Középiskolai felvételi (beszélgetés)
szia!
Kitöltöttem én is reggel, most beléptem és jobb alul találtam egy megtekintés gombot. Azt megnyomva le tudtam tölteni az adatlapokat a beiratkozáshoz.
Ez a doktornő tipikusan az az orvos, aki nem halad a korral.
Nincs túlhallás, csak figyelemzavaros gyerek, helytelenül író gyerek,....
Mint régen. A gyerek nem figyelemzavaros, hiperaktív volt, hanem egyszerűen rossz gyerek, akit be lehetett skatulyázni. Mint a 60-70-es években a tesóm. Mit szenvedhetett!
Én úgy gondolom, hogy szenzációs dolog, hogy most már keresik, kutatják a gyerekek, iskolások magatartás problémáinak okát, és kapnak fejlesztést.
Ennek örülni kell, és hasznát venni, és nem lehurrogni.
Minden tudomány fejlődik és ezt észre kell venni!
A lényege, hogy megtanítják, hogy kiszűrje a fontos hangokat, ráélesítik ezekre a hallását, és megtanulja elhanyagolni a felesleges hangokat.
Kb. mint vasút mellet lakni, és idővel nem meghallani, a vonatot, vagy kutya mellet lakni, és idővel nem hallani a kutyaugatást.
Akkor tutti! Nagyon tudnak szenvedni a túlhallásosok a hangzavartól, mert ő nekik még ott van az a plusz, amit még távolról meghallanak.
Az én fiamnak nem volt ilyen, inkább a figyelemzavar (elvonja a figyelmét a távoli hang), emiatt volt a hallásvizsgálat.
És a suliban tipikus, amit Frozi ír, hosszú magánhangzók használata, amikor nem kéne, és a dupla mássalhangzók.
Hajrá hallásébresztés!
Az én fiamnak is volt túlhallása. Ovis volt, amikor elküldtek vizsgálatra minket mert egy csomószor nem figyelt az ovónőkre. Kiderült, hogy zavarta a túl sok zaj és ezért inkább megpróbált mindent kizárni.
Voltunk akkor terápián, ahol sokat javult a dolog. Rengeteget olvas, de a helyesírása még így sem tökéletes.
Szia!
A Bethesdá-ban a Balász doktor úr az, akinek nagy kedvence a túlhallás, de ő még egyáltalán nem öreg, 50-es.
Szinte mindenkinek ki tudja deríteni, hogy túlhallása van. De 1 a lényeg, a vizsgálatot nem ő csinálja, és gép méri meg.
Érdekes, hogy írod a Bell-féle bénulást. Lehet összefüggés a kettő között? Az én fiamnak is volt 4-8 hetesen.
Te vagy az első, akitől újra hallom a túlhallás fogalmát. Másfél éve kisebbik lányomnak bell féle bénulása volt, akkor vizsgálgatták a Bethesda fülészetén. A morcos doktornő átküldött az audiológushoz, egy idősebb, bohókás úrhoz, aki szinte azonnal lázba jött, ahogy vizsgálta a lányom, többször beküldte a fülkébe, és mutogatta nekem, hogy ez a gyerek igazi csodabogár, túlhallása van, vigyem vissza hozzá, mert tudományosan kutatja a témát... stb. Ő kérdezte, hogy nincs-e a helyesírásával probléma. De bizony van, elképesztő dolgokat ront el, hosszú-magas magánhangzókat, dupla mássalhangzókat téveszt, stb., mindezt úgy, hogy ha rákérdezek, szóban el tudja mondani, csak mintha nem hallaná pl. tollbamondáskor.
A sztori vége: a vizsgálat egészen elhúzódott, már 15-20 perce bent lehettünk, amikor a főorvosnő átküldte az asszisztensét értünk (alig engedett el az idős úr), és ahogy beléptem a rendelőbe, a főorvosnő rám nézett, és közölte: Túlhallás nem létezik, bármit is mondtak nekünk a szomszéd szobában! :)
Ha voltak kisebb korában zajtűrési problémái (befogta a fülét a fürdőszobában, uszodában,....), hangzó hibái, akkor tutti túlhallása (éleshallása) van.
