Mirena hormontartalmú spirál tapasztalatok (beszélgetés)
nekem az orvosom fel sem dobta a témát
de szerintem nem mentem volna bele. Amúgy nekem nem csak elozdult, gyakorlatilag már a hüvelyben volt mire az orvoshoz értem.
Szia!
A méhed nem tűri az idegen testet és tiltakozás képpen "taszítja" kifelé. Szerintem... Nekem legalábbis kilökődött (2 hónap után)
2010 májusában helyezték fel a Mirénát mióma miatt. Rengeteg problémám volt vele. Állandó vérzés, görcs, fájdalom. 3 hónap utána az orvosom az ellenőrzéskor megállapította, hogy elmozdult, ezért levette, és újra felhelyezte. Ismét vérzés és a szivárgó vérzéssel járó kellemetlen szag. Írt fel vérzéscsillapítót, ami valamennyire segített, de nem 100 %-osan. Arról nem is beszélve, hogy az addig 6 napig tartó mensesem sem lett az ígéret ellenére rövidebb. Október végén egyik napról a másikra olyan erős vérzésem lett, hogy vissza kellett mennem. Élő, piros vér folyott egy hétig és nem akart szűnni. Ekkor megint megállapította, hogy elmozdult. Ismét levette, elküldte fertőtleníteni, de azóta húzom az időt és még nem mentem vissza, hogy megint felrakja. Tudom, hogy vissza kell tenni,a miomám miatt,de már félek. Megértem, hogy közti vérzést okoz, megértem a görcsöket, de az normális, hogy folyton elmozdul? Mitől mozdulhat el? A doki nem adott rá választ.
Ha valaki tud válaszolni, akkor legyen szíves írja meg. Már a doki cserén gondolkodom...
Sziasztok!
Köszönöm a válaszokat a mióma és miréna tapasztalatokról, pláne a jó véleményeket, mert nagyon ott tartottam, hogy nem rakatom fel, de mivel nincs más választásom és a doki is azt mondta, hogy nem lehet rettegve szeretkezni :) ezért úgy döntöttem megpróbálom.Erre most megjött a mensim azaz 2 napig megmutatkozott és ennyi, pedig mindig a rettegés gyötört az idő eljövetelekor, hogy megint meddig és milyen erősen lesz meg,( az utolsó 14 napig tartott).Nem tudom, hogy a C vitamin befolyásolhatta-e esetleg, mert pont akkor kezdtem el szedni az 1000-est napi kettesével és ittam a pásztortáskát(amit már régóta iszom, amikor várom, hogy megjöjjön és amikor erősen vérzek, és nekem azért használt is ha napi kettőnél többször ittam, csak az utolsó mensimnél nem nagyon akart).Szóval nem tudom mit tegyek, vettem persze tesztet és 2-őt is csináltam, hála az égnek negatív, de most meg azt nem értem miért nem jött meg és most merjem-e felrakatni, ha megjön, de még van rá kb. 2 hetem. Hát majd meglátom, de ha valakinek van hasonló tapasztalata akkor szívesen olvasnám.
Szép napot mindenkinek és kitartást az új mirena tulajdonosoknak és remélem be is válik mindenkinek :)
Na én meg pont ellenpéldát írtam....igaz itt talán leginkább az ügyeletes orvosok hozzáállásával vannak komoly gondok, a háziorvosaink többsége valóban lelkiismeretes, ha úgy látja hogy szükséges, beutal szakrendelésre.
( más kérdés, mennyi időbe telik oda bejutni ha nem maszek alapon mész, de ebbe már ne menjünk bele, mert nagyon nem az eredeti téma--)
Szia Judit, készséggel elhiszem amit írsz, és abszolút felháborítónak találom ezt a fajta hozzáállást.
Őszintén megmondom, álmomban sem gondoltam volna hogy mindez nem csak a mi viszonyainkat tükrözi.
( itt se jöttek ki anno a 1,5 éves lázgörcsben rángatózó gyerekemhez, csak akkor küldött az ügyelet rohammentőt , mikor magamon kívül ordítottam a telefonba hogy a Kicsi nincs eszméleténél és el kellett kezdenem újraéleszteni----szerencsém hogy tanultam a suliban és valamennyire tudtam csinálni, ha ugyanis nem tudom mi a teendő és kivárom míg a mentő befut, lehet hogy mára nincs Nagyfiam (vagy van, de agykárosodott), és ez csak egy kiragadott eset a sok "nem jön ki az orvos, csak jó tanácsot ad telefonon keresztül"-ből .
Szia Szilvi, először is nagyon köszönöm hogy nem sértésnek vetted a tegnapi hsz-t.
Kicsit tartottam tőle hogy provokatívan fogalmaztam , ami miatt félreértesz, és ez nagyon kellemetlen lett volna, mert nem akartam a véleményem leírásával rosszat tenni, vagy haragot szítani, ellenkezőleg, segítő szándékból írtam le.
Nézd, Neked is tök igazad van abban, hogy Veled ott követték el ezeket a malőröket, és ezek után jogosan teszed fel a kérdést, hogy hol és kiben bízz meg ezek után.
Én nem ismerem az ottani eü. rendszert, sem pedig az orvosok hozzáállását, csak józan paraszti ésszel mertem azt remélni, hogy mivel sokkal modernebb módszerekkel és eszközökkel tudnak működni,hisz jóval kedvezőbb a finanszírozás, és ebből kifolyólag az eszköztáruk is nyilván szélesebb keretek között mozog, mint a magyar nőorvosoknak ( főleg a kórháziaknak).
Ezt a rendszert viszont mindkét oldalról volt szerencsém kiismerni, mint szenvedő alany, (magam is vérzészavaros voltam sokáig) és mint volt ott dolgozó is---és el kell hogy mondjam, számtalan rossz tapasztalatom összegyűlt mindkét téren.
Csak és kizárólag ez vezérelt amikor azt írtam, én biztosan nem bíznám magamat egyetlen hazai orvosra sem.
Tudom, hogy amit én képviselek az a másik véglet, hisz lehetnek--és nyilván vannak is--- köztük kivételek, akik becsületes és kiváló szakemberek, nekem itt a lakhelyemen nem igazán sikerült ilyesvalakit kifogni....olyant igen, aki legalább emberségből jelesre vizsgázott, ( ez sem utolsó szempont nálam), szakmailag viszont nem tudott segíteni.
Bízom abban, hogy Te nálam nagyobb sikerrel jársz, kívánom hogy így legyen, és minél hamarabb tudj beszámolni arról hogy XY tökéletesen kezelt, és jól vagy.
Balesetmentes utat, ha egyedül vezetsz, nagyon figyelj arra nehogy kimerítsd magadat, ugye tartasz közben kis szüneteket? Onnan idevezetni nem kis táv és teljesítmény , vigyázz Magadra nagyon.
U.I. Vizsgád (dán) sikerült????
Üdvözlettel: Eszter
Igen, ez így van! Az egyik csoporttársam mesélte decemberben, hogy a sógórnőjének az 1 éves babája novemberben halt meg, mert az ügyeletes orvos nem jött ki hozzájuk, pedig magas láza volt a picinek. Reggelre meghalt!!! Párom volt bnője állatorvos, de ő is megerősítette, hogy hanyagok az orvosok és nyúzni kell őket és nem annyiban hagyni a dolgokat. Pont ezért szeretem Mo-ot, bár lehet, hogy nincs pénze az eügynek, de legalább elküldenek mindenféle vizsgálatra-legalábbis az én háziorvosom ilyen.
Sokszor nyúztam a párom ebben a pár hónapban, hogy menjünk dokihoz, erre ő ezt válaszolta: megvizsgáltak és azt mondták, hogy semmi bajod. Akkor biztos nincs is, csak hipohonder vagy.
-ÉS mégis nekem lett igazam-sajnos.
Szia Eszti!
Szilvinek igaza van. Én emlékszem, hogy már 20 évvel ezelőtt is amikor a barátaimnál voltam Svéd o.-ban a 4 éves lázas gyerekhez nem jött ki a gyerekorvos, mert azt mondta, hogy 38,2 az nem sok, "ültessék ki az ablakba" hogy lemenjen a láza (kinnt volt -4). Még csak meg sem nézték, és lázcsillapítót sem kapott. "Ez csak valami gyerekbetegség" címszó alatt.
Sőt amikor kinnt dolgoztam, egy romlott hot dog-tól egész éjjel veszedelmesen hánytam, reggelre tele lettem kiütésekkel, szörnyen néztem ki, és azt üzenték telefonon, hogy igyak jégbehűtött kólát, mert az jó a hányásra. Egyébként tényleg jó volt, de lehetett volna komolyabb bajom is.
Tényleg nem nagyon foglalkoznak semmivel.
pussz Judit
Igen, igazad lehet. De ugyanakkor itt kezeltek félre hónapokon keresztül... Szóval ilyenkor hol és kiben bízzak meg ezek után??? Ez itt a kérdés!
Az egészben az a legérdekesebb, hogy a női megérzésem azt súgta mindvégig, hogy valami nem ok. Ugyan ez volt, amikor terhes voltam-el is vetéltem. Sem akkor, sem a műtét után vagy a mirenával, vagy a vérzéssel kapcsolatban nem igazán éreztem, hogy komolyan vennének, mert nem volt lázam. Szerintem ez felháborító!
Szia meisner, igaz nem kérdezett senki, de a véleményem az, hogy a helyedben tuti nem jönnék el a mienknél nyilván sokkal modernebb és humánusabb módszerekkel dolgozó skandináv eü. rendszerből Magyarországra. ( és főleg nem azért, hogy itt kaparjanak meg)
Bocsánat, igazán nem szeretnék sem kekeckedni, sem pedig beledumálni a döntésedbe, amit írtam, az egy 25 évig a híres nevezetes magyar eü-ben (többek között nőgyógyászaton is)dolgozó egyszerű nővéri végzettségű nő(vér) magánvéleménye, semmi több.
Szia, abszolút lutri hogy kinek jön be és kinek nem, hiába olvasol el több ezer pozitív vagy negatív tapasztalatot, csak akkor derül ki hogy Te hova tartozol, ha kipróbálod.
Sajnos ez ilyen módon működik, nem pedig statisztika, illetve mások "élményei" alapján.
Szia, meg kéne méretni a tesztoszteron-szintedet ( ha még nem volt ilyen hormonvizsgálatod), mert nem biztos hogy a Mirenából felszabaduló progeszteron a ludas.
Ha magas a tesztoszteron szinted, az is okozhat pattanásos aknés bőrt, sőt a PCOS nevű szindróma is, és arra vannak megfelelő gyógyszerek.
Ha kizárható minden más ok, azaz csak a Mirena marad a gyanúsítottak körében, akkor egyéni elbírálás alapján el lehet gondolkodni a levételéről.
Nyugi!
Nem mindenki issza meg a levét a mirenának. Nekem persze semmi jó tapasztalatom nem volt vele, de ettől függetlenül ha szükséged van rá , megértem.
Köszönöm a hozzászólásokat és a jó tanácsokat!
A legnagyobb problémám a lábfájás az is azért mert már mind a két lábamat műtötték és már nem sok ér van ami elromolhat benne.Félek, mert minden nap jobban fáj.Ha begyullad azonnal levetetem.
Szia!
Ez is egy mienás fórum, itt is érdeklődhetsz, hátha volt már valakinek ilyen problémája.
Szia, 6 hónapig minden mellékhatás normális, így ez is.
Én a Helyedben próbálnék egy kicsit türelmesebb lenni, ha nem is 6, de minimum 2-3 hónapot várnék, hátha elmúlik, vagy gyengül a fájdalom.
Csak akkor vetetném le, ha egyáltalán nem szűnik, vagy ha még más is jön mellé.
Köszi a válszt!
Neked mit mondott az orvos?
Négy hónap után levetetted?
Az az igazság, hogy nekem az idegeimmel is vannak bajok és pszihésen is rosszul viselem.
Ez nekem nem ér ennyit.
Egyébként se szervi se hormonális bajom nem volt soha, sőt a hasam sem fájt soha életemben a vérzésekkor se.
Szia Bella!
Másfél hét után még nem szokták megelégelni a csajok a mirena mellékhatásait.Csak akkor gondolkodj a levételben ha elviselhetetlen fájdalmaid vannak. Nekem nem bántotta a visszereimet a mirena, de nincs kizárva hogy köze van hozzá, sőt a hormonok mindig is hatással voltak a visszerekre.
Egyébként nekem is állandó hasfájásom volt a mirenától, azonnal ahogy felrakták. Ha nem vettem be napi szinten fájdalom csillapítót, kapartam a falat. Mindig biztattak vele, hogy ez elmúlik, de nem múlt, csak egyre rosszabb lett, ezért hát totálisan megértelek. Minden mozdulatra fájdalmaim voltak, minden lépés fájt, és minden leülés felállás. Tűrtem egy darabig, de a végén úgy éreztem megkattanok. Én több mint 4 hónapig tűrtem, de elég volt egy életre.
Sziasztok!
En másfél hete rakattam fel a Mirenát és azóta folyamatosan fáj a hasam. Ez normális?
Az orvosom azt mondta, hogy a visszerektre nincs semmilyen hatással mert helyi és nincs is benne olyan hormon ami miatt fájhatnának. Ehhez képest nekem azóta is fájnak az erek a lábamban.Volt valakinek hasonló tapsztalata? Segítsetek kérlek! Mit tegyek? Most ott tartok, hogy levetetem.
Igen, én is erre gondoltam. Szerencsére nekem semmi gondom nem volt a műtét után. De akkor sem jó, hogy megint kaparnának. Meg hogyha valóban itt az a tapasztalat, hogy ezzel a gyógyszerrel működik ez a dolog, akkor minek kínozzam a testem ilyen durva beavatkozással, ha nem muszáj. Majd kiderül pénteken.
Mindenképp bevásárolok mindeféle jót:) Az út 17 óra kocsival. Szeretek vezetni, nem gond. Inkább az, ha esetleg megint ömlök, hol és hányszor kell majd átöltöznöm? Ez lehet gáz mondjuk.
Most megyek, mert vizsgázom dánból 12-kor;) Szorítsatok!
Puszi
Szia!
Hát szerintem keress egy másik dokit is biztonsági esetre. Itt Magy.o.-gon sem lehet megbízni egy orvosban, saját tapasztalat, hogy én is több dokinál jártam, egyik nagyobb hülyeséget mondott és csinált mint a másik.
A kaparást azért előltetik, mert itt ez az egyetlen megoldás arra, hogy kiürítsék a méhet.A gond, hogy nemrég voltál kaparáson, ezt sem lehet egymás után csinálni.
A másik kérdés, hogy hogyan fogod bírni az utazást, mert messze vagytok. Ha repülővel jössz, az OK , mert hamar itt leszel, de autóval...... Ennyi szenvedés, meg vérzés után kérdéses, hogy mi lesz, meg hát még hatnak a tabletták is. Mindenképpen nézz utána másik dokinak, mert most még egy kaparás nem hiányzik.
Nekem ugyan semmi rossz élményem nincs a kaparással kapcsolatban, de utána lábra állni nem tudtam hetekig, mert nem volt erőm. Állandóan csak feküdtem mert "húzott az ágy". A családod nem fog örülni, hogy végre itthon vagy, és le vagy robbanva ágyban fekszel.
Az is kérdés, hogy a pénteki kontrollon mit fognak mondani. Persze eddig is mondtak minden marhaságot. Hát nem könnyű a helyzeted!
Persze azt sem lehet tudni, hogy amikor ennek a tablettának a hatása elmúlik, nem kezdődik-e előlről a vérzésed. Mert most valószínűleg még hat a méh összehúzó hatása. Szerintem konzultálj egy olyan orvossal akiben megbízol, mert máskülönben ki vagy szolgáltatva teljesen.
Az én privát véleményem erről a Hamvas Ferencről, hogy nekem személy szerint nem szimpatikus. Szoktam olvasni a válaszait, de olyan diktatórikusan válaszol a kétségbe esett kérdezőknek, hogy hihetetlen. OK ez az én véleményem!
Lehet hogy egyébként nem rossz doki, de igy netről ezt nem lehet eldönteni.
Sajnos jobb tanácsom most nincsen. Reménykedjünk, hogy rendbejössz. Ha itthon leszel azért néhány gyógyteát vásárolj be magadnak, sosem árthat ha kipróbálod!
Pussz Judit
További ajánlott fórumok:
- Mirena spirál
- Használhat a hormonális spirál (pl. Mirena) az erős vérzésre?
- Van valakinek Mirena márkájú spirálja? Mennyire megbízható? Milyen a menses? Milyen tapasztalatok vannak?
- Két hete vetettem le a Mirena spirálomat. Mikor számíthatok az első vérzésre?
- Mirena spirál mellett lehet Mastodynont szedni?
- Mirena spirál használata után, ki mennyi idő alatt esett teherbe?