Miért nem mennek a gyerekek 6 évesen suliba? (beszélgetés)
Igen. Én nyári születésű vagyok, nem bántam, hogy nem kellett a hat betöltése után egyből menni.
És igaz, hogy nem szeretném, ha menne 6 évesen iskolába, de ha olyan a gyerek, akár 1-2 nap miatt fogják vissza egy évet...
tényleg nehéz ez a határvonal meghúzása dolog.
Addig van gondtalan gyerekkora, amíg ovis. Ha elkezd suliba járni, onnantól csak a feladat, a fegyelem, a megfelelés, a tanulás létezik, játékra alig marad idő.
Hát miért ne lehetne gyerek, ameddig lehet??
Én ha tehetném, még az idén sem (7 éves) íratnám suliba, csak jövőre. De nem lehet.
pedig vannak többen, hidd el, akik úgy jöttek a suliba, hogy az ősszel, télen már a 8-at töltötték. igazából az én decemberi 7 évesem a fiatalabbak közé tartozik.
na az ilyen visszatartás viszont tényleg tök indokolatlan, ha csak a szülő kérésére történik. ezt nem engedném csak nev.tan szakvéleménnyel. Mert hogy egy tavaszi/nyári születésű gyerekre azt mondják, hogy még nem biztos, hogy szeptemberre rendben lesz, azt elfogadom... bár most hirtelen felvetődött bennem, hogy és hol lehet meghúzni a határt? a márciusi még maradhat a februári már nem? nehéz ügy ez.
Jobb lenne, de néha nem lehet máshogy “megoldani”.
Nem mondtad, hogy gondolatolvasó tanfolyamot nem végeztél még?
Nem ettől lesz jó anya valaki...
Egy szem kicsi fiam valamelyik nap a “fejemhez vágta”, hogy tönkreteszem az egész életét...
Mert rá mertem szólni, hogy itthon van, és én bizony nem a házi cselédje vagyok, hogy folyton utána pakoljak, és mielőtt elővenné a hatszázharmincadik játékot a szekrényből, a többit legyen szíves a helyére rakni...
Muszáj, hónapzárás van. Délutánra rendben kell lennie. 😅
De így végül szerencsésen jöttetek ki a dologból.
Azt azért már túlzásnak tartom.
Hogy 8 évesen kezdje az iskolát...
Kivéve, ha nagyon erős, orvosi oka van a dolognak.
én is így gondoltam. Álmomban sem gondoltam volna, hogy lesz annál nehezebb is, mint amikor nem tudta elmondani, hogy mi baja van, vagy mit szeretne. Most meg nem is akarja... találjam ki. de milyen anya vagyok, ha erre sem vagyok képes? és ez még a finom verzió...
amikor először előfordul, hogy nem együtt sírsz a gyerekkel, hanem amit tett, azért sírsz, na az sokmindent megváltoztat.
persze utána kibékülünk... de mennyivel jobb lenne össze sem veszni.
mindig legyintettem a "kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond" szövegre... mi lehetne annál nagyobb gond, mint hogy fáj a hasa, jön a foga, lázas, nem alszik, sír, stb?
nem gondoltam, hogy 7éves gyerek mellett kezdem majd megérteni... ahogy az osztályfőnök mondta: amíg kicsi, a lábadat tapossa, a nagy a lelkedet... és mi lesz még később? :o
én ma már nagypénteket tartok, és teszek magasról a papírokra :D
bár lettem volna jobban előrelátó, akkor nem kerültünk volna nehéz helyzetbe a suliban. mondjuk az osztályfőnököt ennek a helyzetnek köszönhetjük, és most már semmiképpen nem választanék másik tanárt.
1,5 év. Közelít. ;) (na jó, mint kiderült, nyugodtan ülhetek a faromon még.)
Hipp-hopp elszalad ez a kis idő.
Elhiszem.
Nem lehet egyszerű, de legalább előrelátó vagy. :)
Basszus... a főnököm ki fog nyírni, hogy fórumozok, a papírok meg halomban előttem...
Szép napot! :)
Akkor akárhogy is nézem, van még 2,5 évünk.
Szeptemberi születésű, szóval lényegében igy is- úgy is 7 éves lesz, mire elkezdi a sulit.
