Orchidea rajongók ide! Írj róla, ápolás, tapasztalat (beszélgetés)
Én most vettem egyet, mivel az első szépen megmaradt, és virágzott is. Én agyaggranulátomos edényben tartom, és minden reggel spriccelem állott, elősvizes vízzel.
ha elég párás helyen tudod tartani, akkor nem is kell :-)
igen,ha teljesen elszáradt.én nem szoktam spriccelni.
Az öntözésen kívül naponta lehet még spriccelgetni lehetőleg esővízzel. Én kora reggel szoktam, mert ekkor képződik a természetben is harmat... Amire vigyázzatok az az, hogy soha ne maradjon víz a levélhónaljban, mert könnyen kirohadhat. És alatta se álljon víz.
Köszönöm,nagyon jó tanácsokat adtatok.Remélem,sokáig szép marad a virágom.
Köszi! Teljesen csutkaszáraz.Akkor levágom tövig.
6-12 hónap, mire újra virágzik. ha elszáradt a virágszár, akkor tövig levághatod
ha zöld a szár, ne vágd vissza!
Én is így öntözöm.
Meddig kell visszavágni a szárat? Tövig?
Én nőnapra kaptam orchideát a páromtól, hozzá egy orchideákhoz való Substralt. Azt mondták, ne tegyem napra, meg ne legyen neki túl meleg, minden 2. héten adjak neki egy kupakkal a Substralból a vízbe, amúgy csak heti egyszer adjak neki inni. Amikor elvirágzott, nagyon megijedtem, úgy néz ki, mint egy darab szalma, viszont a levelei szép zöldek, sőt most hozta a második újat, de fogalmam sincs, hogy mikor fog újra virágozni. Eddig semmi változás, pedig hónapok óta virág nélkül van.
nekem az ablak közelében van de nem tűz rá a nap-de egész nap odasüt.még a gyökere is bezöldült a fénytől.
szia!
nekem is van.én kivettem a kaspóból mert a gyökerének is kell a fény!
mikor elvirágzott nem vágtam vissza-így újból hozott bimbót hajtást a régi szárán, amiről lepottyantak a virágok.a második virágzás után száradt el, akkor levágtam a szárat.
úgy öntözöm hogy egy vízzel teli edénybe állítom és benne hagyom egy ideig-néha 1 óra jól megszívja magát vízzel-utána hagyom hogy a fölös víz alul kicsepegjen és visszateszem a helyére. most már 3 éve megvan-majd két évig folyamatosan volt rajta virág.
most át kell ültetnem nagyobb átlátszó műanyagba és földet is vennem kell(orchidea) mert a gyökere már alig fér el a mostaniban.
Szia!
Tudtommal van, legalábbis ezt olvastam. Nem szabad tűző napra tenni, de világos helyet szeret, és magas páratartalmat.
Orchidea rajongók ide!Írj róla, ápolás, tapasztalat. ♥
Orchidea ABC 1. [cikk]
Orchidea ABC 2. Lepkeorchidea - Phalaenopsis [cikk]
nézd meg ezeket
Kaptam egy cserép csodálatos orhideát,de nem tudom,hogyan kell gondozni.
Tud valaki esetleg tanácsot adni?
Ha elvirágzott utána még van esély újabb virágzásra?
Hogyan kell gondozni az orhideát?
Neked milyenek vannak?:)
Én is most próbálkozok életben tartani egy babát, több-kevesebb sikerrel... Te hogy csináltad? Hűvösebb hely kell neki, vagy sok pára? Locsoljam?
Vannak olyan helyek, ahol az ember akármit csinálhat velük, egyszerűen jól érzik magukat és virágoznak. Barátom anyukájánál például az összes virágzik, már több mint fél éve, pedig ő nem áll le reggelente spriccelgetni.:D Olyan gyönyörűek! Most szereztem egy szép lilát. A legújabb szerelmem...:)
ugye milyen hálás növények, ha az ember eltalálja mit szeretnek? :-)
Sziasztok!
Edit vagyok és imádom az orhideákat! nagyon sok féle van nekem, már szaporitottam is. Jelenleg 12 cseréppel van.
Az első orhideámat szülinapomra kaptam még régebben, de nem tartottam megfelelően, a helyét sem jól választottam ki igy elpusztult.
Tapasztalatom, a jó hely legyen világos, ablakközeli, délutáni napos, lehetőleg több nővényt helyezzünk a közelébe, hogy a megfelelő pára biztositva legyen. Én nem spriccelem a leveleiket, pangó viz nincs alattuk, téli viszonylatban kb 18 fokos világos helyen érzi jól magát.
Köszönöm szépen a válaszoldat! Ma be is iktatok egy merítést (Compo tápoldatot vettem, mert Wuxalt nem találtam).:) Lepkeorchideáim vannak. Most fedeztem fel, hogy amire hónapok óta azt hittem, hogy gyökér, az valószínűleg virágszár lesz!:) Eddig szerintem a sarjak miatt nem nőtt... De majd most kiderül. Úgy tűnik a picúr nem marad meg, ugyanis a belső levelei puhábbak. Most egyelőre zacskózom a pára miatt és imádkozok.
jó lenne tudni, hogy milyen növényeid vannak, így nehéz megmondani, miért nem virágzik. ha egy év után sem hoz virágszárat, akkor valami tartási hiba van. ha a leválasztott sarjad megmarad, akkor nagy szerencséd van, elég fejlett gyökérzettel kell rendelkezzen az önálló élethez. a frissen ültetett növénykét párásabb környezetbe tedd, amúgy úgy, mint az anyanövényt. a sérült felületeket (ahol leválasztottad) be kell szórni fahéjjal. talajvízzel ne locsolj, az ideális az esővíz.
ha wuxallal tápozol, akkor lehet spriccelni. a többit célszerűbb hagyományosan fentről, vagy merítéssel. vigyázz az adagolással, csak nagyon híg oldat legyen.
Még egy kérdés: még most kezdem el először tápozni az orchideáimat, és a flakonra az van írva, hogy márciustól októberig hetente, novembertől februárig kéthetente tápoldatozzam. Jó ez az adagolás? Vagy az márkától függ? És mégis melyik módszerrel öntözzem akkor, amikor tápoldatozok? A merítős a jobb, vagy elég csak spriccelni? Eddig minden nap spricceltem (esővízzel) és hetente merítettem. Akkor most az a merítés tápoldatos legyen?
Sziasztok! Az egyik orchideám az "anyatőből" azt hiszem sarjat növeszt, habár fogalmam sincs, h valójában az-e. Mindenesetre 2 is elkezdett nőni, olyanok, mintha egy komplett tő lenne, csak virágszára és gyökere nincs. Az egyiket (a nagyobbat)leválasztottam és elültettem saját cserépbe. Viszont nem tudom, h jól tettem-e és hogy egyáltalán ezek után mit tegyek vele. A barátom anyukája azt tanácsolta, h tegyem hűvös helyre és locsoljam esővízzel. Életben marad, ha ezt teszem? És milyen közönként locsoljam? A talajvíz is megfelel erre? Előre is köszönöm a segítséget!:)
Jaj, és még annyi, h 2 gyönyörűségem van, de miután elvirágzott (az egyik már több mint 1 éve) nem hoznak új virágszárt.:( Mit tehetnék?
Ez az enyémnek mind megvan és még is baxik vizágozni.De el sem szára,el sem pustul.Nem is nő.Egyszerűen semmit nem csinál másfél éve.
Az enyémek tavaly januártól egyfolytában virágoznak, eszméletlenül gyönyörüek. Szeretik a félárnyékos helyet, a heti 1x -i tápsózást, és hogy álljon alatta a viz.
Próbálj rákeresni, írd be az orchidea szót, mert már van ilyen fórum, sőt egyik társunk képes naplót is vezet róla.
Különben az enyém most virágzik nálam először.
szülinapomra kaptam 1 orhideát,hogyan kell gondozni?
További ajánlott fórumok: