Leiden- mutáció és a teherbeesés/terhesség (beszélgetés)
Sziasztok!
Tegnap volt lombikos visszaültetésem, és a doki nekem nem javasolta a Clexane-t,pedig rákérdeztem. Azt mondta heterozigótánál nem kell. Volt így más is?
Szia Kisvirag36!
Nekem 3 éve volt egy mélyvénás trombózisom a bal térdhajlatomban,akkor 6 nap kórház,gyulladáscsökkentő+clexan szuri napi2x a hasba. Aztán otthon még pár napig szuri,majd beállították a warfarin véralvadásgátlót.
Beállítás alatt azt kell érteni,hogy a vér INR értéke(alvadással kapcsolatos) normál esetben 1-1,5 a labor papíron;ez a jó.Viszont akinek trombózisa,tüdőembóliája,vagy stroke-ja volt annak az INR értékét fel kell emelni alvadásgátló gyógyszerrel 2-2,5 -re,mert így kerülhető el a következő trombózis. Elvileg figyelni kell az étkezésre is a gyógyszer szedése mellett,de én nem ettem nagy mennyiséget sosem a "tiltólistás"zöldségekből,gyümölcsökből. Erről ennyit tudok írni.
Az,hogy a férjednek kellene-e szedni valamilyen alvadásgátlót,nem biztos ;ez szerintem sok mástól is függ,ezt majd a vizsgálatok után fogják pontosan tudni. Nálam azt mondták,hogy életem végéig gyógyszeren kell lennem,mert genetikai oka volt a trombózisnak. Nagyon úgy tűnik nekem(ahogy olvasgattam),hogy csak olyankor kell valamilyen véralvadásgátlót szedni,ha már bekövetkezett a trombózis. Úgy gondolom,hogy ha nem muszály ne szedjen az ember gyógyszert,mert a mellékhatás sem elhanyagolandó. Az én gyógyszeremnek csontritkulás az egyik mellékhatása. Nagyon sokat segít a trombózis elkerülésében,ha valamit sportol a férjed az is elég,ha fut;nem szabad huzamosabb ideig egy helyben ülni,ha olyan a munkája fel kell állni átmozgatni a lábait,hogy ne pangjon a vér az erekben.
Kérdésedre válaszolva,az aszpirint majd pozitív teszt után kezdem szedni,addig pedig a clexan injekciót szurkálom. Nekem mindenképp kell valamilyen véralvadásgátló. Én akkor mikor vizsgáltak, debrecenben voltam;nektek hova kell menni? Jó tanács:minden kérdésed írd le mielőtt dokihoz mentek,mert nem biztos,hogy akkor eszedbe jut. :) Szép napot!
Szia Bodasz!
Köszi, hogy válaszoltál:-)
Igazából amikor elmentünk erre a vizsgálatra, csak én akartam megcsináltatni, de a doktornő azt mondta, hogy a férjemnek is szükséges, mert befolyásolja a teherbeesést. Sajnos azt nem mondta, hogyan, ezért keresgélek. Már sok kivizsgáláson vagyunk túl, és eddig minden eredmény jó, nem találják az okot, hogy miért nem jön össze a baba, most már több, mint 4 éve, ez volt az első, hogy kimutatták valami elváltozást.
Viszont függetlenül a teherbeeséstől, neked minden nap kell szedned az aszpirint? Sajnos nem sokat tudok erről a génhibáról, eddig nem is hallottam erről, de úgy gondolom, hogy a férjemnek is kellene valamit szednie, megelőzés érdekében. A hematológust mindenképp felkeressük, meg genetikushoz is megyünk.
Köszi :-)
Kisvirag
Szia Kisvirag36!
Nem leszek túl nagy segítség,de legalább válaszolok neked,mert nem igazán aktív ez a fórum mostanában.Én végig olvastam elejétől a fórumot,mert én is válaszokat kerestem.Olyan esetre nem emlékszem,hogy valakinek a férjénél volt leiden mutáció és azért nem jön a baba.Sokat olvasgattam neten is,és így sem találtam ilyen esetet.(Persze ez nem azt jelenti,hogy biztos nincs is ilyen.Nem vagyok orvos.)Az adatlapomon elolvashatod a történetem,én csak a saját tapasztalatom tudom leírni.Én a hematológusomtól is elég sok mindenre választ kaptam,érdemes megkeresni a hematológust akihez körzetileg tartoztok,úgy gondolom ő is sokat el tud mondani erről.Úgy tudom,hogy a leiden mutáció,(mindegy,hogy hetero-,vagy homozigóta)nőknél befolyásolja a teherbeesést,illetve a megfogant baba megtartását,kihordását.Nálam a következő a helyzet :van ugye a leiden heterozigóta mutációm és van APS(antifoszfolipid szindróma).
A leidenes nőket heparin injekcóval kezelik várandósság alatt,mert a vér alvadási faktora várandósság alatt egyébként is megnő.Leiden mutáció esetében a genetikai hajlam miatt pedig eleve magasabb(heterozigótáknál 8-10szeres, homozigótáknál 70-80szoros a trombózis esélye)a trombózis kockázata.
Nálam az APS miatt majd pozitív teszt esetén szednem kell aszpirin protektet is a heparin szuri mellé,mert az APS, a méhlepényen belül a hajszálerekben is trombózist idéz elő.Tehát ennyit tudok erről.Bocsi,ha kicsit bonyolult voltam;ha esetleg van még kérdésed szívesen válszolok,ha tudok. :)
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni. Nem jön össze a baba, 4,5 éve, eddig az összes vizsgálat rendben volt, most derült ki, hogy a férjemnél a Leiden heterozigóta, az MTHFR pedig homozigóta. Az eredményekkel együtt annyit mondtak, hogy ez is befolyásolja a teherbeesést, azonban nem fejtették ki, hogy hogyan. Valakinek van ebben tapasztalata, hogy ilyenkor mit lehet csinálni? Megyünk genetikushoz, csak még messzi az időpont. :-(
Szívesen!:)
Valamiért olyan érzésem van(ahogy a fórumot is olvastam),mintha nem egyformán kezelnék a leidenes "betegeket" az ország különböző részein.
Nem tudom mennyi segítséget kapunk majd ezen a fórumon,mert mostanában nem túl aktív.Volt egy csapat akik jó sokat írtak,de már vagy megszültek és azért elfoglaltak,vagy csak egyszerűen nem "járnak erre".
Szia!
Köszi,tényleg tanulságos!
Nekem 3 missed és egy kémiai vetélésem volt.Csak utána jutottam el hematlógushoz,mivel azt mondták ha a szüleimnek nem volt 50 éves korukig trombózisa akkor fölöslegesen megyek.
Én már a próbálkozásnál szedtem az aspirint,most kellene átállnom szurira.
Sziasztok!
Új vagyok ezen a fórumon,bár elolvastam az elejétől,mert mi is babát szeretnék és nem vagyok problémamentes.Az adatapomon leírtam mindent ezzel kapcsolatban magamról,elég hosszúra sikerült.Nagyon tanulságos a fórum és úgy gondolom ha így segíthetek valakinek egy kicsit is,már megérte.
Sziasztok!
Segítő tanácsot szeretnék kérni.Kb. 4-5 hetes terhes vagyok(szerintem nem félidőben fogant).Tegnap voltam orvosnál ahol még semmit nem láttak.Azt mondta a doki hogy vagy korán mentem ,vagy nincs baba.Menjek vissza 2 hét múlva.Ma csináltam napközben egy tesztet ami erős pozizív.
Kombinát trombózis hajlamom van,szúrnom kell magam a terhesség alatt.
Nem túl késő ha csak 2 hét múlva kezdem a szúrást?Szedjem addig tovább az aszpirint?
Tudom a dokitól kellene kérdeznem,de nektek van tapasztalatatok.
Sziasztok 💕
Leiden: homozygota mutans
Ez tesóm szűrési eredménye (miattam kellett neki is megnézni)
Az egyik orvos szerint bár 80% -os a kockázat nem kell gyógyszeres kezelés, mert TE esemény nem volt, még a háziorvos szerint kell a megelőzés, nem ártana gyógyszer.. Na, ilyenkor mi van?
Válasz erre Privát üzenet
Sziasztok! Azt szeretném kérdezni, hogy fogamzásgátlót szedtem és trombózisom volt tőle.Kivizsgálások során kiderült, hogy leiden mutáció heterózigóta vagyok.
Konkrétan a terhesgondozásra vagyok kiváncsi, hogy ilyenkor csak nőgyógyász gondozhat v. szülésznő is? (az új törvények értelmében szülésznő is gondozhat terheseket) Mennyiben volt más a terhesgondozás (itt arra gondolok, hogy hányszor kellett menni, mit csináltak és hogy muszáj-e szurkálni majd magamat. Haematológiai papíromra az van írva, hogy kontroll terhesség esetén. Akik haematológiára jártak ott milyen vizsgálatok voltak a terhesség alatt.
Köszönöm előre is a választ és bocsi a sok kérdésemért csak a párommal babát tervezünk és szeretném tudni, hogy mire számíthatunk.
Szia Anett!
Nekem természetes szülésem volt, minden rendben volt. Ettől nem lesz több a véred, csak "selymesebbé" teszi a vérhígító szuri, hogy rögök ne alakulhassanak ki.
No para, minden rendben lesz! :)
Rita
A Pharmatexet mi is próbáltuk, de a páromat csípte... :(
Nekem Mirena spirált tett fel a doki szülés után, 4 éve semmi gondom vele!
sziasztok! nagyon régen nem írtam már ide! kb.3 éve
2010- ben derült ki az első terhességem,(2011 júniusban megszületett a lányom) most a másodikat várjuk (7hetes vagyok)Még régebben az első terhességem előtt kiderült(SZERENCSÉRE),hogy Leiden heterozigóta vagyok! Most is mint akkor 0,4 es clexane-t szúrok! Ha valakinek kérdése van a témában nyugodtan írjon megpróbálok segíteni..
Sziasztok!
3 missed ab és egy kémiai vetélés után kiderült hogy leiden-mutációm van és más hematológiai poblémám (von willebrand-szindróma).
Végül is nekem ez jó hír,mert talán végre megvan az oka a vetéléseimnek.
Tudtok nekem olyan budapesti nőgyógyászt ajánlani aki képben van ebben a témában?
Spirált lehet használni, nekem volt fent 3 évig, olyan ami hormont nem bocsát ki. Multiload volt nekem, nagyon bevált, tavasszal levetettem mert babát terveztünk. Most vagyok 18 hetes.
Szülés után megint tervezek spirált feltetetni.
A Goldlilly sem tartalmaz hormont.
Sziasztok. 5 éve első terhességnél leiden heterozygóta vagyok, szülés előtt 2 héttel és szülés után 4 hétig kellett Clexane-al (0,8) injekcióznom.
Most várjuk a második babánkat, 18 hetes vagyok, az orvos most azt mondta hogy a 3. trimeszter elejétől kezdjem el az injekciót Clexane 0,6-al. Így 2 hónap múlva kezdem. Szülés után is kellesz használnom 4-6 hétig.
Szia,
mi is babatervezés előtt állunk. Én Leiden heterozigòta vagyok, 3 éve volt egy tüdőembòliám, akkor derült ki.Nekem az összes orvosom azt mondta, hogy mindenféle hormonális fogamzásgátlò ki van lőve. S végig szúrnom kell majd magam a terhesség alatt plusz folsav. 1 évig szedtem a syncumart, 1 évig a marfarint, most pedig az asachtált szedem ( ugyanaz mint az aspirin protect). Váltáskor pedig injekciòztam magam.
További ajánlott fórumok:
- Kismamák, és akik most (2013) tervezik a teherbeesést
- Babaprojekt - próbálkozók, sikeresen teherbeesők
- A teherbeesés gondolatátol-az első biztos tesztig és onnan tovább..
- Akik 2010 március-áprilisában szeretnének teherbeesni!!!:-)
- A tökletes időzítés - avagy a teherbeesés fortélyai
- Hőmérőzzünk, hogy teherbeessünk