Mirena hormontartalmú spirál tapasztalatok (beszélgetés)
Sziasztok
Az lenne a kérdésem,hogy szövettani vizsgálatot a Mirena felhelyezése után mennyi idővel kell csináltatni
Sziasztok!
aug. 30-án vették le a spirált egy év után, akkor 2 nap múlva megjött, embertelen mennyiség, darabos, stb..tartott 5 napig, abból kettő Tena-betétes volt.
33 napra jött meg a köv. vérzés, ami nagy meglepetésemre egészen vállalható lett. Első nap közepes, második kemény, visszérfájós, hasfájós, viszont nem volt éjszakai átázás, harmadik nap erős közepes, 4-5 kevés, ma gyenge.
Tehát a spirálos 25/15-ről lett most 33/6-7, ami, azt kell mondjam, klasszisokkal jobb, mint a Mirena alatti ciklusok. A hasam sem érzékeny, nem fáj a derekam, szóval nekem jobb lett a spirál nélkül. Ja, és most nem volt PMS, csak egy minimális puffadás.
Akinek fent van, megy a drukk, hogy jó legyen, és ne legyen semmi mellékhatás.:)
Bocsi, a számokat kihagyta :-))
2 hete mirenám, 3 hónapot adtam magamnak, és 3 napja fáj a derekam ! Tényleg valaki tapasztalt hasonló panaszokat ? Egyébként nem jellemző rám a derékfájás, vagy legalábbis eddig nem voltam az !
Szia, a mioma ha nem okoz kivételesen sok problémát akkor önmagában nem kezelendő, főleg ha a mérete se változik, igen, valóban lehet hogy már évek óta jelen volt csak nem látták.
Az összes fog. gátló tabletta receptköteles, az illetőnek lehet volt ismerőse a gyógyszertárban aki odaadta, egyébként nem tudok olyan patikáról sem tablettáról ahol nem kell recept a kiváltáshoz.
( pedig teljes áras, azaz tb által nem támogatott kategoria)
Szia!
Én is attól félek, hogy a kaparással csak megbolygathatnak dolgokat, amiket nem kéne. Amióta észrevették, hogy van ez a mióma, nem nőtt, és a vérzésen kívül (most a pecsételgetés, előtte a mészárszék) nincs más gondom vele. Egyébként szerintem már sokkal előbb ott lehetett, mint ahogy észrevették, mert a bő vérzés mindig probléma volt, ha nem szedtem a fogamzásgátlót.
Egyébként tudsz olyan fogamzásgátló tablettáról, amit vény nélkül lehet venni? Egy ismerősöm ezer éve így vette, de most bezárt a gyógyszertára, és kiderült, hogy vényköteles a gyógyszer...
Szia Dorka!
Hát örülök, hogy a vártnál kevésbé viselt meg a felhelyezés! remélem, hogy neked beválik a Mirena, és megoldás lesz hosszú évekig. Szép napot! Piros
Szia, igen, a citológia valóban csak a méhnyakrák kiszűrésére való, de hogy egy mioma elrákosodjon annak szinte 0 % az esélye abban az esetben ha nem abajgatják kaparásokkal meg egyéb marhaságokkal.
Jó az a megoldás amit írsz, a C vitamin sokaknak bejön mint vérzéscsillapító, és igazad van, én is hagynám a spirált ha "csak" egy heteket véreznék tőle, mert ennyi még szerintem is kibírható és belefér.
Szia!
Hát azt mondja a doki, hogy a
citológiával csak a méhnyakrákot tudják szűrni, ha a mióma rákosodik el, azt nem.
Most nyolcadika óta szedem a C-vitamint, azóta "tiszta" vagyok, ha a mensit is megúszom 8 napon belül, és utána sem vérezgetek, akkor marad a C-vitamin-kúra és a spirál is még 2 évig....
Szia, sajnálom hogy ennyi minden borzalmon keresztül kellett menned---az endometriózis sok nőt érint, vannak súlyosabb és nem annyira súlyos fokozatai, a Tied valószínű hogy a súlyosabbik volt ha már a kipakoláson tanakodtak.
Valóban fiatal vagy ahhoz hogy mindkét petefészkedet kivegyék, ha a Mirena beválna akkor nyernél vele időt, a benne lévő progeszteron pedig lehet hogy még az alapbetegségedet is képes lenne kordában tartani.
Nem értem miért csodálkoznak ha valaki egyáltalán nem vérzik a Mirena mellett, ez az egyik legnagyobb "haszna", hogy elvékonyítja a nyh-t és ebből kifolyólag nincs vézés .
Semmi köze a klimaxhoz, a két állapot csak annyiban azonos hogy mindegyikben vérzéshiány van, egyébként meg ég és föld.
Igazából a hormonvizsgálatot sem értem miért kérik, talán arra kíváncsiak mennyire maradtak aktívak a petefészkeid, de nem tudom, nem vagyok orvos.
Szia,úgyis fognak citológiát venni mielőtt az újat felteszik és ha annak az eredménye okés, akkor az égvilágon semmi nem indokolja a kaparást bárki bármit is mond.
Ha úgy gondolod hogy inkább vállalod a Mirenás vérezgetést mint a spontán "vérfürdőket" akkor szeintem semmi akadálya hogy legyen újabb 5 évre megoldva a fog. gátlásotok.
( az ára sajnos tényleg nagyon borsos, teljesen igazságtalannak tartom hogy a TB egy fillérrel sem támogatja.)
aranyér: nekem a mirena mellett is van(volt) és vannak rosszabb időszakok, bár igaz én szedtem rá gyógyszret, csak krémek, kúpok.
a Kriston Andi féle gyógytornát próbáltad már, szerintem egész jó rá.
Szia Dorka,
Megértem, hogy félsz, emléksze én is féltem. De azért nem annyira rossz. Sőt lehet, hogy te majd meg sem érzed. Ki lehet bírni. Vigyél magaddal egy erős görcsoldót, mondjuk Naphrosynt és vedd be amint érzed, hogy görcsöl a hasad. Ha nem érzel ilyesmit, akkor persze nem kell. Vérzésre lehet számítani, de az elmúlik 1 héten belül. Hogy utána mi lesz, nem lehet tudni, de abban kell bízni, hogy nálad beválik. Drukkolok neked. Majd írj, hogy mi volt.
Szilvi
Szia!
Köszi szépen, hogy írtál, én is úgy gondolom, hogy ez csak a spirál számlájára írható, és hát azért vagyok ilyen türelmes, mert előtte 6 napos volt a ciklusom, de abból 3 nap vérfürdő... Van egy miómám, és ezért ajánlották a Mirenát. Egyébként tökéletesen bevált, most újra szedem a c-vitamint, az aszkorbinsav egyszer már segített, aztán várok egy hónapot, és kikérem másik orvos tanácsát is. Csak az a baj, nincs 10 ezer forintom egy vizsgálatra, így addig kell próbálkoznom, míg másik doki lesz a rendelésen. Szeretném megtartani amíg lehet, mert a vérfürdőt nem kívánom vissza, és nem akarok/tudok ezreket fizetni a betétekért, tamponért vattáért, és a vérzéscsillapító gyógyszerért, meg másik fogamzásgátlóért.
Csak attól félek, a következő orvos kb ennyit tud a Mirena működéséről, mint ez, és szintén kaparni akar...
nekem sokkal később jött és apránként, először csak egy-egy ujjam, meg a térdem és évek alatt felfalta a testem.
a kezdetnél 1,5 éve már biztosan fent volt a spirál.
viszont a neten kutatva olvastam olyat, hogy hamarabb jön de azt nem fogják tudni vérvizsgálattal igazolni.
Szia, semmiképpen nem kell kaparni, mert egész biztos hogy az eszköztől vérezgetsz, de nagyon türelmes Nő lehetsz ha 4 évet kivártál vele úgy hogy közben pecsételgettél.
Én a helyedben semmi esetre nem tetetnék fel újat, sőt ezt is levetetném ha ennyi idő után sem állt be.
Amit a nőgyógyászokkal kapcsolatban írtál azzal tökéletesen egyetértek: egyszerűen nem tudom hova tenni hogy ennyire különböző állásponton vannak, de nem is ez a legnagyobb baj, hanem az, hogy némelyik akkora valótlanságokról igyekszik meggyőzni a pacienseit, amitől az embernek égnek áll minden szál haja.
Szia.
Az lenne a kérdésem,hogy a felhelyezés után mennyi idő múlva jelentkezett a sokizületi gyulladás?Nekem július 16-óta van mirenám,és kb.1 hete fájnak az izületeim.Most tartanak a vérvizsgálatok.
Köszi Hajni
Szia, ne haragudj hogy rosszul emlékeztem, voltak-e ciklusaid vagy nem, a Dokis dolgot pedig nem kétlem, csak azt nem értem, hogy állíthat valaki orvosi diplomával ekkora balfékséget.
A Mirena és a kliamx között semmilyen ok-okozati összefüggés nincsen, ezt nem én mondom, hanem több forrásbókl is utána lehet nézni.
Persze mindenki annak és azt hisz el akinek amit akar, ismétlem többedszer is, nem kenyerem sem a vita sem pedig a kedélyek felszítása, eszem ágában sincsen akadékoskodni.
Szia, igaza van a dokinak, mert ha nincs is hormon benne, úgy működik tovább mint egy hagyományos spirál, azaz véd, csak a nyh-t nem vékonyítja el, azaz vérzésed lesz mellette.
Megkérdezhetem hogy milyen problémád volt 6,5 éve ami miatt ki akartak pakolni?
Abban egyetértünk hogy nagyon drága és igazságtalan dolog, hogy nem Tb támogatott annak sem, akinek ez az egyetlen megoldás arra hogy megmaradhasson a méhe. :(
nekem nem volt vérzés egy csepp sem az 5. évforduló előtt 2-3 hónappal kezdett meglenni,a doki szerint ez jelezte,hogy csere kell.
nekem a doki mondta ezt a mesterséges klimax dolgot és ha nincs vérzés akkor ez akár igaz is lehet
Szia, Naty, Neked is volt vérzésed, és még nagyon sokaknak van a Mirena mellett ciklusuk, ez is azt bizonyítja hogy maga az eszköz nem okoz mesterséges klimaxot.
Vannak akiknek nem válik be, vagy bezavar a hormonjaiba, de az nem klimax, hanem egy egészen más eredetű dolog.
( de írtam már hogy nem kenyerem se a vita se a kötözködés, isten ments!)
Szia, lehet hogy azért vannak a tüneteid, mert öt év alatt kiürül a Mirenában lévő progeszteron hormon, és ennek a hiányát érzi a szervezeted.
Ha nem volt az előzővel 5 év alatt semmi panaszod, én a helyedben biztosan nem haboznák a következő feltetetésével.
Nem okoz mesterséges klimaxot,gondolj bele: ha így lenne, neked is gondjaid lettek volna már az első pillanattól fogva, nem pedig 5 év elteltével.
További ajánlott fórumok:
- Mirena spirál
- Használhat a hormonális spirál (pl. Mirena) az erős vérzésre?
- Van valakinek Mirena márkájú spirálja? Mennyire megbízható? Milyen a menses? Milyen tapasztalatok vannak?
- Két hete vetettem le a Mirena spirálomat. Mikor számíthatok az első vérzésre?
- Mirena spirál mellett lehet Mastodynont szedni?
- Mirena spirál használata után, ki mennyi idő alatt esett teherbe?