Orchidea rajongók ide! Írj róla, ápolás, tapasztalat (beszélgetés)
Szia 'szti! ;o)
Naggyon aranyos a "vadállatod"! ;DD
Hol van már a cikked?
tobol, jajj hogy irjam ezzel a nyamvadt billentyuvel
szoval ahonnan ered, a levelrozsatol
nyulos, ragados level nem hangzik tul jol...ha obol kezd olyan lenni, lehet ejszakara vizes maradt es berohadt, de csak talalgatok
azt szoktak mondani, hogy amig viragzik, nem ultetjuk at
az egyáltalán nem baj, ha kiszárad a gyökérzet 2 öntözés között, sokkal gyakoribb gond a túlöntözés.
nem tudom mi ez a sárga izé, ha kiveszed a cserépből ügyesen rázogasd le a kéregdarabokat, vágd le az elszáradt gyökereket és ültesd be az új közegbe - először tedd be a növényt a cserépbe és potyogtasd a gyökerek közé a kérget, ütögesd a cserép alját, fixen álljon a növény
Sziasztok!
Pár hónapja kaptam egy lepkeorchideát, ami kb 2 hét alatt ledobta a virágait és bimbóit. A környezetváltozásnak tudtam be. Azóta öntözöm, spriccolom rendszeresen, de a felső kilátszó gyökerei két öntözés között teljesen kiszáradnak, kemény, kifehéredik. Most viszont azt fedeztem fel hogy a cserépben a zöld gyökerek között élénksárga pöttyök vannak, ránézésre olyan túrós állagú, és nem csak egy helyen, hanem össze-vissza a cserépben mindenhol. Mi lehet ez? Kérlek segítsetek, most elmegyek veszek ültetőtőzeget, addigis várom mi legyen, lehet vágásra is szükség lesz, de nem tudom hogy kezdjek hozzá.
Köszönöm a segítséget!
Levágtam az anyanövényről, volt neki már saját gyökere is. Egyenlőre a saját cserepébe ültettem be, mert még nincs másik, ma vagy holnap beszerzem, és átültetem.
Mik a tapasztalatok, egy ilyen növénynek hány sarja lesz. Nekem volt ez a nagyobb, plusz már észrevettm, h egy új kezdeményeződés nő felfelé, nem hiszem h gyökér, mert elég húsos, de még nincs rajta levél, semmi ismertetőjel.
mehet az ültetőközegbe egyből
érdemes szélesebb lapos cserépbe ültetni, mert szeret terjedni oldalra
Jó ez az oldal. Köszönöm szépen. Nagyon sok hasznos infot lehet találni bármelyik orchideáról.
Az nem volt teljesen tiszta, hogy ha levágom a kis növényt, azt egyből a földbe kell dugni, hogy kigyökerezzem, vagy először vízben kell gyökereztetni és utána ülteti?
tudsz angolul? ha igen, itt erről (is) írnak
eszedbe ne jusson hűtőbe tenni!
10 fok alatt a phalaenopsis könnyen megfázhat és kinyiffan az egész növény
adj neki tápoldatot, tarsd 17-25 fok körüli hőmérsékleten, párásíts és legyél türelmes
ha a növény virágszára magától elszárad, azzal jelzi, hogy pihenni akar és nem az alvórügyekből újra hajtani, ilyen van
türelem :-)
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni. Van egy ékszerorchideám, és annak egy szépen növekvő, kb 15 cm magas gyereke. szeretném leválasztani, de nem tudom hogyan fogjak hozzá. Tudnátok tanácsot adni?
Hát én sem nagyon! :)
Jelzem a mi hűtőnkbe nem is férne be.Az meg ugye,hogy a romlandót kipakoljam a virág kedvéért....
Legyél türelmes,kell egy kis pihenési idő.Esetleg ültesd át,lehet tápoldatozni.Szerintem max ennyi,mert ha szépen fejlődik virágzás nélkül is,akkor marad a türelem,ami,mint tudjuk ha nem is rózsát,valamit mást terem. ;))
Egyébként a nagyon hozzáértőnek ez bejött?
Szia!
"Mennyire ajánlott a 10 éjszakás hűtőben tartás?"
Ezt én még nem hallottam.Elmondanád mire gondolsz?
Librigabi:
Engem érdekelne a könyv,de sajnos nincs meg cserébe a keresett dvd.Más megoldás?
Sziasztok virágkedvelők!
Van 1 új állapotban lévő könyvem: Kreatív virágkötészet. (eredeti ára 3980 ft) Ezt odaadnám valakinek ingyen, esetleg cserébe elfogadnám az ALIEN DVD bármelyik részét. Ha valakit érdekel, üzenjen!
Sziasztok én nekem 8 orchideám van és az egyiknek a szárán nőttek levelek és most már gyökere is van . Tudom hogy le kell vágni de hogy és mikor ?????????
a válaszokat előre is köszi!!!!
'szti,az a bordó valami mese! :o)
Elhiszem,hogy rögtön....még nem is láttam ezt a színt,nagyon különleges!Köszike! :)
Nagyszerű gondolat,izgatottan várom (szerintem mindenki),láss hozzá hamar!
Jó munkát,sok sikert! :o)
igenis, értettem ;-)
amúgy a korábban említett könyv dr Makara György: Orchideák és broméliák, nagyon régi, de jó és részletes, antikváriumban néha hozzá lehet jutni
arra gondoltam, hogy írok egy cikksorozatot az orchikról itt a portálon, hátha lesz iránta érdeklődés