Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Megtanulható a helyesírás? fórum

Megtanulható a helyesírás? (beszélgetés)

1 2
jan. 29. 23:06
persze es az iskolaban tanitjak ami ugyebar otthon mindenkinek kotelezo.
dec. 1. 20:37
A gyakorlás szerintem meghozza a várt eredményt.
nov. 29. 09:34
Meg. Húgom diszgráfiás. Alsóban rengeteget járt fejlesztésre, egyéni órákra, valamennyit ingyen, de a fizetős rész is aprópénz volt. Akkor még olyan iskolarendszer volt, hogy figyeltek erre is. Tökéletes lett a helyesírása, nyelvtanulással is tudott haladni a többiekkel, egyedül az analóg óra okozott/okoz neki gondot.
57. lolita2112 (válaszként erre: 56. - Zolo)
nov. 29. 08:47
ezt mondta a parom is,de viszont menyem csodasan kiejti a magyar szavakat,nem vagyunk egyformak!
56. zolo
nov. 25. 13:19
A magyar nyelv nagyon nehéz. Nem véletlenül szenvednek vele a külföldiek. Több olyan dolog is van ami más nyelvben nincs. J es Ly pl ugyanúgy van kimondhatatlanul de másképp van írva. Van amit másképp ejtunk ki es írunk le. Az olvasás sokat segíthet. Ott látja hogy van leirva. Számítógépen van helyesiras javító program is. Igaz ez sem mindig tökéletes. Sok gyakorlás kell. Alapvető szabályok megtalálása.
55. elbb
nov. 24. 20:46

Nekem vesszőparipám, hogy a telefon és számítógép használata rontja ezen készséget.

Lustaságból, vagy megszokásból, nem is tudom.

Világ életemben nehezen tanultam meg a nyelvtani szabályokat. Viszont rengeteg könyvet olvastam, főleg olyan 35 éves koromig.

És szerencsére jó is volt a helyesírásom. De mióta az okoseszközök az életem részei lettek, nagyon slendrián lettem. Rövidítek, nem használok vesszőt, telefonon ékezetes betűket nem használom, ha egybeírok valamit, nem javítom. Ááá, borzasztó. Egyszerűen nincs türelmem a telefonon pötyörészni.

A számítógép annyiból jó, hogy gyorsabb, így a javítások is gyorsabbak. Már, ha észreveszem.

Na most a mai fiatalok ezt látják mindenhol. Nem tudok olyan cikket mutatni a neten, ami ne lenne tele fogalmazási, helyesíársi hibákkal. Ezek a cikkek több kézen át kell menjenek, mire kikerülnek a nagyközönség elé.

Így ők már ebbe szoknak bele. Könyveket manapság már nem divat olvasni. Párom lánya az elmúlt 6 évben a tankönyvein kívül mást nem olvasott. Neki nincs rá igénye. De még egy ponyvaregényt sem. És amikor kérdeztem, hogy a barátnői szoktak-e, a válasza teljes természetességgel az volt: Dehogyis!

Ahol dolgozom az emailes csoportnak van szintfelmérője. Egyetemista fiatalok nem ütik meg azt a szintet, amivel lehetne ügyfelezniük emailben. Pedig ők még fiatalok, nekik még frissnek kéne lenni a tudásnak is.

Szóval én egyértelműen az okoseszközök elterjedését okolom a helyesírás romlásának.

nov. 24. 09:14
Én sosem tudtam helyesen írni, de mentségemre szóljon, hogy diszlexiás és diszgráfiás vagyok. Persze gyakorlással és sok olvasással javult valamicskét a helyzet. De gyakran így is meg kell néznem ezt-azt, hogyan helyes. Plusz ott vannak azok a hibák, amikről fel sem merül bennem, hogy rosszul írom. De így is el lehet boldogulni az életben.
53. csemár (válaszként erre: 46. - Lady Lavender)
nov. 24. 03:43
Az anyanyelvem, azaz a magyar, az államnyelv, azaz a szerb és az "alap", azaz az angol.
nov. 23. 08:09
igen
51. csemár (válaszként erre: 49. - Lady Lavender)
nov. 23. 07:54
Nem.
50. Lady Lavender (válaszként erre: 12. - Kedvesenfanyar)
nov. 23. 03:35
Az "amit"- et helyesen írtad le itt.
49. Lady Lavender (válaszként erre: 44. - Csemár)
nov. 23. 02:29
Nem latint tanítottál régen?
48. Lady Lavender (válaszként erre: 47. - Lady Lavender)
nov. 23. 02:28
R
47. Lady Lavender (válaszként erre: 46. - Lady Lavender)
nov. 23. 02:28
Egyet kifughatunk, mint a világ közepe a 15 (van még annyi?) millióval.
46. Lady Lavender (válaszként erre: 44. - Csemár)
nov. 23. 02:25
Mi a 3 nyelv?
nov. 22. 15:27
Persze csak van akinek nehezebben. A netes fórumok tényleg butitanak mert tele vannak a szövegek hibával elírással.Az okostelefon mindig okosabb se segít.
44. csemár (válaszként erre: 43. - Lady Lavender)
nov. 22. 12:32
Nem sokat értek a számítógépekhez, de azt tudom, hogy a pillentyűzetet gyakorlatilag bármely nyelvre rá lehet állítani. (Én pl. gombnyomásra tudok 3 nyelv közül választani, ezek "kéznél" vannak. A többi ezer nyelv betűkészlete pedig valahol a "háttérben".)
43. Lady Lavender (válaszként erre: 42. - Csemár)
nov. 22. 11:26
Van olyan amin az ő ékezeteik és az eszcett el van helyezve.
42. csemár (válaszként erre: 39. - Lady Lavender)
nov. 22. 10:50
A német pillentyűzetet nem ismerem, Zürichben se jártam még, azaz nekem ez még ezek után is elég homálos.
41. Lady Lavender (válaszként erre: 39. - Lady Lavender)
nov. 22. 10:48
Züri - és elviekben német.
40. Lady Lavender (válaszként erre: 39. - Lady Lavender)
nov. 22. 10:47
D
39. Lady Lavender (válaszként erre: 36. - Csemár)
nov. 22. 10:46
"Zürichi". Nekik van egy olyan kiejtesuk, hogy azt tuti nem találod meg a billentyűzeten. Meg az AI is eltéved. Kb. német egy stroak meg két feles meg egy nyugtató után mikor még próbálsz idegen szavakkal pózolni kínomban.
38. csemár (válaszként erre: 37. - Lady Lavender)
nov. 22. 10:43

Ahogy kívánod!

:-)

37. Lady Lavender (válaszként erre: 36. - Csemár)
nov. 22. 10:30
Gyurd össze, és dobd be a kukába az utolsó pad mögé!
36. csemár (válaszként erre: 33. - Lady Lavender)
nov. 22. 10:29

"züdiseket"

Jól gondolom, hogy "időseket" akart lenni?

nov. 22. 08:13
Gyakorlással úgy érzem igen
34. csemár (válaszként erre: 30. - Lolita2112)
nov. 22. 08:06

Szívesen!

(Nem hízelgésből írtam, hanem azért, mert tudom, hogy ez az, ami sok embernek legjobban "szúrja a szemét". ...Meg az "ly" például, abban viszont Te nem szoktál tévedni.)

33. Lady Lavender (válaszként erre: 32. - Lady Lavender)
nov. 22. 08:02
A züdiseket már félreértettük xd
32. Lady Lavender (válaszként erre: 30. - Lolita2112)
nov. 22. 07:57
Én írok angolon, amerikain, magyaron felvatva meg telefonon, tableten is, de a ptchak kijavitanak.
31. csemár (válaszként erre: 29. - Lady Lavender)
nov. 22. 07:56

Guruljkával évekig fórumoztunk, én is nagyon szerettem őt, megrázott és elszomorított az, ami vele történt.

Remélem, a családból valaki gondját viseli a fiúnak.

1 2

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2026, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Hoxa Facebook