Már nincs 2 hét szobafogság, mint régen. Ez már vállalható nyáron.
Szervusz!
Mintha az én fiamat írtad volna le. Kb. ugyanez.
Ha konkrét, 1 megtanult nyelvtani dolog, pl: hosszú vagy rövid u, akkor dolgozatban tudja és jól írja a szavakat, és jó nyelvtanból. De, ha sietős, feszült a helyzet, tollbamondás, fogalmazás a felvételin, egyáltalán az írásbeli felvételi, nem gondolkozik rajta, arra nincs idő, mert csak írja ahogy hallja. Pl: a korsó-t az írásbelin kórsó-nak írta le, mert neki az kórsó (el is magyarázta nekem, hogy az kórsó, nem hallod Anya?), és számtalan ilyen miatt nagyon rossz lett a magyar írásbeli.
Ez azért van, mert másképp hallja, mint mi. Nem az értelmi képességével vagy a felfogásával van a baj, ezért nem szabad nyúzni.
Nagyon jó, hogy itt valaki ajánlotta a hallásvizsgálatot.
Túlhallás-a lehet, mint a fiamnak. Az azt jelenti, hogy sokkal jobban hallja a magas frekvenciákat, pl: 1 km-re elmegy egy mentő, ő azt hallja az osztályteremben, bezavar neki a normál észlelésbe, másképp hallja a szavakat, úgy jegyzi meg, akár ő is úgy ejti, és úgy írja le.
Nekünk 2-szer is bemérték, ezt úgy tudom nem növi ki, talán fejleszthető, Hallásébresztő terápiával, de az elég nehézkes (2 hét szobafogság, zene hallgatással, ha megtalálom a papírunk, elküldöm szkennelve).
Azt mondják sok olvasással, sok évvel memorizálódhatnak jól a szavak.
Lehet, hogy emiatt nekünk kellett volna kérni könnyítést a magyar írásbeli-ben.
A fiam a mondatokat sem jól hangsúlyozta. Olvasáskor! egyáltalán nem vitte le a hangsúlyt mondat végén, sőt összefolytak a mondatok. A vesszőknél sem tartott szünetet. Most már javul a helyzet, felfogja, hogy mondat vége jön és megáll. Írásban pedig megtanítottam neki, hogy kb. mikor van vessző: hogy előtt, de előtt,....
Érdemes elmenni a hallásvizsgálatra, pl: Bethesda Kórház, ha oda tartoztok.
Üdvözlettel.
Az én lányomnak beszédészlelési problémája van megkésett beszédfejlődésből adódóan. Sokáig nem hallotta a különbséget pl. o és u betűk között. Ezeket sikerült megoldani, de azt, hogy hosszú vagy rövid azt most sem tudja megállapítani hallás után. A nyelvtani szabályok alapján írja a szavakat. Nem mondom, hogy tökéletes a helyesírása, de ahonnan indult ahhoz képest szinte az. A másoltatás, tollbamondás nem segített semmit.
Javaslom én is, hogy menjetek el egy vizsgálatra. Van sok minden, amivel lehet segíteni.
Sziasztok!
Azt tudja esetleg valaki, hogy az E5 hatosztályosban hogyan működik a csoportbontás a term tud tárgyak esetében? Kisebb létszámú csoportok vannak (pl. 15 fő) vagy kiegészül a csoport a másik osztályosokkal? Köszi.
További ajánlott fórumok:
- Középiskolai felvételi matematikából 2010-ben
- Óvódák, bölcsődék, általános iskolák, középiskolák, bárhol a világon
- TB ügyintéző tanfolyamra jelentkeztem. Van valakinek információja, mire lehet számítani felvételinél?
- Mikor lesz fent a neten a középiskolák végleges felvételi sorrendje?
- 2011 középiskolai felvételi
- Hol lehet megnézni a tavalyi középiskolai felvételi ponthatárokat?