint ha már hagytál időt a gyógyszernek felszívódni, akkor már mehet a tej vagy a tejes cucc is reggelire.
Ezt az orvosok nem nagyon mondják, vagyis nekem még soha egyik sem mondta.
Sziasztok! Már úgy 2 hónapja olvasgattam ezt a fórumot, mivel akkortájt derült ki, hogy a jobb lebenyemben találtak egy 7 mm-es, ismeretlen eredetű göböt. Eredetileg is alultermel a pm-em, tehát gyógyszert szedek már 6 éves korom óta. Mondták is, hogy számíthatok rá, hogy később szükséges lesz a műtét, de nem igazán törődtem vele, így elég váratlanul ért, mikor a citológia is gyanúsnak jött vissza, és egyik percről a másikra már meg is volt a műtétem időpontja. Egyébként most 18 éves vagyok, utoljára 4 évesen voltam kórházban, szóval elég rosszul érintett a dolog, dehát nem maradt túl sok választásom. Az orvosom azt mondta, lehet mindkét lebenyt el kell távolítani, de ez majd a gyorsfagyasztásos vizsgálattól függ -ami szerencsére negatív lett.
A műtétem:
Május 13-án, hétfői napon feküdtem be a kórházba, aznap nem csináltak velem semmit, mert már előtte két héttel végigjártunk minden szükséges vizsgálatot. Este 6tól nem ehettem, illetve éjféltől nem ihattam, a gyógyszeremet persze belehetett venni egy korty vízzel hajnalban. Az altatóorvosom estefele meglátogatott, és sikerült kialkudoznom vele, hogy bátorítóinjekció helyett egy gyógyszert kapjak, így másnap reggel 8 körül hoztak nekem egy Kataflant. Nem tudom milyen erős lehetett, de elég jól éreztem magam tőle az tény. Befáslizták a lábamat is, aztán már nem nagyon lehetett sétálgatnom vele. Fél 9 körül megérkezett értem a műtős fiú, hozta azt az ijesztő, zöld ágyat, de teljes nyugalommal leöltöztem, és egy szál bugyiban felfeküdtem rá. Tesóm és apukám kísértek a műtők elé, az út jó hosszú volt, biztos, hogy nem találtam volna vissza, ha az utolsó pillanatban menekülőre fogom. A műtők előtt integettem tesóméknak, aztán betoltak egy hosszú folyosóra, ahol leraktak a fal mellé az ággyal, és otthagytak egy jó 20 percre. Hát mit ne mondjak, marhára izgalmas volt. Szemüveges vagyok, és persze azt nem vihettem, így nagyjából semmit nem láttam. Néha elrohant mellettem egy-egy zöldbe öltözött alak, sőt, volt, hogy még köszöntek is, de enyhén szólva eluntam magam, amíg várakoznom kellett. A nyugtató tett róla, hogy ne kapjak ideggörcsöt, így amikor kinyílt a műtő ajtaja, kíváncsian néztem körül. A műtős az ölébe kapott, és átrakott a másik ágyra, ahol aztán jöl elkezdtek szúrkálni. Egy nővér jött oda mellém, és közölte, hogy most fogják betenni a branült, és lehet, hogy egy picit fájni fog, de ne aggódjak, mert csak egyszer lesz. Aha. 12-szer volt. A barülről annyit, hogy lehet tényleg az én ereimmel van baj, de annyira fájt, hogy azt hittem ott pisilek be, szó szerint éreztem, ahogy a csövet nyomják felfele az eremben. Aztán közölték, hogy nem lett jó, és újra csinálták. A második próbálkozás is sikertelen volt, ezért odejöttaz altatóorvosom, és ő szúrta be. Ez sem volt túl tartós - mint később kiderült - de annyira elég volt, hogy az altató lecsepegjen rajta. Megkérdeztem, hogy "az altatóorvosnő tetszik lenni?", mert a maszk alatt nem láttam semmit. Bólogatott, és beszélgetni kezdett velem. Azt mondta már elindult az altatóm, ezért maradt körülbelül egy percem, arra gondoljak, amiről álmodni szeretnék, meg, hogy a fiataloknál sokszor előfordul, hogy szenvedélyes álmaik van... ennyire emlékszem.Néztem a nagy lámpákat a fejem felett, és olyan érzésem volt, mintha egy 100 kilos súly nehezedett volna rám, aztán puff. És hogy mi volt azután? Álmodtam. A barátommal álmodtam, és nagyon nyugodt voltam végig. Az első emlékem pedig a hihetetlen fájdalom. Nem akarok egiejszteni senkit, de tényleg durva volt. Nem tudtam még kinyitnia szemem, de próbáltam ordibálni, hogy fáj, mire egy idegen hang azt mondta, már a műtőben olyan erős fájdalomcsillapítót kaptam, hogy nem adhatnak többet. Hát köszi. ... Aztán megint feketeség, majd újra hangokra lettem figyelmes. Anya kérdezte, hallom e, és ha igen, próbáljam megszorítani a kezét. Megszorítottam, aminek nagyon örültek, és kérdezgetnikezdtek. Azt mondták, ha a válasz igen, szorítsam meg a kezét, ha nem, akkor ne csináljak smemit. Ez így ment egy darabig, aztán ismét elaludtam. A következő amire emlékszem, anyukám hangja. "Tesztik kérni ebből a csokiból? A lányom kapta, d eneki mostúgyse kell, egye meg nyugodtan." Azt hittem rögtön agyvérzést kapok. Alig toltak ki a műtőből, anya máris ODAADJA A CSOKIMAT VALAKINEK!!! Felháborító... És még kiabálni sem tudtam vele, úgyhogy gondolatban káromkodtam egy sort, és végre kinyitottam a szememet. Onnantól kezdve suttogva beszélgettem tesómmal. A branül addigra már egy teljesen más helyen volt, és egy csomó ismeretlen tűszúrás nyomból következtettem rá, hogy még párszor megkínoztak azzal a hülye branüllel. Este a nővér kiakart vinni pisilni, de a fürdőben elszédültem, így visszavittek, és ágytálba kellett pisilnem, ami nagyon élvezhető volt, főleg mivel éppen piros napjaimban voltam, és az összes szobatársam nagyra tágult szemekkel bámult rám. Amikor hajnalban ismét mennem kellett, úgy voltam vele, ha kell négykézláb is kimászok de mégegyszer ágytálba biztos nem pisilek. Szerencsére sikerült kimennem, a cukros infúziónak köszönhetően, amitől elmúlt aszédülés. (Azt is más helyre rakták, mert megint elromlott a branülöm...) Ezután már csak várakoznom kellett, szerdán kaptam vérhigítót és vettek vért, hogy megnézzék a kalcium szintemet, ami normális volt. A nyakamból lógott ki egy drain, ami nagyon idegesített, mert mindig cipelnem kellett magammal, és mindenki megbámult miatta a folyosón. Nagy élmény volt. Ráadásul annyira féltem a kivételtől, hogy csütörtökön, mikor szólt az orvosom, hogy hazaenged bevettem egy algopyrint, amit a férfi nővérkétől kunyeráltam. Jól ki is röhögtek. Amúgy a cső kiszedés fájt egy picit, dea kapcsokat nem is éreztem. Utána ráraktak egy kötést, és délután 2-re már a kocsiban ültem. De ennyivel még azért nem úsztam meg, felírtak 10 vérhigítót, amit azóta is kapok apukáms egítségével a hasamba. A sebem nem a legszebb, egy kicsit most megvagok iejdve, mert krülötte egy picit meg van duzzadva, és olvastam olyat, hogy valakinek lekellett szívatni, de anya szerint ez a pici duzzanat teljesen normális. Én kamillateával szoktam lemosni, ami eddig nagyon jónak bizonyult rá. Próbálkoztam kenegetni aloe verás krémel, és körömvirágossal is, de kipirosodott tőle, úgyhogy egy picit azt még hanyagolom. Amúgy már jól vagyok. Először nagyon fáradékony voltama gógyszeremeléstől, de már szinte nem is érzem. A fejemet is tudom mozgatni jól, néha persze még kicsit húzódik, de elviselhető.
Összességében annyit, hogy aki műtétre vár, ne essen annyira kétségbe, mert én 18 évesen is túléltem, és ha a branül normálisan belement volna az erembe, még ez a pici kellemetlenség sem lett volna. Elnézést ezért a hosszú kommentért, de gondoltam, én is leíroma tapasztalataimat, és ha valakinek van ötlete a duzzanatra, légyszives írjon!
Sziasztok! Régen voltam itt és an egy jó hírem,babát várok, 13 hetes vagyok! :)Viszont ma voltam a pajzsmirigy kontrollon, és kicsit magasabb volt a normálnál az anit-TPO, ezért a doki mondta, hogy szedjek fél szem L-thyroxint. A hormonok amúgy normálisak. A tavaly januári műtét óta, amikor is kivették a jobb lebenyt, mindig minden tökéletes volt, semmit nem szedtem azóta. Most gondolom a terhesség miatt lehet ez az eltérés. Szed/szedett valaki itt ilyet ilyen probléma miatt akár terhesen akár nem? És ugye ha jól emlékszem, régebben azt beszéltétek itt, hogy s mint kell ezt szedni: reggeli előtt fél órával bevenni és csak vízzel, mással nem szabad (pl tej). Jól emlékszem? De utána reggelire lehet tejet inni? (A doki meg azt mondta, hogy lefekvés előtt közvetlenül vegyem be. Létezne, hogy így is lehet szedni? Mivel a tájékoztatóban is reggelt ír)
És szerintetek lehet mellette továbbra is szedni a Gravidát, mert abban jód van, 0,15 mg. De azt írja, hogy thyroxinnal együtt csak orvosi ellenőrzés mellett szabad. És a thyroxinra meg azt írják, hogy vassal együtt szedve gátolhatják egymás hatását.Viszont vasat is szednem kell. Sajna ezeket nem tudtam megkérdezni a dokitól, mert eszembe sem volt és nem is olvastam még akkor a tájékoztatót. De majd felhívom, csak gondoltam megkérdezem itt is, hátha volt így más is.
Nekem kétoldali hangszalag és gége bénulásom volt. Kb. 3 hónap kellett, hogy beinduljanak a hangszalagok, de ehhez tényleg gyakorolni kell. Én a thyroxinra gondoltam. A letrox szedése sokat segített ennek rendeződésében.
Nem is a beszéd miatt kellene, hogy beinduljon a hangszalag, hanem a levegővétel miatt.
Mielőbb el kell kezdeni! A foniáter UH kezelést is ad.
Nagyon köszönöm!
Hál'Istennek nem kétoldali, csak az egyik hangszalagja bénult le. 63 éves és egy hónapja műtötték. A fül-orr-gégész Milgammát javasolt, szedni. Van esetleg valami más gyógyszer erre?
Elküldtem.
Remélem segít.
Kétoldali bénulás? Hány éves az anyukád? Mikor volt a műtét? Gyógyszert szed, mert az is sokat segít.
Néhány praktika még: én számoltam a levegő vételt. 3 ütemre be, 3 ütemre ki. Kerültem a párás helyeket, persze tusolni kell, de annyit kibírtam, hajolgatást is kerültem, beszélgetés közben jó nagy levegőket vettem. És gyakoroltam ezerrel. A hangszalag bénulásosoknak sokat kell beszélniük és főleg K betűs szavakat, a K betűt mindig erőteljesen kell mondani, mert ez kényszeríti a hangszalagot mozgásra.
Sziasztok!
A segítségeteket kérem! Pajzsmirigy műtét után anyukám egyik hangszalagja lebénult, a közelünkben pedig nincs sehol foniáter. Ha volt hasonló problémátok, légyszi írjátok le, hogy milyen gyakorlatokat kellett végezni.
Előre is köszönöm a segítséget!
Jaaa, értem:) Úgy jött le, hogy nem kell gyógyszer és fura volt. Nehezen tudom már követni, hogy kinek mennyit vettek ki.
Irisz már leírta miért nem szedek gyógyszert, nem fűzök hozzá semmit:) Nyáron néznek tsh-t, az, hogy nem hízok ad némi bizakodásra okot.
Egyre többet kell szedni? Nahát, ezt nem gondoltam volna...
Egyébként nekem is jó volt a tsh-m amikor elkezdtem szedni a gyógyszert, fél év után lett magas kissé, ami pár hónap alatt rendeződött.
Én nem akarom a lelkesedésedet elrontani, de gyógyszerrel könnyű jó eredményt produkálni. Ha azt nézzük, akkor nekem a 83-as TSH-m 1,5 hónap alatt rendeződött. Igaz szedtem 200 m letroxot is, sőt, most már 250-et szedek.
Andinak nem kell gyógyszert szednie, mert a megmaradt lebeny dolgozik kettő helyett is:) Határ értéken belüli eredménye van, így elvileg nem szükséges a kezelés. Nekem hiába hagytak bent egy kis pm-et, az semmit nem csinál, így egyre több gyógyszert szedek.
Szia!
Neked miért nem kellett gyógyszert szedned?
Szia!
Köszi, igen annyira jó érzés, hogy most már tényleg kezd minden visszatérni a régi kerékvágásba, igaz megmondta a doki, de az elején annyira hihetetlennek tünt, hogy minden jó lesz, csak türelem és idő kérdése! (Nem volt egyszerű történet az enyém sem! Sajna!) Remélem ezek után is minden így marad!
Szia!
Igen kellett gyógyszert szednem, az L-Thyroxint-t szedem, először napi 1 tabletta volt az adagom, amikor meglett az a nagyon magas Tsh, utána felemelte a doki, napi 1,5 tablettára, a következő vérvétel után megint megemelte akkor már napi 2,5szem tablettát kellett szednem, és ez vitte le 3,770-re! Most azt mondta, hogy maradjon meg a napi 2,5 szem majd egy pár hónap múlva megint csináltassak egy vérvételt!
Szia!
Jó ilyeneket olvasni :-)
Erre írtam a választ, de akkor még nem volt utána más hsz.
Szia!
Jó ilyeneket olvasni :-)
Sziasztok!
Ma meglett a műtét után 4 hónappal az újabb vérvételem eredménye, és hála a jó égnek a TSH (3,770), az FT4 (17,35), beszéltem a prof.-al aki műtőtt, és azt mondta, hogy ez nagyszerűen tökéletes eredmény az előzőekhez képest (első vérvétel eredménye (21,000), a második (14,075)! Úgy örülök neki, hogy ilyen gyorsan visszaállt, pedig hallottam olyat is akinek sokkal több idő kellett hozzá! Nagyon rendes volt, most is azt mondta, hogyha bármi panaszom van vagy nyugodtan hívjam!
sziasztok!
szeretnék tanácsot kérni, orvos ügyben kit ajánlotok? visszaolvasgattam amennyire tudtam, de ez egy elég sok hozzászólásos fórum :-) budapesti, szegedi, debreceni, mindegy, csak olyan orvoshoz szeretnék menni műtétre, akiről van valakinek jó tapasztalata.
nagyon szépen köszönöm!
Köszi a jókívánságokat! Reméljük, jó lesz a TSH értéked.
Én azért lehet, hogy inkább átjelentkeznék egy másik háziorvoshoz, ha van rá mód, hogy többet ne tudjon félrediagnosztizálni.
Szia Dilean!
Tudod nekem úgy volt a műtét, hogy aznap reggel kellett mennem, és 9 után már vittek is a műtőbe, vinnem kellett minden papíromat, ott már semmilyen vizsgálatott nem csináltak! Karácsony előtt voltam beteg, de kaptam rá antibiotikumot, és ennyi, én úgy éreztem, hogy rendbe vagyok, elég gyorsan rendbe is jöttem, nem fájt semmim, nem is köhögtem! Műtét előtt voltam vérvételen, Ekg-n, de a házi orvos azt mondta, hogy minden rendben van! Én amikor mentem a kórházba, tök jól éreztem magam, semmi jele nem volt, hogy a karácsony előtti megfázásból még maradt volna valami fenn!
Tudni kell, hogy a mi házi orvosunk sajnos elég felületes, amikor bemész nem nagyon szól hozzád, mindig a számítógépet nézi, beírja, hogy mik a panaszaid, majd nagy sokára megszólal (amikor már a gép kidobott valamit, hogy ezek a tünetek milyen betegségre utalnak).
Igen a bevérzés nagyon ilyesztő volt, nem kívánom senkinek, hogy átélje, a leszívás az nem fájt, akkor már úgy voltam vele, hogy ezt meg kell csinálni, hogy rendbe jöjjek! És ma már minden happy, a hangom is hála a jó égnek, kevesebb mint 3 hónap alatt visszajött, nem fáj a sebem, és nagyon szépen halványodik! Újra rendesen tudok enni és inni, úgyhogy minden teljesen a régi! Pénteken kell mennem megint egy újabb vérvételre, kíváncsi vagyok, hogy mennyit ment lefelé a TSH-m!
Kitartást, és mielőbbi gyógyúlást! Az elején nagyon nehéz, de utánna sokkal jobb lesz!
Szia atrix84!
Köszönöm a biztatást :-)
Elolvastam az írásaidat, tényleg nem lehetett könnyű.
Nem is értem, miért nem rögtön UH által vezérelten szúrtak meg, hisz állítólag nem jó többször mintát venni, pláne ilyen kis idő elteltével.
Még jó, hogy a lábon kihordott tüdőgyulladásodnak nem lettek komolyabb szövődményei. De hát ha meghallgatják az ember hátát, akkor lehet hallani, ha komolyabb beszűrődés van, nem? És ha így van, akkor mindenképpen kell egy röntgen, amiből már látszik, hogy mi a helyzet. De a műtét előtti mellkasfelvételen nem lehetett látni, hogy tüdőgyulladásod van? Vagy az még a megfázásod előtt készült? Mert én úgy tudom, hogy ha bármilyen léguti betegség áll fenn, akkor veszélyes az altatás.
Az a bevérzés nagyon ijesztő lehetett, és gondolom a leszívás sem volt kellemes. Örülök, hogy mostanra már minden rendben van.
A kamillás borogatást mindenképpen kipróbálom.
Szia!
Nyugi elfogmúlni, én már csak tudom! Nekem is kb. 2 hónap alatt szívódott fel teljesen, pedig én is azt hittem, hogy ez már mindig ilyen csúnya marad! Mára csak a vágás helye látszik, de már az is szépen halványodik! A doki is azt mondta, hogy ennek idő kell, csak türelem! Tudom nehéz, de hidd el, hogy idővel jobb lesz!Ha érdekel olvasd vissza az én történetemet, nekem se volt egyszerű! Sajnos! Kitartás!
Köszi!
A két hét holnap telik le nálam, addig nem hiszem, hogy lesz változás. Közben kaptam egy privát levelet is, amiben két hónapról esik szó. Még ha ennyi idő is, de biztos, hogy elmúlik, akkor várok szívesen. Ezzel a tudattal már kicsit könnyebb. :-)
Én az előbbire szavazok, a contrára, nekem annyira elmulasztotta, hogy már ha szóba kerül a műtétem, mindenki lesegeti a nyakam, mert totál nem látszik semmi, de tényleg, ha gondoljátok rakok majd fel képet.
De az a szomorú tapasztalatom, hogy mások nyakával igen elbánnak, kórháztól függően.
További ajánlott fórumok:
- Milyen filmet láttál ma / mostanában?
- Ciklus előtt/alatt 2-3 kg vízvisszatartás... Mit lehet tenni? Valakinek van hasonló problémája?
- Segitsetek! mostanában többször zsibbad a kezem és a lábam, főleg este elalvás előtt, tud valaki valamilyen gyógymódot...
- A fiam 6 éves és mostanában gyakran mondja, hogy szédül. "mintha pörgetne valaki" - ezt mondja. Főleg elalvás előtt csukott szemmel.
- Teljes pajzsmirigy eltávolítás hatása a műtét előtti magas vérnyomásra
- Volt valakinek mostanában pajzsmirigy műtéte?