Szerencse, hogy nem mentem férjhez 😅😂
apukához nem ér hasonlítani
(tudod mi a házasság? amikor örökbe fogadsz egy felnőtt férfit, akiről az anyja már nem hajlandó tovább gondoskodni :D)
6. szülinap előtt nem is mehet a jelenlegi szabályozás alapján (magyarországon), szóval ilyenbe nem is kell gondolkodni. nagyon kevés kivétel van, mindenféle engedélyek, vizsgálatok kellenek hozzá, és nem is biztos, hogy jó ötlet.
ne tudd meg, már azt néztem pont valamelyik nap, hogy ki az ötödikesek osztályfőnöke, és hogy ha ugyanúgy váltják egymást 4 (már csak nem egészen 3,5) év múlva, akkor talán jól járunk, megint egy olyan tanítóval, aki már most ismeri az elsősöket és akit szeretnek a gyerekek.
de reménykedem, hogy azért addigra a gyerekem alkalmazkodókézsége is sokat fejlődik :P
Ha a családból indulunk ki, akkor nem valószínű.
Nem ringatom magam hiú ábrándokba.
Az apja majd 40 évesen sem jobb... 😅
Ha menni szeretne majd, nyilván nem tiltom, vagy ha azt látom, hogy unatkozik.
6. Szülinapja előtt mindenesetre én korainak tartom.
Meg egy kicsit a saját tapasztalatomból is indulok ki.
Tudom, hogy nem ugyanaz, de meghatározó.
:)
Akkor a kezdeti nehézségeken túl vagytok, és ragaszkodhat gond nélkül remélhetőleg.
Felsőre pedig elfogadja talán a változásokat :)
4,5 éves.
Színházi kísérletünk egy volt nem is olyan rég (az oviban a nagyok elmentek, jó volt az élménybeszámoló, “anya, nézzük meg...”), de nem tudta végigülni.
Izeg-mozog, csacsog, felmászik az ölembe, fél perc múlva le. Játszik, matat...
Az oviban imádják, de szokták mondani, hogy bizony a csoportfoglalkozásokon is, amikor valamire figyelni kellene, mindenki úgy tesz, kivéve gyermekem... elbambul, elcsacsog, énekel az orra alatt, “zizeg”. Mikor mit..
A Lego az, ami hosszabb időre képes lekötni, illetve a homokgyurma.
Imád szinezni, festeni, rajzolni, a matricás feladatmegoldó füzeteket. Max 10 percig, utána más után néz.
az udvaron eleve nem keverednek a csoportok. Nem keveredhetnek, mert akkor nem fogja tudni az óvónő, hogy hol vannak a gyerekei, merre figyeljen. a vegyes csoportoknak megvan a maga része homokozóval, csúszdával, hintával, illetve van 3 olyan nagyobb játék (persze hozzá homokozóval), amin folyamatosan váltják egymást a csoportok, vagyis ami a mindenkori kis- középső- és nagycsoport helye. de mondjuk amikor az enyém kiscsoportos volt, még nem is mert felmászni a "nagyok" hidas várára :D
Itt is ismerik egymást jól, hiszen reggel, délután összevont csoportok voltak, ugye óvónő csak 7 (f8)-16 között van minden csoportban,. előtte, utána pedig összevonják a kevés gyereket. szóval minden óvónőt imsertünk, és általában szerettük is, de pl ha másikcsoportba kellett aludni, az hatalmas problémát jelentett. ha ilyen volt, szóltak is előre, és beszerveztem valamelyik mamát ebéd utánra. no, a lényeg az, hogy a gyerekem ragaszkodik a kis megszokott dolgaihoz, és egészen apró, átmeneti változásokat is képes tragédiaként megélni...
Ezért fogadtam kitörő örömmel, hogy a suliban 4 évig viszi őket ugyanaz a tanítópáros :) az már más kérdés, hogy sajnos olyan változásokat hozott a suli a gyerek életében, amikkel nehezen boldogult, de kemény munkával túl vagyunk rajta :D
:)
Ez jó. Tetszik. (A kizárólag nagycsoportos rész).
Máshol nem tudom, hogy vannak ezek a dolgok, de a fiam óvodájában a csoportok egymással is szoros kapcsolatban vannak. A szinten az összes ovónénit ismeri, és szerencsére szereti is, így sosem volt gondja a másik csoport. Sőt. Boldogan szokta mondani, hogy “kepzeld anya, ma Zsuzsa néninék csoportjában aludtam”, vagy “ma Évike néninél voltunk délelőtt”.
Illetve szinte minden vegyes csoportban van valami “plusz”. Az övék a zene csoport, de van német, waldorf, stb...
És tényleg nem mindegy, hogy mennyi ember áll “rendelkezésre”.
Huhh, én nagyon ellenzem a vegyes csoportot. Bár biztos van, ahol jól megoldják. De nekem az a tapasztalatom, hogy az a jobb, ha egy korcsoport együtt dolgozik, játszik, fejlődik.
A te fiad mennyi idős? Ha elmentek színházba, moziba azt sem üli végig?
ilyenkor azért nagy szerepe van a körülményeknek is. tényleg van olyan, hogy gyszerűen nincs ember, hogy tovább bontsanak egy csoportot. illetve pl nálunk lett volna lehetőség, hogy amíg a többiek színhézban vannak, arra a 2 órára a gyerekem átmegy másik csoportba... de ő annyira ragaszkodó, hogy tisztára belebetegedett már a gondolatába is, hogy más óvónénivel kell lenni (szívtunk is 3 év alatt 3 óvónő és 1 dadusváltás miatt). mondjuk ez reggel is és nyári ügyeletben is gondot okozott mindig, de hát van, amibe muszáj beleszokni, még ha nem is tetszik.
De pl az, hogy a csoportszobába tábortüzet raknak, hogy a kiszebábot elégethetik, az nálunk kifejezetten a nagycsoportosok kiváltsága.
illetve az udvaron is vannak olyan játékok, amik a mindenkori nagycsoportosoké. és az már milyen menő?! senki más nem mehet oda (na jó, odamegy, de rászólnak, hogy menjen vissza a csoportjához), csak a mindenkori tiszta nagycsoport :)
Nem figyeltem, hogy a semből is lett 😅
Abban egyet kell érteném, hogy nem neki való, pont ezt írtam. A kicsiket nem is viszik.
Ilyen téren jól jártunk szerencsére, mert meg tudják oldani, van kapacitás rá.
Amikor elkezdte a fiam az ovit, indult korcsoportos is, de őt spec. Ének-zene csoportba írattuk.
Egész kocsi korától fogékony a zenére, és a hangszerekre. És itt játékosan ismerkednek velük, egész nap szól valami zene a háttérben.
vagy vegyes, vagy korcsoportos... de értem, mit írsz. Tök jó, ha nálatok ezt meg lehet oldani. itt nincs külön terem, de ha lenne sem lenne hozzá plusz óvónő, hogy elvonuljon a csoport egy részével.
és mint írtam, nem az a gondom, hogy mondjuk egy kicsi nem tud viselkedni a színházban, vagy nem tud megülni, hanem egyszerűen megesik, hogy nem neki való.
ki akartam próbálni, elvittem én a gyereket. azt mondta, velem szívesen jön, ha baj van be tud ülni az ölembe, hozzám tud bújni, stb.
minden oviból, suliból (még a szomszéd falvakból is) jéárnak a gyerekbérletes előadásokra, oké, én is vettem jegyet egy délutánira. hmmm, notre dami toronyőr. szeretem, biztos jó lesz.
elmentünk, és az egész arra volt hihegyezve, hogy "cigány! akasszuk fel!" másnap megkérdeztem az oviban, hogy ők ezt helyén valónak tartották? ilyenekre viszik a gyerekeket? mert oké, hogy az enyém konkrétan atózt sem érti, hogy mi az a cigány, kire mondjuk és miért baj ez, de van ismerős kislány, akit napi rendszerességgel bántanak ezért...
na jó, ez csak egy példa volt, és lehet, hgy az egyetlen ilyen, csak mi futottunk bele rosszkor rosszba...
További ajánlott fórumok:
- Miért nem értékelik a gyerekek egy része a kaját?
- Ha tényleg lecsökkentik a GYED idejét 1 évre, akkor hová teszik az emberek a gyerekeket és hova mennek dolgozni az anyák?
- Mi legyen a gyerekek tízóraija a suliban?
- Angliában betegen mennek dolgozni, suliba?
- Tud valaki olyan munkahelyeket ami 8.30 vagy 9 től kezdődik, hogy el tudjam vinni a gyerekeket oviba suliba
- Kecskeméten melyik suliba íratjátok a gyerekeket?