Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Mit érdemes termeszteni egy 700 négyzetméteres kertben? fórum

Mit érdemes termeszteni egy 700 négyzetméteres kertben? (tudásbázis kérdés)


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
6340. syria (válaszként erre: 6334. - 55Judit)
tegnap 18:12
Erre mondják: rossz szomszédság török átok. S igen: jöhet még rosszabb. S nem feltétlenül kell a közvetlen szomszédba, elég, ha az utcába, pár házzal odébb beköltözik valami antiszociális, deviáns egyén. Én se véletlenül aggódom; látom, amit látok; tudom, amit tudok. Egyedül a remény marad. :) A semminél mégis több.
6339. 55Judit (válaszként erre: 6338. - Forrest2010)
tegnap 09:54
Köszönöm. Reménykedek én is.
6338. forrest2010 (válaszként erre: 6337. - 55Judit)
tegnap 09:46
...remélem !!! szerencséd lesz ! és jobb szomszédot kapsz majd az eddiginél ! :)
6337. 55Judit (válaszként erre: 6336. - Forrest2010)
tegnap 09:41
Talán nem sokáig él már. Az viszont aggaszt, milyen embernek a kezére jut majd a háza. Nem örülnék ha éjszakánként kutyaugatástól nem tudnék aludni, vagy átjárnának a kertembe a különlegességeimet dézsmálni. Sajnos a kerítés nem a legjobb, és nem tudom megcsináltatni. Majd lesz valahogy. :)
6336. forrest2010 (válaszként erre: 6334. - 55Judit)
tegnap 09:33
...Jézusom !!! vannak szemét emberek ! :( :(
6335. tumbo (válaszként erre: 6334. - 55Judit)
tegnap 09:08
hát hálistennek ilyen szomszédaim nincsenek.ha megyek a gyomírtóval permetezni,azt is lepermetezem,ami az ő része az ólak mögött.bár lehet,hogy az orgona pusztulása az én lelkemen szárad,mert ami átjött lepermeteztem.a másik szomszéd meggyfája terjed,azt is muszáj permetezni.így aztán a virágoskertben a tavaszi virágokon kívül nincs semmi.
6334. 55Judit (válaszként erre: 6333. - Syria)
tegnap 07:36
Elhiszem. Nálam több méterre nyúltak ágak a ház fölé. Képzeld el hogy verte és söprögette az ág a cserepeket. A régebbi cserepet volt hogy ki is mozdította és beázott nem csak a padlás, de még a szoba is. Azóta födémcsere volt. De az ügy nálunk lezárva. Jó ez a nyugalom. Viszont szomszéd csak nem nyugszik, most azzal szórakozik hogy hátul a fal tövére halmozza végig a szemetet.
6333. syria (válaszként erre: 6332. - 55Judit)
tegnapelőtt 19:59
Én megértettem. :) Borzasztó volt hallgatni ma is, ahogy a szél a csatornához, a tetőhöz csapkodta az ágakat.
6332. 55Judit (válaszként erre: 6331. - Syria)
tegnapelőtt 07:55

Igaz a bölcselet. Olyan is van hogy segíts magadon, Isten is megsegít. Mindig az jön ki, hogy akkor történik valami, ha valaki tesz érte.

Ha mégis meg kell oldani, mint Írtam, nem a gyökerével kell foglalkozni. Ott a nyomok nem eltüntethetőek. Nem véletlen írtam azt amit.

6331. syria (válaszként erre: 6330. - Fincsi5)
jan. 13. 19:22
Igen. Nem feltétlenül kell(ene) a gyökeréhez hozzáférni. Bízom a békés rendezésben, vagy az időben. A bölcs keresztanyám mondta: "a dolgok mindig kiforogják magukat".
6330. fincsi5 (válaszként erre: 6320. - Syria)
jan. 13. 17:24
A fehér ház a tiéd? Akkor nehezen férsz a fa gyökeréhez. Vagy igen? Őszintén én is gyarló lennék.:))
6329. 55Judit (válaszként erre: 6328. - Syria)
jan. 13. 17:17
A biztosító sajnos soha nem fizeti meg a teljes kárt, és a javításokkal járó kellemetlenség is a tied egyedül.
6328. syria (válaszként erre: 6327. - 55Judit)
jan. 13. 15:13

Amikor azt a rengeteg fenyőt ültették, a környékbeli 60 házhelyes utcákban jó, ha volt 20-20 lakóépület. S biztosan nem gondoltak bele, hogy mekkorára fognak nőni. Ez már a múlt, mostanra 2 km-es körben talán egyetlen üres telek sincs. (Más kérdés, hogy sok olyan van, ahol csak dózerrel lehet hozzáfogni lakható otthon teremtéséhez. Hihetetlen, de a 4. szomszédomban úgy élt 20(!) évig egy fiatal család 2 gyerekkel, hogy nincs bevezetve a házba víz. Az ingatlan egy éve eladó, rettegek, hogy ki fogja megvenni.)

Nincsenek tekintettel a másikra, mert sokaknak SZANKCIONÁLHATÓ szabályok, ÉRVÉNYESÍTHETŐ szankciók kelle(né)nek ahhoz, hogy a saját érdekeiken kívül figyelembe vegyék másokét is.

Megkérdeztem a biztosítót, hogy ha kár keletkezik a fenyő(k) miatt, fizetnek-e? Igen. Megkérdeztem a szomszédot is, hogy van-e felelősségbiztosításuk. Azt mondta, hogy van. (Kérdés, hogy ...) Tehát elvileg két helyről is be vagyunk biztosítva.

Gyakorlatilag …

6327. 55Judit (válaszként erre: 6326. - Syria)
jan. 13. 09:22

Aljasság a másik háza tövére fát ültetni. Érdekes mód, senki nem a saját háza tövére ülteti a fákat. Nézzél szét!

Senki nincs tekintettel a másikra. Az hogy jóban vagyok, egyedül a te érdemed. De milyen ára van? Szerinted ha kár éri a házat és követeléssel állsz majd elő akkor is megmarad a jó viszony? vagy mást kérdezek. A jó viszonyért cserébe megéri éveken át rettegni? Ha ő elég intelligens, megérti hogy neked az a fa mekkora probléma, milyen feszültséget okoz, és kiveszi. Bár kétlem, mert az emberek csak a saját érdeküket szokták nézni. Egy fenyőfa igenis nem való házak közé ahol szűkös a hely, főleg nem a szomszéd falára ültetve.

6326. syria (válaszként erre: 6325. - 55Judit)
jan. 12. 13:54

Nem lesz könnyű kitalálni. Jóban vagyok a szomszédokkal; megértem az ő szempontjaikat is. De egy családi ház mégiscsak fontosabb, mint 2-3 akármilyen szép fenyő; kettő közülük ráadásul ezüst.

Miután bejelentettem a műveletet a szomszédoknak egy kertész levágta az átnyúló hatalmas ágakat, azon elképzelés nyomán, hogy kisebb koronába kevésbé tud belekapaszkodni a szél. (Szegény fák elég csúnyák lettek.) Egy másik kertész azt modta, hogy hiba volt, mert így a szél jobban bele tud kapni. Nem értek hozzá, gőzön sincs melyiküknek van igaza.

6325. 55Judit (válaszként erre: 6324. - Syria)
jan. 11. 07:56

Majd kitalálod mi legyen. Annyi biztos, ha túl közel van a fa a házhoz, a fal is felvizesedhet.

A gázolj azért nem jó, mert sokáig büdös, és foltot hagy. A fa lesz még nagyobb is, ami miatt az ereszcsatornában később sokkal több szemét lesz. Nekem muszáj volt intézkedni, végül is annak a háznak ártottak, amiért én adtam sok milliót nem a szomszéd.

6324. syria (válaszként erre: 6321. - 55Judit)
jan. 11. 00:33

Válaszodat olvasván beugrott: régen hallottam hasonló módszert: gázolajat a fa megfúrt tövébe. Volt a portánk előtt az utcán egy hatalmas vadgesztenyefa. Szegény nagyon csúnya volt, mert a villanyvezeték miatt állandóan csonkolták. Haragudtam rá azért is, mert ősszel térdig jártunk a leveleiben, amit nekem kellett összetakarítani. Minden ősszel feltámadtak a gyilkos gondolataim, de soha nem mertem cselekedni.

Aztán egy szép kora nyári napon robajlást hallottam a ház udvar felőli szobájában dolgozva. Füleltem, de mivel hamar elült a zaj, nem törődtem vele. Pár óra múlva az utcai szobába lépve feltűnően világos volt. Kidőlt a fa, mert az utcába hazaérkező kamionos ponyvája beleakadt a bizonyára beteg fa ágaiba. Volt nagy ijedelem. Aztán a kamionos örült, hogy a ponyvája megúszta, mert több százezres vesztesége lett volna. A fa a fenyőfás szomszédom kerítésére borult. Az erős, beton alapú kovácsoltvas kerítés is megúszta, csak a kapunál kellett a kamionosnak láncfűrésszel (ha jól emlékszem, én adtam neki kölcsön) egy csapást vágnia, hogy az ott lakók tudjanak jönni-menni. Az önkormányzat munkásai pár nap múlva hivatalból eltakarították a romokat. A fát azóta is emlegetem a nyári hőségben, mert fokokkal melegebb az utcai szoba a hiányzó árnyék miatt.

Nem tudom, tegyek-e bármit is. (Nem is kellene átmenni, hiszen olyan közel van a fa, hogy a portánkról simán elérni. Viszont egyértelmű lenne az elkövető.) Lehet, hogy ebben az esetben is elég a gondolat teremtő ereje? Ugyanakkor ott van a szerintem jogos félelmem is. :( Tanácstalan vagyok.

6323. 55Judit (válaszként erre: 6320. - Syria)
jan. 10. 15:27
Csak akkor lesz büntetlen, ha nem derül ki. Azért kell jó magasban dolgozni, mert a nyomokat mindenki a fa tövénél keresi, 2.5m magasban eszükben se jut. Külömben is, oda fel sem lehet érni. Viszont ha rátalál valaki mégis a nyomra, azt be is kell bizonyítania hogy te voltál. :)
6322. 55Judit (válaszként erre: 6321. - 55Judit)
jan. 10. 15:14
Ja, és srégen lefelé szinte a kéreg alatt kell fúrni.
6321. 55Judit (válaszként erre: 6320. - Syria)
jan. 10. 15:12

Szörnyű még a látványa is. Nálam 2 ilyen fenyő volt a ház mögött, de nem az ereszcsatornáig értek, hanem bő 3m-re rányúltak a házra. Ami ág nyomta a tetőt azt évekkel ez előtt engedték levágni, de a többit nem, ráadásul betegek is voltak, évente 2 alkalommal több vödörnyi tűlevelet szedett ki fiam a csatornából. Ráadásul nem engedte át fiamat, neki a ház tetejéről lehajolva kellett takarítani az ereszcsatornát. Kötéllel biztosította magát a kéményhez.


Szóval írom a tutit:

Ha szomszéd nincs otthon vagy alszik, átmenni létrával vagy székkel, minek segítségével megoldható hogy jóval szem magasság felett legyenek a fák megfúrva. Legalább olyan mély lyuk kell, amibe fecskendővel 15-20ml tömény gyomirtót be lehet juttatni. Leghatékonyabb ha tavasszal mikor kezdik intenzíven megszívni magukat a fák. Kétely esetén 1 hét után meg lehet ismételni, addigra az első adagot elnyeli a fa. Erős fúró és vastag fúróhegy kell, elég kemény a fa.

Nálunk elég volt egyszeri kezelés, gondolom azért mert betegek voltak amúgy is a fák, nagyon hullatták a tűlevelet már évek óta.

Járjál sikerrel!

6320. syria (válaszként erre: 6312. - 55Judit)
jan. 10. 13:52

Kérem a receptet, hogyan tudnánk büntetlenül kipusztítani a házunkat veszélyeztető fenyőket! A borostyános szomszédom fenyőitől fosok hosszú évek óta.

[link]

Az „átkosban” volt rendelet, ami meghatározta, hogy a telkén belül ki mit hova ültethet; szép új világunkban ezt semmi nem korlátozza. Önkormányzatok hozhatnának rendeletet ezzel kapcsolatban is, de ugyebár...

Felajánlottam a szomszédnak, hogy az én költségemre engedje kivágni a mezsgyétől fél méterre álló, 40-50 cm törzsvastagságú fenyőt. A másik olyan közel van a tetőhöz, hogy ha fúj a szél, hallom, hogy karcolják az ágak az ereszcsatornát, amit eltömítenek a tűlevelek, amik a zsindelynek se tesznek jót.

Válasz:

- még az anyukám ültette, amíg élek, nem lesznek kivágva

- s ha egy szélvihar rádönti a házunkra?

- nem fogja rádönteni

- honnan tudod?

- tudom

- nekem ez kevés

- akkor se engedem kivágni.

Ha az a fa megindul, a házunkból romhalmaz lesz. S a tetemes anyagi káron felül van rá esély, hogy meghalunk a romok alatt, főleg, ha éjjel adódik a történés.

6319. forrest2010 (válaszként erre: 6317. - 55Judit)
jan. 10. 05:52

:D ez jó ! én is voltam és vagyok is így , sokszor sok növénnyel :)... de idén lesz itt fügegyarapodás :)


...kb 40 éve Anyósomék utcájában volt 3-4 rózsaszín virágú bokor nagyon nagyon tetszett :) nem volt ismerős , addig a faluban sose láttam , máshol se / gyönyörű udvarban-kertben nőttem fel / a hibiszkusz addig nem sok helyen fordult elő :( az volt :)


...mikor még bejártam Pestre dolgozni / nem tegnap volt ez se :) / az egyik kerítésre volt ültetve égszínkék virágú hajnalka ...valami csodálatos volt :) 80-ba költöztünk a falu szélére , kb 83-ba lett teraszunk , a következő évbe égszínkék hajnalkát ültettem a terasz mellé , akkor ő volt a soros :)


...egyik nap vettem 1 cs aszalt fügét :)

6318. Százas Evelin (válaszként erre: 6305. - Syria)
jan. 9. 20:44

Ez nem vakolaton lesz. Léckerítésen, onnan nyugodtan futhat tovább egy hullámpala tetőn, ami amúgyis randa, jobb eltakarni, amögött meg a hátsó szomszéd vakolatlan tűzfalának egy kb. egyméteres darabja van. Na ha azt is megugorja a borostyán, és lefut a túloldalon, majdcsak szólnak... ::-) De egyébként én is úgy tudom, ahogy Forrest, hogy lehet ezt a növényt nyugodtan rendszabályozni is.

Nekem volt már egyébként korábban, én futtattam rá egy öreg, gacsossá vált törzsű, némileg halódó körtefára. Tudtam irányítgatni, bízom benne, hogy megint kézben tudom tartani majd a helyzetet. :-)

6317. 55Judit (válaszként erre: 6316. - Forrest2010)
jan. 9. 15:00
Fügét kell ültetni!!!!! Ó, meg vagyok őrülve érte. :) Reggelente azon kapom magam közvetlen ébredés után, hogy az első gondolataim a kertben, a fügéknél van. Beléjük vagyok szédülve. :)
6316. forrest2010 (válaszként erre: 6314. - 55Judit)
jan. 9. 14:17
...sajnos a legtöbb ember nincs tekintettel senkire és semmire ! A falunkban rengeteg a fenyő , hegyek között élünk , az egyik hegyoldal is fenyőkkel van beültetve , de itt az utcákba , keskenyek is a telkek ... valamikor a kertbe ültettünk mi is , direkt karácsonyfának , apránként az ki is lett vagdosva :) még kb 20 centis korukba vettem 50 db-ot az a 2 ami még megvan , azok hátul a kertbe :)
6315. tumbo (válaszként erre: 6313. - Forrest2010)
jan. 9. 13:08
én az öreg szomszédomtól kaptam egy ringlót.szépen el is ültette.jött az apám,kiásta,sokkal messzebb ültette,az öreg sem él örökké,ebből ne legyen vita.
6314. 55Judit (válaszként erre: 6313. - Forrest2010)
jan. 9. 11:03
A fenyő nem kis kertekbe való. Az én szomszédom egyébként senkire és semmire nincs tekintettel.
6313. forrest2010 (válaszként erre: 6312. - 55Judit)
jan. 9. 10:37
...jogosan pusztultak el azok a fenyők ! gondolkozhatott volna mielőtt ilyesmivel okoz kellemetlenséget a szomszédjának ! itt is sok helyen voltak a szomszéd háza mellett magasra növő fák , azért többnyire ki si vágták őket !!! még időbe !
6312. 55Judit (válaszként erre: 6309. - Tumbo)
jan. 9. 09:04
At én szomszédom a házam mögé ültette közvetlen a fenyőket. Ágai már a ház gerincénél is tovább nyúlt, szinte beterítették az egész házat. Nem volt hajlandó levágni az ágakat, ezért mi kipusztítottuk a fákat. Már attól is tartottam hogy viharban rádőlnek a házra.
6311. forrest2010 (válaszként erre: 6309. - Tumbo)
jan. 8. 17:16
...nem igazán kéne a szomszéd háza , kerítése mellé ültetni annyira magasra növő növényt , mint amekkora a fenyő lesz :)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2019, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook