Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Milyen nyelven szóljunk a gyermekhez, ha a szülőknek más-más az anyanyelvük? fórum

Milyen nyelven szóljunk a gyermekhez, ha a szülőknek más-más az anyanyelvük? (beszélgetős fórum)


1 2 3 4 5 6 7 8
217. 2hounds
2013. jún. 10. 08:37

Mummybear, fennál még a téma?

Vissza fogom olvasni a hsz-kat, lehet, eltart egy ideig, elég sok lett. :)

Lehet, emlékszel, mi dubliniak vagyunk. Szerves része vagyok 3 éve a hétvégi sulinak, 2 évet tanítottam is ott (nagyokat), most kb. "ügyintéző" vagyok, tolmács, kapcsolattartó, stb., meg ha kell, szívesen besegítek. Ha bármi kérdésed van, írj privit. Férjeddel totál nem értek egyet, "szegény gyerekeknek" semmi baja nem lesz, 2 órában magyar közösségben játszástól. A gyerekeid 4 év körüliek, ha jól tudom, nekik még csak igen lájtos ovis foglalkozás van: éneklés, kézműveskedés, mesehallgatás/eljátszás. Az ovis csoportban nagyon sok kétnyelvű gyerek van, nem lógnának ki a tieid. Mindenféle szint - példálózzak a sajátommal, aki 5 éves és folyékonyan beszél minimális kifejezési gonndal, és olyan gyerek is, akinél nem lehet eldönteni, hogy csak félénk, nem szeret beszélni, vagy nem is tud. És olyanok pláne, akik otthon nem hajlandóak, nem törekszenek, de a suliban viszont igyekeznek. 6 év alattiakról beszélek.

Ha neked fontos, hogy magyarul tanuljanak, akkor hajrá, nagyon sok idő kimaradt így. Ne vessen vissza a tiltakozásuk, ha gondolod, próbálhatok összeszedni pár trükköt, ami nálunk nagyon beválik. Végülis lehet, hogy utálja és tiltakozik a gyerek a zöldségek ellen, és csak sültkrumplit akarna, azt se hagyod rá, ez is épp olyan. Meg kell találni, nekik mi válik be, hogy meggyőzd őket. Szóval szívesen írok, ha még mindig úgy érzed, hogy jó lenne feltámasztani a magyart, ahogy most álltok, egyre nehezebb lesz, majd szinte lehetetlen, az tuti...

216. grizus
2013. jún. 7. 05:33
Mindkét nyelven. Mindkettőt megtanulja.
2013. jún. 4. 23:30
Amint látom, nincs már három nyelvû fórumindítónk.
214. burkuskutya (válaszként erre: 213. - Gbabi50)
2013. jún. 3. 15:59

Kedves gbabi50!

Köszi a bíztató hozzászólást, sok igazság van a mondataidban, valóban manapság sokszor túlkomplikáljuk a dolgokat a gyerekeink és a mi időnkhöz képest.

213. gbabi50 (válaszként erre: 208. - Burkuskutya)
2013. jún. 3. 14:05

Kedves burkuskutya!

Irigyellek hogy megy hozzád az unokád:)Az enyém is 5,5 éves és van egy tesója az 2 éves,nagyon szerettem volna elhozni 2-3 hétre de a lánykám azt mondja hogy a picilány sírna és nem bírnék vele.Én meg vagyok győzödve hogy minden ok lenne hisz sokat voltam velük,a fiuval 20 honapot a kislányal 11honapot,ismernek,de ha pl.elhoztam volna őket,lehet hogy jobb lett volna ha nem beszélnek meg nem látják a szülőket mert lehet hogy a pici sírna.Űgy is lehet skypeolni hogy csak a szülők lássák a picit,és nem is muszáj beszélni,de persze majd a helyzet adja magát,mert meg lehet próbálni és ha nem jól sűl el akkor nem kell ismételni.

Lányom azért nem engedi mert a pici sír amikor csak a városba megy el és nem viszi magával,pedig apukával marad othon aki imádja és amikor beszéltek telefonon még jobban sírt.Nem tudom ha segitettem ezzel valamit,remélem majd jol érzi itt magát.Azért nem kell kétségbeesni,amikor az én gyerekeim voltak kicsik ,mentek a nygszülőkhőz 1 honapra és nem volt skype és nem láttuk egymást,max telefonon beszéltűnk.Amikor meg én voltam kicsi elvittek a szüleim a dédihez és még 2-3 honapot is voltam ott,egy kicsit sírtam amikor elmentek aztán meg minden nagyon jó volt,és akkor még telefon sem volt:)))Végűlis nem idegenhez mennek a gyerekek hanem a nagyszülőkhőz akik hus a husukból és vér a vérűkből.

212. Noncsi18 (válaszként erre: 2. - Vikucka)
2013. jún. 3. 04:32
Nekem meg kicsit odebb van a baba, de a ferjem amerikai en magyar, amerikaban elunk, szoval en mar most eldontottem, hogy en magyarul o meg angolul fog hozza beszelni. En szeretnem, hogy magyarul is beszeljen majd :)
211. Derya (válaszként erre: 210. - Burkuskutya)
2013. jún. 3. 00:30

ööö, igen, akkor jól félreértettem. :-(

na de mégis hogyan lehet azt gondolni, hogy 2-3 hétig ne lássa az ember a gyerekét???

ez szerintem teljesen abszurd.

szóval ebben az esetben is szerintem a skype a megoldás.

210. burkuskutya (válaszként erre: 209. - Derya)
2013. jún. 2. 20:14
Köszönöm a hozzászólást.Pontosítani szeretnék, mely szerint az unokánkat skypon a szülei látványa esetleg megzavarná, és mi, nagyszülők ezt a helyzetet nehezen tudnánk kezelni.Ezért volt,aki azt tanácsolta, hogy teljesen mellőzzük az unoka és szülei között a telefont és a skype-ot ezalatt 2-3 hét alatt.
209. Derya (válaszként erre: 208. - Burkuskutya)
2013. jún. 2. 17:31

miért zavarná meg?

mi pár naponta beszélunk Skype-on a másik nagyszulőkkel, persze az én kislányom még nem beszél, de nem hiszem hogy megzavarná. :-)

itthon is két nyelvet hall egyszerre.

2013. jún. 2. 16:43

Kedves mindenki!


Rövidesen elhozzuk külföldről első alkalommal nyaralni (2-3 hétre) 5 és fél éves unokánkat. Édesanyja a lányunk, a férje külföldi, külföldön élnek. A kisfiú mindent ért, amit magyarul mondunk, de még csak tőmondatokban tud válaszolni, önállóan még ritkán szólal meg magyarul. Nagyon össze van nőve a szüleivel és a kinti nagyszülőkkel. A nagyszülők hozzák-viszik az óvodába és sok időt töltenek vele, mert a szülők rendszerint későn érnek haza a munkából.


Kérdésünk lenne azokhoz, akik voltak már hasonló helyzetben vagy vannak ötleteik, tapasztalataik ezen a téren másoktól.


Hogyan célszerű a kapcsolattartást gyakorolni a szülőkkel? Rendszeres telefonálgatás, skype nem zavarná-e meg a gyereket?

207. f758a7200f (válaszként erre: 206. - 5239d91094)
2013. ápr. 11. 11:16
És akkor csodálod, hogy eszem ágában nincs repcsire ülni és hazamenni? Én megtaláltam mindent amit kerestem:) Amit pedig otthagytam, az már talán 3 év után sem volt ugyanaz, én félek is visszamenni, teljesen mást találnék. Persze szívem csücskében még ott van, de mondom, ha haza is megyek, nem az vár, ami a szívem csücskében él róla
206. 5239d91094 (válaszként erre: 205. - F758a7200f)
2013. ápr. 11. 11:08

:)))

Nekem sajnos nem volt sky- om, bárhova kapcsoltam, csak a kelet- európai meg néhány olasz mély dekoltázsokat láttam ..:)

Tudom, már nincs dolce vita, de én akkor is olyan irigy vagyok, hogy te Itáliában élsz! ;) imádtam, és még mindig visszavágyom..

205. f758a7200f (válaszként erre: 204. - 5239d91094)
2013. ápr. 11. 11:00

Nem, ha Bolognában élnék, megmondanám:))))) Ott eltűnök!


Képzeld, ugyanezt vettem észre, én is helyesíróbajnok voltam szinte, most meg a béka segge alatt. Sőt, már a szöveg szerkesztéssel is gondjaim vannak, néha visszaolvasom, micsoda marhaság kerekedik ki... Hát nem mindegy, sajnos a magyar az ragozó nyelv, a többi meg nem.


Én is origo-ban olvasom a híreket (már amikor). Amit a gagyi műsorvezetőpipikről írsz, stimm, de nem nézem ezeket a műsorokat, a híreket nem ők olvassák (persze van ott is oltári felvarrt arc), hanem rendes újságírók, talán ez marad az egyetlen, amit nem mernek átadni, de igaz, az időjárásjelentés, az már ilyen csajos. A többi pletykaműsort egyáltalán nem nézem, amit nézek, a legtöbbje sky-adókon van, és sky már jobban válogat a szakemberek között. Míg az alap olasz, igaz, csak rai vagy digi előfizetése van, és hazaér, ő seggeket, bugyiban táncoló csajt akar látni.


A sky adókon ilyet már nem találsz nagyon, én örülök neki, mert így pl. képesek vagyunk végignézni családostól egy Masterchef-et, ahol főznek (nem bugyiban, bár az egyik chef tetszik, ő főzhetne alsógatyában, igazán...):DDD


Ha a veline-kre gondolsz, speciel az ezéviek még a férjemnek sem tetszenek, a magyar csajszinak drukkoltunk, de nem nyerte meg, a végén elbacta sajnos:(

204. 5239d91094 (válaszként erre: 199. - F758a7200f)
2013. ápr. 11. 10:44

Nem konkrétan a celebekre gondoltam, ha anyu hoz vmi bulvárlapot, már ki sem nyitom, azt sem tudom, h ki kicsoda.

Csak azt nem tudom elképzelni, hogy ne olvassak naponta az origot meg az indexet, más nem érdekel. Vagyis a sport, akkor bizony nagyon magyar vagyok :)

Öt- hat évig nem olvastam és írtam magyarul, beszélni is csak hetente egyszer telefonon. Nagyon megkopott a szókincsem, nekem, aki régen falta az irodalmat, és soha nem vétett helyesírási hibát, szóltak be egy fórumon, ahova épp beregisztráltam, h hé, meg kéne tanulni rendesen írni.... Egy napot végigbőgtem emiatt, soha nem akartam arra a szintre süllyedni, hogy ne beszéljek választékosan és ne írjak helyesen. Csak emiatt vagyok itt a hoxán, mert sehol máshol nem írok...

Bocsi, hogy össze- vissza írok, meg nem is igazán a témához tartozik, de perpill annyi minden jár még az eszembe.

Az olasz tvben az zavart engem mindig, hogy a műsorok 99 % -át hozzá nem értő szexi , kiabáló ( bár ez ok, olasz sajátosság) csajok vezetik...

Nem haragszom, gondolom nem szeretnéd, hogy rád ismerjenek, bár mondjuk nem te vagy az egyetlen aki pl. Bolognában él :)

203. f758a7200f (válaszként erre: 202. - 5239d91094)
2013. ápr. 11. 10:34

Ez egyéni is, de látok én is sok példát, hogy megérkezik a gyerek Ukrajnából, mert anyu itt dolgozik (és 6 év után még mindig egy kukkot nem lehet érteni belőle amit mond, szóval otthon csak is ukrán beszéd), 2 hetes nyári suli, ami alatt a gyerek valamicskét megtanul, és berakják a többi közé azonnal szeptemberben. Otthon anyuka még a házival sem tud segíteni mert nem tud olaszul olvasni, vagy nagyon gyéren, matekot hagyjuk és a suliban a tanítónő dolga, hogy hátráltatva a többieket persze, de valahogy bepótolja a gyerekkel azt, amit más anyuka otthon normálisnak tekint, vagyis, hogy a gyerekkel együtt megtanulom az alapoktól az összes dolgot, legyen az matek, nyelvtan stb. stb. mert a házit meg kell csinálni, és megtanulom az idegen nyelven is, hogy később is tudjak neki segíteni.


Tisztelet a kivételnek, de nagyon sok ilyen esetet tudok.

202. 5239d91094 (válaszként erre: 201. - Cicakaktusz)
2013. ápr. 11. 10:25
Mi is így gondoljuk a férjemmel. A német az első, ezen a nyelven kell tanulnia a suliban, nem magyarul. Tanítónő barátnőm mondja, hogy milyen rosszul teljesítenek azok, akik otthon nem beszélnek németül.
2013. ápr. 11. 10:11

Tudok egy hasonló cipőben járó házaspárról, apuci magyar, anyuci ausztrál, japánba élnek. Mind a ketten úgy gondolják, hogy a kislányuk japánul beszéljen anyanyelvi szinten, hisz ott élnek, de értsen angolul is, meg magyarul is. Ebben a sorrendben. Merthogy a világban angol nyelvtudással lehet boldogulni.

Tony Curtis is elfelejtett magyarul beszélni, mégis megél valahogy. Estee Lauden (vagy hogy kell írni) szintén nem a magyar beszédnek köszönheti sikereit. Vagy lehetne ezer meg egy példát mondani. Tudjanak a gyerekeid magyarul, de ha Írországban éltek, angolul kell beszélniük. A kettőtök anyanyelvét meg csak akkor kell anyanyelvi szinten beszélniük, ha itt, vagy Franciaországban akartok élni. Szerintem.

200. f758a7200f (válaszként erre: 198. - 5239d91094)
2013. ápr. 11. 09:52
Hogy hol lakom az olaszoknál, nem szeretném elmondani, nem publikus, remélem nem hari:)
199. f758a7200f (válaszként erre: 198. - 5239d91094)
2013. ápr. 11. 09:50

Nem, nem vagyok szegény borsodi lány (bár bizti ők is szívesen hazamennek), nagyvárosban éltem otthon is.


Nem nézek nagyon magyar híreket, vagyis annyit amennyit látok az olasz hírek keretében, ha valami felkelti az érdeklődésemet akkor utánajárok a magyar hírek között, de igazából csak mint info, az életembe nem játszik közre. Mikor még egy kicsit követtem a magyar híreket, ráuntam, hogy már az is hír, ha valamelyik celeb terhes, vagy hogy hány köbcentis ciciket csinált, ez az olaszoknál nem egyenlő a hírrel, bár sok a gossip, de be nem merik tenni a napi hírek közé, vannak kimondottan pletykaműsorok rá, és őszintén szólva én meguntam letölteni egy egész aktívot vagy más műsort, hogy a fele ilyen érdektelen pletyikkel menjen le, pont azzal ami nem érdekel. De képesek voltak az iszapos balhéra 5 percet "elpazarolni"... hát eszem megállt, hogy a cici fontosabb, úgyhogy ma már csak cikkeket olvasok, és csak arról ami érdekel, és viccesen összehasonlítom az otthoni médiát az ittenivel, ki mit ferdít el. Megjegyzem, vannak dolgok amiket az olaszok is ferdítenek.

198. 5239d91094 (válaszként erre: 196. - F758a7200f)
2013. ápr. 10. 23:57

Több, mint 10 éve? Hú, nem semmi! Nem is olvasol magyar hîreket, stb, annyira eltávolodtál az országtól vagy vajon mi lehet az oka?

Én 12 éve élek külföldön ( először Olaszo. -ban), először nagyon nehéz volt már három hónap távollét után, ma már elég évente egyszer, hiányzik a család, a Balaton ( odavalósi vagyok), Budapest, kb. ennyi. A férjem imádja Mo- ot :)) Bár nem tudom, ha egy szegény borsodi faluból származó lány volnék, akkor is ilyen szívesen mennék haza, szerencsére mi az otthoni rossz helyzetből nem sokat érzékelünk, arra nem járunk.

Dove abiti?

197. 9678a02221 (válaszként erre: 195. - Selena78)
2013. ápr. 10. 15:58

Azt hogy mit tudsz elkepzelni,a mostani helyzetedben egy dolog..Produkalhat az elet neha meglepeteseket.

Magyarorszaghoz mar most sem sok minden kot,(ha szorosan veszem talan soha nem is kotott oda semmi) a barataim szanaszet vannak a nagyvilagban,az anyukam az egyetlen aki ott van,de o meg ki tud ide repulni..Honvagyam talan az elso evben volt,azota nincs.

DE attol hogy en nem vagyok melldongetos nagymagyar (anyukam az) nem azt jelenti hogy nem szeretnem megismertetni a gyerekeimmel azt az orszagot ahol felnottem,a kulturajat stb..A ferjem ugyanigy gondolkodik franciaorszagrol.

Nem feltetlenul az a hazad ahova szulettel.

196. f758a7200f (válaszként erre: 195. - Selena78)
2013. ápr. 10. 15:36

Én pont ebben a helyzetben találom magam. Érdekes, semmi honvágyam és sosem létezett. Lehet, hogy ezzel nem vagyok jó hazafi vagy ilyesmi, de még ha itt(nem a hoxán, hanem ahol élek) magyarokba botlom, akkor is csak a széthúzás jut eszembe. És minden kedvem el is megy tőle, hogy keressem a saját fajtámat.


Másrészt meg pici a mi országunk és hányattatott a sors, nem mindenhol látni békebeli épület mellett komcsi batár épületet, stb. ez nekem mind mind történelem, és csakis otthon lehet megtalálni. Magyarország nem szláv ország és mint ilyen, hozzá hasonlót nem látni a régi szociblokkban, és ettől nem akarom megfosztani a gyerekeket, hogy icipicit hozzájuk is tartozik ez a pici csoda.


Csak még egyelőre olyan kicsik, hogy mire ezt megértik, addigra sok sok idő eltelik, mire el tudom nekik magyarázni, és add hozzá, hogy olasz mentalitással nem is hiszem, hogy felfogják mit is jelent ez az egész, mert nem az ő sztorijuk, csak az anyué.


Ettől függetlenül nekem nincs honvágyam, amim maradt belőle, azt magammal hordom és kész:))))


Az idejét nem tudom, mikor jártam utoljára otthon, már több mint 10 éve

195. selena78 (válaszként erre: 193. - 9678a02221)
2013. ápr. 10. 14:45

Nézd, medvécske....én nem tudnám elképzelni, hogy az én anyanyelvem egyúttal ne a gyerekeim anyanyelve is legyen.


Dehát ez én vagyok. Nem várom el, hogy más is az én fejemmel gondolkodjon.


Ha te évek óta nem jártál Magyarországon - nyílván nem igényelted -, ha neked nem fontos az anyaneyelved, és valószínűleg, ha a felmenőid már nem lesznek, semmi sem fog kötni Magyarországhoz, tényleg felesleges olyan nyelvvel nyaggatni a gyerekeid, amit ők nem kedvelnek, nem akarnak elfogadni sajátjuknak.

194. e32d76b828 (válaszként erre: 193. - 9678a02221)
2013. ápr. 10. 09:36
az lesz majd erdekes ha keverten mondja a mondatokat...mi sokat mulattunk ezen de elfogja hagyni
193. 9678a02221 (válaszként erre: 192. - E32d76b828)
2013. ápr. 9. 21:48
Ma azt mondta a lanyom MAGATOL mikor odaadtam neki a szivoszalat hogy Koszi! Mondjuk elotte magyarul "dunnyogtem" a konyhaban mig korulottem serteperteltek.. Hurra!
192. e32d76b828 (válaszként erre: 187. - 9678a02221)
2013. ápr. 9. 21:04
jaja erre is van trukkos...csak ugy kell csinalni mintha nem ertened meg es term azon a nyelven kell kozolnod vele amilyenen hallani akarod a valaszt...nagy melo az biztos de harom hazajuk lesz nem 1....visszajon kamatostul meglasd
2013. ápr. 9. 21:00

Minden nemzet a maga nyelvén lesz tudós, idegenén sohasem.


A jövô "slágernyelvei" a kínai és az orosz:(

190. 9678a02221 (válaszként erre: 189. - 5bcf1b7c01)
2013. ápr. 9. 19:50
Oszinten bevallom en nem vagyok az a nagy melldongetos nagymagyar ember,soha nem is voltam..Nem azert szeretnem ha megtanulnanak magyarul a porontyaim mert nekem honvagyam van,es blabla,hanem mert szerintem nagy elonyt jelentene nekik a kesobbiekben 3 nyelv ismerete..
2013. ápr. 9. 13:00
Szomorú :(
188. 9678a02221 (válaszként erre: 185. - 39dbe380da)
2013. ápr. 9. 10:40
Ne is torodj vele..Van akinek ez tetszik.Ilyen ez a virtualis vilag.
1 2 3 4 5 6 7 8

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook