Mit érdemes termeszteni egy 700 négyzetméteres kertben? (tudásbázis)
Csorog a nyálam. Bár én nyersen nem rajongok érte, a képen lévők már-már aszalt csemegének tűnnek.
A fügelekvár az egyik kedvencem, nagyon remélem, hogy hamarosan el tudok rakni.
Oázisban vettük tavaly, igazából egy ág volt az egész, mint egy málna, vagy piszke, de volt rajta egy szem, ami már nem ért be. És most nálunk megbokrosodott, hatalmas és tele van fügével.
A számolás alapján van esélyünk! :) Juj de jó
De jó! Veled örülök! :)
Tavaly volt rajta első termés? Vannak olyan fajták amiken nincs, vagy jelentéktelen mennyiségben. A fő termésre mondják hogy másodtermés.
Általában 90-100 nap kell a teljes érettséghez a fügekezdemény megjelenésétől számítva. Innen lehet megsaccolni, beérhet-e még. Legyen hosszú, kellemes az ősz! :)
Én meg arra vágytam, hogy összetudjam úgy hozni a fajtákat, hogy kezdődjön korán az első termés érése, és mielőtt lezajlik, más fajtákon induljon a másodtermés. Ez idén már meg is valósult.
A legbőtermőbbek a barna fügék, és elég elhúzódó is az érésük. Bár ezek másodtermése lehet hogy nem érik be mind, de e mellett van egy csomó pozitív tulajdonságuk ami miatt érdemes mégis tartani.
Ez volt ma a reggelim, vagyis egy része:
Az enyém minden reggel kinyit egy virágot, így naponta gyönyörködhetek. Érdekes, hogy a legelső virág 26 cm átmérőjű volt, és a naponta kinyílók egyre kisebbek. Ma a 4. virág nyílt, 23.5 cm. Nem panaszkodom most sem.
Azért szokták tavasszal levágni az elszáradt szárat, mert lyukas a szárak belseje, belefolyhat és megfagyhat benne a víz a tőnél. Majd idén megfigyelem 2 helyen itt a faluban hogyan csinálják.
A hoxán van hibis fórum, én is onnan kaptam magokat. Ha gondolod, adok linket hogy tanulmányozd, okosan válaszolnak ha kérdezel, segítenek, és sok képet felraknak.
Köszönöm, akkor majd tavasszal kezdek a magról szaporításhoz.
Értelemszerűen nem tudom, hogy F1-es hibridet kaptam-e. A leírásból kiderül, hogy a magról nevelt csak a 2. évben válik igazán bokrossá.
Ellentmondás, hogy akitől kaptam, ősszel szokta levágni, s fagy ellen felkupacolni, a linken meg azt olvasni, hogy tavasszal kell az elszáradt virágszárakat levágni. Talán aki írta, nem szokott faggyal találkozni. :)
A hibiszkuszok már csak ilyenek: 1 napig lehet csupán gyönyörködni a virágjukban (hasonlóan sok kaktuszéhoz). De ha sok a bimbó, akkor állandóan pompáznak.
A mocsári hibiscusok magjainak ültetési ideje március vége-április eleje.Augusztusban elültetett magok egy része kicsirázik de mivel meleg és fény igényes esélytelen a felnevelése. A magokból ne számíts olyan növényre, mint amiről szedted a magot. csak ha F1-es hibridet szerzel be, an nak lehetsz biztos a virágjában.
F1-s hibridek első generációs magjai is különböző színeket produkálnak,éppen ezért Magyarországon nagyon sok helyen látni több generációs magokból ültetett növényeket amik kis virágúak és nem szépek még véletlenül sem hasonlítanak az anyanövényre.
Én is vetettem tavasszal magokat, az első tő már virágzik is. Ezzel szerencsém lett mert szép nagy a virága, a többit meg majd meglátjuk.
Ősszel kaptam egy ismerősömtől mocsári hibiszkusz tövet. A mostanra fél méteres növény gyönyörű, hatalmas virágokat hoz, szedtem is belőle magot, mert olvastam, hogy arról is szaporítható.
Nem tudom, hogy mikor érdemes elültetni. Gyorsíthatom a folyamatot ha most megcsinálom, s fagymentes helyen teleltetem? Van valakinek tapasztalata?
Még aztán az is lehet, hogy másodjára elvétettem és nem is azt vetettem. Összekevertem, vagy kidobtam, na mindegy, mérges vagyok nagyon.
Az lesz, hogy az indexen fórumtárs hamarosan küld nekem egy fajta szív paradicsom magot, egy különlegesség. Tőle származik a nudli is, írok neki hogy azt is küldjön megint. Majdcsak összejön. :)
Tegnap este/délután leszakadt itt (Alsó) az ég.
A paradicsom fáim viszont azt hiszem élvezik a dolgot, mert gyönyörűek!
Akkor úgy lesz hogy először ágakat nevel, és ami jövőre lesz új ága, azokon lehet majd megfigyelni nyáron a következő évi virágrügyeket. Szép lesz az! :)
Egy normális füge már érik. nem kellene lecserélned egy jobb fajtára? Ami beérlel időben, annak is szép a bokra. :) Én már naponta 3 szemet elcsemegézek.
...nemtom milyen fajta , de még sose érett be , de szép és hatalmas bokor :) a ficus carica :) kb másfél m magas és most nem talajszintről indult a lombja hanem kb fél méterről :)
...megnéztem az indián banán levélnyelénél a kis pecket , a legfelső a legnagyobb hajtásánál ott láttam , de olyan hosszúkás kis valamiket amilyenből levél szokott lenni :( lehet h abból jövőre majd ág lesz :) nem baj csak lombosodjon nekem , mert ahogy vettem , csak 1 szál egyenes karó volt a nádhoz kötve :(
... ok , nézem , most jöttem be kintről , bűvölöm a tökeimet :( de hiába :(
... nézem a fügét is :) de még azon is csak 2 mm-eseket látok , de olyan szép sűrű és hatalmas nagy a bokor :)