Főoldal » Fórumok » Lélek & Szerelem fórumok » Mirena hormontartalmú spirál tapasztalatok fórum

Mirena hormontartalmú spirál tapasztalatok (beszélgetés)

4774. Ilcsike01
2012. okt. 26. 12:21

Sziasztok,1 hónapja rakták fel a Mirena spirált,azóta vérzek,nem erősen,de nem is pecsételően. A nyálkahártya vastagsága miatt ajánlotta az orvosom. Volt valakinek hasonló problémája,meddig megengedett orvosilag a vérzés? Már kezdek aggódni!

:(

4773. 099c0bed40 (válaszként erre: 4772. - Vircsi122)
2012. okt. 26. 06:48

Szia, esetleg még annyi hogy nem csak a nőgyógyászok foglalkoznak a hormonokkal, hanem az endokrinológusok is.

Nem tudom jártál-e valaha ilyen szakembernél, ha nem, akkor lehet hogy érdemes lenne meghallgatni azt is hogy Ő mit javasol, néha jobban rá tudnak tapintani a lényegre mint a nődoktorok.

Megértem a problémádat, ez tényleg olyan helyzet hogy vajon melyik ujjamat harapjam meg hogy a legkevésbé fájjon....:(

4772. Vircsi122 (válaszként erre: 4771. - 099c0bed40)
2012. okt. 25. 09:22
Köszi, meggyőztél! Kivárom a mensim végét, és megyek dokihoz. Pedig annyira szerettem volna, ha végre valami beválik....Most akkor lehet újra kezdeni a találgatást (sajnos tapasztalatom szerint a dokik sem csinálnak mást...), hogy milyen módszer felelne meg nekem: ami jó az endóra, csökkenti a vérzést (felőlem akár meg is szüntetheti), megfelel a koromnak (39), és végre valahára megszütetni az állandó maszatolást. A fogamzásgátlás nem szempont, nekünk elvileg csak lombikkal lehet baba, egy van is és az elég, de ha becsúszna egy újabb az sem lenne gond. Szóval "csak" a ciklusomat rendben tartó módszert kéne találni, ez (lett?) volna a Mirena, azon túl több ötletem nincs...lehet, hogy ilyen nem is létezik?....Valakinek hasonló tapasztalata esetleg?....
4771. 099c0bed40 (válaszként erre: 4770. - Vircsi122)
2012. okt. 25. 05:15

Szia, mindenképpen nézesd meg újra, mert sem az nem jó ha lejjebb van és nem a méhüreg belsejébe, sem pedig az 5 mm-es nyálkahártya.

A mirenában lévő progeszteronnak éppen az lenne a feladata hogy egy-két millisre vékonyítsa a nyálkahártyát, ez persze nem egyik pillanatról a másikra következik be, de 8 hónap már elég kellett volna hogy legyen rá.

Nem, a kaparással nem beszélsz hülyeséget, általában 15 mm felett szokták megcsinálni, mert ha valaki abból elkezd vérezni, az leginkább disznóvágásra hasonlít, nem normál menstruációra.

( a normál vastagság 4-10 mm a ciklustól függően)

Sajnos nekem is volt ilyen eü. kaparásom -nem is egy-, az a baj vele hogy amellett hogy módfelett kellemetlen beavatkozás, csak időleges, mert akinek több az ösztrogénje annak egy idő után ismét megvastagodik az endometriuma ,és lehet ismételni a kaparást.

4770. Vircsi122 (válaszként erre: 4769. - 099c0bed40)
2012. okt. 24. 18:00
Hmmm, köszi szépen...nemrég voltam UH-n és akkor a doki azt mondta, mintha kicsit lejjebb lenne a cucc a szokásosnál....adok egy hónapot neki, és elmegyek megint (egy másik) dokihoz. Azt tudom, hogy olyan kb 5mm a méhnyálkahártyám, azaz gondolom levékonyította....és ha esélyes hogy még vékonyítja, akkor még csak ezért is akár kitartok, mert előtte már volt, hogy kaparást emlegettek a vastagodó méhnyálkahártya miatt....vagy most hülyeséget beszélek?....:-)
4769. 099c0bed40 (válaszként erre: 4767. - Vircsi122)
2012. okt. 24. 16:15

Szia, be kell vallanom,ez egy nagyon nehéz kérdés...

Talán az lenne a legideálisabb megoldás, ha elmennél egy hüvelyi UH-ra és megbizonyosodnál róla hogy jó helyen van-e az eszköz, illetve hogy mennyire vékonyította le a méhnyálkahártyádat.

Sajnos az endos kis "szigetek" ( főleg ha a petefészken vagy benne vannak) is simán bele tudnak szólni a hormonháztartásba és már önmagukban is okozhatnak pecsételgetést vagy hormonzavart.

Még annyit, megpróbálhatsz pár hónaig nagy adag C vitamin ( 2000 mg/nap)vagy aszkorbinsav kúrát, van akinek segít.

Én a második Mirenámmal 11 hónapig próbáltam türelemmel lenni, akkor sem én döntöttem a távozása mellet hanem önállósította magát, kicsúszott. :(

Pedig nagyon szerettem volna mert igen jó találmánynak tartom.

4768. 099c0bed40 (válaszként erre: 4765. - Andi6020)
2012. okt. 24. 16:07

Szia, lehet hogy valóban több a panaszos hsz, de ha csak itt visszaolvasol is tallálsz jó pár "sikertörténetet", ergo nem csak azok írnak akiknek nem jött be.

Örülj nagyon hogy Te--és a sorstársaid-- szerencsések vagytok, de hidd el sajnos nem mindenkinek ilyen sima ügy a Mirena, hiába szeretné hogy az legyen.

4767. Vircsi122
2012. okt. 24. 11:14
Sziasztok! 8 hónapja viselem kitartással a Mirenával járó szinte állandó barnázást. Volt, hogy pár hónaig egy-egy hétig elmaradt, de újabban megint végig, minden nap van valami. Kezdem elveszteni a türelmem, pedig gyakorlatom az van: fiatal korom óta egyre hosszabodó barnázás nehezíti a hónapjaimat (fogamzásgátlás nélkül). Próbáltam már sok mindent, hogy ez megszűnjön. A nem hormonális módszerek semmit nem értek, a hormonálisak közül meg csak az erősebb fogamzásgátlók váltak be. Ezt az erősebb hormonhatást szerettem volna lecserélni valami gyengébbre....Endometriózisom is van (szerencsére tünet nélkül), és szinte kezelhetetlen erősségű volt a mensim, mióta szültem. Mirena lecsökkentette a vérzésem, és állítólag jót tesz az edónak is, de ezt az állandó maszatolást már nagyon nehezen viselem....Volt valaki, akinek ennyi hónap után még beállt a rednszer? Vagy mehetek levetetni?....Minden hozzászólást szívesen veszek...:-(
4766. bd55e3f068 (válaszként erre: 4765. - Andi6020)
2012. okt. 23. 20:36
Egyetértek. Mielőtt spirált tetettem, én is rengeteget bújtam a netet, és szinte csak negatív dolgokat olvastam. Fölösleges volt parázni.
4765. andi6020
2012. okt. 23. 20:31

A problémák miatt hamarabb püföli az ember a klaviatúrát. Ha nincs gond, nincs is miről írni.

Nekem életem egyik legjobb döntése volt. Eddig 7 év menstruáció nélkül zéró mellékhatással. :)

4764. viva70
2012. okt. 23. 20:20
Sziasztok! Nekem ugyan nincs semmilyen spirálom, de május vége óta figyellek benneteket, meg olvasgatom a régebbi hozzászólásokat is. Ugyanis akkor ajánlotta a Mirenát először a nőgyógyász. De, ahogy a tapasztalataitokat látom..., most már biztos vagyok benne, hogy ilyen nekem nem kell. 42 éves vagyok, megoldom majd másképp. Ahogy eddig is...
4763. trixilaci
2012. okt. 23. 15:18
Sziasztok!Sokat sosem írtam és régen jártam erre.Csak szerentném írni,hogy nekem is endometriózisom van,és jan.11 óta Mirénám.Nekem teljesen megszűnt a vérzésem,már februárban sem volt,nem fáj a hasam annyit stb. Viszont én híztam tőle,pattanások,puffadok,és néha úgy érzem lehet jobb lenne inkább menstruálni.Ami nekem se sok se elhúzódó nem volt soha,kevés és max 3 nap.Inkább az endometriózisra jellemző fájdalom az volt. Úgyhogy nem tudom én se mit csináljak maradjon vagy ne.És még valami a libidóm az nulla! Szép napot!
4762. 099c0bed40 (válaszként erre: 4760. - 52fd553855)
2012. okt. 20. 05:15

Szia, az endometriozisra valóban jó hatással szokott lenni a Mirena, a benne lévő progeszteron miatt ugyanis kevésbé hajlamos az alapbetegség kiújulása.

De erre a betegségre van jó gyógyszeres megoldás is, miért nem elég hogy első körben csak tablettát szedj, és ha az nem bizonyul elegendőnek, akkor legyen feltéve a spirál?

4761. vbetty2
2012. okt. 19. 13:26

Köszönöm szépen a tanácsokat.

Akkor nem próbálom ki, mert ahhoz elég drága, hogy vagy-vagysem.

4760. 52fd553855 (válaszként erre: 4759. - 099c0bed40)
2012. okt. 19. 09:59
Köszönöm a tanácsot.Én is ezen agyalok.Igazából nem fogamzásgátlás miatt van fenn a spirálom.17 hónapig napi szinten mensiztem és nem tudtak segíteni.2-szer mütöttek endometriózissal mégsem lett jobb.Ezek meggátolása miatt kellett a spirál.Most is azt mondta a doki,hogy ahogy leveszik azonnal rakassam fel a másikat.ne adjak esélyt arra,hogy megismétlődjön minden.Viszont tartok attól,hogy a spirál okozza a hormon problémáimat.Ebben viszont nem kaptam megerősitést az orvostól.
4759. 099c0bed40 (válaszként erre: 4758. - 52fd553855)
2012. okt. 19. 07:58

Szia!

Igazán nem szívesen szólok bele olyan terápiába amit orvos javasolt, de biztos vagy Te abban hogy jó ötlet egy új spirált feltetetni és mellé még hormont szedni amikor ezzel is panaszaid vannak ?

Én a helyedben levetetném a mostanit, aztán adnék a szervezetemnek 3-4 hónapnyi "pihenőidőt" és az alatt egészen biztosan kiderülne hogy mi a helyzet a "klimax-szerű" tünetekkel.

Ha PMS-ed van--amit az orvos mond--, az minden esetben ciklusfüggő kell legyen, ha viszont mégis klimax, az nem követ semmiféle ritmust, ez egészen pontosan behatárolható lenne abban az időszakban amíg semmi eszközzel és hormonnal nem avatkozol bele a szervezeted működésébe.

( a fogamzágátlást is meg lehet oldani más módon arra a pár hónapra).

Félreértés ne essék: ez mindösze egy amatőr magánvélemény semmi egyéb, tehát egyáltalán nem kötelező követni vagy komolyan venni.

2012. okt. 18. 20:05
Sziasztok.Végre megvan a hormon vizsgálat eredménye.Spirál mellett klimax tünetek.Mi okozza vajon?Háááát.Az eredmény nem lett jó viszont biztos,hogy nem klimax.A doki szerint PMS.Ugyanazok a tünetek mint a klimaxnál,de még mindig nem tudják,hogy a spirálnak van-e köze hozzá.Fel kell rakatnom az újat és gyógyszert kell szednem 3 hónapig,aztán újra hormon vizsgálat.Volt már ilyen valakinek?Spirál mellett ilyen tünetek?
2012. okt. 17. 18:34
Siasztok, a Mirenával az a legnagyobb baj hogy teljes mértékben lutri kinek jön be és kinek nem,( (és ez csak a felhelyezés után derül ki) ehhez képest aranyárban mérik.
4756. Szilva mag (válaszként erre: 4752. - Vbetty2)
2012. okt. 17. 14:28

Szia Betty,

Még azt elfelejtettem írni neked, hogy az orvosodtól azért az elég bátor kijelentés, hogy nem lesz tőle semmi bajod, - eltekintve az egyéb tüneteidtől - ugyanis van itt a fórumon jó néhány olyan hölgy, akinek a Miréna igencsak sok kellemetlenséget okozott és sajnos sokan vagyunk, akik nagyon bíztunk benne, de egyszerűen nem bírta a szervezetünk. Nekem például meg sem fordult a fejemben, hogy nem válik be, mert semmilyen hormonális cucctól nem volt azelőtt semmi bajom, aztán mégis. Na nem lebeszélni szeretnélek, mert persze akadnak szép számmal, akiknek semmi bajuk nincs tőle és boldogan használják. (Én is ismerek ilyeneket). Csak azt mondom, hogy nem az orvos pénztárcája bánja, ha netán mégis le kell venni idő előtt, na meg ha nem bírod, akkor kínlódsz akár fél-egy évet is, lsd. én. Azért sok sikert hozzá!

Szilvi

4755. Szilva mag (válaszként erre: 4752. - Vbetty2)
2012. okt. 16. 19:10

Szia Betty,

Szerintem gondold át, hogy eddig milyen fog. gátlókat szedtél. Ha szedtél olyat, amiben csak progreszteron van és attól is volt bajod, akkor egyértelmű, hogy a Miréna nem jó választás. Ha csak olyat, amiben ösztrogén is volt, akkor sajnos tényleg lutri. Mennyire nehéz ügy ez a fogamzásgátlás.

Szilvi

4754. 099c0bed40 (válaszként erre: 4752. - Vbetty2)
2012. okt. 16. 07:00

Szia, ha a fogamzásgátlóban lévő progeszteron hormontól vannak a kellemetlen tüneteid, akkor a Mirena valóban nem a legideálisabb megoldás, ugyanis abban is progeszteron van, igaz 99 %-ban helyileg--a méhnyálkahártyára-- hat, és nem ( vagy csak alig) jut ki a véráramba.

A fog. gátlók nagy hányada két vagy 3 komponensű, a progeszteronon kívül a másik összetevőjük az ösztrogén, és ez a Mirenában nincsen.

Sajnos nem lehet előre megmondani hogy beválik-e valakinek a hormonos spirál, az ára pedig valóban nagyon borsos ahhoz hogy csak úgy "próba-szerencse" alapon feltetesse az ember.

Sajnos nem igazán segítség amit írtam, tudom....

4753. bd55e3f068 (válaszként erre: 4752. - Vbetty2)
2012. okt. 15. 20:53
Itt már hangzott el érdekes történet olyan orvosról, aki nem hajlandó mást, csak Mirenát feltenni (nyilván üzleti érdekeltségből). Ha minden fog. gátlótól bajod lett, és a betegtájékoztató is azt írja, hogy számíthatsz ugyanolyan tünetekre (a teszteket lényegesen több nőn végezték el, mint amennyihez orvosnak valaha is köze lesz), szerintem ne tetess fel Mirenát.
4752. vbetty2
2012. okt. 15. 15:40

Sziasztok!

Segítségeteket szeretném kérni!

Nekem minden fogamzásgátló gyógyszertől van valami bajom, általában fejfájás és magas vérnyomás. Az orvos ajánlotta a Mirenát, és az mondta, hogy attól nem lenne semmi bajom, hogy hormonális, de az útmutatóban azok a tünetek vannak, ami Nekem a gyógyszerektől. Nem-e van valakinek hasonló tünetei a gyógyszertől, és a Mirenát használja?

Azért elég drága ahhoz, hogy pár hónap múlva le kelljen vetetni, mert nem bírom.

Köszi.

4751. 099c0bed40 (válaszként erre: 4750. - Szilva mag)
2012. okt. 15. 07:18

Szia!

Szerintem nagyon jól tetted hogy megcsináltattad a sterilizációs műtétet...

Neked innentől fogva nincs gondod másra csak hogy maximákisan élvezd az együttléteket.

( A 2%-os hibaráta szerintem csak statisztikai túlkapás, nem egyéb)

Minden jót Neked, szia: Eszter

2012. okt. 13. 17:12

Sziasztok,

Az élet a Miréna után.... Auguszt 5-én levétel, vérzés egy hétig, utána fogamzásgátló mostanáig, múlt hét csütörtökön pedig sterilizációs műtét. Csak remélni tudom, hogy nem fogok abba a 2%-ba tartozni, akik teherbe esnek a sterilizáció után. Nem akarok azzal foglalkozni többé, hogy mikor lehet és mikor nem, mi árt és mi nem, hormonhatásokkal és egyéb kényelmetlen dolgokkal. Ha mégis beleesnék a 2%-ba, akkor elfogadom az Úr ajándékát. :) Mindenkinek jó Mirénázást, kitartást és sok sikert az egyszerű és kényelmes fogamzásgátláshoz, hogy ne kelljen örökké ezen gyötrődnötök. Azért még írok, ha úgy látom, hogy segítség kell valakinek. Puszi. Sziasztok.

4749. bae59c87c2 (válaszként erre: 4748. - Hendzsó)
2012. okt. 10. 14:48
Örülök, hogy nem volt gond!:) nekem is másnap fájdogált, és második napra jött meg nagyon durván. De csak egy évig volt fent, szóval 5 év után biztosan máshogy működik.
4748. Hendzsó (válaszként erre: 4747. - Bae59c87c2)
2012. okt. 9. 08:32
Túl vagyok rajta,1percig se tartott,egyáltalán nem fájt,most egy kicsit fájdogál a hasam.Rosszabbra számítottam.
2012. okt. 8. 19:17
meg sem éreztem, de orvosa válogatja..remélem, nem lesz kellemetlen.
4746. Hendzsó (válaszként erre: 4743. - Bae59c87c2)
2012. okt. 8. 14:33
Szia!Én holnap megyek levetetni,kellemetlen volt?
4745. Hendzsó (válaszként erre: 4742. - Dorka30)
2012. okt. 8. 14:32

Szia!

Nekem már 5éve van fenn,holnap megyek levetetni,kicsit tartok tőle.Amikor feltett az orvosom nagyon kellemetlen hetek következtek,erősen gondolkodtam rajta,hogy levetetem.Kitartottam és 3hónap múlva el is múltak a panaszaim,ha eddig kibírod utána már semmi nem fog fályni és a vérzés is megszűnik.Kitartás!

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook