Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Középiskolai felvételi fórum

Középiskolai felvételi (beszélgetés)

49085. Markaa (válaszként erre: 49079. - Virgilius)
2019. máj. 22. 13:55

Sziasztok!

Hogy le volt írva vagy nem, nem tudom, de az mindenképpen elsőbbséget jelentett nekik, hogy a kitűnőknek, és az 1 db 4-eseknek nem kellett megírni az írásbeli.

Ez abszolút előny! Max pont egy 2 tényezős felvételiből.

49084. virgilius (válaszként erre: 49083. - Virgilius)
2019. máj. 22. 13:52
Ja meg még jobb példa a Radnóti, az ráadásul szintén átvételi volt, nem központi. Na akkor 1 helyre volt nemtomhány jelentkező. Még az is jobb lett volna, ha simán csak elutasítanak, de tőlük még azt a kedves megjegyzést is megkaptuk hozzá, hogy a gyerekem "nem tudná pótolni a lemaradásait". Ezt azóta is emésztem, pedig nem tegnap volt. :X
49083. virgilius (válaszként erre: 49081. - Vadmalacka)
2019. máj. 22. 13:46
Ez sajnos máshol is előfordul, nekünk pl az E5 nem adott információt a szóbeli eredményéről. (nem volt kiírva sem, most nem részletezem, miért és hogyan, mert hosszú lenne.)
49082. Vadmalacka (válaszként erre: 49081. - Vadmalacka)
2019. máj. 22. 13:46
Persze a betekintési lehetőség hiánya nem hiányzik, csak zavar... :) Bocs a hibáért!
49081. Vadmalacka (válaszként erre: 49079. - Virgilius)
2019. máj. 22. 13:45

"Az iskolánkkal jelenleg is jogviszonyban álló tanulókat a szaktanárok véleménye alapján

az igazgató mentesítheti az átvételi-felvételi vizsga írásbeli része alól. A mentesítésről

május 7. 16.00 óráig e-mail üzenetben értesítjük a hozzátartozókat.

A vizsga eredménye alapján az igazgató 2019. május 20-ig hozza meg döntését az

átvételről-felvételről. A sikeres vizsgát tett tanuló a 2019/2020-as tanévben kezdheti meg

tanulmányait a 7.d osztályban."

Ennyit találtam.

Nem is lenne bajom azzal, ha tényleg jobb eredményt értek volna el, hisz ők pontosan tudták az elvárásokat és szokásokat, míg egy külsős csak találgat, hogy mit és hogyan kellene csinálni.

Ami nekem nagyon hiányzik, az a betekintési lehetőség hiánya. Az, hogy semmilyen információt nem volt hajlandó adni az iskola a felvételin elért eredményekről.

Azért egy rangsor csak készült az írásbeli és a szóbeli után is, nem? Pl. ami alapján kiválasztották a 15 nyertest... Nekem még ezt sem mondták meg, pedig kellett volna az infó ahhoz, hogy felelősen tudjak dönteni az átjelentkezésről az ált.isk-be.

49080. virgilius (válaszként erre: 49078. - Akinomuj)
2019. máj. 22. 13:29
Api pedig megtehette volna, hogy pl telefonálgatnak, és nem írnak ki semmit.
49079. virgilius (válaszként erre: 49078. - Akinomuj)
2019. máj. 22. 13:27

Hát a 15. felvett éppenséggel külsős. 15 hely volt, tudtommal, nem csak 14.

De amúgy biztos nem volt sehol leírva valamilyen tájékoztatóban, hogy a saját általánosuk tanulói elsőbbséget élveznek?

49078. akinomuj (válaszként erre: 49075. - Virgilius)
2019. máj. 22. 13:21

Annyit tegyünk hozzá, hogy az Apinak nem is lett volna honnan belső felvételit tartani.

De abban teljesen igazad van, hogy nagyon kilóg a lóláb. Nem tudom elhinni, hogy egyetlen olyan külsős se lett volna, aki bekerül a 14 legjobb közé.

49077. Gelini (válaszként erre: 49074. - Krisztasz1)
2019. máj. 22. 12:44

Januári felvételire gondoltam.

Nyilván nem tudhatom, de feltételezem, hogy a most átvettek közül nemigen írtak januárban. Aki akart, nagy valószínűséggel bekerült a rendes felvételi eljárásban.

Írom ezt úgy, hogy a belső pótfelvételi mindig keményebb, mint a központi.

49076. Krisztasz1 (válaszként erre: 49075. - Virgilius)
2019. máj. 22. 12:06
Nem összehasonlítottam, egy másik problémás esetet hoztam fel. :)
49075. virgilius (válaszként erre: 49074. - Krisztasz1)
2019. máj. 22. 12:02
Azért az Api pótfelvételijét nem említeném egy lapon azzal, amit a Fazekas alakított itt a véghajrában. Részemről ez no comment, most is csak azért szólok bele, mert az Api bőven nem süllyedt idáig.
49074. Krisztasz1 (válaszként erre: 49073. - Gelini)
2019. máj. 22. 12:00

a belsősök is felvételiztek. Sőt Bogi11 49059 hozzászólása alapján ott sem sikerült mindenkinek: "udom nem vigasz, de az általánosból átjelentkezők közt is volt olyan ismerős gyerek, akit hasonló csalódás ért. Az írásbeli megírása alól egyébként csak azok kaptak felmentést, akiknek legfeljebb 1 db 4-es volt a bizonyítványába. Legalábbis elvileg."

Ráadásul, ha visszaemlékeztek az Apiban - annak ellenére, hogy a 180. helyről is jutottak be mégis maradt 5 hely, amire a szemfüles szülők (kb kétszázan) a hivatalos kiírás előtt rácsaptak és küldték be a méltányossági kéréseket miegymás. ott is át lett beszélve, hogy az a megoldás sem volt igazán korrekt.

49073. Gelini
2019. máj. 22. 11:53

Engem is fejbe vágott a suli megoldása a 7d feltöltésére. Rettentően igazságtalan eljárás a külsős gyerekekkel szemben.

Azon gondolkodtam, hogyan kellett volna?

Ha leírja korrektül, hogy feltölti belsősökkel? Akkor ugyanígy igazságtalan lenne a rendszer, hiszen nem felvételiztek.

Ha külsősöket vesz fel, akik zömében felvételiztek idén és bejutottak más gimikbe, akkor tizenakárhány másik gimiben borul a bili. Így is borul, hiszen az általános 7-et is voltak, akik bevállalták, de az a család döntése és a suli mossa kezeit.

Sehogy sem jó.

49072. akinomuj (válaszként erre: 49068. - Besti)
2019. máj. 22. 11:41

Egyetértek abban, hogy ez az eljárás méltatlan a Fazekashoz.

Viszont azért az is igaz, hogy egyáltalán nem csak a specmat osztály hozza az eredményeket. Aki megnézi a honlapon található évkönyveket - amikból ki lehetett sasolni, hogy belsősöket vettek csak föl -, azt is láthatja, hogy rengeteg olyan eredmény van, amit nem C osztályos ért el. Annyira azért nem ufók a specesek, hogy mindent el tudjanak vinni a vállukon, rengeteg ambiciózus, tehetséges diák van a többi osztályban is.

49071. Karott (válaszként erre: 49068. - Besti)
2019. máj. 22. 11:31

Szerencsére a dolog azért nem ennyire fekete-fehér. S eddig is nagyon sok előítélet volt a Fazekassal kapcsolatban, aminek nem volt meg mindig az alapja.

A gyerekeim nem választanának más sulit, s szerintem is a legjobb helyen vannak.

49070. Bogi11 (válaszként erre: 49068. - Besti)
2019. máj. 22. 10:45

Azért az eredményeket nem csak a specmatekosok hozzák, hiszen ott van még 3 másik osztály is.

Az érettségi átlagok nem rosszak, általában 80-90%-osak, vagy felettiek szinte minden tantárgyból.

OKTV-n 2017/18 évben matekon kívül országos első tízbe került több gyerek is angol, magyar, filozófia, francia, biológia, fizika,kémia, informatika, művészettörténet, rajz tantárgyakból.

49069. Markaa
2019. máj. 22. 10:36

Sziasztok!

Nagyon szeretném, ha Réka betenné a felvizs.ga-ra ezeket a hozzászólásokat az Iskola vagy a Szóbeli tapasztalatok közé a Fazekasról.

TTT: 49035,044,054

Vadmalacka: 49036,042,045

Kokuszkocka22: 49038,043

Fmami2: 49047,055,063

A jövő nemzedék 6.-osai, szülők mind láthatnák, hogy milyen olcsó trükkhöz folyamodott/dik a Fazekas, csak azért mert az első, rendes eljárásban nem képes, megfelelő számú felvételizőt behívni szóbelizni, és nem képes felvételre alkalmasnak nyilvánítani még 15 gyereket.

A fenti szülők igazán írhatnának egy levelet az OH-nak, hogy legalább egy ejnye-bejnyét kapjon.

Elnézést, de nagyon ideges lettem. Én nem néztem ki többet a Fazekasból, előre megmondtam, hogy fel fogja tölteni a helyeket, csak a módszerre nem voltam felkészülve.

49068. Besti
2019. máj. 22. 09:51

A Fazekas ról nekem eddig az volt a véleményem, hogy a specmat osztály hozza az eredményeket, amivel elől tud maradni a rangsorokban. ( ismerek 2 olyan gyereket is akik oda járnak nem

Matekra, hát ...) Ez most beigazolódni látszik.

Csalódás. Így dőlnek meg a mítoszok

Gondolom ez lassan a rangsorokban is fog látszódni

49067. Karott
2019. máj. 22. 08:24

Én is megdöbbenéssel olvastam, hogy csak belsősök kerültek be, s nem értem. Emellett tényleg nem volt jó a kommunikáció sem. Azért ettől jobb szokott lenni belülről nézve, ez nem vall a Fazekasra. Ilyenekkel sokat ront a hírén.

Általános iskolában éreztem folyamatosan azt, hogy milyen gyakran elbeszél egymás mellett a szülő és a suli. Az iskola nem látta, milyen infóra, megnyugtatásra, stb van szüksége a szülőnek. De a szülőknek sem sikerült az igényeiket, infóikat jól kommunikálni az iskola felé.

49066. akinomuj (válaszként erre: 49055. - Fmami2)
2019. máj. 21. 23:29

Persze, tudom, hogy most ez már nincs, inkább csak "történeti háttérnek" írtam le.

Azt nem tudom, mennyivel volt könnyebb így felvételizniük. De tény, hogy próbálkoztak és éltek a lehetőséggel. Őket nem lehet hibáztatni.

Az azonban valóban furcsa, hogy csakis belsősök kerültek be.

49065. Krisztasz1 (válaszként erre: 49064. - Fmami2)
2019. máj. 21. 23:16
Ok, nem vitázom a számokkal, csak gyorsan rálestem délután. A rendkívüli menetét kissé árnyaltabbá teszi Bogi hozzászólása. A színvonalat meg csak azért írtam, mert nem igazán értettem akkor, hogy mire is szeretnél utalni azzal, hogy milyen lesz így az osztály színvonala.
49064. fmami2 (válaszként erre: 49060. - Krisztasz1)
2019. máj. 21. 23:11

Sajnos az tényleg 14. 8fő a 6.a-ból és 6fő a 6.b-ből.

Az iskola szinvonalát nem vitatom. A rendkívüli felvételi eljárást minősítettem.

49063. fmami2 (válaszként erre: 49054. - TTT)
2019. máj. 21. 22:58

Szeretném azt hinni, hogy nem...

de így utólag...próbáltak jó benyomást tenni a gyerekekre, lehet, hogy azért, hogy becsalják őket az általánosba.

49062. Krisztasz1 (válaszként erre: 49061. - Levia)
2019. máj. 21. 22:57
Igen, természetesen. És nem is azoknál a gyerkőcöknél gondoltam aki bejutott más hatosztályosba, de ha jól tudom volt olyan rendkívüli el próbálkozó akinek nem jött össze egyetlen jelölt iskola sem. Ebben a kontextusban viszont akár egy jó opció is lehet. :)
49061. levia (válaszként erre: 49060. - Krisztasz1)
2019. máj. 21. 22:52
Nem rossz persze. De ha eközött és egy másik hatosztályos között kell választani, akkor racionális a gimit választani, nemcsak általánost váltani, ahonnan két év múlva muszáj továbbmenni.
49060. Krisztasz1 (válaszként erre: 49047. - Fmami2)
2019. máj. 21. 22:48

Nem szeretnék a számokon lovagolni, de én inkább 12 helynek számoltam azt a 14-et.

Másik, idéznék tőled:”Az igazgató extra keretet csinált magának, a majdani 32 helyre 14+4, azaz 18 helyet nem a rendes felvételi eljárás keretében tölt be. Kíváncsi vagyok, azok hogyan élik meg ezt a helyzetet, akik a rendes eljárás keretében kerültek be. Milyen lesz így az osztály szinvonala?”

Azért a Fazekas az általános iskolák rangsorában is a 6. helyen áll, ezt a legjobbiskola.hu oldalon meg lehet nézni.

Az iskola kiemelkedő színvonalát a tanárok és a körülmények adják. Ez a tanárállomány és körülmény az általános iskola hetedikeseinek is megadatik, így szerintem nem lehet olyan rossz az általános képzés sem. Ráadásul a Fazekas első osztályaiba is van felvételi foglalkozás a honlap szerint. Így azért annyira nem lehet rossz lehetőség a sima általános hetedikbe sem bekerülni szerintem, főleg, ha valakinek az a terve, hogy megpróbálja esetleg nyolcadikban a gimibe tovább.

49059. Bogi11 (válaszként erre: 49043. - Kokuszkocka22)
2019. máj. 21. 22:45
Én is nagyon sajnálom, ami veletek történt. Nagyon nehéz lehet feldolgozni ezt egy kicsinek. A kommunikáció sajnos nem erőssége a Fazekasnak. :( Tudom nem vigasz, de az általánosból átjelentkezők közt is volt olyan ismerős gyerek, akit hasonló csalódás ért. Az írásbeli megírása alól egyébként csak azok kaptak felmentést, akiknek legfeljebb 1 db 4-es volt a bizonyítványába. Legalábbis elvileg.
49058. ridamama (válaszként erre: 49056. - Eleonóra123)
2019. máj. 21. 22:44
Ok, így már értem, nem tudtam, hogy hamarabb volt a levél, és csak utána a lista.
49057. fmami2 (válaszként erre: 49051. - Ridamama)
2019. máj. 21. 22:44

Köszi mindenkinek az együttérzést!

Nem volt könnyű másodszor is nekifutni, nagy akaraterő kellett hozzá, főleg a gyerek részéről, de ez volt az álomiskolája...

Szülőként is valóban emberpróbáló volt újra végigizgulni és drukkolni neki.

Szerencsére bent van egy jó gimiben, ahol örömmel várják.

49056. eleonóra123 (válaszként erre: 49053. - Ridamama)
2019. máj. 21. 22:38

Valószínűleg igen, mert Vadmalacka írta korábban hogy ők is megkapták az elutasítással együtt a lehetőséget hogy becsatlakozzanak az áltsulis osztályba még a lista megjelenése előtt. Ők nem éltek ezzel a lehetőséggel.

A listát vsz. akkor tették ki amikorra beteltek a helyek azokkal akik elfogadták.

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook