Orchidea rajongók ide! Írj róla, ápolás, tapasztalat (beszélgetés)
Raktam fel képeket.Multkor irtam,h olyan fura alul a szára,mintha fonnyadna...Megnéznétek?
Viszont elvirágzás után( kb 2hét)már 2 uj virág van:)Azt is felraktam.Este még egy volt kinyilva,reggelre kettö.
Ja,meg azt is lefotoztam hogyan vágtam le a szárat.Jol csináltam?
És a levél mitöl foltos?
Ennél kicsit több információ kéne. Pl. milyen orchidea, mert több ezer faj van. Ha nem tudod a nevét, tegyél fel róla képet, az is segít.
Miért akarod visszavágni? Van rajta egy kóró? Ha ezt akarod levágni, csak akkor tedd, ha már elszáradt, akkor tövig lehet. Amíg zöld, addig használja a növény. De ha nagyon zavar és feltétlen le akarod nyisszantani, akkor látsz rajta pici "fülecskéket" (ezek az alvórügyek), a közegtől a 3. fölött úgy 2 centivel vágd.
Szia!
A virágbolt tulajdonosa szokott hozni nekem virágfőldet (igy nem kell nekem cipelnem) haza már régóta igen jó kapcsolatot ápolunk. Már többször megmentettem virágot neki.Tudja nagyon jól hogy imádom az orhideákat. Tavaly egy ilyen alkalomkor amikor hozott virágfőldet, amit megrendeltem, hozott mellé elszáradt orhideákat is 5 cseréppel örökbe. Ugy nézett ki hogy az egyik nagyon beteg, de mára szerencsére hozott már két vékonyka levélkét.
Az orhideákon kivül sok szép virágom van pl egy 27 éves könnyezőpálmám is.
Én ugy szaporitottam őket hogy a virágszáron levelek képződtek, megvártam amig lesz gyökerük, utána levágtam a szárról és elültettem, auóta már két uj levelet hozott.
Igárem ahogy nyilni kezdenek felteszek a képek közé fotót róluk.
A másik érdekesség, hogy virágboltban kaptam elszáradt orhideákat, mára elmondhatom mindegyik életben van:)
A képnek én is örülnék. Amint elkezd nálunk nyílni, én is rakok fel! Ígérem!:)
'szti: én is csak akkor vágom le, ha teljesen elszáradt. Bármiről is van szó. Úgy tudom, abból még a növény (ha már nem is virágzik) tápanyagot és vizet vesz fel. Szóval ártani nem árthatunk vele. Na meg a természetben ki vágja le nekik?:D
Szia!
Már elkezdtek hajtani a virágszárak nálunk, Sok szines virágot várok.
Sziasztok.Elvirágzott a Cambriám.Nem is kellett levágnom,hozzáértem és magátol leestek a virágok.Levágtam azta szárat.Jol tettem e?:)
Egy másik száron van 3 bimbo,az egyikböl már kezd kibujni.
Viszont a száruk,alul a tövénél olyan fura.Mintha meg lenne punnyadva vagy mi.Mintha fonnyadt lenne.Ez normális?
Sziasztok!
Olvasgattam soraitokat, leirom az én tapasztalatomat. Először egy orhideát kaptam, de nem találtam meg neki a jó helyet és folyékony speciális tápoldattal kezeltem, sajnos nem birta a gyürődést, igy elpusztult. A második orhideámat a kiállitáson szereztem be, kb 18 fokos világos helyen van télen, ingadozó hőmérséklettel, mert együtt élünk, a fütőtest a másik ablaknál van. Csodálatos fehér virágai voltak 6 bimbója volt, de csak 5 nyilt ki. Ezt a virágszárat nem vágtam vissza, rajta lett egy uj növény. Megvártam mig becsökeresedett akkor levágtam a szárat és elültettem a növénykét, mára már 12 cserép orhideám van, nem folyékony táppal, hanem granulátummal tápouom őket, most már jönnek megint a virágszárak. Van olyan növényem egy évben többször is virágzik.
Én is így gondoltam. Csak akkora, hogy nemigen fog elférni a sok hideges növény közt.
Én eddig 3 orchit vettem obiban, de nekem semmi bajom nem volt velük. Gyorsan lekopogom...
sajna a tömegben tartottak összefertőzik egymást, többnyire valami döggel együtt veszed már meg :-(
takácsatka alacsony párában támad állítólag, viszont lövésem sincs mivel lehet védekezni ellene, nekem sose nyiffantak ki
úgy látszik nekem is tápoznom kellene-én ezt eddig nem tettem.mindig elfelejtem megvenni!
most csak átültettem a drágát egy nagyobb edénybe(amiben előtte ruszli volt).ez átlátszó műanyag és nagyobb.
de nem volt egyszerű a művelet-mert a drágám kinőtte a régit.így szét kellett vágni amiben volt.óvatosan hogy a gyökere ne sérüljön-ez nem sikerült 100% ra mert hihetetlen érzékeny a gyökere.de látom ebbe sem maradhat majd sokáig,mert terebélyesedik.vennem kell nagyobb műanyag átlátszó edény orchideának való kérget meg tápot.most már egy éve nem virágzik ideje lenne-és lehet veszek még pár cseréppel más fajtából.láttam az obiban olcsón szép orchideákat.