Középiskolai felvételi (beszélgetés)
Mi ráadásul pont tegnap este voltunk nyitó szülői értekezleten a befutó iskolában, ott mindenféle ügyrendi kérdések voltak, többek között az emailes kapcsolattartásról és annak beindításáról, úgyhogy ezzel a tökéletes időzítéssel először én azt gondoltam, onnan jött valami infó a tárgy alapján, mert nálam is csak egy ismeretlen név látszott.
Jó, értem én, hogy sok adminisztratív teendője van egy iskolának, és hát ebbe nem fért most bele, hogy ne egyforma levelet küldjenek mindenkinek, aki végül nem oda megy... és hát azokra célozták az egyenszöveget, akik nem jutottak be, mi meg úgyis örülünk.
Mi is kaptunk Gligeti által említett sulitól ilyen e-mailt tegnap este, és nem a Fazekas.
A fiam amúgy benne volt a 90-ben, akik voltak szóbelizni a D osztályba. Neki más suli jobban bejött, azt választotta. A mostaniak alapján őt is felvették volna. A Fazekastól mi is korrekt levelet kaptunk végül, azzal, hogy mást választott, ezért nem került be hozzájuk.
Az kétségtelen, hogy itt valami most félrement náluk, nem jól kommunikálták a dolgokat. Ettől még jó suli, nem véletlen, hogy évek óta a listák elején áll. Biztos tanulnak a mostani esetből és jövőre jobban csinálják, ha hasonló szitu lenne.
Biztosan nem. A Fazekastól mi ugyanis kaptunk elutasító határozatot - a d osztálybba -, azzal a teljesen korrekt szöveggel, hogy elutasítjuk, mivel a rendszer által előrébb sorolt iskolába/tanulmányi területre felvételt nyert. Száraz és hivatalos, de korrekt levél volt.
Megértem én, hogy most forrnak az indulatok, és ez a pótfelvételi eljárás valóban nagyon visszatetsző. Semmi nem kárpótolhatja a magukat becsapottnak érző diákokat és szülőket.
De azért ne legyen most a Fazekas a patás ördög.
Eddig nem volt ilyesmire példa; nézzük meg, mi lesz a következő években. Én bízom abban, hogy ez egyszeri eset marad (bár a csalódottaknak ez sovány vigasz lenne).
Ez egeszen biztosan nem így történt.
És azért én úgy emlékszem,hogy az elmúlt években a Fazekas volt azon kevés iskolák egyike,ahol a 4 osztályos gimnáziumi felveteliknél egyáltalán nem került elő protekciós eset,sem igazgatói keret,sem méltányosság köntösébe bújtatva.
A mostani történet,aminek hátterét azért nem ismerjük,szerintem egy rendkívül rossz döntés következménye volt,de nem gondolnám, hogy igazságos az iskolát ilyen szinten leírni.
Biztos vagyok abban,hogy okulni fognak a történtekből. Bár tudom,ez a most érintetteknek sovány vigasz.
Szerintem direkt nem hagytak 15 helyet a belsőknek akiket nem vettek fel más 6osztalyosba. Képesek lettek volna feltölteni kívülről de nem tették .... így lehet igazgatói kerethez jutni.
Nekem az általános iskolai felvetelijukkkel van hasonló 8 évvel ezelőtti élményem és én is kizártam hogy valaha is felvetelizünk oda.
Ha így volt, akkor csak bábok voltak a gyerekeink egy előre megírt színdarabban...
Nekünk nem szóltak róla :(
Hát... Voltunk azért páran a szóbelin, akiknek a gyereke bekerült másik gimnáziumba, mégis megpróbálta a felvételit a Fazekasba... Persze a biztos gimnáziumi helyet nem mindenki cseréli le egy erős, de azért mégiscsak általános iskoláért - mint ahogy mi sem.
Egyébként nekem is nagyon profinak tűnt az iskola, még a pótfelvételi alatt is. Csak aztán.... Na mindegy.
Akkor még belül is elégedetlenség, morgolódás van!
Hmmm...
És akkor most ez jót tett a Fazekas szellemiségének?
A történtek ellenére, azért továbbra is azt gondolom, hogy a Fazekas egy magas szinvonalú intézmény, nagy szakmai tudású pedagógusokkal, tehetséges gyerekekkel.
Jelen eljárás azonban minősíthetetlen és nagyon igazságtalan a külsősökkel szemben és nem méltó a Fazekas hírnevéhez.
Azóta is próbálom megérteni a döntési hátteret.
Szerintem a Fazekas egy nagyon teljesítményorientált iskola. Jelenleg mintha kissé identitászavarral küzdene. Mintha nehéz lenne feldolgoznia az éppen aktuális 4. rangsorhelyet (HVG). Hiszen mindig az első volt. Lehet, ez extra nyomás az igazgató vállán. Talán attól tartanak, hogy a szülők e szerint hozzák-viszik tehetséges gyermekeiket. Én is tapasztalom, hogy gyakran a szülők is túl nagy jelentóséget tulajdonítanak az ilyen-olyan listáknak. Talán attól féltek, hogy nem tudják feltölteni megfelelő tudású gyerekekkel másodkörben az osztályt és jobban bíztak a már ismert gyerekekben? Attól még lehetett volna egy picit bízni a külsősökben is, és nem egyből temetni őket. Tengernyi oka lehetett, amiért első körben nem jött össze... Kaphattak volna egy valódi esélyt... Mint, ahogy a belsősöknek is adva volt az esély a rendes felvételi eljárásban is, de ezek szerint ott ők sem kerültek be, vagy nem éltek vele...
Valószínű, hogy jó ötletnek tűnt elsőre, hogy úgy engedjék el ezeket a gyerekeket az általánosból, ha a helyüket pótolni tudják. Más általánosban a jegyek lehúzásával és még ki tudja milyen kreatív trükkökkel próbálják akadályozni a továbbtanulni vágyakozókat.
Valószínű az általánost sem könnyű feltölteni, ezek szerint még a Fazekasnak sem.
Vagy kedvezni akartak a már megismert gyerekeknek, mert ügyesek, okosak, szimpatikusak, nem akarnak elszakadni tőlük stb. Úgy tudom például a Radnóti általánosai?ból megy tovább így egy osztály gimibe, amit meg sem hírdetnek, csak az más rendszerű nem kell pótolni a gyerekeket. Akkor legyen egy ilyen osztály itt is (pl. 8.után). De ez az akarom is őket, meg nem is, aztán meg pótoljuk is...
Én úgy látom az általános tantervű osztály vmiért kevésbé népszerű. Többen e helyett más iskolát választanak. Ezért sajnos ide több gyereket kellene behívni szóbelire. Pl.: még a Radnóti is behívja legalább az első 100-at.
Vki mondta egyszer, hogy ez a tagozat nincs igazán kitalálva. Talán vmilyen specialítás pl. nyelvi, v. digitális, esetleg kommunikációs, mint Apinál, v. bármi más, lehet segítene. Nem gondolom, hogy itt kevésbé okos gyerekek lennének.
Gelininek: A pótfelvételi szóbelije egyébként nem volt nehéz. Kifejezetten könnyűnek találta a gyerkőc. Meg is kérdezte, ha másnak is ilyen egyszerű, akkor mi alapján fognak dönteni? Már akkor érezte, hogy vmi nem stimmel.
KR001nek: Mintha olvastam volna, hogy bizonyos létszám felett kötelező meghírdetni, jogszabály írja elő (talán 5fő felett?- nem biztos), aki jobban tudja, majd megírja.
Nem tehették volna meg, hogy a Győrből megérkezett listák után megkérdezik az oda járó hatodikosokat, hogy ki akar esetleg átmenni a gimibe? És túljelentkezés esetén nekik valami házi felvételit csinálni?
Ha így betelik a létszám, akkor nem lett volna hivatalos pótfelvételi, és nem éreznék sokan, hogy nem voltak egyenlőek a feltételek. Persze ebben az esetben az általánosban a 7. osztályokban nem lenne teljes az osztálylétszám...
További ajánlott fórumok:
- Középiskolai felvételi matematikából 2010-ben
- Óvódák, bölcsődék, általános iskolák, középiskolák, bárhol a világon
- TB ügyintéző tanfolyamra jelentkeztem. Van valakinek információja, mire lehet számítani felvételinél?
- Mikor lesz fent a neten a középiskolák végleges felvételi sorrendje?
- 2011 középiskolai felvételi
- Hol lehet megnézni a tavalyi középiskolai felvételi ponthatárokat?