Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Orchidea rajongók ide! Írj róla, ápolás, tapasztalat fórum

Orchidea rajongók ide! Írj róla, ápolás, tapasztalat (beszélgetés)

2009. márc. 10. 21:28
Mármint a bimbó és virágledobálás gyakori a környezetváltozás miatt! :)))
87. aniani63 (válaszként erre: 84. - Monica17)
2009. márc. 10. 21:26

Szia!

Nem tudom a repedések mitől,de ha egyébként nincs vele gond,akkor esetleg majd kinövi.

Szerintem gondozd őket szeretettel és legjobb tudásod szerint.Nem igazán lehet ezeket a dolgokat kiszámítani,mert az ősszel fullra pusztult nekem is egy gyönyörű fehér,pedig kopp úgy gondoztam,mint a többit.Nagyon sajnáltam! :(

Volt egy kedves fórumtárs-szti-sajnos nem látom mostanában.Ő nagyon nagy "orchideás",nem tudom hova tünt,talán ő tudott volna "extrákkal" szolgálni a gondozás tekintetében.

2009. márc. 10. 21:25

FallenAngel! Szerintem jól tetted,én is ezt csináltam volna!Szerintem nem sokára szép virágod lesz újra,már csak én is ebben bízom az enyémekkel kapcsolatban!

De arra mindenképp figyelj,hogy a levelek tövében ne maradjon víz!Ez nagyon gyakori a környezetváltozás miatt!Több embertől is hallottam!Miután a helyet megszokja,minden rendben lesz!Olvasd el amit írtam,a legjobb megoldásnak ez tűnik egyenlőre! A Te eseted is hasonlónak tűnik!Szerintem nem kell gyászolnod!

2009. márc. 10. 21:20
Sziasztok! Nekünk kb 10 orchideánk biztos van itthon! Ha jól számolom jelenleg is 8 virágzik, van ami már harmadszor! nagyon szépek! Anyukám kezdte ezt az orchidea imádatot és rám is teljesen átragadt!
2009. márc. 10. 21:12

Köszi a választ!Már késő...

Egyébként a virágom hajt és egészséges!Most árnyékos helyre tettem!Átültettem és levágtam a gyökereit,melyek fonnyadtak és szárazak voltak!Most jelenleg 1héten 2x fújkállom és 2hétbe 1x tápoldtaos vízzel locsolgatom!remélem jó lesz így,itt olvastam valaki ezt írta,neki bevált! Hallottam ma egy virágostól,hogy azért potyog le az új növény bimbója és virága,mert a szállítás megviseli!Hideg-meleg!Most megbántam hogy levágtam,de mindenki azt mondta,hogy vissza kell vágni!Olyan mérges vagyok....:((((

A leveleken lévőrepedések mitől vannak?

2009. márc. 9. 21:10

De örülök ennek a topiknak! Tegnap kaptam apukámtól egy cserepes orchideát! Nem szeretném, ha belepusztulna a gondoskodásomba! Eddig nem sok szobanövény bírta ki mellettem... Pedig imádom őket!

Olvaslak is vissza benneteket! :-)

2009. márc. 9. 21:05

Sziasztok!

Segítséget kérnék... Van néhány orchideám és karácsonyra is kaptam egy lepkeorchideát, ez azonban sajnos ledobálta a bimbóit, talán megfázott. Később viszont a szára elszáradt, amit le is vágtam (bár elég hamar elvirágzott) aztán a leveleit is elkezdte dobálni. Jelenleg ott tart, hogy levele semmi, de a gyökereinek egy része még egészségesnek látszik. Kiraktam az ablakba h a gyökerei legalább kapjanak fényt a cserepen át és fújkálom vízzel, de nem nagyon van ötletem. Ilyenkor mi a teendő?

Sajnálnám mert az a hagyományos fehér, középen bíborszínű gyönyörüség és a párom anyukájától kaptam... Gyászoljam? :S

2009. márc. 8. 22:02

sziasztok!

10 db orchideám van, imádom őket, északi szoba ablakában szeretnek a legjobban, mind gyönyörűen hajt (levelet, lélegzőgyökeret hoz) és az egyik már tiszta bimbós, nemsoká nyílik (1 éve van nálam és amikor kaptam virágos volt és most újra:-)

80. aniani63 (válaszként erre: 79. - Monica17)
2009. márc. 8. 21:49

Szia!

Miért vágtad le a szárat?Azt csak akkor szabad,ha teljesen csontra szárad!Még ha a virágok,bimbók le is hullanak,a szár még élés hozhat újabb virágot.

Keleti fekvés jó neki,csak majd nyáron,ha nagyon süt a nap picit árnyékolni kell.

A bimbó száradást,hullást én sem tudom,sajnos én is jártam így az új növénynél.

A gyökerét én nem bántanám.

2009. márc. 8. 21:32

Sziasztok! Nekem is van 3db orchideám!Most vettem-kaptam őket!Gyönyörűek!De sajnos az egyik már nem,mert a kinyílt virágok és a kb.8db bimbó leszáradt!A szárból 10cm levágtam,a másikról pedig 5cm.Rosszul tettem???Ez vásárlás után 5 nappal következett be!A legszebb volt,amit valaha láttam!:(Nem értettem hozzá és elég sok helyre raktam,a helyiségben kapott fényt,22-25 fok van,5 percig orchidea tápos vízbe állítottam ezt 2 héten belűl 2x megcsináltam!A neten sok helyen utánaolvastam de eltérő megoldásokat találtam!Levele egészségesnek tűnik,pár db repedés van rajta,légzőgyökerei 1-2 száraz,rothadt,de van egészséges,duzzadt is!Mit tanácsoltok???Átültessem és a rothadt gyökereket levágjam és hagyjam békén?

A másik is,melyen vannak bimbók kezd leszáradni pár db,főleg a hegyén,a virág még rendben van!Most permetezni fogom,ahogy itt olvastam!

A harmadikkal nem szeretném ha hasonló történne,hisz ez egy bocitarka szépség!

Mind a három egy helyen van,ablak előtt,keleti fekvésűn,22-25fokon! kétségbe esett vagyok :(((

Mit tegyek?????sos

2009. márc. 6. 08:32

Sziasztok! Wow, mennyi minden történt itt, mióta utoljára itt jártam! :) Az én lepkeorchideám nem hajtott új ágat a télen, viszont lett 2 új levele, meg az egyik ágon hozott egy bimbót, és most egyetlen árva virágában gyönyörködöm. :D Viszont annál jobban örülök neki, mert ez is arra utal, h valamelyest jól gondozom. a dendrobiumom meg már ki akartam dobni, mert sorban száradtak el a levelei, virág persze már rég semmi :), de most a teleltetés során elkezdett tőből hajtani egy új szárat, úgyhogy még nem halt meg a remény. Az a tapasztalatom, h ez a dendrobium vízigényesebb fajta, mint a lepkeorchidea, vagy nem?

Most szereztem egy új fajtát, paphiopedilum. Azért szerettem volna ezt, mert állítólag kevésbé fényigényes. és szeretnék a szobám más zugába is virágot, nem csak az ablak elé. :D Nos, van valakinek tapasztalata, tanácsa ezzel a fajtával kapcsolatban? Nincs egy hete,h megvettem, volt rajta 2 nagy virág, de ma reggelre az egyik lepottyant. :( Ezek nem olyan tartós, masszív virágok, mint a lepkeorchideáé, ugye?

Előre is köszi a választ! :)

77. acsyka
2009. márc. 5. 16:29

Sziasztok!

nekem is van orchideám! :)

Egy lepke és egy csónak orchideám van.

Mind a kettő pihent a tél folyamán és kb 3. hete elkezdetek uj hajtást hozni a tövüknél.

Ha lesz időm teszek fel róluk képet.

Egyébként amikor megkaptam őket utána eldobálták a virágokat és azota nem hoztak ujat.Remélem majd most ez is bekövetkezik.

Nagyon sok jo dolgot olvastam itt a fórumon. Ki is probálom mert eddig sok mindent nem tudtam.

Köszönök mindent mindenkinek!!!!!! :)

76. dite1
2009. márc. 3. 18:53
Sziasztok!Másfél éves az orchideám,mindkét virágszáron volt már másodvirágzás.Most az egyik száron sarjat hozott,ami kb. 5cm-es,de még nem hozott léggyökereket, pedig 2 szép levele van már. A másik száron egyszerre indult meg egy kis sarj és egy kis virágszár.Mit csináljak vele, mikor lehet az új növénykéket levágni és elültetni? Lehet,hogy 2 új növényem is lesz? Ilyenkor több tápoldat kell? Mikor ültessem át az anyatövet? Előre is köszönöm a válaszokat!
2009. febr. 28. 19:26
Csak akkor vágd le, ha teljesen elszáradt. Amíg még zöld, hozhat új virágokat. ha csak a virágzó rész száradt el, akkor csak azt vágd le.
2009. febr. 28. 16:34

Sziasztok!

Nagyon kezdő lepkeorchidea tartó vagyok! Segítséget szeretnék kérni! Azt szeretném megkérdezni, hogy ha már teljesen elvirágzott az orchideám akkor mi a teendő vele! Olvastam itt, hogy le kell vágni a szárát csak azt nem tudom eldönteni, hogy mettől kellene levágni, lent levelektől kezdődő szárát, vagy csak fent a virágszárat a kiindulástól(de ez már elszáradt)???Előre is köszönöm a segítséget!!!

73. Bébinyuszi (válaszként erre: 70. - Noncsaka)
2009. febr. 12. 17:46

Szia!

Ilyen bogarakkal még nem találkoztam, szerintem valami másik fajta virágból szálhattak át rá. Sajnos fogalmam sincs hogy lehetne elriasztani őket:(

72. Bébinyuszi (válaszként erre: 71. - K.emerencia)
2009. febr. 12. 17:44

Szia!

A 67. hozzászólásomat olvasd el, abban leírtam ami nekem bevált.

2009. febr. 11. 20:51
Sziasztok! Valaki tudna nekem segíteni. Most kaptam egy hete egy orchideát és nem tudom, miért a elkezdtek hervadni a virágai meg a bimbok hulani, mit tudnék vele csinálni cserép kályhás fűtés van a lakásban. Van egy másik is annak pont ugyan ez volt a baja a levelei gyönyőrű egészségesek.SOS!
2009. febr. 4. 20:40

Sziasztok!

Én is egy orchidea rajongó vagyok, csak sajos nagyon kezdő.Azt szeretném kérdezni, már jó ideje figyelem virágaimat és aggaszt hogy állandóan ilyen muslica szerű bogarak repkednek hol felette, hol pedig a földjében.Miért van ez???

Ha valaki tud, segítsen, mert nem szeretném ha ez virágaim pusztulását okoznák.Addig nem volt ilyen gondom míg nem régen vettem egy cserép amariliszt, és igazából először ezen vettem észre ezeket a kis parányi bogarakat,hogy most ebből adódott volna az én gondom nem is tudom.De minden esetre nagyon aggódom.

2009. febr. 4. 13:28

attól is függ milyen fűtés van. Nekünk gázfűtéses a lakás, és mikor bekapcsol a fűtés nagyon forró a radiátor kb 2-3 órát. utána kikapcsol, és megint lehül a levegő. szerintem ezt a nagy hőingadozást nem bírják. Távfűtéses lakásban nem olyan forrók a radiátorok , és nem olyan nagy a hőingadozás szerintem. Az a lényeg hogy ne menjen rá a forró levegő.

Egyébbként érdekes, mert egyszer vettem anyunak egy orchideát, és egyáltalán nem foglalkozott vele, ha eszébe jutott meglocsolta (néha állt alatta a víz) és ontotta a virágokat. Irígykedtem is rá mert az enyémek meg csak hullatták a virágukat és a leveleiket:)

Nem tudom mitől függ, de van olyan hely ahol egyszerűen szuperül érzik magukat, akármit csinálhatsz velük:)

Szerintem a vízzel permetezés fontos lehet. Ne add fel, látod nekem is idő kellett, de azért összejött:D

A naplómban van pár fotó róluk. De mostanában ,olyan 2-3 hét múlva fog elkezdeni virágozni 6 db is, akkor majd rakok fel róluk képeket.

68. geridina (válaszként erre: 67. - Bébinyuszi)
2009. febr. 4. 13:08
Sokat segítettél köszi. Még annyit, hogy írod, hogy fűtőtest közelében nem szeretnek. Az a baj, hogy így akkor ablakba sem tehetem, mert az ablak alatt van közvetlenül a radiátor. A sógornőmnek pedig 5 cseréppel volt ugyanilyen helyen, és 3 éve nem áll le a virágzás. Pedig dől a meleg. szerintem engem nem szeretnek az orchideák.
2009. febr. 4. 12:48

Sziasztok!

Én is mániákus orchideás vagyok. van vagy 15 db. Két évig az enyémek sem virágoztak, pedig mindent kipróbáltam. De most télen az összes megindult, van amelyik 2 virágszárat is hozott, pedig úgy tudom az nagyon ritka esetben jön létre.

Én így gondozom őket: sima csapvizet felforralok, megvárom míg kihül. ezzel a vízzel permetezem csak a leveleket hetente 2-szer. 2 hetente 1-szer orchideatápos vízzel locsolom őket, de csak nagyon minimális mennyiséget locsolok , hogy ne álljom a vízben. nekem összel- télen -tavasszal az ablakban vannak, mert az enyhe napsütés jót tesz nekik, viszont nyáron nem szabad a tűző napon tartani mert elégnek a levelei. Fűtőtest közelében is el kezd sárgulni a levele, inkább kicsit hüvösben 18-22 c ban érzi jól magát. A szárat csak akkor vágom le, ha teljesen elszáradt, mert számtalanszor hozott már új kacst a zöld szárbol is (alvó rügyek vannak benne) akár fél év múlva is.

volt olyan régen hogy a bimbó is elszáradt, de mióta permetezgetem a levelet hetente 2 szer,

ilyen nem történt.

Remélem tudtam valakinek segíteni. Mondjuk nekem is 2 és fél évembe tellett mire rájöttem, de sikerült kitapasztalni a dolgot. Volt olyan virágom ami már 2 éve megvolt, már csak 1 darab levele maradt, a férjem szólt hogy dobjam ki, de ezt is sikerült úgy helyrehozni, hogy szép leveleket hozott és most tele van bimbóval!

2009. jan. 22. 16:05
az orchideaim ledobaltak a leveluket.Mult heten 3-at is ki kellett dobnom. Tudja valaki, mitol lehetett? Meg van 3, ebbol egy mar elkezte a hisztit...
2009. jan. 22. 15:46
Sziasztok! Most találtam a fórumra, de még nem volt időm visszaolvasni, úgyhogy előre is elnézést kérek, ha a problémámra már előzőleg írtatok válaszokat. Szóval van 5 db lepkeorchideám, mindegyikkel ugyanaz a problémám. Különböző időszakokban vettem őket. Volt már tavasz, nyár, ősz, tél. Mindegyikkel ugyanaz volt a gond. 1-2 hét után (valamelyik addig sem bírta) egyszerűen elkezdtek hervadni a virágok, lepotyogtak (a meglévő bimbók még hamarabb), aztán fentről lefelé elszáradt a szár. Van közte már 4 éves is, az azóta sem virágzott. Már próbálkoztam mindennel. Próbáltam 1 héten egyszer locsolni. Próbáltam csak kéthetente. Próbáltam tartani száraz levegőjű helyen, extra párás helyen, ablak előtt, kevés fény előtt, stb. Mindegyikkel máshogyan bántam, mikor megvettem. És mindnél ugyanaz az eredmény. Az egyik 3 év után hozott magától egy szárat (az is tartot vagy 3 hónapig míg véget ért), hozott rajta egy virágot, aztán annyi. 3 hónapig úgy elvolt, gondoltam, na, majd most lesz valami. Aztán az is elszáradt. Anyósomnak van ezer féle, mindegyik ontja a virágokat. Van neki egy lepkéje már 3 éve, folyamatosan virágzik. Ő hűvösön tartja. Viszont a sógornőmnek is mindegyik virágzik folyamatosan, neki pedig az ablakban van közvetlenül a radiátor fölött. Köszi a segítségeket.
2009. jan. 19. 18:49
Nekem az egész száraz...tövig.
63. aniani63 (válaszként erre: 61. - Gyöngyi)
2009. jan. 19. 18:04

Sziasztok!

Csak akkor szabad levágni,ha már teljesen elszáradt.

Nekem is az egyik "lepkémnek"még nagyon eleven a szára,bár a virágok már régen lehullottak.

Volt már olyan tapasztalatom is,hogy csak a hegyétől megkezdve félig száradt el és később a még "élő"szárból indult meg egy bimbós.

62. zsuzso100 (válaszként erre: 61. - Gyöngyi)
2009. jan. 19. 17:26
Én is most tartok itt, lehullottak a virágok.:-(
2009. jan. 19. 16:42
Azt szeretném, tudni, ha elvirágzott le kell-e vágni a virágot tartó szárat?
60. uniki
2009. jan. 14. 08:15

Igen, megtanultam, hogy kikötni még annál is óvatosabban kell, mint gondoltam.

A törés helye már begyógyult. Most mit tegyek? Nagyon nem szeretném, ha valami megtámadná.

Déli fekvésű ablakban tartom, az ablak alatt van a konvektorom. Orchideacserépben tartom, ami alatt edényben vizet (felforraltat) tartok, benne kövek, és rajta a cserép párologtatás végett. Senkisem dohányzik a családban, így a kevés fényre gyanakszom inkább így télen.

Köszi a gyors válasz!

59. 'szti (válaszként erre: 58. - Uniki)
2009. jan. 14. 05:59
Csak nagyon óvatosan, fokozatosan lehet kikötni, mert könnyen törik, de ezt már tudod. A sebfelületet faszénporral vagy fahéjporral (a fűszer) kell beszórni. A bimbók leszáradásának sok oka lehet: általában a kevés pára vagy most a fényhiány, esetlen cigarettafüst. Hol tartod a növényt?

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook