Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Középiskolai felvételi fórum

Középiskolai felvételi (beszélgetés)

49685. levia (válaszként erre: 49684. - Kato73)
2019. szept. 12. 17:17

De mindig minimum kettőn áll a vásár.

Lehet, hogy nem rossz a tanár, csak a gyerekhez nem passzol a módszere, nem hangolódni össze, így ő rossznak gondolja. Nyilván egy tanártól sem várható el, hogy egyénről-egyénre szabja a tanórán munkát egy nagyobb csoport esetén.

Lehet, hogy nem a tanár "rosszasága" miatt kell a különtanár, sok egyéb árnyalata lehet egy ilyen szituációnak. Ugyanakkor persze a motiváltan, kiégett, tanár órája - ha olyan jutott - nem öröm és sikertörténet.

49684. Kato73
2019. szept. 12. 16:53

Így most végiggondoltam gyorsan, jár ismerős gyerek Jedlikbe, Batthyanyiba, DNGbe, mind jár külön nyelvtanárhoz:-(

Pedig ezek viszonylag jó sulik.

Ez van.

49683. Kato73
2019. szept. 12. 16:50

Ezzel a gimis nyelvtanulassal csak az a bökkenő, hogy a tanári felhozatal nem túl fényes, a jó gimikbe is lasszóval fogják a tanárokat, szóval simán belefuthatsz nyelvi tagozaton is nagyon gyenge tanárba...És akkor mehet a gyerek ugyanúgy különórára.

Hány ilyet lehet hallani...!

49682. hampa (válaszként erre: 49676. - Rozalinda)
2019. szept. 12. 16:41

Nem tud németül. Csak tanult már, amiből sokmindenre emlékszik.

A leghasznosabb dolog, amit egy gyerek a gimiben tanulhat, az véleményem szerint a nyelv. Ha nem kell külön nyelvtanárra, nyelviskolára időt vesztegetni délutánonként, hanem szabadon teszi azt, amihez kedve van.

Emellett a másik szempont valóban az, hogy érezze jól magát, de erre sehol nincs garancia, mindenhol lehet olyan gyerek/tanár, aki miatt ez nem működik. Ezt előre nem tudhatom. Így marad szűrési feltételnek a színvonalas nyelvoktatás.

49681. hampa (válaszként erre: 49679. - Eleonóra123)
2019. szept. 12. 16:31
:)
49680. hdimenzio (válaszként erre: 49678. - Kanizsa17)
2019. szept. 12. 14:45
A Balassihoz még egy kis info. Az előkészítő után egy ún. "Tehetségversenyt" hírdetnek. Ennek van írásbeli és szóbeli része is. Ez lebonyolításában, hangulatában szinte teljesen megegyezik a felvételivel.Két éve a fiam is részt vett ezen a versenyen (előkészítőre nem járt).Szerinte nagyon jó volt, hogy a felvételinél már tudta mire számíthat.
49679. eleonóra123 (válaszként erre: 49676. - Rozalinda)
2019. szept. 12. 14:13
Az E5 valóban jó iskola, de oda felvételi nélkül bejutni... az igen keveseknek sikerül. Az ő szüleik valószínűleg nem ezen a fórumon érdeklődnek.
49678. Kanizsa17
2019. szept. 12. 14:02

Balassi 8. osztályos gimi felvételi előkészítő.

[link]

Képesség- és készségszint fejlesztése

2019. szeptember 11.

A 45 órás képzés célja a magyar nyelv és irodalom, valamint a matematika tantárgy eszköztudásának készségszintű fejlesztése, a feladattípusok elsajátítása és alkalmazása az általános iskola alsó tagozatát végző tanulók számára. A foglalkozások keretén belül a hatékony tanulást segítő képességfejlesztő, valamint tanulásmódszertani képzés folyik, amely jelentős mértékben megkönnyíti a felsőbb osztályokban belépő új tantárgyak sikeresebb elsajátítását.

A képzés 2019. október 2-án (szerda) indul és a hétfői és szerdai napokat érinti. Minden képzési napon háromszor 40 perces órát tartunk a diákoknak 15.30 kezdettel. (matematika, magyar és képességfejlesztés)

A képzés iránt érdeklődőket a jelentkezés sorrendjében tudjuk fogadni. A képzésre az alábbi ímél-címre, a gyermek nevének feltüntetésével történik a jelentkezés:

kepesseg2019@gmail.com

A jelentkezésről visszaigazoló elektronikus levelet küldünk a további tudnivalókkal.

Ha nincs internet elérhetősége, akkor munkanapokon 9-10 óra között :

a +361/ 256 84 03 telefonszám is hívható.

49677. KR001
2019. szept. 12. 13:16

Kis kikapcsolódás :)

Oktatás 2.0: Nényei Pál és Prievara Tibor

[link]

49676. rozalinda (válaszként erre: 49675. - Hampa)
2019. szept. 12. 12:38
Szerintem ha a gyermek tud már németül és még angolul is akkor más szempontoknak kellene lennie mint a nyelvoktatásnak ... válassz jó sulit ahol jól érzi magát....E5 az egy ilyen - imádják a diákok
49675. hampa (válaszként erre: 49670. - Sütanapocska)
2019. szept. 11. 16:02
Köszi! Akkor ez ki is esik.
49674. hampa (válaszként erre: 49669. - Andivagyokén)
2019. szept. 11. 16:00

Köszi, megnézem a Polit is. AKG-ben pont ettől az évtől változott ugyanígy a nyelvi év, eddig ott is csak angol volt az ötévfolyamosoknak.

AKG abszolút elsődleges cél, de szerintem nagyon nehéz bejutni. Ezért keresem az alternatívákat.

49673. hampa (válaszként erre: 49664. - Virgilius)
2019. szept. 11. 15:55

A fiam járt 4 évet német nemzetiségi suliba, pont a héten kérdezgettem, meglepő módon nagyon sokmindenre emlékszik, annyi tudása biztos van, mint egy sima iskolában németes gyereknek, de a német nyekek többségében nulláról indulnak, ha jól tudom. Ez nem gond, maximum az elején ismételne, viszont a 3. nyelv továbbra is nulláról indulna. Illetve most franciát tanul, de attól az még sajnos gyakorlatilag 0 :)

Írtam pár sulinak amiatt, hogy nem tud a fiam felvételizni, akik válaszoltak, mindenképpen levizsgáztatják valamilyen formában. De a legtöbb nem válaszolt...

49672. eleonóra123 (válaszként erre: 49671. - Virgilius)
2019. szept. 11. 14:02

Bár igazad lenne! Én a hetedikes gyerekemen pont nem érzem hogy ráragadna, úgy van vele hogy az nem az Ő asztala.

Ám ha ez így van, ahogy mondod akkor az egyetemi felvételihez kötelező nyelvvizsga megszerzése senkinek se okoz majd nehézséget. Nincs szükség magántanárra, extra nyelvtanfolyamra, stb.

Ez nekem túl rózsaszínű így, bár szép lenne.

49671. virgilius (válaszként erre: 49662. - Eleonóra123)
2019. szept. 11. 11:33
Szerintem nagyon kevés gyerek indul angolból a totál nulláról ;) A játékok meg filmek meg egyebek miatt mindegyik egész jól szokott már boldogulni vele 8. végére akkor is, ha németes. Általában jobban is, mint a némettel. Lányom osztályába a többség melegedni járt a nyek évben, ettől függetlenül a nyelvvizsgájuk megvan nekik is. De a másik gyerekemnél nyek nélkül is meglett ugyanez, sőt.
49670. Sütanapocska (válaszként erre: 49648. - Hampa)
2019. szept. 11. 11:00
Xantusban a spanyolhoz tudok hozzászólni, mint 2. nyelv. Külső segítség nélkül nem lesz meg még a középfokú nyelvvizsga sem az utolsó évre.
49669. andivagyokén (válaszként erre: 49663. - Hampa)
2019. szept. 11. 10:51

Szia, lányom most 8-os a Poliban, Óbudán lakunk mi is, befutható a közlekedés, mert csak 8:15re kell beérni. Az évfolyamában eredetileg 4 nyelvi szintre bontották az 50 gyereket, a felső csoportban 6 olyan gyerek volt, aki anyanyelvi szinten beszél angolul. Őket elég hamar kivették, és csináltak egy ötödik csoportot belőlük. Szóval ez angolos szempontból jó lenne nektek, viszont a második nyelvet csak a 9ny osztályban kezdik tanulni, és harmadik nyelv tudomásom szerint csak szakkörön van. Plusz kérdés, hogy hogy alakul a 9ny nyelvi év szabályainak engedélyeztetése (ez eddig alapból angol volt), mert ugyan bent van az illetékes helyen már a dokumentáció, hogy az lehessen más nyelv is az angolon kívül, de bizonytalan, hogy mikortól lép életbe, a lányomék évfolyamán még szinte biztosan nem, utána valószínű igen, tehát nálatok már gyakorlatilag biztosra lehet menni, de hát nyugtával dicsérjük...

Viszont, ha esetleg be tudnátok kerülni, ami nem könnyű, pláne felvételi nélkül, akkor az AKG is jó és földrajzilag is tökéletes megoldás lehetne, ott eleve a második nyelvből van a nyelvi év, és az angolos szint teteje - biztos vagyok benne hogy - ott is elég magasan kell legyen

49668. rezedastreet (válaszként erre: 49664. - Virgilius)
2019. szept. 11. 10:45

Kölcseyben is - igaz ez kéttannyelvű - francia nyeken 0.-ban csak francia van, utána viszont kell újabb nyelvet választani, akár nulláról is. A kínálat: olasz, német, angol, orosz.

Fiamnak, mivel angolból már megvolt a B2-je 8. végén, majd meglett a felsőfok is fél év készüléssel, így a francia mellett oroszt kezdett tanulni. Nem mondom, hogy az oroszt heti 3 órában hú, de véresen komolyan veszik, de azért valami ragad rájuk.

(Amennyiben Hampa-t illetve fiát érdekli bármelyik suli, talán érdemes megkeresni adott iskola igazgatóját még a felvételi előtt, és felvázolni a helyzetet. Nem tudhatjuk, hol van az igazgatói keret határa.)

49667. Aquarius76 (válaszként erre: 49666. - Miett74)
2019. szept. 11. 09:52
Igazgató úr jön majd gyerekeim sulijába továbbtanulós szülőire. Nyilván majd a gimi pozitívumait fogja kommunikálni, én mindenképpen meghallgatom majd.
49666. Miett74
2019. szept. 11. 09:04
Interjú a Szent István Gimnázium igazgatójával: [link]
49665. Kanizsa17 (válaszként erre: 49637. - Karott)
2019. szept. 11. 08:52
A Szent Margitban is van NYEK-es képzés. A suliba járók közel 50-60 % nem vallásos, még megkeresztelve sincsenek. A NYEK-es osztályokban heti 4 matekóra van + informatika, ahol elvárt hogy év végére a 10 ujjas vakon gépírást tudják. Elmondták tudják, hogy más iskolákban nincs matek a NYEK-en megfelelő óraszámban, ezzel szemben itt van. Az egyik osztályban vannak a jobbak, a másikban a rosszabb nyelvi tesztet írok. Elvárt a középfok a NYEK utáni 9 osztályban, és 11 osztályra pedig a C1 angolból illetve a németeseknél németből.
49664. virgilius (válaszként erre: 49663. - Hampa)
2019. szept. 11. 07:46
Olyan nem nagyon van, ahol ket nyelv indul a nullarol nyeken, es egyik sem az angol. A Rakocziban van nemet es melle nem is lehet angol, de haladorol indul a nyekjuk nekik is. A Varosmajoriban lehet igy a nemet nyek mellett masik nyelvet kezdeni, csak oda nehez bejutni felveteli nelkul. Fiam angolcsoportjaban tobben is indultal C1 rol elsoben, de a tobbi targynal volt mit tanulniuk nekik is.
49663. hampa (válaszként erre: 49651. - Virgilius)
2019. szept. 11. 01:34

Köszönöm!

Én nem erőltetném az angolt, ő szeretné. Szerintem hasznosabb lenne 2 újabb nyelv.

Próbálok hozzá illő iskolát találni, de sajnos a szűk keresztmetszet úgyis az lesz, melyik suli hajlandó velünk szóba állni (írtam tavaly, hogy nem tudunk hazamenni, hogy felvételizzen).

49662. eleonóra123 (válaszként erre: 49661. - Virgilius)
2019. szept. 11. 00:18
Nekünk angolos nyekre járt rokonunk az Illyésbe, hát ők nem pihentek. Mondjuk lett is középfokúja nyek végére a totál nulláról. Igaz, az Illyés azért erősnek mondható, a gyengébbekről nincs közvetlen tapasztalat.
49661. virgilius (válaszként erre: 49655. - Eleonóra123)
2019. szept. 11. 00:01

A sima mezei angolos nyekeken a közepes vagy gyengébb gimikben nagy láblóga megy. Melegedő, egy az egyben. Pedig lehetne ott is tanulni, ha a tanárokon múlna. Nyilván nem a DNG-re gondolok, nem is egyéb kéttanosokra.

Szabó Lőrinc elsők között lett kéttanos még a nyolcvanas évek végén, és szuper suli volt, de mára árnyéka önmagának, pl. Az is egy melegedő. Az általános iskola része jó, de a gimije már nem nagy szám.

Felénk sem túl jó a nyelvoktatás, de az angol valahogy ragad a gyerekekre. A többi nyelvről ez már nem mondható így el.

49660. virgilius (válaszként erre: 49659. - Virgilius)
2019. szept. 10. 23:55
(Bár lehet, hogy az épülete túlontúl modern. ;)))
49659. virgilius (válaszként erre: 49658. - Aquarius76)
2019. szept. 10. 23:54

A Dózsa elég szocreál, úgyhogy akkor ejtve. :) De a Teleki épülete régi. ;) Viszont a Berzsenyi épülete is kiesik ennek fényében. :D

Az én gyerekeim pont ellenkezőleg, a régi épületeket szűrték ki anno. ;)

Zuglóból amúgy vonattal nem elérhetetlen a Karinthy, és az valóban elég szuper nyelvek terén.

49658. Aquarius76 (válaszként erre: 49653. - Virgilius)
2019. szept. 10. 23:46

Köszönöm, hogy írtál. A Dózsáról eddig nem sokat hallottam. Majd utánanézek.

Viszont lányomnak van egy fura szempontja suli választást illetően. ☺

Az általános iskola régi épület, zenét pedig a Szent István gimiben tanul, ami szintén. Emiatt ő mindenképpen ilyesmi suliba vágyik, irtózik a szocreálos kinézetű suliktól. Kissé fura gyermekem van. ☺

Azért valószínűleg nemcsak ilyenekbe fog jelentkezni, de egyelőre eléggé ragaszkodik az elképzeléséhez. 😁

49657. levia (válaszként erre: 49656. - Levia)
2019. szept. 10. 23:45

Remélem ennyi azért maradhat... (csakhogy kiderüljön miről is volt szó)

A Nyelvek Európai Napja alkalmából megrendezett esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a nyelvtanulás fontosságára, Európa nyelvi változatosságára, és hogy játékos, szórakoztató nyelvi feladatokat, próbanyelvórákat kínáljon a látogatóknak.

49656. levia (válaszként erre: 49654. - Eleonóra123)
2019. szept. 10. 23:21

Priviben elküldöm.

Sajnos reklámnak értékeltek egy hiper- szuper jövő heti nyelvi program megosztását, és kigyomlálódott mindkét fórumról. :-(

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook