Orchidea rajongók ide! Írj róla, ápolás, tapasztalat (beszélgetés)
Ha kéthetente meríted nem száradnak ki egy hét után nagyon a léggyökerek? Mert nekem már a hét felénél mindegyik tök száraz...:S Ezért kell spriccelnem.
Én max. fél órát hagyom a vízben, jól lecsurgatom. Elég kéthetente egyszer, mert sokáig tartja a nedvességet, elég magas a páratartalom a szobában.
Én maximum 15 percig hagyom őket, aztán mindenki vissza a helyére.
Tépőzár: 2 óráig állítod vízbe? Mióta van meg? Mert én annak idején fél órára áztattam őket és egy ideig jó volt nekik, aztán kirohadtak szépen lassan. Nem egy hónap volt, hanem 1-másfél év. Szerintem a két óra ázás rengeteg...:S
azokból lehet, de majd csak akkor, ha több kifejlett gyökere is lesz
orhidea kaspó, vízbe állítás 1-2 óráig hetente,világos hely,és a léggyökerek nálam szép zöld színűek:)
[link] itt sok szép virág és tudni valót találhattok!
Nálam a konyhában van, tapasztaltam hogy ott szeret a legjobban...szerencsémre hozzájutottam orchidea cserérhez is és most ugy tűni nagyon jól érzik magukat. A gazdaboltban javasolták, hogy mivel eső vízhez nem mindíg lehet hozzájutni, forraljam föl a vizet és lehűtve awal locsoljam.
Az egyik orchideám 2 töves, az most 3 virágszárat kezdett el hozni, szétszedni nem merem...
A sógornőmnél láttam, hogy ő nem vágta le az elnyilt virágszárat és fönt a virágszáron leveleket is hoz...azokból lehetne szaporítani???
Köszi majd odafigyelek rá. Kata.
Ha van az anyanövényen sarj, akkor tudod házilag szaporítani, egyébként felejtős. Locsolni heti egyszer elég, ezen felül magas páratartalom kéne neki, amit spricceléssel valamennyire tudsz biztosítani. Ha penészes a közeg, akkor biztos, hogy nem kevés a nedvessége, sőt.
Köszi mindenki válaszát, megfogadom! DE még segítsetek!!!???A gyökerek nekem inkább oly száraznak tűnnek,bár olyan ráncosak is, igy is jók????De a tőzeg is olyan penészes.Ne locsoljam gyakran, hanem inkább spricceljem állott vízzel??Ha valaki tudja pontosan,hogyan kell tovább szaporítani legyen kedves leírni nekem!!!???? Mindenkinek KÖÖÖÖÖÖÖÖÖSZIKE!!!! Üdv.Kata.
fűtéses időszakban nem könnyű eltalálni mi ideális, mert jóval szárazabb a levegő, viszont hűvösebb van és kevesebb a fény. figyelni kell a növényt, úgyis jelzi, ha valami nem oké neki, vagy ha jól érzi magát :-)
Csak a hét felénél spriccelem úgy, hogy spriccelek, kihagyok 10 percet, aztán megint spricc, kihagyok és még1x utoljára spriccelek. Nem sok neki, mert nem kap ilyenkor sokat. Egyébként másfél v. kéthetente merítem őket. Napi spriccet viszont nem kapnak már.
az esővíz a legjobb, 10 percenként kicsit túlzás spriccelni, máshogy nem locsolod?
Én esővizet, de olyan gyorsan megszárad a léggyökereken, hogy ráncos marad. Akkor javul a helyzet, ha 10 percenként 3x spriccelek.
Már alakulnak a szárakon a virágok. Nagy meglepetésemre nem két, hanem 3 virgászár készülődik egy cserépben. Én minden nap megspriccelem a leveleiket és a cserépben lévő tőzegnek is adok belőle. Igy a gyökereik, a léggyökereik is szép zöld szinüek, nem fonnyadtak. Persze álott vizet használok a spriccelésre.
arrafelé ideális lehet nekik a világ a nagy párában
En,jo par evvel ezelott kaptam az orchideamat.Mar szaporitottam,mert a szaran,megjelentek,a kis bujtasok.Azokat leszedtem,es fakereggel megtoltott cserepbe ultettem.Mivel en a tropusokon elek,allando napsutes eri,es megis szepek.Lattam en is,egyszeruen felraktak a fakra,a gyokereik szabadon vannak.Igen,mert itt nagy a paratartalom a nagy tropusi esok utan.En hetente egyszer adok nekik,tapoldatot,kulonben rendesen slaggal locsolom,mert a cserepek kint vannak,a viragoskertben.
én tápozom télen is, de csak havonta egyszer
orchideákra azt mondják, hogy sokkal gyakoribb pusztulási ok a túlöntözés, mint a kiszáradás
az enyémnek is éri a fény a gyökerét kivettem a kaspóból.a szárát pálcához lehet rögzíteni úgy biztos megtartja a virágokat.
Állitolag télen nem szabad tápozni.Igaz ez?Én még nem adtam a Cambrianak,szeptember ota van meg.
Multkor aszem kettö,most már 3 levele foltos.Igazán nemértem,hiszen nem égeti a nap,a vizforralot meg eltettem már onnan.
Nekem a fém kaspoban van,de most olvastama zt,h kb 1-2 ujjal kell nagyobbnak lennie a kasponak különeben nem tud lélegezni.Az enyém kb 1 centivel nagyobb:S Lehet ki kellene vennem belöle?
És nálam is az van,mint Csincskatinál,h olyan mintha száraz lenne a gyökere.Hetente locsolom felforralt,lehütött vizzel és napont-kétnaponta permetezem.
én jobban szeretem szabadon tartani (nem kaspóban), szellőzik és átszárad a gyökérzete. ha nem ráncosodik vagy konyul a levele, akkor nem csinálsz rosszul semmit
Szia!
Én idén nőnapra kaptam egy nagyon szép kivirágzott orchideát. Kb. 2 hónapra rá teljesen lehullajtott, elhajtott. Megijedtem, mert a szárai elsárgultak, mintha halott lenne, de azóta tudom, hogy ez normális:) 2 hetente adok neki orchideás tápoldatot, amúgy heti egyszer öntözöm, illetve a cserepébe teszek vízt és benne hagyom 10-15 percig. Jól megszívja magát azalatt. Az enyémnek is vannak sárga gyökerei, de vannak zöldek. Maga a tartó műanyag, így átlátszó. Szerintem abszolút helyesen ápolod, ne változtass semmin. Csak idő kérdése és újra virágozni fog. Az enyém hozott 2 új hajtást, ezek ma már levelek, egyre csak nőnek és mintha el akarnának szállni :D
Sziasztok!Figyelmesen olvasgattam soraitokat az ORCHIDEA nevelgetéséről.Nekem is van kettő augusztus óta nevelgetem, és ez idáig még szépen megvoltak.De mostanság jelentkeztek problémák a további megtartására és nevelgetésére.Szóval aki tud tanácsot adni kérem segítsen, mert én amit eddig találtam rá infót azt próbálom követni,de úgy gondolom a hanyatlás felé indult az én szépséges orchideám. Az egyik bár csak 3 virággal kaptam azok a virágok már 2 hónap után lehulltak, de nem adtam fel és tovább gondoztam és most úgy látom három bimbó van a száron.A másik növényem csodálatos, fehér és kb 9-10 virág van rajta. Csodálatos.. A virágok végén talán ujjab bimbó van kialakulóban, de félő nem birja el a virágokat a szár.A száron három helyen is megjelentek hajtások, de még nem igazán látható mi lesz belőle.A problémám a következő:A lélegző, kiálló gyökerek megvannak száradva és olyan mintha nem élnének,és a tőzeg amibe van ülletetve olyan mintha penészedne. Mondjátok már meg,hogy kb milyen hőmérsékletet kedvel, mennyi vizet,és milyen időközönkénti tápoldatot kell adni neki. Én folyékony orchidea tápoldatot használok hozzá.Tényleg fontos,hogy az átlátszó cserép is szabadon legyen???Szóval NE TEGYÜK KASPÓBA???? Várom a tanácsaitokat!!! Köszi. Kata.
Ja,meg szerintetek a gyökereinek igy kell kinézni?
Napégés?Keleti ablakban van,csak reggel éri a nap,az is szűrten,mert van reluxa.
Az ablakpárkányon van,de alatta van a vizforraló.Nem lehet,h annak a forró gőzétől lett ilyen?
Most már 3 virág van rajta és sztem lesz negyedik is:)
Van egy hülye kérdésem:)Az új szár az honnan?És mikor?Mert egyenlőre nem látok semmit se.
Ha jól vágtam le,akkor megnyugodtam:)
Nem néztem eddig,de sztem nincs rajta semmilyen élősködő.De ha hazaértem,megsasolom.
Beteg a cymbim...:( Szakértők szerint gyapjastetű, baktérium és gomba támadta meg. Mindez együtt, szóval nem tudom mi lesz szegénykémmel.:( Most permetezem.
és nézd meg a levél fonákát, nincsenek-e rajta icipici dögök, mert pöttyös (ezeket mondták okosok)
a folt valószínűleg napégés
ennyi ráncosodás többnyire normális, ahogy öregszik el. jól vágtad le, persze (ezeknél nincs alvórügy, ugyanaz a szár többet már nem virágzik).
a foltot egyelőre passzolom, de utánakérdezek.
További ajánlott fórumok: