Meghalt egy csecsemő otthonszülés közben (beszélgetés)
"Bába van jelen, aki kísér, de nem vezet. Fontos a szóhasználat! ;)"
Igen, van különbség, és szerintem ezt mindnyájan értjük. DE: ha be kell avatkozni, akkor a bába is beavatkozik, nem? Vagy legalábbis kellene neki...pl. gátmetszést végezni, mondjuk.
"Nem is szükséges, hogy kórházként legyen felszerelve. Amikor arra van szükség, van idő bemenni."
Sajnos nem mindig!!!
Te váratlan dolgokat említettél (pl. a fejre eső tégla), ennek kapcsán én is ilyenre, a várandósság egyik legkiszámíthatatlanabb részére, a szülés megindulására gondoltam.
Kíváncsi leszek arra a szabályozásra. Csak azt kívánom, hogy ne történjenek olyan tragédiák, mint a közelmúlt eseménye.
Mintha még mindig nem értenétek...
Igen, legyenek a kórház területén születésházak(mondjuk azokban sincs műtő!!! És onnan is át kell szállítani az anyát...), legyen bármi más lehetőség is, de: az otthon, lakáson, házban, stb. szülések törvényi feltételeit fogják most kidolgozni, nem mást! Ennek a lehetőségnek ugyanúgy van létjogosultsága (ill. kellene, hogy végre legyen), mint az összes többinek! Ezt a minisztérium se vitatja.
Minden apró részletről nyilatkozott az orvos??
Ismerni kéne az egész folyamatot ahhoz, hogy ne lehessen kétségbe vonni....
Még egy: az én szülésemet ne vezesse senki! Magam szülök, úgy, ahogy nekem tetszik. Bába van jelen, aki kísér, de nem vezet. Fontos a szóhasználat! ;)
Nem is szükséges, hogy kórházként legyen felszerelve. Amikor arra van szükség, van idő bemenni.
A konkrét esetben nem tudunk ugyan konkrétumokat, de én a magam részéről hiszem, hogy nem az idő kérdése okozta a tragédiát.
Tévedsz. A bába végig mellette van a szülés során.
Egy várandós - már amelyik -anya arra is számít, hogy képes egyedül megszülni gyermekét, s nem óhajt semmiféle orvosi felügyeletet.
Nem kell mindenkinek így gondolkoznia, csak békén kéne hagyni azokat, akik ezt az utat választják, s a segítőiket, akik lehetővé teszik ezt számukra.
Az egészségügyi miniszterek hébe-hóba már felismerték az otthonszülés iránti igényt, csak sajnos eddig valahogy mindig lekerült a napirendről. Most viszont úgy tűnik, elindult valami, s lesz végre mindenkit megnyugtató szabályozás.
Nem. Mint ahogy eddig se haltak meg rutimbeavatkozások nélkül az otthon született babák. A rutinbeavatkozások teljesen értelmetlenek, s csak a szülés kárára vannak. Jók, ha tényleg szükségesek.
Persze most lehet emlegetni az első esetet, ami tragédiával végződött, de nem jogos, hacsak nem emlegetjük fel mellette azokat a gyerekeket, akik pont a rutinbeavatkozások miatt sérülnek, avyga halnak meg. Merthogy léteznek, csak arról a média nem beszél.
Ezek a beavatkozások otthonszülésnél nincsenek, vagy csak akkor, ha elkerülhetetlen.
mÁR EGYSZER LEÍRTAM, hogy ezelőtt az eset előtt kb. 1 hónappal a TV-ben nyilatkozott egy orvos, hogy 2 terhes nőt veszetett el majdnem, mert komplikációk léptek fel. Mindkét kismama 2.gyermekét várta, normális vérnyomás, normál hízás...stb. Minden jel arra mutatott, hogy simán megy a szülés, és a vajúdás közben sem történt semmi aggasztó, majd egyszercsak hirtelen nagyon magas fokú vérzés lépett fel, a dokinak 1 percen belül 6 kézre volt szüksége, hogy megmentse az anyukákat és a gyermekeiket!
Szerintem ez Dodica és a többi otthon szülést választó mama sem vonhatja kétségbe.
Az lenne a legjobb, ha ebben megteremtenék a feltételek akár a bába, akár a szülő nő igényeit.
Szerintem az a megoldás jó amit egy másik orvostól hallottam a rádióban: a kórház (itt nem a szülészeti osztályt vagy épületet kell érteni) területén legyenek kialakítva blokkok, itt legyenek meg a szobák, mehessen be a szülésre az a családtag aki akar, az vezesse le a szülést akiben a szülő nő megbízik..stb. Azonban, ha felmerül komplikáció,akkor azonnal elérhető kegyen a szülészeti osztály az orvossal és a felszereléssel.
"Egy teljesen normális esetben (szülésnél) kiindulópontként orvosi felügyelet abszolút nem szükséges."
Még az abszolút problémamentes terhességnél sem megjósolható, hogy minden simán fog történni. Egy bába pedig még sincs olyan felszereltség birtokában (2 milliós bábatáska ide vagy oda), mint egy kórház.
"Csak akkor keressük fel, ha szükség van rá, de nem áll mellettünk minden pillanatban. Pedig fejünkre eshet egy tégla, elüthet egy autó, stb..."
:))) Mint ahogyan rendőr sem áll minden autós mellett, hátha balesetet csinál...:))
Azért nem igazán jó a hasonlat, már csak azért sem, mert egy várandós anyuka számít (sőt) arra, hogy szülni fog. És akár orvost választ, akár bábát, egyik sincs minden pillanatban mellette.
>(Egy szülést hogy lehet párhuzamba állítani egy gyerek felvigyázással?!) >
Olvasatomban: egy normális szüléshez a világon semmi szükség orvos jelenlétére.
Az életben is bármikor bármi bekövetkezhet, mégsincs mellettünk orvos. Csak akkor keressük fel, ha szükség van rá, de nem űáll mellettünk minden pillanatban. Pedig fejünkre eshet egy tégla, elüthet egy autó, stb...
A szülés ugyanúgy természetes folyamat, az élet velejárója, nem betegség, mégis ott van az orvos, akinek alapvetően semmi funkciója nem lenne. (Az más kérdés, hogy pont emiatt csinál magának.)
Az, hogy egy szüléshez orvos kellene, szintén agymosás. ;) Nem is olyan veszettül régi! :))
A vezetőkön az orvost értette, akik dirigálnak a szülő nőnek, bizony beleszólnak ebbe-abba, bármily pici dologról is legyen szó, mondván "a baba érdeke".
Otthon ilyen nincs. Nem vezetnek, nem szólnak bele semmibe, követnek, kísérnek, figyelnek... Csak és kizárólag akkor szólnának bele, ha az tényleg a baba-mama érdeke. De még akkor is sokszor inkább kérdeznek........
Egy teljesen normális esetben (szülésnél) kiindulópontként orvosi felügyelet abszolút nem szükséges. Van, aki ezt felismerte, tudja, hisz benne, alkalmazza....... Ma még idehaza jóval többen vannak, akik ellenkezőképp gondolják. Nekik úgy biztonságosabb, ha jelen van a "biztonságot adó" orvos, műszerezettség, stb...
Viszont meg kéne hagyni mindenkinek a választás jogát, hogy szabadon eldönthesse, számára mi ad biztonságot, mert csakis ebben az esetben fog jól működni a szülése!
Szia Dodica!
Végigrágtam a cikknek mind a négy részén, és hát...
A demagógiáról, a megkövesedett, "szovjet" gyakorlatról, meg a magyar orvosok nem kellő felkészültségéről fröcsög a cikkíró. (Különben ő honnan tudja olyan jól, mennyire felkészültek a magyar orvosok? A cikk szerint 20 éve, meg egyszer 2005-ben járt Magyarországon. Ezek alapján aztán tényleg le lehete vonni messzemenő következtetéseket...)
De ezeket találtam a cikkben. Na ezek igazán a demagógiáról szólnak.:
"Képzeljék el, hogy egy magasan képzett szülész van jelen a szülésnél. Ez kb. olyan, mint amikor szórakozni akarnak menni a párjukkal és az egészséges 2 éves gyermekük mellé egy sebészorvost hívnak babysitternek. Ez őrület! Eszméletlen sok pénzbe fog kerülni, és ha a gyermekük elfárad, és sírni kezd, az orvos teleinjekciózza nyugtatókkal, és medikalizálja a babysittinget. Ugyanilyen őrültség egy szülészeti sebész részvétele egy normális szülésnél."
(Egy szülést hogy lehet párhuzamba állítani egy gyerek felvigyázással?!)
"Ha egy magyar asszony azt tanulja meg szülése alatt, hogy teste rosszul működik, mivel nem tud gyógyszerek segítsége nélkül szülni, akkor azt fogja hinni, hogy mivel rosszul működik a teste, szüksége van ezekre az eljárásokra. És az oda vezet, hogy a nők félni fognak, és nem hisznek majd saját testükben, és azt teszik majd, amit a vezetők mondanak. "
(Itt sincs másképp, vannak vezetők, akik folyamatosan duruzsolnak valamit, ami szerintük a helyes. Agymosás.)
"A legbiztonságosabb tehát az a szülés, ahol nincs jelen orvos." ( [link]
Csak elég sokszor kell ismételgetni valamit, aztán az ember hajlamos elhinni. A cikkíró meg is teszi, állandóan ezt ismételgeti. A retorikai felkészültsége vitathatatlan.
Te komolyan azt hiszed, felmerül valakiben ilyen vizsgálat???
Rossz vicc a részedről, ha meg komoly, hát....
Miért akarod mindenáron elítéltetni, elmegyógyintézetbe záratni, stb...??? Nem is ismered, nem tudsz róla semmit. A véleményed is egyoldalú, bár még ezzel sincs baj. De fura, hogy attól, hogy valaki nem szimpi neked, máris tüzes vassl kergetnéd legszívesebben.
Én pl. attól még, hogy valaki nem tetszik, nem értek vele egyet, nem ítélem el, elfogadom, csak épp nem követem, elkerülöm. Ha meg olyasmit tesz, ami elítélendő, akkor meghagyom az ítélkezést azoknak, akiknek ez a dolguk.
Nem értem, ilyen mértékben hogy bánthatja a szemed Ági neve.
Csak az a baj, hogy itt nincs erre szükség. ;)
Max. te gondolod így.
Honnan veszed, hogy hiszi???
Ilyen alapon neked is kijárna.
Persze. Kiderülne, mindenki más hülye, s neki van igaza. :)))
Komolyan, hogy lehet ilyet írni??? Mármint neked.
Ági feltett a honlapjára minden olyan infót, ami fontos, amit elérhetnek azok akik velük akarnak szülni... Őszintén, nyíltan. Pro és kontra. Mi kivetnivaló van ebben???
:)))
Dr. Pappot már emlegettem....
Inkább nem írom le, mit gondolok róla. ;)
A Szakmai Kollégium álláspontja meg nem törvény.
Nem vagyok jogász, még véletlenül se.:))
A törvényeket tiszteletbe tartom, de ebben a kérdésben kevésbé érdekel. A gyerekem születését nem papírok fogják meghatározni számomra, hanem a saját döntésem. Nem zavart, hogy félig illegális úton jártam, úgy fogtam fel, félig legális. :) De annak örülnék, ha végre pontot tennének az i-re, mint ahogy azt megtették más európai országokban is.
Akár van törvényi szabályozás, akár nincs, senkinek sincs joga kórházba kényszeríteni azokat a nőket, akik nem ott akarják világra hozni gyermeküket. Ha megérik rá a társadalom, akkor törvényesen legalizálja, ha nem, akkor nem érdekel a társadalom. A gyerekem fontosabb!