Mit érdemes termeszteni egy 700 négyzetméteres kertben? (tudásbázis)
Lehet, hogy az ő gumói valamiért jó mélyre húzódtak. Ha lett volna a felszínen, biztosan nem ás olyan mélyre.
Tudod ha van is olyan mélyen, biztos nem szedném ki, mert talajfelszín közelében is rendkívül sokat lehet találni.
Én csak azt láttam, hogy amikor a bátyám csicsókát szedett, 60-80 cm mélyre is leásott. Kaptam tőle, de én se tudtam megbarátkozni azzal a zöldséggel.
A tápanyag felvételhez mindenképpen víz kell. A levelek párologtatnak, ezt is pótolni kell. Szerintem akkor kell kevesebbet öntözni, ha talajtakarást végzünk.
Én a csicsókát könnyen kiszedtem, az nem ment annyira mélyre. csak aztán kiirtottam mert nem tudtam megszeretni.
A batáta levelét salátába is lehet tenni, de én zöld turmixba szoktam. Most öntöztem meg a benti cserepest, úgy látom a régebbi levelek kezdenek tönkremenni. Lehet hogy télen nem kéne vele foglalkozni.
A nagyfiamnak kedve támadt zöldségeket termelni nálam. Olyanokra vágyik, amiknek kevés a vízigénye, mint pl. a hokkaido töknek. Mik felelnek meg leginkább ennek a kritériumnak? Próbáltam a neten tájékozódni, de nem sok sikerrel Kinek milyen tapasztalatai vannak? Szerintem nem egyszerű a kérdés, mert a vízigény függhet a talajtól, tájolástól függően is. Vagy rosszul gondolom?
Na igen, a batáta kezet foghatna a csicsókával; azt is nehéz kitermelni. Nem tudtam, hogy ehető a levele is. Gondolom, saláta készül belőle.
Hát, nem érte meg. Először is a sárgából alig van pár db, pedig az a legjobb. Fehér és lila van sok, de az meg nem ízlik. Sok a rágott, meg amit én törtem el. Túl nagy helyet foglal, mert földön kúsznak a hosszú szárai. Ásónyomnál mélyebben is vannak gumók, azért törtem el nagyon sokat. Nehéz kibányászni. Kis kertben nem éri meg, idősödő hölgyeknek meg pláne. :) Mindezek ellenére tettem cserépbe, hajt az ablakban, télen tervezem enni a levelét. Tavasszal 1 vödörben kipróbálom mennyit terem.
Az szép, megérte dolgozni vele.
ki csinált volna?bár a nagyanyámról is csináltak,szigorú arc.kontyban a haj,akkor lehetett 35 éves?ha meglátott volna szegény ,pántos rövid ruhában,65 éves fejjel.bár már csak magam miatt öltözködöm,ha meleg van,nem húzok zsákot.de lehet,hogy jobban állna.
Olyan 8-10 kg. Nem tudok most mérni, fiam elvitte a mérleget.
Elkezdtem felszedni a batátát. Állati nehéz munka. nagyon sok van, de sajnos sokat eltörök.
200 évvel ezelőtt a mi falunk nem is volt.gyártelep volt,meg az urasági "kastély" meg egypár cselédház.
...a lányom néhányat ki is nagyított , be is keretezett , kilógatott a házikójába :)
...hajdanán , mikor a falunkról csinált valaki 1 rakás képet én is bevásároltam az ínséges időkre :D belőle :D aztán mára már senki sem küld :) én se , mi se ! nem baj ! jó lesz az utókornak :D bár lennének ilyen képek 1-200 évvel ezelőttről is a faluról :) :D
egy ismerősöm mindig ír lapot.én meg mindig elfelejtem.
...megáll az eszem !!!! lehet úgy vannak vele h : ki ír ma már levelet ?!!!!!!!!!
itt most 500.-forintért árulják a fákat,de sajnos nem gyümölcsfát.
lehet kapni kólát,könyvet,csokit,de bélyeget?
Hogy-hogy nem lehet kapni?
Vagy ha mégis, akkor sokat kell sorba állni érte. Na ezért tankoltam fel sok évre előre jó bélyegekből. :)
...nemá' ! hát hol a rossebbe ? ha ott nem ?!!! a cukiba ? v a hentesboltba ? !
Nem. Földiepret, málnát sokat (azt is jó régen). Van kb. 1,5 méternyi 5-6 cm-es műanyag "cserepem", olyan amikben "ingyen" adják az önko-ok a népnek a palántákat. Azokba fogom vetni a magokat. :) A leírásodat elmentem, mert februárig tuti elfelejtem a használati útmutatót.
ja,meg egy másik.a postán nem lehet bélyeget kapni.
Nagyon szívesen.
Remélem tudunk beszélni a vetés idején is, de azért írok róla most is:
Én kis poharakban, vagy tejfölös poharakban szoktam szemenként vetni a magokat. 2-vel többet, mint ami kell, hátha nem kel ki mind. Szerintem ennek a veszélynek nálad csak a Botkerti van kitéve. Abból a magból egy cserépbe tennék több magot, úgy 1-2 cm távolságra egymástól, hátha kikel valamennyi. Ha abból 1 kikel, annyi is elég lesz, még sok is. nagyon sokat terem. A repedezés miatt pedig nem a legjobb, de próbáld ki, mert finom. A többi fajtából is elég szerintem 2-3 tő egy családnak. De ahogy gondolod. Majd szórsz a magokra 1 cm földet, nedvesen tartod, és kész. :)
Még sosem termesztettél paradicsomot?
Köszönöm, megérkeztek a címkézett magocskák. :) Februárban vessem el őket a lakásban kicsi cserepekbe?
Ma feladtam. Nem volt fáradság, nagyon szívesen küldöm. Sikeres termesztést kívánok! :)
Nem baj, hiszen februárig ráér. :) Köszönöm a fáradozásodat.
Mire indultam volna a postára, eleredt az eső. Még mindig esik. Holnap adom fel, de a héten biztos hogy megkapod így is. :)
Nincs, mert egy egyszerű word dokumentumról van szó.
Sok évvel ezelőtt levelet kellett postára adnom, de nem volt borítékom. Akkor kikísérleteztem, hogyan lehet egy a4-es lapból borítékot hajtogatni, miután rányomtattam a feladót és a címzettet. Elegendő volt bélyegből feltankolni; nyomtatás után egy kis kézimunka, s lehetett vinni az iktatóba a levelet. Sokszor mentettem meg munkatársaimat a postára menéstől.
A találmányom akkor volt nagyon hasznos, amikor pl. gyászjelentést (amit szintén magam szerkesztettem, nyomtattam) kellett több tucat címre postázni. Elkészítettem a címlistát, amit könnyű volt áttekinteni, ellenőrizni, aztán körlevél funkcióval a word pillanatok alatt előállította a megcímzett borítékokat, amiket 4 ollónyisszantás, 4 hajtogatás, kicsi ragasztózás után máris lehetett felbélyegezni.
Egy hátránya van: válaszlevélként nem szoktam alkalmazni, mert nem várhatom el senkitől, hogy ragasztgasson.
További ajánlott fórumok: