Mirena hormontartalmú spirál tapasztalatok (beszélgetés)
Beleolvastam az amerikai anyuka Mirenás blogjába. Döbbenet. Teljesen ledöbbentem.
Az illetőnek kisebb szilikonmérgezése lett a kütyü feltétele után. Levetette, 3 hónap múlva tűnt el a szervezetéből a szilikon.
Azóta a szilikonok okozta autoimmun betegség egy létező orvosi eset (addig az orvosa hisztériának gondolta, és Xanax-ot írt fel neki).
az egyik ilyen kisérő lehet a sokízületi gyulladás. Meg még egy adag cifra dolog.
Nyilván nem mindenkinek jön ez elő, de nekem a bloggerina tüneteivel 80%-ban azonosak vannak egy éve, igaz, jóval kisebb mértékben. Nem szeretném megvárni, hogy rosszabb legyen a dolog, de elsősorban azért fogom levetetni, mert nem vált be, ami a vérzésre gyakorolt hatását illeti.
Érdemes sok helyen utánaolvasni, elsősorban felhasználók között, nagyon sok a panasz...sajnos.
Kaptam időpontot, jövő héten levetetem. A blog nélkül is megtettem volna, így meg még inkább.
Sziasztok!
Olvaslak bennetek folyamatosan és úgy gondolom nekem sincs több lehetőségem csak a levétel.
Másfél éve ven mirénám, azóta nem sikerült beállnia. Összesen három hónapot tudok felmutatni, amikor talán elfogadható volt a működése. Akkor is pecsételtem 14-19 napot, de legalább volt 20-22 nap vérzésmentesen.
Most meg..... 23 nap pecsét 6 nap szünet, azóta eltelt 11 nap és pecsételés.
Türelmes voltam, mindent megpróbáltam.... hittem benne, nem jött össze.
Kérdés. Levétel után elmúlik a pecsételés? Rögtön megjön utána? Erősen?
Segítsetek kérlek! Akinek van már tapasztalata.
hátha érdekel valakit a méregtelenítés, konzultáltam dietetikussal.
azt írta,hogy egy két napos keserű sós kúra elég rá.
kimos mindent.
Szia, így már egész máshogy hangzik, nagy rá az esély hogy tényleg a Mirena a ludas és valószínűleg én is levetetném hogy kiderüljön mi az ábra.
Milyen kár hogy bár nőgyógyászatilag 100%-ban bejön, ilyen mellékhatása van Nálad.:(
a betegség 3 éve kezdődött, másféle éve kapok speciális kezelést rá, aztán amikor a csere miatt levették kb 2 hónap volt istenien voltam (meg kellett várni a rákszűrés eredményét), amióta felkerült az új napról-napra rosszabb. :(
inkább adok magamnak fél évet, évet nélküle, ha nem javul akkor elgondolkozhatok az újon.
Szia, azért gondold át még egyszer mielőtt véglegesen a levétel mellett döntesz.
Nagyon érdekesnek--pontosabban furának-- gondolom hogy 5 évig nem volt gondod az ízületeiddel, csak most, a csere óta.
Lehet hogy félreértettelek, ez esetben bocs, a döntés joga természetesen a Tiéd.
olvaslak titeket és egxre biztosabb vagyok benne hogy a mirenamnak köze van az ízületi gyulladásomhoz.
ugyan én szerencsés vagyok, mert vérzésügyileg csodás volt 5 évig semmi soha és most ezzel az újjal sincs május óta. De mióta ez az új fent van napról napra rosszabbul vagyok, erősödik a gyulladás, lassan mozogni sem tudok a fájdalomtól, ami majd minden testrészemben ott van. :(
szerdán megyek levetetni, remélem a doki tud fogadni.
én már nem fogom senkinek ajánlani. :(
egy blogban olvastam, hogy érdemes a levélte után egy méregtelenítő kúrát csinálni, de sajnos angol nyelvű oldal és nem mindent értek mi kell hozzá.
my life after mirena a blog címe
Szia, elhiszem hogy eleged lett, az egy év az valóban nem kevés "türelmi idő".
Ha ennyi sem volt elég ahhoz hogy beálljon, nem érdemes vele tovább kínlódni, mert szinte biztosra vehető hogy nem várható javulás semmilyen téren.
A második Mirenám nekem is 11 hónaig volt fenn, de nem sok köszönet volt benne----tudomásul kell venni, hogy van akinek nem bír hozzászokni a szervezete, ilyenkor pedig nincs más alternatíva mint az hogy ki vele.
Sajnálom hogy Neked se jött be. :(
Lányok, köszi az infót, kedden hívom a dokimat.
nagyon-nagyon akartam szeretni, meg elégedett akartam lenni, de egy év után már nem várok csodát. Ennyi piris nap nekem sok, betesz a házaséletnek, a lelkivilágomnak, és még örülhetek, hogy durvább panaszom nincs. Mindenestre türelmetlenséget nem róhat fel az orvos, mert eddig békésen vártam, de most már elég.:S
Szia, igen, bármikor levehető, nincs ciklushoz vagy egyéb időponthoz kötve.
Sajnálom hogy ennyieknek nem válik be....:(
Lányok, a spirál levételének ideje meg van szabva, tehát ciklusnaphoz kötött, vagy bármikor levehető?
Most már 90%, hogy levetetem, ma vagyok a 9. vérzős napon.:S
Ráadásul esélyes, hogy a méhszájnál gyulladás van, a rákszűréskor rengeteg fehérvérsejtet találtak a kenetben. Az orvos szerint tennivalót nem igényel, engem azért ez nem nyugtat meg.
Szia, ne aggódj, egy ideig normál esetben is előfordulhat a vérzés levétel után, főleg ha a vérzésed nem erős görcsös vagy darabos.
Szinte biztos hogy nincs baj, lehetséges hogy amikor levette a Dokid, óhatatlanul megsérült a méhnyálkahártya ami esetleg eleve nem volt olyan vékony mint amilyennek papírforma szerint kellett volna lennie, és ez ami most szakadozva ( emiatt tart napokig) leválik.
Ha egy héten túl sem csökken --vagy múlik el teljesen--- a vérzés, érdemes visszamenned ahhoz aki levette és csináltatni Vele egy kontroll UH-ot.
Vérzéscsillapításra be szokott válni a nagy adag C vitamin ( 2 mg/nap) illetve a Rutascorbin nevű tabletta vagy por szedése, esetleg ezeket próbáld meg.
Aggodalomra egész biztosan nincs okod, remélhetőleg napokon belül elmúlik a mostani vérzésed és teljesen jól leszel, így legyen!
Üdv: Eszter
Sziasztok!
Főleg öregnénétől kérdezem, de a többiek segítségét is kérem, hogy meddig normális a levétel után vérezni? Kedden vették le és azóta rendesen vérzek. Nem durván, csak úgy élénk pirosan. Délutánonként csökken, de éjszaka és délélőtt rendesen vérzek. Lehet, hogy valami baj van? S ez mitől van egyáltalán? Aggódok nagyon.
Sziasztok!
Igen, igazad van abban, hogy jól érezhetően 2 táborra szakadt a nőgyógyász társadalom Mirena ügyben: egyik tábor mindenkinek minden bajára ezt az eszközt tartja megoldásnak, míg a msáik felük óva inti tőle a nőket, bármennyire is szeretné valaki kipróbálni.
Ami biztos, hogy a gyártó cég ( Schering) elég rendesen megjutalmazza azokat a dokikat, akik adott időszakon belül a legtöbb Mirenát használták fel, ez olyannyira nyílt titok, hogy egy illetékes orvos asszisztensétől hallottam.
De ugyanez érvényes mondjuk a fog. gátló tabletták esetén,meg minden olyan szerre, amiből vizonylag nagy a kereslet, úgyhogy innentől fogva ki is lehet terjeszteni a kört a háziorvosokra, akiknek szintén nagy többsége "jóban van" egy-két gyógyszergyártó céggel, ez is nyílt titok.
Az én magánvéleményem az, hogy a Mirena ötlete és működési elve nagyon jól és logikusan lett levezetve, csupán csak azt a nem mellékes tényezőt felejtették ki a gyártók a számításból, hogy minden egyes nő szervezete egyéni módon viszonyul egy idegen testhez, ami a nagy semmiből egyszer csak a méhébe kerül.
Van akinek "meg se kottyan", ők a szerencsés Mirena viselők, akiknél szóról-szóra bejön a papírforma és maximális mértékben ki tudják élvezni a Mirena nyújtotta előnyöket (vérzésmentesség, 5 évre szóló fog. gátlás stb).
De van egy másik csoport is, ( és ahogy olvasom a hsz-eket nem kevesen vagyunk akik ide tarozunk) ahol kisebb-nagyobb mértékben zavar lép fel, mert szó nélkül "nem hajlandó" befogadni a méhe ezt a kütyüt.
Ha csak enyhe ez a bizonyos tiltakozás , akkor van amit többen írtok, hogy alig akad tiszta nap egy hónapon belül , azaz sok a pecsételés és nem gondtalan a házasélet, így--hogy az ember nem tudja mire számíthat holnap-- nem is lehet az.
A legkevésbé tolerálók csoportja pedig semmi egyebet nem élnek meg az egész eszközből csak azt hogy hetekig folyik belőlük a vér és/vagy intenzíven görcsölnek egészen addig, míg vagy magától, vagy orvosi segédlettel meg nem szabídítják őket a Mirenától.
(Sajnos én is ide sorolhatom magam, pedig kétszer is megpróbáltam.)
Összefoglalva: én úgy hiszem nem magával az elvvel vagy az eszközzel van baj, hanem az egyéni érzékenységgel, amit egy az egyben elfelejtettek figyelembe venni a gyártók, és ami sajnos csak akkor derül ki, ha már valakiben ott a Mirena.
Amit pedig nagyon nehezményezek az orvosok részéről, az a korrekt tájékoztatás hiánya, ezt az egyéni érzékenységet ugyanis ( meg hogy mindez csak a felhelyezés után derül ki) valamiért rendre elfelejtik közölni a nőkkel még a legjószándékúbb doktorok is.
Sziasztok!
Ezen a linken itt van a Mirena részletes leírása:
itt a gyakori mellékhatások között írja a hátfájást is, a csökkent nemi vágyat, a hízást.
De ami nekem a legdurvább, hogy fölötte pár sorral megjegyzi, hogy a menstruáció időtartama meg is nőhet.
Nálam ez úgy alakult, hogy a 33/7-es ciklusomból lett egy 25-28/12-16. És egy éve van fent, tehát nagy javulást nem várhatok.
Igen, jóval kevesebb a vérzés mennyisége, na de a vele tölött napok száma....kezd a nem oké felé billenni a mérleg. Kb. 10-12 tiszta napom van egy hónapban...egyébként meg volt akár 21 is.
A gondtalan házasélet így nem nagyon tud megvalósulni...
Mérlegelek, kivárom ezt a ciklust, és ha megint 16 napig lesz meg, akkor levetetem.
Tudom, korábban azt mondtam, hogy így is megéri, de nem, nem éri meg. Az erős vérzésre inkább szedek vasat, meg iszom a gyógyteákat, de ebből így elegem van.:S
Sziasztok,
Csak egy kis érdekesség. Átolvastam nagyon sok hozzászólást a neten a Mirénával kapcsolatosan. Azt vettem észre, hogy a tanácsadó orvosok egyik része nagyon támogtja ezt az eszközt, a másik része pedig szinte emberiségellenes bűntettnek tartja. Jó volna tudni, hogy hol van az igazság. Az egyik orvos például azt írta egy hölgynek, - aki panaszkodott, hogy az 5 éves viselés után nem olyan a menstruációja, mint azelőtt -, hogy valószínűleg a Miréna elsorvasztotta a méhfalat, meg a méhnyakat és ezért állt be ez a változás. Szóval vannak olyan orvosok, akik óva intenek attól, hogy bárki is feltetesse. Vajon ez is csak a pénzről szól, vagy a lelkiismeretről és szakmai meggyőződésről is?
Szia Zsugabubus,
Hát akkor neked se egyszerű a helyzeted. Velem is ez volt. Hetekig, hónapokig győzködtem magam, hogy majd jobb lesz és elmúlik a vérzés. Ha lett volna olyan nap, amikor magától nem vérzek, akkor talán hittem is volna benné és csináltam volna még pár hónapig. De így utólag úgy gondolom, hogy nekem nem múlt volna el soha. Most próbálok nem vérezni, mert ma már megint úgy vérzek, mintha menstruálnék. Nem tudom, hogy meddig tart ez még, de lehet, hogy még jó pár nap kell, mert csak 3 napja vették le. Remélem azért neked még beáll. Visszakapni sem fogom az árát, mert a patikai blokk nincs meg, csak a felelyezésről az orvos dokumentációja. Bár azt hallottam, - nem tudom, hogy igaz-e, hogy ha a jegyzőkönyvre nem azt írják, hogy kilökődés, akkor nem adják vissza. Úgyhogy mindegy is. Most próbálok találni egy olyan módszert, ami mellett nem leszek terhes és nem is lesz tőle semmi bajom. Úgy sejtem, hogy a sterilizálás az egyetlen ilyen módszer, leszámítva persze a műtéti kockázatot. :(
Szia Zsugabubus,
Neked is mindennapos volt a vérzés, mint nekem? Annyira sajnálom, hogy nem jött be, mert a biztonságérzet nekem nagyon sokat jelentett. De nem élhet az ember úgy 5 évig, hogy minden egyes nap vérzik, nem igaz? A körülöttem lévő nőknek, (3), akiknek ez van, senkinek semmi baja. Nekem meg. Na mindegy. Szóval a levétel után 10 perccel már elkezdtem vérezni, mintha menstruálnék. Ez ugye tegnap volt. Ez mára átment barnás váladékba. Annyi hozzátartozik, hogy tegnap elkezdtem fogamzásgátló tablettát szedni, mert semmiképpen sem szeretnék állapotos lenni, s mert az orovosom javasolta, hogy a levétel után tegyük rendbe a ciklusomat, mert szerinte a sárgatest hormon egyensúly borult fel és azért vérzek folyamatosan, ami nálam nem biztos, hogy magától rendeződik, mert a szülésem után is véreztem egy évig, mire saját magamtól elkezdtem tablettát szedni, s az egy hónap alatt rendbetette. De én egy különös eset vagyok ebből a szempontból. Szóval remélem, hogy hamarosan abbamarad a vérzés. Majd beszámolok róla. Amúgy komolyan gondolkodom a tubasterilizáción már egy ideje. Már el is indítottam az engedélyezési folyamatot, mert úgy láttam már egy ideje, hogy ez a Miréna nekem nem fog beválni. 41 éves vagyok, így lassan túl vagyok a gyerekvállalós korszakon.
Szia,engem érdekelnének a tapasztalataid a levételt követően,hogy alakul a vérzésed vagy okoz-e bármi panaszt. Ha lesz kedved írj majd légy szíves,köszönöm.
Nekem 5-én 10 hónap után vette le az orvos,nekem sem rendeződött a vérzésem :( levétel után másnap elkezdtem vérezni és úgy tűnik ma abbamaradt...viszont fájdogál a hasam,de nem tudom mitől,voltam orvosnál,azt mondta gyulladás nincs...
Sajnálom Szilva mag! :(
Én is vérzek majdnem minden nap. Hát, majd meglátjuk...
Sziasztok!
A mai napon a Miréna és én megváltunk egymástól. tisztességgel kivártam a 6 hónapot, de többre nem volt energiám és kitartásom. A 6 hónap alatt nem volt egy vérzésmentes napom sem (kivéve azt a 1,5-et amikor fogamzásgátlót szedtem, de az amiatt volt, ahogy abbahagytam jött a vérzés újra). Szóval a doki azt mondta, hogy ez nem valószínű, hogy jobb lesz. Ezen kívül a felrakás óta (azaz fél éve) folyamatos hüvelyi fertőzésem van. Kb. 3 hetente újra kezdődik minden hólyaghuruttal egybekötve. Én ezt annak tudtam be, hogy fél éve élek újra házaséletet egy jó hosszú inaktív időszak után. Bár furcsa volt, hogy azelőtt sohasem voltak ilyen gondjaim. Ma a doki azt mondta, hogy vannak esetek, nem is kevés, amikor a Miréna egy folyamatos gyulladást produkál, mert olyan környezetet teremt a hüvelyben, hogy el tudnak szaporodni a mikróbák. Hát lehet, hogy velem is ez történt. Legalább is remélem. Hát ennyi. Azért még visszanézek néha és segítek, ha kell. Vigyázzatok magatokra és drukkolok, hogy mindenkinek beváljon.
Sziasztok!
Teljesen új vagyok itt, és esélyem sincs végigolvasni a hsz-eket. Kicsit kezdek aggódni, érdeklődöm, járt-e valaki hasonló cipőben. Mirena felhelyezése után 4 hónapig folyamatosan véreztem. Dokim adott Duphastont, hogy hátha meg tudjuk menteni. Azt mondta, ha mindet beszedtem erős vérzésem lesz és utána meglátjuk hogyan tovább. Erős vérzés nincs, csak maszatolás, fel vagyok puffadva, tiszta pattanás vagyok. A dokim szabin... Van valakinek ilyen jellegű tapasztalata?
köszi
nem csak telefon önállósult és hülyeséget írtam,bocs.:O
az árát sajnálom.
én most fogyok épp,de ennek nincs köze a spirálhoz.
További ajánlott fórumok:
- Mirena spirál
- Használhat a hormonális spirál (pl. Mirena) az erős vérzésre?
- Van valakinek Mirena márkájú spirálja? Mennyire megbízható? Milyen a menses? Milyen tapasztalatok vannak?
- Két hete vetettem le a Mirena spirálomat. Mikor számíthatok az első vérzésre?
- Mirena spirál mellett lehet Mastodynont szedni?
- Mirena spirál használata után, ki mennyi idő alatt esett teherbe?