Mirena hormontartalmú spirál tapasztalatok (beszélgetés)
Szia Renáta!
Együtt érzek veled, mert hasonló szituációban voltam. 4 hónapig volt Mirénám. A dokim szerint ez maga a fogamzásgátlás csúcsa, mellékhatás nem lesz, imádni fogom stb. Csak jókat mondott róla. Nem is igazán akarta elhinni, hogy panaszaim vannak vele. Én elsősorban véreztem tőle, de azt állandóan, szünet nélkül. Én azért haragszom rá (a dokimra, a helyzetre, a mirénára),mert nem készítettek föl arra, hogy probléma lehet vele. Hiába kérdeztem a dokimat, hogy mégis milyen mellékhatásra számítsak esetleg, azt mondta, hogy semmilyenre, maga lesz a tökély, még menstruálni sem fogok. Aztán 4 hónap után elegem lett, levetettem, de még utána is azt éreztem, hogy talán nem voltam elég kitartó, talán több idő kellett volna, hogy beálljon nálam az egyensúly, csak türelmetlen voltam. Én már csak akkor kezdtem el olvasni ezt a fórumot, amikor bennem volt a Miréna. Talán ha hamarabb idekeveredek és lélekben felkészülök arra, hogy nem biztos, hogy beválik nekem, mint ahogy sok sorstársnak sem vált be, akkor talán könnyebben viseltem volna a helyzetet és nem marad bennem rossz érzés. De most még mindig bosszant az egész.
És nekem is voltak általános panaszaim is, pl. mellfeszülés, hízás. Vagyis kamu az, hogy csak helyileg ad le hormont. Persze tudom, hogy kevesebb hormonnal terheli a szervezetet, mint a tabletta, de azért igenis van szisztémás hatása is.
Nagyon szerettem volna, ha nekem is beválik, szerettem volna 5 évig gondtalanul élni, mensi nélkül és a fogamzásgátlást letudva egyúttal. Nagyon sajnálom, hogy nem jött össze nálam, de ettől függetlenül, akinek beválik, az nagyon jól jár vele. Csak az a baj, hogy a nőgyógyászok elbagatelizálják a mellékhatásokat és nem készítik fel a nőket arra, hogy mi várható. Csak a jó oldalát mesélik. Én ezért egy kicsit becsapva érzem magamat - így utólag.
Kitartást neked és sok erőt a döntéshez!
Szia!
Köszönöm, hogy megosztottad velem a tapasztalataidat! Igazából ez a bajom nekem is, a sok has- és hátfájás, az állandó vérezgetés, vagy éppen a nagyobb mennyiségű, amik után érzem,hogy sokkal gyengébb vagyok, + még most ez a gyulladás (megjegyzem sosem volt komolyabb bajom, sem szülés előtt, sem pedig után). Mirena előtt a mensesem is teljesen rendben volt. Én csak és kizárólag azért rakattam fel, mert jobb fogamzásgátlónak tűnt mint az óvszer. Gyógyszereket nem bírom, de ezt már írtam, és nagyon jól hangzott, hogy teljesen megszűnhet a havi vérzés, vagy minimálisra csökken.
Amitől félek, hogy ha várok még a levétellel akkor sem lesz jobb, csak addigra már meghülyülök attól, hogy nem merek uszodába menni a gyerekekkel, nem merek betét nélkül edzeni...stb.
Az együttlétek után nekem is fáj és mindig vérzek.
Az orvoshoz már szinte két hetente járok.., most a gyulladások miatt, előtte meg az állandó vérezgetés és hasfájás miatt.
Legutóbb már tanakodtunk a dokimmal azon, hogy levegye vagy ne vegye, de arra jutottunk, hogy még egy antibiotikum kúrát ki kéne próbálni. Ami igazából napi 2x2 fajta elég lórúgás antib. + a norcolut. Két hete is ugyanígy kaptam a gyógyszereket és utána sem lett sokkal jobb.
Ez annyira nehéz döntés..., ha 10e Ft lett volna még csak hagyján, bár akkor is húzom a számat, de 44000, nekünk az nagyon jelentős kiesés volt a családi kasszából és pont takarékoskodási megfontolásból döntöttünk hosszútávon a Mirena mellett..
Még valami eszembe jutott. Egy kicsi kis tapasztalat. nekem amig fenn volt, az együttlétek után állandó, erős alhasi fájdalmam volt, a vérzés mellett. mostt ez is megszünt. Végre megint élvezem és a libidó mint olyan is normalizálódik. Az orvosom persze azt mondta, hogy a problémák nem ettől voltak. De nem nagyon tudtam elfogadni az idegentest érzést va lószínű a hormon is sok volt.
Hidd el Reni, pont ugyanilyen döntésképtelen voltam. Hogy teszek jó, kidobok egy csomó pénzt, mi van, ha rosszabb lesz utána...Én mérlegeltem. De nekem nagyon komoly gondjaim voltak tőle..Pont a bűntudat miatt hagytam fenn szerintem sokáig. most jó.De mindenki másképp reagál . Nincs két egyforma ember, ezért a mirena is mindenkinél máshogy és mást produkál. Nehéz döntés.Mikor rátaláltam erre az oldalra , nekem a sok hozzászólás , tapasztalat nagyon sokat segített.Arctalanul, de ha kell nevet vállalva segítenek mások tapasztalatai tisztán látni. Ne feledd azonban az orvossal való konzultációt sem.Magad ne kúráld. Előbb kerüljön kizárásra minden betegség lehetősége. Utána lehet gondolkodni, mi okozhatja a panaszokat.
Puszi nektek.
Kedves Reni!
Olvastam a soraidat. Sajnálom, hogy nem jött be eddig. Nem tudom azt mondani, hoy vetesd le, vagy ne, de megosztom veled a tapasztalataimat. Én vagyok az egyik másfél éves, 43 éves 3 gyermekes. 2 hete élünk külön, a mirena és én. Az állandó alhasi fájdalom, ami a nap 24 órájában volt, már a levétel után elmúlt. Elmúlt a derékfájdalom és a mellfeszülés. Most nincs vérezgetés....Még nem volt azóta független ciklusom, azt jövő hó elejére várom. mindenesetre nekem az életminőségem lett jobb. persze sokan vannak akiknek bejött és ők a szerencsések. Én másfél év után döntöttem úgy, hogy pénz ide, vagy oda, de le kell venni. Nekem anno a vérzések beállítása okán és természetesen a fogamzásgátlás miatt tették fel.most a vérzésekről még nem tudok nyilatkozni, de ígérem arról is beszámolok. Mindenesetre nagyon nagyon jól érzem magam.Végre. Nem mondhatom azt, hogy vetesd le.A hormontartalmú dolgokat én elfelejtem és a természetes megoldások felé indulok el. Neked kell eldöntened és vállalnod azt mi lesz a folyománya.Drukkolok mindenképpen. puszi neked. Kata
Szia!
Köszönöm a bíztatást! Igazából majdhogynem döntésképtelen vagyok! Annyira szeretném, ha az a sok jó amit mások írnak a Merenaval kapcsolatban, az nekem is meglenne....
Ha már ez az össze-vissza vérezgetés megszűnne és nem fájna a hasam, hátam, valamint nem lennék begyulladva... Nos hát igen, gyakorlatilag szinte mindent leírtam ami problémát okoz.
És igen, az élénk piros vérzés roppant rémisztő tud lenni.
Még azon is gondolkodtam, hogy el kezdek magneB6-ot és C-vitamint szedni, hátha ezek együttesen jótékony hatásúak lesznek és megszűnnek a panaszaim.
Azt már eldöntöttem, hogy még egy hónapot adok a dolognak aztán ha nem jövünk be egymásnak akkor júni közepén búcsút intünk...
Remélem a gyógyszerek a gyulladásban segítenek.
További szép napot Neked!
Ez, hogy erősen vérezgetsz ciklustól függetlenül, ez nem hangzik túl jól...kb. egy időben kaptuk meg a spirált, és tudom, hogy két embernek szinte fix, hogy nem egyformán reagál a szervezete, de az élénk, erős vérzés szerintem már nem fér bele a "pakliba".
Ha még pecsételős lenne, na meg fájdalommentes, az még okés.
de ez a hátfájás hozzá...ez nagyon nem stimmel. Ha nem segít a gyógyszer, levetetném a helyedben. Pláne pici gyerekekkel, azért nem mindegy, milyenek a mindennapok.:-(
de remélem, segít a kúra, és észhez tér végre a spirál!
(külf. fórumokon olvastam hasonló történeteket, ott is mindenféle fájdalom (fej, stb) kísérte a Mirenát, és amint levették, mintha elfújták volna. Szóval van, akinek ennyire nem bírja a szervezete...ki nem löki, de mindent megtesz, hogy az ember inkább magától vegye le..:-()
A gyógyszerkúra kimenetele sokat számít, drukkolok, hogy rendben légy!:-)
Sziasztok!
Ugyan már régen írtam ide, de nyomon követem az eseményeket és most kérnék is segítséget, tanácsot, vagy tapasztalatokat...
2011. szeptember 19.-én helyezte fel a nőgyógyászom Mirena-t..
Az első három hónap folyamatos barnázgatás és vérezgetés váltakozásával telt, illetve azóta is megmaradt a hasfájás, vagyis inkább kellemetlen érzésnek hívnám, ami néha erős görcsbe megy át és utána ciklustól pillanatnyi állásától függetlenül indul egy erősebb vérzés. Néha kimondottan élénk piros és mennyiségileg sem elhanyagolható. A Mensesem nagyjából a sok vérezgetés mellett azért behatárolható. (Bár amikor semmilyen "eszközt" nem használtam akkor órát lehetett volna a havimhoz igazítani)
Eddig még annyira nem is aggódtam, mert sok helyen olvastam, hogy akár 1-1,5 év is kellhet az összeszokáshoz. DE, április 16.-án nagyon fájt a hasam és véreztem is, úgyhogy elmentem a dokimhoz. Kaptam két féle antibiotikumot, mert begyulladtam, illetve Norcolut-ot (remélem jól írtam), hogy rendeződjön a vérzésem. Április 28.-án iszonyú hátfájásra ébredtem, mozogni alig bírtam, ami két pici gyerek mellett nem túl szerencsés, 30.-án megjött a havim, de közben is véreztem. A hátfájás miatt röntgenen is voltam, de csak a régi gerincsérülésem nyomait vélték felfedezni. Elmúlt a menses, elmúlt a hátfájás (7 napig tartot), aztán egy nap szünet, másnap reggel alig bírtam lábra állni, vagyis hátfájás és ismét vérzés, ez váltakozik azóta, tegnap voltam az orvosomnál, megint antibiotikum, kétféle, mert még mindig be vagyok gyulladva és nagyon fáj a hasam is, valamint valószínűleg ez sugárzik ki a derekamba is + Norcolut. A másik lehetőség az volt, hogy leveszi, de azért én még gondoltam adni kéne neki egy esélyt, mert azért nem volt két fillér. Ha a panaszaim nem múlnak a gyógyszerkúra végére, akkor vissza kell mennem és hogy a doki szavaival éljek: lekapjuk.
Amit még hozzáfűznék, hogy kerek legyen a történet: gyerekek előtt és után is próbáltam a gyógyszeres fogamzásgátlást, kb.: 12 fajtát próbáltam az évek alatt, mindegyiknél ugyanaz a bajom, két-három hónap elteltével folyamatos vérzés és hasgörcs, volt, hogy két hónapot végig véreztem és már vasat kellett szednem a végén, mert egyébként is vérszegény vagyok..
Lehet, hogy nekem semmi hormontartalmú dolog, így a Mirena sem jó? Van valaki akinek voltak, vannak hasonló tapasztalatai?
Kérlek írjatok, mert teljsen elkeseredtem, pedig nem vagyok egy feladom típus.
Köszönöm!
Reni
Ó, akkor Nálad teljesen érthető, hogy miért akarod levetetni...ilyen előzményekkel egyértelmű, hogy Mirena rontott a dolgon.:-(
én még kivárok, nagyon sok Mirenást olvastam, akiknek 1 év után rendeződtek a dolgai, remélem, közéjük tartozom majd.
Szia Krisztafitt79!
Megértelek. Szerintem mindenkinek egyénileg kell mérlegelnie, hogy bírja-e, akarja-e a Mirénával együttjáró esetleges mellékhatásokat. Nekem például ez a folyamatos vérezgetés elviselhetetlen volna örökké, mert mielőtt felrakták mindig rendben volt a ciklusom. 28-30 napra jött és kb. 4-5 napig tartott, s a mennyisége is teljesen normális volt. Igy nekem, ha visszajön a vérzés a tabis terápia után, nem fog bejönni és valószínűleg levetetem. Ha mégis úgy lesz, ahogy az orvosom mondta, akkor meg majd örülök, hogy rájött a megoldásra.
Nekem 7 .5 hónapja van fent, 1 hét mensi, 1 hét pecsét után 2 hét nyugi van.
Volt 2x, hogy összevissza jött meg, de mindent egybevetve én elégedett vagyok, mert ami korábban volt....szóval ez most csodálatos.
Extrém vashiány, állandó átázás, "leszakadó"-érzés a lábakban, visszerekben...ez mind elmúlt.
Igen, 2 hét vérzés is sok, de én mindenképp hagyok egy év időt arra, hogy beálljon a dolog.
Nem szabad elfelejteni, hogy nemcsak egy idegen test, de egy hormonkapszula is van bennünk, tehát egy kettős hatáshoz kell hozzászokni a szervezetnek. Hogy ez mennyi idő? Embere válogatja.
Én nem reménykedek abban, hogy a Mirenát levéve jobb lesz a dolog, mert 3 gyerek szülése után sem lett normális a ciklusom, márpedig mindenki azt mondta, hogy "majd, ha szültél, beáll..". Hát nem.
SZia!
Köszi, hogy ezt leírtad.
Én 4 hónapig szenvedtem a Mirénával, aztán meguntam és levetettem. A dokimnak volt egy megjegyzése később, hogy jól felborította a hormonháztartásomat.
Na ja.
Akkor mégsem csak helyileg hat? Pedig ezt tartják a legnagyobb előnyének.
Sziasztok!
Én is Mirénás vagyok 2012. február 27-e óta. Az első hónap eseménytelenül telt, aminek nagyon örültem és azt hittem, hogy ez már így is marad. Tévedtem. Megjött és az óta el se múlt. Azaz két hónapja folyamatosan vérzek, hol barna (ez van túlyúlyban), hol halvány piros. Na de, most jön a lényeg. Sem az orvos, aki feltette, sem pedig másik két megkérdezett orvos nem tudott mit kezdeni ezzel, azon kívül, hogy legyek türelmes és várjak még egy-két hónapot, meg Exacylt írt fel. Meguntam és elmentem ahhoz az orvoshoz, akihez évekig jártam és maximálisan elégedett voltam vele. (Csak az volt a gondom, hogy nagyon messze rendel tőlem). Szóval első blikkre közölte, hogy a vérzést nem a Miréna okozza, hanem a peteérési ciklusom borult fel és sárgatest hormon elégtelenség a baj. A javasolt terápia a következő: 2 hónapig egyfolytában szedett (az elejen kettesével) fogamzásgátló tabletta, amely lenullázza a ciklusomat. Ezután szerinte rendbe fogok jönni és nem fogok vérezni. El is kezdtem szedni a gyógyszert a múlt héten, úgy ahogy mondta és lám, a 3. naptól kezdve egy csepp, annyi vérzésem sincs. Ennek már lassan egy hete lesz. Annyira örülök neki, mert már nagyon türelmetlen és elkeseredett voltam. Kíváncsian várom, hogy a tabletta abbahagyása után mi lesz, de legalább az elkövetkező két hónapban száraz napokra számíthatok, mert azt mondta, hogy értelem szerűen nem fog addig vérzés jelentkezni. Majd tájékoztatlak titeket a fejleményekről. Egyébként ezt az orvost mindenkinek csak ajánlani tudom, mert nagyon nagy tudású, alapos és kedves. Sok türelme van a betegeihez és mindenről tájékoztat, amit kérdez tőle az ember. Szóval éljen Ő.
Szia, van akinek egy év is kell hozzá mire "beáll" valamiféle rendszer, van akinek meg soha az életben, csak az a baj, ez mindig utólag és helyben derül ki, azaz nem lehet megjósolni azt, Nálad majd hogyan lesz.
Ha nagyon zavar a vérezgetés akkor még a 6 hónap lejárta előtt vetesd le, mert így a fele pénzt visszakapod.( ahogy írod)
Ha viszont rizikózol és tobább adsz türelmi időt Magadnak, akkor vagy az történik hogy beáll, csak késöbb, vagy az hogy iksz idő után mégis le kell vetetni és akkor már pénz se jár vissza.
Hiába írunk tapasztalokat, ahányan vagyunk,annyiféle módon reagálunk az eszközre, ezért nagyon kockázatos és etikátlan véleményt nyilvánítani abban hogy vetesd le illetve ne vetesd le....
Ha úgy érzed hogy egy kicsit is kényelmesebb vagy jobb így mint előtte volt, akkor ez legyen a fő mérlegeslési szempont szerintem.
Sziasztok!
Nekem februárban rakták fel a mirenát. Azóta már harmadszor megjött a mensim szokás szerint. Igaz, hogy nagyon kevés van (azelőtt ömlött belőlem, de csak 5-6 napig), de legutóbb 11 napig tartott, most meg már 15. napja megvan. Ma azt hittem vége, de este megint vérezni kezdtem.
Nem tudom, mit csináljak. Azt mondta a doki, ha 6 hónapon belül levetetem, visszafizetik fele árát. De olyan jó lenne, ha beválna. Miómáim vannak, amiatt is kéne, és olyan erős vérzéseim voltak, hogy már alig mertem kimozdulni. Ahhoz képest ez kényelmesebb, nincsenek görcseim, nem fáj a derekam, de azért ez az állandó vérezgetés is elég gáz. :(
Szia, így célszerű cserélni, egy lendülettel.
További jókat: E
Szia.
Hát ezek szerint más is küzködik hasonló problémákkal. De most azt gyanitom mégis, hogy annak ellenére, hogy se folyásom nem volt, és a doki sem látott semmit, hogy mégis gomba lehetett, mert a Mycosist gyógyszer bevétele után megszűnt a panaszom. Csak nem értem, ha gomba volt akkor, miért ennyire enyhe tünettel jelentkezett? És hogy nem erősödtek fel a tüneteim. Fene tudja. De már nagyon elegem van belőle.
Szia, sajnos nekem se jött be, pedig nagyon szerettem volna...az én méhem nem is annyira a hormonhatás, hanem inkább a spirál okozta "idegentest-érzés" miatt döntött úgy hogy kilöki magából az eszközt.
Vagyunk páran így, nekünk marad a többi fogamzásgátló módszer valamelyike, az a szerencse hogy manapág nem lehet panasz a kínálatra, nem úgy mint régen.
Gyors jobbulást: E
Szia Anett!
Szerintem nagyon örülj annak, hogy ennyire klasszul bejött Neked a Mirena, és csak akkor menj orvoshoz ha nem múlna illetve erősödne a vérzés, vagy görcsök, nagyobb vérrögök is távoznának. ( a kilökődésnek mindig van valami plusz előjele is a sima vérzésen kívül)
De ha ennyire jól viseled, mindennek fél év után elhanyagolhatóan kicsi az esélye, aggodalomra tehát semmi okod.
Üdv: Eszter
Sziasztok!
Régen nem jelentkeztem de hűséges olvasója vagyok továbbra is a fórumnak.December óta van mirenám,a felhelyezés után kb egy hónapig "hol volt hol nem volt"kisebb-nagyobb pecsételés,vérzés.Azóta semmi gond szerencsére!Most viszont 2 napja megjött( szép élénkpiros a szine)Bocsi)Nem görcsölök nem fáj a hasam és a vér mennisége sem több mint egy átéagos mensinél.Jelzem még szopiztatok is mellette.Szerintetek normális hogy ez igy van vagy mennyek dokihoz megnézetni hogy a helyén van e kütyü?Köszönöm a válaszokat és szép napot mindenkinek!
Anett
Szia, a Mirena hormonos, a Golden nem hormonos , ezért viselése mellett átlagos vagy intenzív vérzés van.
Ha félsz vagy alapból idegenkedsz a spiráltól, inkább gondold át még egyszer hogy biztosan ezzel szeretnél-e védekezni.
Üdv: E
sziasztok spirál választás elött állok,és szeretném + kérdezni melyik a jobb a MIRENA vagy a GOLDEN(az orvosom azt mondta Goldent vegyek normál méretüt,de
az nem hormonos???
és akkor menstruálni is fogok??
vagy hogy van ez??
félek töle rendesen :))) 3 gyerekes anya :D
Szia Rebi (és Mindenki)!
Nem csoda, hogy a doki nem talált Nálad gombát. Ez nem is az...
Leírom az én kálváriámat... Mivel a gyerekeim születése előtt a fogamzásgátló tablettától minden mensi idején 3-4 napos iszonyatos, elviselhetetlen migrénem volt, a szüléseim után Goldlily Silver spirált tetettem fel. Ezzel "csak" annyi volt a gond, hogy brutális mennyiségű mensijeim voltak, olyan szinten, hogy nem mertem elmenni itthonról egy órára, mert ha ennyi ideig nem cseréltem betétet, szinte biztos volt az átázás. Olvastam, hogy ha mensi előtt pár napig pásztortáska teát iszik az ember lánya, az csökkenti a mennyiséget. Megpróbáltam, így is lett. Viszont újabb probléma merült fel, és ez fog most Téged is érinteni... Minden hónapban a mensi előtti héten, szúrkáló, csipkedő, enyhe viszkető érzés a hüvelyben, szex közben irritáció, szóval rohadt kellemetlen tünetek. :-( A citológiai leletem minden évben negatív volt... Idén is. A doki nem is talált semmi gyulladásra utaló jelet, és gombát sem. Azt mondta, hogy azért a kellemetlen érzés, mert a spirál (mindenféle) egy steril gyulladást generál, és ezzel együtt váladékot is, ami lúgosítja a hüvelyt. A hüvelynek savasnak kellene lenni, tehát itt felborul a ph, és ez okozza a tüneteket. Azt javasolta, hogy használjak minden héten egy tubut Lactofeel hüvelygélt. Ennek elég borsos az ára, 4000 Ft körül van 7 tubus. Utánanéztem a neten, és az almaecetes irrigálás (1 dl vízbe egy kvskanál almaecet) is hasonló hatást fejt ki. Mikor heti egy Lactofeelt használtam, akkor nem volt semmi gondom, mióta nem használom ilyen rendszerességgel, megint vannak panaszaim. :-( Annyira rossz, hogy nincs tökéletes megoldás a fogamzásgátlásra, mert mindennek van valami hátránya. Emiatt nem szeretek nő lenni, mennyivel egyszerűbb a pasiknak, hogy nem kell ilyenekkel kínlódniuk.
További ajánlott fórumok:
- Mirena spirál
- Használhat a hormonális spirál (pl. Mirena) az erős vérzésre?
- Van valakinek Mirena márkájú spirálja? Mennyire megbízható? Milyen a menses? Milyen tapasztalatok vannak?
- Két hete vetettem le a Mirena spirálomat. Mikor számíthatok az első vérzésre?
- Mirena spirál mellett lehet Mastodynont szedni?
- Mirena spirál használata után, ki mennyi idő alatt esett teherbe?