Orchidea rajongók ide! Írj róla, ápolás, tapasztalat (beszélgetés)
sziasztok!
Egy kis segítségre lenne szükségem, az orchideám gyönyörűen virágzik, de most azt vettem észre hogy két levele elkezdett száradni, mitől lehet? mit csináljak vele? Nagyon szeretem és nem szeretném ha kipusztulna. Van vmi tippetek mi történhetet vele?
Sziasztok!
Miután elvirágzott az orchi levágtam a virágszárat!Igaz,hogy az ezután történő virágzás gyengébb lesz?Akkor mikor lesz szép nagy,amilyen volt?ha levágom teljesen ahol kinőtt,a levél mellett?A nyugalmi időszak meddig tart?Írjon erről vki nekem tapasztalatokat legyen olyan kedves,mert erről semmit nem találtam sehol!Ilyenkor tápoldatozhatom?
Köszönöm
'szti!!!
Köszönöm szépen a jótanácsokat!Viszonylag akkor nem is csinálom rosszul a dolgokat! Talán tényleg türelmetlen vagyok!Ezen változtatni fogok és várok...
Egyébként mi a véleményed a szénsavmentes ásványvízzel való öntözésről???
Láttam van neked is egy különlegesebb faj és lepke is!Nagyon szépek!
köszi mindent,szép estét/napot
nálam akkor hozott sérült virágot a növény, amikor a virágfejlődéskor valami stressz érte: pl. túl meleg volt, vagy kevés fény, vagy épp átültettem.
az alvórügy lejjebb lehet a virágoknál a tő irányába (azoknál a kis zöld "fülecskéknél"), és feljebb a virágszár végén. (a virág helyén még nem láttam hajtani, de lehet, hogy ott is tud)
szia,
a tápoldaton rajta van az adagolás, ha nem, kérdezz. van egy orchideás cikkem itt, abban nagy általánosságban leírtam az igényeket. a környezetváltozást (ide-oda pakolászás) nem nagyon szeretik, találj egy olyan helyet, ahol kap elég fényt, de direkt napot nem, a keleti ablak is jó, ha pl. függönnyel árnyékolod a növényt. a heti egy locsolás ált. jó, át is kell folynia a kérgen, a gyökerek nem szeretnek tocsogni a vízben, spriccelni lehet naponta. gondolom lepkeorchideád van, ezek a természetben nem a talajon élnek, hanem kéregre kapaszkodnak és a levegő páratartalmából veszik fel a nedvességet, ezért nem igényel igazán sok vizet.
nem kell addig levágni a virágszárat, amíg még zöld. az új szár lassan növekszik, több hónap, mire kifejlődik. sok türelem kell hozzá, de cserébe több hónapig tartanak a virágok is.
Még az is érdekelne hogy az alvórügy az,amikor egy virág leesik és ugyanott új bimbó lesz?
Sajnos én nagyon türelmetlen vagyok,olyan jó annak akinek folyamatosan nyílnak a gyönyörűségek,vagy legalább egy évbe 2-3x.
Hogy csinálják????
Az ablakomba csak a d.e.nap süt,ott is van 3kicsi és egy virágos,nem égeti el?
Most kaptam egy olyan virágút,aminek sérültek a szirmai,sőt az egyiknek a felső szirma hiányzik!
A következő virága is ilyen hibás lehet,ami legközelebb lesz?
Sziasztok!
Van néhány orchideám!4db-ot egy helyen tartok!Esetleg kevés fényt kaphat ha az ablak előtt van,de a függöny elötte van???
Szeretném megkérdezni,hogy Ti hogy öntözitek?Én egy héten egyszer forralt vízzel rá a fakéregre!És néha permetezem!azt is kb 1héten egyszer!Tápoldatom van csak attól félek hogy nem helyesen alkalmazom! Nekem egy kicsit furcsa hogy ráöntöm a vizet és átfolyik rajta,olyan mintha nem kapna elég vizet! ha valaki ráérne,nagyon megköszönném ha egy részletes leírást adna hogy mit kell általában tenni az orchideákkal!Most 2nek levágtam a szárát!Az egyik hajt,de a hajtás sajnos nagyon nehezen növekedik,kb.2hónap alatt 1cm.Ez már korábban elvirágzott!A helyét is gyakran változtattam,mert nem tudtam eldönteni hogy hol a legjobb!Sok tanácsra és tapasztalatra lenne szükségem,mert ez a kedvenc virágom és nem szeretném ha tönkremennének
Nagyön megköszönök minden segítséget...
locsolási technikák:
1. merítés - ez a vödörbe víz, cserepet bele, hogy ellepje, pár percig benne, kiemeled, hagyod kicsöpögni a feleslegest
2. felszívatás - mélyebb tálba 2-3 ujjnyi víz, cserepet beleállítod kb. 1 órára
3. hagyományos felülről öntözés, az alul kifolyó víz nem maradhat közvetlenül a gyökerek alatt
az ásványvíz a magas ásványi anyag tartalma miatt nem jó az orchinak, a deszt/ioncserélt sem (ebbe lehet dupla harisnyába kötött tőzeget áztatni, akkor használható), forralt ülepített csapvíz mehet, az ideális pedig az esővíz