Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Orchidea rajongók ide! Írj róla, ápolás, tapasztalat fórum

Orchidea rajongók ide! Írj róla, ápolás, tapasztalat (beszélgetés)

298. 'szti (válaszként erre: 297. - C3c6bfe2df)
2009. okt. 17. 07:20
biztos gyönyörű lesz, ha kivirágzik, fotózd majd le :-)
2009. okt. 14. 18:38
Igazság szerint a dendroval nem csináltam semmit. Anyué, ezért lent volt eddig a konyhában, ledobta a virágait úgy fél éve és 1 hónapja felhoztam a szobámba és kétszer tápoztam. Most úgy vittem le, hogy öt van rajta. Még nincs meg egy éve sem...
296. 'szti (válaszként erre: 295. - C3c6bfe2df)
2009. okt. 13. 06:26

atyavilág, mit adsz te ezeknek? :-)))

hány éves a dendró? max 2 virágszárast láttam eddig

2009. okt. 12. 14:50
Hát az biztos!:) És a denro phala is 5(!) szárat hoz...:D
294. 'szti (válaszként erre: 293. - C3c6bfe2df)
2009. okt. 12. 06:25
szuper! akkor mégiscsak jót tett nekik a kintlét és most behozzák a lemaradást :-)
2009. okt. 11. 09:22
Az összes lepkémet úgy hoztam be, hogy szárat növeszt! Van, amelyik évek óta nem virágzott és most 2-t, 3-t is hoz...
292. kori30 (válaszként erre: 290. - 'szti)
2009. okt. 8. 09:58

Okés:)most reggel spricceltem.Az egyik szára alul kicsit sárga:S remélem nem rohad...meg igy mozog a tözegben(vagy mi az amiben van:))

Szeretnél lepkét is.Olyan szépek a fehérek,amikor sok virág van egymás után:)

291. 'szti (válaszként erre: 289. - Kori30)
2009. okt. 8. 06:39
Ja, még valami. A petúniánál azért kell levágni, mert különben magot hoz és arra megy el az ereje, meg úgy gondolja, hogy megtette a kötelességét. Ha meg levágod, akkor újra küzd, hogy legyen virág és mag. Kicsit szadizmus, ha a növény szempontjából nézzük, de nekünk így szép :-))
290. 'szti (válaszként erre: 289. - Kori30)
2009. okt. 8. 06:36

Le lehet vágni. De! A lepkeorchidea virágszárán alvórügyek találhatók, amikből a legtöbb esetben újra tud virágozni és akkor nem kell 6 vagy több hónapot várni mire virágod lesz. A másik ami miatt nem javasolt levágni, az hogy zöld, tehát a növény még használja. Aki a levágás pártján van azt szokta mondani, hogy kíméli vele a növényt, én ezzel nem értek egyet. Hangsúlyozom, ilyen alvórügy a lepkeorchideára jellemző.

A Cambriádét nyugodtan levághatod, én is le szoktam.

289. kori30 (válaszként erre: 286. - Esőcsepp)
2009. okt. 7. 15:03

Neked is köszi a választ:)

Igen,én is hol ezt,hol azt olvasom...és én is azt gondoltam,hogy más növénynél (pl. petunia) is levágom,mert akkor virágzik ujra,akkor ennél miért nem lehet?!Szerintem le fogom ha ott tart.

288. kori30 (válaszként erre: 287. - 'szti)
2009. okt. 7. 15:01

Köszi szépen a választ:)

A konyha ablakban van,ahová reggel süt a nap,azt olvastam,h ez a legjobb neki.

Most beszéltem orchideás ismerösömmel-akitöl kaptam-és ö is le szokta vágni...

Este lefotozom(nemtom ide fel lehet e rakni)és megnézitek okés e a növény:)

287. 'szti (válaszként erre: 285. - Kori30)
2009. okt. 7. 13:32
Ne félj tőle, a Cambriák gyűjtőnéven futó növények többszöri keresztezések eredményei és többnyire jól bírják a gyűrődést. Az átlátszó cserép főleg azokra a fajokra vonatkozik, amiknek a gyökere is fotoszintetizál, ilyen a lepkeorchidea. A fém kaspó csak akkor lehet gond, ha közvetlenül rásüt a nap és átforrósodik, amúgy szerintem nem. A viragszárat a Cambrián levághatod, igen ritka, hogy ugyanabból virágozzon (ez is főleg a lepkékre vonatkozik), ha biztosra akarsz menni, akkor vágod le, ha elszáradt.
286. esőcsepp (válaszként erre: 285. - Kori30)
2009. okt. 7. 11:40
Na erre csak azt tudom mondani, hogy egyik cikkben azt olvastam, hogy nem kell levágni a virágszárat, mert azon fejlődnek majd az újabb virágok. A másik azt írta, hogy le kell vágni, mert az serkenti virágzásra. Én levágtam, és újra virágzott. :-)
285. kori30
2009. okt. 7. 10:37

Sziasztok.Nekem egy Cambriam van,kicsit félek töle:)de probálom gondozgatni.

Most olvasgattam és vhol azt irják,nem mindegy a cserép szine sem.A legjobb az átlátszo vagy fehér,mert azok nem melegednek át olyan könnyen.Az enyém fehérben van,de beletettem egy fém kaspoba.Szerintetek az gáz?Tud valaki valami okosat mondani?:)

Azt is olvastam,h nem szabad levágni a szárat ha elvirágzott a virág...nagy kényszerem van rá pedig,de nem teszem:D

Ugy kaptam,h azt hiszem 4 virág volt rajta,most kezd elvirágozni és már a másik száron van vagy 3 bimbo:)

2009. okt. 7. 06:32

Én is gndolkoztam már rajta, de dőlöngél a cserép...:S Szóval maradok a spriccelésnél. Meg mikor fűtünk, a radiátorra teszek egy vízzel teli tálat.

Tegnap előtt kaptam egy sárga lepit és büdös!:S Bezzeg amim illatos, azt csak néha-néha érezni.

283. 'szti (válaszként erre: 282. - Esőcsepp)
2009. okt. 7. 06:28
Igen, a szobai száraz levegőt elég jól ellensúlyozza az agyaggranulátum. Csak így tovább :-))
2009. okt. 7. 01:28
Sziasztok! Én agyaggranulátumot tettem az álátétjükbe, erre állítottam a cserepet. Így mikor a víz átfolyik a földjén akkor sem áll a vízben, és párás környezetben vannak. Valószínű tetszik nekik, mert az egyik már újra virágzott, és a többi is szépen fejlődik. :-)
2009. szept. 30. 18:03
Sajnos semmiképpen nem jutok fel Budapestre. Szétnézek itt a környéken. Van egy jó kertészeti áruház. Talán ott... Köszönöm a segítséget!
280. 'szti (válaszként erre: 279. - 'szti)
2009. szept. 30. 10:40

Aukciós oldalakon most nincs :-(.

Viszont találtam még egy lehetőséget: 2009. október 16-18. kiállítás és vásár a Corvinus Egyetemen, itt lesznek a halásztelkiek is(Orchideaház).

279. 'szti (válaszként erre: 278. - C3c6bfe2df)
2009. szept. 30. 10:33
Látom nem vagy budapesti. Azon tűnődöm, hol vehetnél vörösfenyő kérget, azzal kéne keverni a compót a lepkéknek. Vaterán szoktál vásárolni? Mintha ott láttam volna. Vagy ha Budán jársz, a 4-6os villamos Mechwart ligeti megállójánál leszállsz és a Keleti Károly utcában felballagsz pár háznyit, ott a Páneurópa orchidea üzlet, nekik mindig van kérgük és rendkívül segítőkész az eladó srác, ad egy csomó tanácsot is, ha kérdezel.
2009. szept. 30. 08:38
Nekem compo van és egyelőre abban vannak a lepik, meg félig a boltiban, amiben vettem. Így jó az arány, de a compo nekem levegőtlennek tűnik egy kicsit és nem tudom, mivel "hígítsam". Te mit tennél? Akkor azt mondod, hogy a cimbiknek tökéletes?
277. 'szti (válaszként erre: 276. - C3c6bfe2df)
2009. szept. 30. 06:20
Vettem a halasztelki Orchideaháztól, a 2. kerületi Pánamerikától két félét és az Oázisban compót. Ez a 4 mind más, ezekből kotyvasztom össze. Lepkéknek nagyobb kéregmérettel, egész kevés tőzegmoha, dendróbiumoknak apróbb, több víztartó résszel. A cimbiknek állítólag teljesen jó keverés nélkül a compó, a többinek nem igazán, mert könnyű belerohasztani a növényt, eléggé tartja a vizet.
2009. szept. 29. 19:50
szti: Te boltban veszel közeget, vagy keversz? Ha keversz miből és mennyit?
275. 'szti (válaszként erre: 274. - C3c6bfe2df)
2009. szept. 29. 06:39
nekem sajna nincs cimbitartásra alkalmas helyem :-(
2009. szept. 28. 20:33
Úgy néz ki lesz cimbim!:D
273. 'szti (válaszként erre: 272. - C3c6bfe2df)
2009. szept. 28. 06:29
mindenki esküszik arra, ami neki beválik. ha a növényeid jól érzik magukat a te módszereddel, akkor minek változtatni? ha bizonytalan vagy, próbálj ki másikat és figyeld hogy reagálnak.
2009. szept. 27. 19:38
Igen, pont most gondolkoztam el rajta... Nem akarom túltáplálni, mert az se tesz jót neki. Elbizonytalanodtam, mert egy fórumozó azt írta, hogy nem szabad meríteni, csak évi 1-2x, hogy kimossuk a felgyülemlett tápsót. Viszont nekem megfelelt eddig a merítős módszer. Most nem tudom, hogy mit tegyek. De szerintem maradok annál. Spriccelni pedig akkor tiszta vízzel fogok, de egyelőre csak 2-3 naponta, hogy kicsit kiszáradjon a kéreg.
271. 'szti (válaszként erre: 270. - C3c6bfe2df)
2009. szept. 27. 13:45
Én télen-nyáron egyformán locsolok, mert meleg a lakás. Naponta spricc és hetente egyszer felszivatás. Tápozni nyáron hetente, télen kevesebbet szoktam, úgy 3 hetente, havonta, ahogy eszembe jut. A spriccvízbe tett táp is táp, az is számít, naponta olyat ne használj még nyáron se.
2009. szept. 27. 12:32
szti: Te milyen gyakran locsolsz? Nyáron/télen? Én eddig naponta spricceltem és hetente merítettem. De azon agyalok, hogyan kéne átállni a hidegebb napokra... Ilyenkor tápozni se kell annyit, meg ha jól tom locsolni se. Szerinted az jó, ha hetente 2x spriccelek és mikor szükséges merítek? Most próbálkozok azzal, hogy a spricnis vízbe is tettem tápot. Nem lesz ez sok nekik? Nem akarom túltáplálni, mert akkor meg az lesz a gond...
269. 'szti (válaszként erre: 268. - C3c6bfe2df)
2009. szept. 24. 06:38
akkor tarts ki, majdcsak hoz virágszárat is!

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook