Miért ne legyen szemünk fénye ölbegyerek? (beszélgetés)
A szivem is belefajdul,ha arra gondolok,hogy egy picike,5 hetes babacskanak egyedul kell lennie...Szerencses volt,hogy ratok talalt..vagy ti ra talaltatok!Megneztem a kepeket,egy tunder!!!:)
Amugy hallottatok azt az elmeletet,hogy a gyerek valasztja ki szuleit meg mielott megszuletne?Mi a velemenyetek errol?
De bizony egy anya hiper-szuper kene legyen ahhoz,hogy a babajat minden nap vagy 8 orat hordozza.Vagy robot esetleg,mert nincs ember aki azt kibirna.
Az en gyerekeim egyik sem sirtak naphosszakat,csak a lanykam az elso 2 honapban,de az is kemenyen megviselt.Viszont ismerek olyan babakat,akik bizony atorditjak az egesz napot es meg ejszaka sem alszanak.Na azt hordozd 8 oran at!
Az én lányom 5 hetes koráig egyedül volt egy kórházi kórteremben (5 hetesen láttuk először, akkor fogadtuk örökbe). Amikor először mentünk hozzá, azt modnták róla, hogy készüljünk fel a legrosszabbra, ez a gyerek ha kell ha nem , ordít. Amikor először a kezemben tartottam, egy kis ideig fürkészte az arcomat, majd elaludt a karomban :) Azóta nem ordít...
A kórházban többet nem hagyta, hogy letegyem, csak a kezemben aludt (szerintem félt hogy ha leteszem, akkor eltűnök mire felébred...)
Miután hazajöttünk még néhány hétig csak kézben aludt el, de utána egyedül aludt. Eleinte próbáltunk a szobájában aludni, de akkor ő is azt figyelte, mi mit csinálunk, ébren hallgatta a szuszogásunkat :) A babakocsiba még hetekig csak elaltatás után tudtam betenni, de aztán megszokta azt is.
Amióta biztonságban érzi magát és megtapasztalta, hogy mi nem hagyjuk el, azóta egyedül alszik.
Nem igazán ölben ülős fajta, igazi kis örökmozgó, a "babusgatás-igényét" inkább közös hancúrozással éli ki, neki így jó :) és nekem is :) hasonlítunk...
tényleg megnyugtatja :) nekem csak és kizárólag ez vált be a kislánynál. Pedig a fiamnál azt gondoltam, h. minek. De ő nem volt sírós :)
Ha nagyon-nagyon kíváncsi vagy, én tudok neked sok ilyen anyát mutatni. Egyébként egyáltalán nem hiper-szuper anyák, nem is tartják magukat annak, a dolog egyáltalán nem erről szól.
Nem tudom, mennyire ordít a kisbabát, de rengeteg tapasztalat szól arról, hogy a nyugtalan, sírós babákat a hordozás megnyugtatja.
Minden gyerek, minden szülő más és más.
Ha ezt én így csináltam volna, akkor egy percet sem aludtam volna kb. 1 évig.
Én se vagyok együtt alvás párti. 3 hónapig volt velünk egy szobában a fiam, de külön ágyban, aztán átköltöztettük. Már az első éjszaka jól aludt, fel sem ébredt. Később ( talán a fogzás miatt) felébredt, néha többször is, de ilyenkor mindig átmentem, beültem vele a fotelba szopizni. Amikor elaludt letettem az ágyába és visszamentem az enyémbe. Nem tudtam volna úgy aludni hogy mellettem van, elég sokat forgolódom, kitakarózok, betakarózok, nem tudok mozdulatlanul feküdni. Márk így szokta meg, nem vágyik közénk, sőt nem is tud köztünk aludni, csak a saját helyén.
Nem vagyunk egyformák... Én nagyon szeretem a kendőt, kényelmes. Persze ha valaki nem érzi magát jól vele, akkor hülyeség is lenne használni. Pont az a célja, hgoy az anyuka dolgát megkönnyítse. De ha nehezíti inkább, akkor nincs értelme.
Szerintem a szeretet nem ott kezdődik, hogy ölbebaba a gyerek-e vagy sem. Hordozókendő meg együttalvás nélkül is lehet maximálisan törődni a babával, kimutatni a szeretet és odafigyelést. És igen, megérzik, ha nyugtalan az anyukájuk, nekem pont ezért meg sem fordul a fejemben a hordozókendő, mert ismerem magam annyira, hogy tudom halálra idegesítene és nem lenne számomra kényelmes. Inkább fogom, ha kell órákig a kezemben, de hordózókendővel vagy kenguruval 5 percet nem bírnék ki.
Mennyire más lenne a magyar egészségügy, ha indenütt így lenne!... Persze értem én azt is, hogy az egészségügyi dolgozóknak sen könnyű.
Én csak amiatt mentem másodjára is oda szülni,bár először egy hatágyasban voltam,ami 12 fő ugyebár plussz a látogatók:))és mégis simán gördülékenyen ment minden,segitettek sokat mindenkinek,pedig minimális létszámu csecsemősnővérke van ott is:(
Gondolom ezt követelik meg a vezetők is,mert a gyerekorvos maga vizit közben kettő órahoszára maradt a szobatársam mellett,addig kerestek praktikákat a babó-szopcsi ügyben aztán küldött mást maga helyett mikor menne kellett:)
Bocsi a hibákért, fél kézzel írok, a másikban alszik a kismanó.
Valószínűleg van szerepe a géneknek, nem mondom... viszont azt tapasztaltam, hogy a pocakban megszokott dolgok születés után is jó hatással vannak a picire. Rékám láthatóan felismerte már születésekor a pocakban hallott zenéket, mindg meg is nyugodott tőlük. Pocakosan is az utólsó hónapig színpadon voltam, Réka azt tapasztalta, hogy éneklés közben anya boldog, rá is hatottak az én endorfinjaim, be s kódolta, hogy ha zene van,jön a boldogság. Karácsony előtt a rockopera próbáit is hang nélkül ülte végig, fenn a színpadon, mert ő játszotta Jézuskát. Nemcsak hogy nem sírt, kifejezetten boldog és mosoéygós volt.
Amugy nalunk is 8-kor van a lefekves,elotte kulon rituale,amig lanyommal meselunk,addig a kicsi apaval epitokockazik,hogy ne zavarjon minket.Es persze tejcsi-iszogatas:)
ja,es emlekszem,sokszor volt ugy,hogy szopizas utan ha nyugos volt a lanykam,akkor ferjem mellkasan aludt el,aztan aki megebredt hamarabb az tette vissza a kisagyba:)de jo volt felidezni;))
Most olvastam csak ezt a hsz.-odat, érdekes az egybeesés. Bizony van ilyen gyerek is, nem szabad a gyerek minden problémáját saját kudarcunkként, minden jó tulajdonságát saját érdemünkként felfogni. A vérmérsékletét magával hozza a génjeiban.
Bár nálunk is lennének ilyenek...
Teljesen egyetértünk! 7 hós ölbegyerekem épp a délutáni cicinalvását folytatja itt az ölemben, de pl. délelőtt a szobájában játszott egyedül, amíg én háztartottam, a délelőtti szundi a kiságyban volt...
Sajnos ez azért nem igaz, nem indulhatsz ki a te egy szem gyerekedből. Hál' istennek az én lányom is ilyen volt, a szomszédok kérdezgették is, hogy itthon vagyunk-e napközben (ő is nagyon sokat volt kendőben, otthon is). Viszont pl. a barátnőm kisfia kb. 4 hós koráig szinte éjjel-nappal üvöltött, hiába volt ölben. Pedig a barátnőm a kiegyensűlyozottság, a mintaanya élő szobra. Vizsgálgatták is, nem refluxos-e, stb., de minden negatív lett. Aztán 4 hónapos korában egyszer csak abbahagyta, nem volt seemi felderíthető oka.
NAlunk ugy volt az elsovel hogy 9 honapos koraig aludt velunk egy szobaban,a kisagyaban.Utana kerult a gyerekszobaba,masodik gyerek hamarabb kerult kulon sozbaba,mert akkor mar a kettovel bonyolultabb volt a helyzet.
Mondjuk a Debreceni Klinikán csak dícsérni tudom a csecsemősnővéreket és gyerkekorvosokat,volt amikor több órán át ott ültek egy egy szobatársamak segiteni szopiztatni,tanácsot adni...
Én is szereten ezt, de mi pont az említett dolgok miatt tudjuk megoldani. Én a gyerekszobában alszom a kicsivel, így a hálószoba funkciója megmaradt. És mivel a lányom 8-kor már alszik (5 hós koráig már 7-kor aludt, mostanra én szoktattam át a 8 órai alvásra, hogy ha fellépés van, ne okozzon gondot) így szabad a hálószoba, az összebújás...:-) Tévézhetünk, együtt vacsizhatunk, Réka tudja, hogy mire legközelebb felébred, én ott leszek mellette, így nagyon nyugodtan alszik.
valószinü hogy máskép alakul ha az apuka közelebb dolgozik nálunk:)
akkor is velünkalvó lett volna picikorban az biztos,csak hamarabb került volna külön ágyba feltételezem,bár nem tudom....
Sajnos nekem mindket gyereknel csak 2,5 honapig volt tejcsi:(((nem volt konnyu elfogadni hogy nem szopizhatnak,de tuleltuk es itt vagyunk:)
Egyetértek. Sőt, súlyos hiba "nevelni" egy újszülöttet-kis csecsemőt. Őt csak szeretni, etetni kell. Gondoljunk csak a bushmanokra, akik 2 éves korukig szinte az anyjuk hátán élnek egy kendőben, 12 évesen meg önállóan vadásznak. Viszont a ridegtartás (gyereknek az ágyban a helye felkiáltással) a kötődés súlyos zavarát okozza, ami élethosszig kihat a kapcsolatok alakulására, gátolja az intimitásra való képesség kifejlődését. Nem kell aggódni, ölbegyerekek anyukái, amikor a gyereknek már igénye van az önállóságra, úgyse lehet meggátolni benne!
Én ezért szültem itthon. :-) Nem idegesített senki, szép szülésem volt, a lányom azonnal mellre került, egyórásan már ügyesen szopott, nem adtak idióta csecsemősök és védőnők kétes értékű tanácsokat és még sorolhatnám.
Hat mondom,minenki maskepp gondolja es csinalja.Nem ellentmondas,csak nem egyezik a velemenyed.
Nekem nagy szuksegem van arra,hogy miutan egesz nap a gyerekekkel vagyok este csak a ferjemmel lehessek kettesben:)
no a második volt nekem ilyen önkiszolgáló éjjel:))
Én képtelen lennék nélküle aludni... Na meg az se hátrány, hogy annak ellenére, hogy 7 hónaposom még mindig legalább 3-szor szopizik éjjel, a kialvatlanságot csak hírből ismerem. Csak cicire húzom, önkiszolgáló a drága, én már alszom is tovább. Épp ezért nálunk nincs éjjeli sírás sem, a párom mondta is, arra számított, amit más apáktól hallott, hgy fél éjszaka ugrálnak a gyerekhez... a mienknek meg hangja sincs soha. Megébredek arra, hogy keresi a cicit - tudja, hogy ott van valahol, hiszen születése óta mindig ott va - így nem sír, csak keres, talál, szopizik, alszik tovább.
További ajánlott fórumok: