Orchidea rajongók ide! Írj róla, ápolás, tapasztalat (beszélgetés)
biztos gyönyörű lesz, ha kivirágzik, fotózd majd le :-)
Igazság szerint a dendroval nem csináltam semmit. Anyué, ezért lent volt eddig a konyhában, ledobta a virágait úgy fél éve és 1 hónapja felhoztam a szobámba és kétszer tápoztam. Most úgy vittem le, hogy öt van rajta. Még nincs meg egy éve sem...
atyavilág, mit adsz te ezeknek? :-)))
hány éves a dendró? max 2 virágszárast láttam eddig
Hát az biztos!:) És a denro phala is 5(!) szárat hoz...:D
szuper! akkor mégiscsak jót tett nekik a kintlét és most behozzák a lemaradást :-)
Az összes lepkémet úgy hoztam be, hogy szárat növeszt! Van, amelyik évek óta nem virágzott és most 2-t, 3-t is hoz...
Okés:)most reggel spricceltem.Az egyik szára alul kicsit sárga:S remélem nem rohad...meg igy mozog a tözegben(vagy mi az amiben van:))
Szeretnél lepkét is.Olyan szépek a fehérek,amikor sok virág van egymás után:)
Ja, még valami. A petúniánál azért kell levágni, mert különben magot hoz és arra megy el az ereje, meg úgy gondolja, hogy megtette a kötelességét. Ha meg levágod, akkor újra küzd, hogy legyen virág és mag. Kicsit szadizmus, ha a növény szempontjából nézzük, de nekünk így szép :-))
Le lehet vágni. De! A lepkeorchidea virágszárán alvórügyek találhatók, amikből a legtöbb esetben újra tud virágozni és akkor nem kell 6 vagy több hónapot várni mire virágod lesz. A másik ami miatt nem javasolt levágni, az hogy zöld, tehát a növény még használja. Aki a levágás pártján van azt szokta mondani, hogy kíméli vele a növényt, én ezzel nem értek egyet. Hangsúlyozom, ilyen alvórügy a lepkeorchideára jellemző.
A Cambriádét nyugodtan levághatod, én is le szoktam.
Neked is köszi a választ:)
Igen,én is hol ezt,hol azt olvasom...és én is azt gondoltam,hogy más növénynél (pl. petunia) is levágom,mert akkor virágzik ujra,akkor ennél miért nem lehet?!Szerintem le fogom ha ott tart.
Köszi szépen a választ:)
A konyha ablakban van,ahová reggel süt a nap,azt olvastam,h ez a legjobb neki.
Most beszéltem orchideás ismerösömmel-akitöl kaptam-és ö is le szokta vágni...
Este lefotozom(nemtom ide fel lehet e rakni)és megnézitek okés e a növény:)
Ne félj tőle, a Cambriák gyűjtőnéven futó növények többszöri keresztezések eredményei és többnyire jól bírják a gyűrődést. Az átlátszó cserép főleg azokra a fajokra vonatkozik, amiknek a gyökere is fotoszintetizál, ilyen a lepkeorchidea. A fém kaspó csak akkor lehet gond, ha közvetlenül rásüt a nap és átforrósodik, amúgy szerintem nem. A viragszárat a Cambrián levághatod, igen ritka, hogy ugyanabból virágozzon (ez is főleg a lepkékre vonatkozik), ha biztosra akarsz menni, akkor vágod le, ha elszáradt.
Na erre csak azt tudom mondani, hogy egyik cikkben azt olvastam, hogy nem kell levágni a virágszárat, mert azon fejlődnek majd az újabb virágok. A másik azt írta, hogy le kell vágni, mert az serkenti virágzásra. Én levágtam, és újra virágzott. :-)
Sziasztok.Nekem egy Cambriam van,kicsit félek töle:)de probálom gondozgatni.
Most olvasgattam és vhol azt irják,nem mindegy a cserép szine sem.A legjobb az átlátszo vagy fehér,mert azok nem melegednek át olyan könnyen.Az enyém fehérben van,de beletettem egy fém kaspoba.Szerintetek az gáz?Tud valaki valami okosat mondani?:)
Azt is olvastam,h nem szabad levágni a szárat ha elvirágzott a virág...nagy kényszerem van rá pedig,de nem teszem:D
Ugy kaptam,h azt hiszem 4 virág volt rajta,most kezd elvirágozni és már a másik száron van vagy 3 bimbo:)
Én is gndolkoztam már rajta, de dőlöngél a cserép...:S Szóval maradok a spriccelésnél. Meg mikor fűtünk, a radiátorra teszek egy vízzel teli tálat.
Tegnap előtt kaptam egy sárga lepit és büdös!:S Bezzeg amim illatos, azt csak néha-néha érezni.
Igen, a szobai száraz levegőt elég jól ellensúlyozza az agyaggranulátum. Csak így tovább :-))
Sziasztok! Én agyaggranulátumot tettem az álátétjükbe, erre állítottam a cserepet. Így mikor a víz átfolyik a földjén akkor sem áll a vízben, és párás környezetben vannak. Valószínű tetszik nekik, mert az egyik már újra virágzott, és a többi is szépen fejlődik. :-)
Sajnos semmiképpen nem jutok fel Budapestre. Szétnézek itt a környéken. Van egy jó kertészeti áruház. Talán ott... Köszönöm a segítséget!
Aukciós oldalakon most nincs :-(.
Viszont találtam még egy lehetőséget: 2009. október 16-18. kiállítás és vásár a Corvinus Egyetemen, itt lesznek a halásztelkiek is(Orchideaház).
Látom nem vagy budapesti. Azon tűnődöm, hol vehetnél vörösfenyő kérget, azzal kéne keverni a compót a lepkéknek. Vaterán szoktál vásárolni? Mintha ott láttam volna. Vagy ha Budán jársz, a 4-6os villamos Mechwart ligeti megállójánál leszállsz és a Keleti Károly utcában felballagsz pár háznyit, ott a Páneurópa orchidea üzlet, nekik mindig van kérgük és rendkívül segítőkész az eladó srác, ad egy csomó tanácsot is, ha kérdezel.
Nekem compo van és egyelőre abban vannak a lepik, meg félig a boltiban, amiben vettem. Így jó az arány, de a compo nekem levegőtlennek tűnik egy kicsit és nem tudom, mivel "hígítsam". Te mit tennél? Akkor azt mondod, hogy a cimbiknek tökéletes?
Vettem a halasztelki Orchideaháztól, a 2. kerületi Pánamerikától két félét és az Oázisban compót. Ez a 4 mind más, ezekből kotyvasztom össze. Lepkéknek nagyobb kéregmérettel, egész kevés tőzegmoha, dendróbiumoknak apróbb, több víztartó résszel. A cimbiknek állítólag teljesen jó keverés nélkül a compó, a többinek nem igazán, mert könnyű belerohasztani a növényt, eléggé tartja a vizet.
szti: Te boltban veszel közeget, vagy keversz? Ha keversz miből és mennyit?
nekem sajna nincs cimbitartásra alkalmas helyem :-(
Úgy néz ki lesz cimbim!:D
mindenki esküszik arra, ami neki beválik. ha a növényeid jól érzik magukat a te módszereddel, akkor minek változtatni? ha bizonytalan vagy, próbálj ki másikat és figyeld hogy reagálnak.
Igen, pont most gondolkoztam el rajta... Nem akarom túltáplálni, mert az se tesz jót neki. Elbizonytalanodtam, mert egy fórumozó azt írta, hogy nem szabad meríteni, csak évi 1-2x, hogy kimossuk a felgyülemlett tápsót. Viszont nekem megfelelt eddig a merítős módszer. Most nem tudom, hogy mit tegyek. De szerintem maradok annál. Spriccelni pedig akkor tiszta vízzel fogok, de egyelőre csak 2-3 naponta, hogy kicsit kiszáradjon a kéreg.
Én télen-nyáron egyformán locsolok, mert meleg a lakás. Naponta spricc és hetente egyszer felszivatás. Tápozni nyáron hetente, télen kevesebbet szoktam, úgy 3 hetente, havonta, ahogy eszembe jut. A spriccvízbe tett táp is táp, az is számít, naponta olyat ne használj még nyáron se.
szti: Te milyen gyakran locsolsz? Nyáron/télen? Én eddig naponta spricceltem és hetente merítettem. De azon agyalok, hogyan kéne átállni a hidegebb napokra... Ilyenkor tápozni se kell annyit, meg ha jól tom locsolni se. Szerinted az jó, ha hetente 2x spriccelek és mikor szükséges merítek? Most próbálkozok azzal, hogy a spricnis vízbe is tettem tápot. Nem lesz ez sok nekik? Nem akarom túltáplálni, mert akkor meg az lesz a gond...
akkor tarts ki, majdcsak hoz virágszárat is!
További ajánlott fórumok: