Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Középiskolai felvételi fórum

Középiskolai felvételi (beszélgetés)

49625. eleonóra123 (válaszként erre: 49624. - Eleonóra123)
2019. szept. 10. 07:39
Azt hiszem a Vörösmartyban is van nyek.
49624. eleonóra123 (válaszként erre: 49623. - Aquarius76)
2019. szept. 10. 07:37
Károlyi?
49623. Aquarius76 (válaszként erre: 49622. - Eleonóra123)
2019. szept. 10. 07:24

Szia! Köszönöm.

Angolt tanul most és még olaszt szeretne vagy oroszt vagy spanyolt. Németet csak ha beleszeret egy suliba ahol csak azt lehet. Zuglóból a XIV. XV. XVI. XVII és a XIII. ker. lehetne vagy valami a belvárosban.

49622. eleonóra123 (válaszként erre: 49621. - Aquarius76)
2019. szept. 10. 06:54

Kispesti Deák jutott még eszembe, az nem annyira erős, de ismerős nagyon elégedett vele. Az se mindegy milyen nyelvet tanulna.

Ha pontosabban meghatározod hogy mi elérhető nektek földrajzilag akkor könnyebben tudunk segíteni.

49621. Aquarius76 (válaszként erre: 49602. - Eleonóra123)
2019. szept. 9. 22:55

Köszönöm az ötleteket.

A Szent László rajta van a képzeletbeli listánkon. :)

A Madách lenne még jól megközelíthető, a Berzsenyi kicsit kevésbé, viszont ezekbe a gimikbe szerintem "kevés" lenne a lányom. Persze ez még változhat ha tényleg elkezdenek készülni a felvételire, és kiderül, hogy mennyit is tud a gyerek, mit "bír" stb..:)

49620. Aquarius76 (válaszként erre: 49601. - Sütanapocska)
2019. szept. 9. 22:49
Köszönöm. Sajnos azok nagyon messze vannak nekünk. :/
49619. levia (válaszként erre: 49618. - Pindur_)
2019. szept. 9. 20:31
Tudtomnal nem szokott lenni.
49618. Pindur_
2019. szept. 9. 20:18

Sziasztok!

Tud esetleg valaki arról, hogy a XI. kerületi József Attila Gimnáziumban lesz-e előkészítő? Egyáltalán szokott lenni? Ha igen, és valakinek van róla tapasztalata, megköszönném, ha megosztaná velem.

49617. KR001 (válaszként erre: 49588. - Besti)
2019. szept. 9. 15:09

Besti,

pár hét, hónap után írnál majd tapasztalatokat az Api digitális osztályról? Nagyon kíváncsi vagyok arra, hogy az elhangzottakból mi az, ami megvalósult. A fiamnak eddig 100%-ban bekött a Trefort, de sokáig filózott azon, melyik lenne a jobb választás, végül az Apit engedte el

49616. eleonóra123 (válaszként erre: 49613. - Levia)
2019. szept. 9. 15:08

Tudom. :)

De a sors keze milyen: enyém angolos lett. Szereti, sőt élvezi.

49615. eleonóra123 (válaszként erre: 49610. - Levia)
2019. szept. 9. 15:06
Van ahol nyolcadiktól felvehető a latin, szakkör formájában.
49614. levia (válaszként erre: 49613. - Levia)
2019. szept. 9. 15:03
Természetesen csak német szempontból :-))
49613. levia (válaszként erre: 49611. - Eleonóra123)
2019. szept. 9. 15:03
E5 hatos némete mindenképpen visszalépés egy jó nemzetiségisnek.
49612. levia (válaszként erre: 49610. - Levia)
2019. szept. 9. 15:02
KR001 véleményét megerősíthetem: a felvételi gyakorlásnak se rossz. És nem kötelező akkor se beíratkozni, ha megajánlják a felvételt.
49611. eleonóra123 (válaszként erre: 49609. - KR001)
2019. szept. 9. 15:01
Az E5 viszont csak egy csoportot indít németeseknek. Nehezebb oda bekerülni mint angolra mert csak 15 főt vesznek fel és mivel nagy a szórás a felvett gyerekek nyelvtudásában így visszalépés lehet egy nagyon jó németes gyereknek.
49610. levia (válaszként erre: 49605. - Goreni)
2019. szept. 9. 14:59

Nemzetiségisként kb. mindenhol visszalépés lesz az iskolai órarendbe illesztett német, ha 6.-ban vált a gyerek iskolát, én a németet vinné tovább. Max szintentartásra lehet berendezkedni jó esetben szakkörön a suliban, rosszabb esetben külön tanárnál. Kilencedikig ugyanis - javítsatok ki, ha tévedek - csak egy nyelvet tanítanak.

Németesből kevesebb diák van, kevesebb férőhelyet is biztosítanak nekik a gimik, így szintbontásra se nagyon van lehetőség (de rendszerint alacsonyabb pontszám is elég a bejutáshoz).

A Toldy és az E5 biztosan csak olyan gyerekeket vár a németes osztályba, akik haladók, vagy legalábbis van jegyük németből. De ez takarhat kéttannyelvű/ nemzetiségi képzést és csak ötödiktől heti egy tanórában tanult németnek megfelelő tudást is. A tanítás viszont emiatt kezdő-újrakezdő szintről indul. 6.-ban nem mérhetik a felvételinél a nyelvi tudást, így júniusban vagy szeptemberben derül ki, milyen gyerekanyagból gazdálkodhat a suli.

Ha a magasszintű német a lényeg, meggondolnám a váltást. Főleg ha jó az osztály is.

49609. KR001 (válaszként erre: 49604. - Goreni)
2019. szept. 9. 14:54

Nekünk bevált a Trefort előkészítője. Nem tudom, máshol hány gyerek van egy-egy csoportban, de a fiam nem panaszkodott a létszámra (sem).

Ha a fiad el akar menni 6 osztályosba, akkor szerintem próbáljátok meg. Az utolsó pillantig (ha felvették, akkor is) dönthet úgy, hogy mégis marad az általánosban. És tapasztalatszerzésnek sem utolsó, hogyan zajlik az egész felvételi. Ha marad az általánosban, akkor is tudni fogja, mi vár rá 2 év múlva. Ahogy többen tanácsolták, menjetek el a kiválasztott sulikba a gyerekkel együtt. A személyes benyomás is döntő lehet a végső választásnál.

A Trefortban idén németből 2 csoport indult tudásszint alapján. Elvileg lehetséges az átjárás a csoportok között.

49608. eleonóra123 (válaszként erre: 49603. - Goreni)
2019. szept. 9. 14:53

Igen, ebből az irányból a belváros az ami leginkább elérhető.

Nem tudom hogy német nemzetiségiből indulva nem lesz-e visszalépés a gyermekednek a gimis nyelvoktatás. Ez mindig dilemma a kéttanos és

nemzetiségis iskolából jövőknek. Van aki végül azért marad nyolcadikig az áltsuliban mert onnan közepfokú nyelvvizsgával jöhet ki, aztán a gimiben felvehet másik két nyelvet, ha mondjuk nyekre megy. Meg nyolcadik után van tagozatválasztási lehetőség. Persze ha tele a hócipő a kéttannal akkor érthető hogy már most váltanátok.

Én azt mondanám hogy első körben ne zárjátok ki ilyen alapon egyik sulit se, mert létezik akkora a szerelem a gyerek részéről hogy a nyelvváltás se túl nagy áldozat. Tapasztalatból mondom.

49607. Sütanapocska (válaszként erre: 49605. - Goreni)
2019. szept. 9. 14:43
Ha Dél-Pestiek vagytok és német a lényeg, miért nem gondolkodtok Kossuthban? Még ha nem is hatosztályos.
49606. goreni (válaszként erre: 49588. - Besti)
2019. szept. 9. 14:42

Köszönöm Besti a válaszod!

Azt megkérdezhetem, hogy miért zárták ki a gyerkőcök a Trefortot és az Eötvöst? Mi pont ezt a két sulit néztük a VPG-vel. A linket mindjárt nézem is! :)

Köszönöm!

49605. goreni (válaszként erre: 49599. - Andivagyokén)
2019. szept. 9. 14:37

Szia Andivagyokén!

Köszönöm a válaszod!

A legnagyobb problémám az, hogy nem tudom, biztosan jó lesz-e, ha elviszem az általános iskolából... :( :(

Német nemzetiségi suliba jár, első osztályos kora óta szinte végig kitűnő volt. Nagyon kevesen vannak az osztályban 11 fiú és 8 lány, és még így is bontott csoportban tanulják a németet, irodalmat, nyelvtant, matekot. Teljesítmény és szintfelmérők alapján osztották szét őket, ami miatt először nagy botrány volt a szülők között, de később mindenki belátta, hogy a gyerekek haladása miatt jobb így.

A suliban mindenki nagyon szereti, mondhatni tanárok kedvence. Az oszt.főnök és a német tanár pl. rajong érte. Számomra hihetetlen, hogy vannak napok, amikor egyáltalán nem is tanul semmit! Megírja az írásbelit, aztán kész is van.

Attól félek, hogy a középiskolákban, ahol 30-35 fős egy osztály és óriási a követelmény majd elveszik a többiek között és utálni fogja az egészet. Sokszor elgondolkozom, hogy egyáltalán kell-e ez az egész nekünk, de hát Ő menni akar! Tavaly a fejébe vette, hogy 6 osztályos gimibe akar menni és ez az elhatározása nem is változott azóta sem.

Az, ahova most járunk egy jó suli. Szeretik a gyerekeket, nem arról szól a tanárok élete, hogy hogy tudnának minél jobban kicseszni velük. Bejelentés nélkül még szinte sosem írtak dolgozatot és akinek rosszul sikerül, annak lehetősége van újra írni a dogát. Az osztályfőnöke a magyar tanárunk, hihetetlen sok programra viszi őket. Színházba, múzeumokba járnak, nagyon sokat foglalkozik az osztállyal. Sokszor beszélgetünk a férjemmel arról, hogy van-e értelme egy ilyen jó osztályközösségből kivenni a gyereket és elvinni egy gimibe....

49604. goreni (válaszként erre: 49592. - Sütanapocska)
2019. szept. 9. 14:18

Köszönöm Sütanapocska a válaszod!!!

Német nemzetiségi suli után nem szeretnénk, ha a fiam most abbahagyná a németet, ezért írtam, hogy az Apáczaiban a némettel nem sokra mennénk. Tudom, hogy van kezdő angol, de azt szeretnénk, ha azt második nyelvként tanulná. Nagyon jól megy Neki a német és szereti is, ezért mindenképpen olyan sulit keresünk, ahol ez lenne az első nyelv. :)

A Treforttal kapcsolatos "rossz véleményt" az előkészítőjére írtam! Több fórumon is olvastam, hogy nagyon sokan vannak az előkészítőn és több anyuka azt írta, hogy szerintük nem használt semmit...

Bár tudom, hogy ez egy szubjektív vélemény. Kinek ez jó, kinek az. Nyilván, ha vkinek nem veszik fel a gyermekét, akkor az azt mondja, hogy felesleges volt.

49603. goreni (válaszként erre: 49586. - Eleonóra123)
2019. szept. 9. 13:57

Szia Eleonóra!

Német nemzetiségibe járunk, első óta tanulja a fiam a németet - emelt óraszámban -, ezért mindenképpen olyan sulit szeretnénk Neki, ahol első nyelvként folytathatja a németet. Ezért írtam korábban, hogy sajnos az API kilőve, miután ott az angol az első nyelv.

Elsősorban belvárosi sulikat néztünk, mert ezeket ismerem + Dél-Pesten lakunk és a metróval úgy gondoltuk, hogy ezek a sulik könnyen meg is közelíthetőek.

Nyílt napokra mindenképpen megyünk majd, szeretném, ha a végső döntést Ő hozná meg, hogy melyik tetszik Neki a legjobban, hogy melyik suliban érezné jól magát.

49602. eleonóra123 (válaszként erre: 49600. - Aquarius76)
2019. szept. 9. 12:14

Madách, Berzsenyi, Szent László - ezeket is dicsérik.

Az Illyés is ilyen, bár az Budaörsön van.

Vagy ezek már topnak számítanak? Ahány lista annyiféle eredmény.

49601. Sütanapocska (válaszként erre: 49600. - Aquarius76)
2019. szept. 9. 12:07
Kossuth, Karinthy biztosan.
49600. Aquarius76
2019. szept. 9. 11:49

Sziasztok!

Szeretném a véleményeteket kérni akár tapasztalat alapján is.

Melyik bp.-i nem top gimibe érdemes nyekes osztályba menni? Ahol ér is valamit a magas nyelvóraszám. Tudom, elengedhetetlen a szorgalom hozzá...

Kéttannyelvűt nem szeretne a lányom, csak 4+1 évet.

Pesti gimik érdekelnének.

Köszi, ha írtok. :)

49599. andivagyokén (válaszként erre: 49584. - Goreni)
2019. szept. 9. 10:54

Egy letudott és egy idén nekiinduló gyerekkel egyetlen dolgot tudok neked biztosra mondani: nincs a világon olyan iskola, amiről csak jót fogsz hallani. Ez őrjítő, nekem legalábbis az volt, de ez van, mert ami az egyiknek tökéletes, az egy másik gyereknek nem passzol. Vannak itt nálam sokkal rutinosabbak, akik segítenek majd, de az egyetlen dolog, amit tenni tudsz, hogy őszintén végiggondolod, milyen a gyereked, mire van szüksége, és megnéztek jó pár sulit, hogy hol érzi magát otthon, te hol érzed azt, hogy a helyeteken vagytok.

Gondold végig, mennyire szorgalmas, mennyire a tanulás a mindene, mennyire stresszel, mennyire bírja a nyomást, vajon jobb neki kis halnak lenni a nagy vízben, vagy nagy halnak a kis vízben? Sok mindent csinál suli mellett, vagy nincs más dolga? Ilyenek mentén érdemes szerintem nagyon őszintének lenni magunkhoz, és nagyon tudatosan figyelmen kívül hagyni minden mást, a listákat, a külső nyomást, a presztizst, stb.

49598. andivagyokén (válaszként erre: 49590. - Sütanapocska)
2019. szept. 9. 10:47
Már meg sem lepődünk, hogy itt is imádják :D <3 (Nagyon boldog éveket neki!)
49597. KR001 (válaszként erre: 49592. - Sütanapocska)
2019. szept. 9. 08:39
Idén a Trefortban mindhárom osztályban 18-19 fiú van, úgyhogy ez inkább fiús évfolyam lett
49596. eleonóra123 (válaszként erre: 49595. - Sütanapocska)
2019. szept. 9. 08:15

Én ezt így dekódolom: a Trefort felújítása hamarosan elkezdődik (mondjuk hogy a 2022-es választások előtt át lehessen adni). Az Api meg még várhat (valamelyik következőre). Nekik kollégiumuk is van, azt is el kell helyezni, az nem mehet ki a városból.

Egyszerre a két gimit biztosan nem telepítik konténerbe (bár ez kedvelt megoldás mostanában) pláne nem a városon kívülre, az sok szülőnél kiverné a biztosítékot. Találnak majd épületet, szerintem akad pár bezárt iskola a fővárosban. Olyan, aminek az udvarán elfér néhany konténer 😀.

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook