Középiskolai felvételi (beszélgetés)
Nekem is egyértelműen a Szt. István jut eszembe.
A gimi honlapján meg lehet találni, hogy mikor miből hány órájuk van hetente. ☺
Nálunk ez a következőképpen alakult:
Nagy 5. februárjában 25 pontos matekkal kezdett. Csomó dolgot nem tanultak még (főleg geometriát), ami kellett a felvételihez. Tavaly december környékén 40 körüli matekokat írt, élesben 47-et. Átlagos nehézségű feladatokkal. Magyarból 35 környékén kezdtünk, december környékén 42 pont átlag, felvételin 38. Szuper motivált volt, menekült az általánosból, minden feladatsort megcsinált.
Kicsi. Szintén tavaly, 45 pontos matekkal kezdett. Volt, h 23 perc alatt írt 48 pontosat otthon, de olyan is, h 45 perc alatt 25 pontot. Nem a nehézségtől függött, inkább a kedvtől. Élesben 41 pontot írt, átlagosnál nehezebb felvételin. Magyarból 25 ponttal kezdett, küzdelmes volt, végül 36 pontra sikerült feltornázni januárban, kifejezetten nehéz felvételi feladatsornál.
Mind2 gyermek bent van a 6, illetve 8 osztályos gimiben, eddig teljesen pozitív élményekkel és egyértelmű minőségi váltással. Én beleőszültem, de megérte 😀
Szent Margit Gimnázium. Előkészítő.
Felvételi előkészítő
Tisztelt Szülők, Kedves Diákok!
Iskolánk hosszú évek hagyománya alapján ez évben is FELVÉTELI ELŐKÉSZÍTŐT indít a két fölvételi tárgyból: matematikából és magyarból.
Az előkészítő 12 alkalomból áll, hétfőnként lesz. Ugyanakkor alkalmazkodunk az iskolák rendjéhez, így pl. őszi szünetben nem lesz előkészítő.
Az első alkalom 2019. október 7. hétfő 15.15.
Helyszín: Iskolánk, azon belül a pedig a földszinti aulában lesz kifüggesztve a terembeosztás.
Az alábbi linkre kattintva a jelentkezési lap letölthető, melyet mihamarabb juttassanak el hozzánk. Akár postai, akár személyes, akár digitális formában (titkarsag@szmg.hu).
Sziasztok!
Olyan középiskolát keresünk Budapesten (a középső+északi városrészben), preferáltan reál gimnáziumot, ahol magasabb óraszámban oktatják a matematikát, fizikát és informatikát, illetve ezeken a tantárgyakon van a hangsúly. Szakgimnázium is szóba jöhet, de arról nagyon megoszlanak a vélemények, főként rosszabbakat hallok. Angol középfokúja megvan. Tudtok ajánlani ilyent?
Köszönöm.
Szerintem is nagyon változó, és nagyon sok változós.
A nagyobbik lányom négy éve, amikor negyedikes volt, mindenféle készülés nélkül 56 pontot írt, kb fele-fele matek-magyar. Két éve, (amikor szuperkönnyű volt a matek) és készült egy fél évet, írt 81 pontot, amiből 48 volt a matek, 33 a magyar. Ez utóbbi mindig is gyenge pontja volt, viszont mindkét tárgyból elég hergya volt az alapozásuk alsóban, szóval volt honnan feljönni. Ráadásul ő a kényelmes típus, aki sosem feszült meg a tanulásban, nem egy maximalista alkat, az 50 bizipontból 42-et vitt, szóval mindig becsúszott pár négyes. De ő nagyon jól teljesít stresszhelyzetben, ezt a versenysportban is mindig látjuk, és ritka motivált volt a felvételivel kapcsolatban, a felkészítő tanára is azt mondta, hogy nem sok ennyire keményen dolgozó gyereket látott korábbi praxisában, mint amit odatett ebben a fél évben.
A kicsi, aki színkitűnő, szorgalmas, sokkal jobb tanárokat kapott alsóban és készülgetett is a tét nélküli negyedikes felvételire írt 76 pontot két éve. Ő izgulós, maximalista, versenyeket is hajlamosabb elizgulni. Nála inkább arra lehet (szerintem) számítani, hogy idén is inkább alatta fog pár ponttal írni annak, mint amit felkészülésben tud. Ő most olyan 34-38-as magyarokat, és 35 körüli matekokat írt év elején az előkészítő előtt/kezdetén. Ha tud majd írni élesben 80-at, az már megaszuperfantasztikus eredmény lesz.
Mindkét gyerek anno (együtt) hetente kétszer másfél órát készült egy magántanárral, de a fókusz deklaráltan a nagyon volt, a kicsinél nem volt tétje, és ezt az elejétől így is kezeltük. Emellett viszont otthon konkrétan semmit nem tanultunk, csak annyit csináltak, amennyi házit kaptak az előkészítőn.
Kixcsit OFF topic
A 6 és 8 osztályos gimiseknek készült OFI történelem 7. tankönyvre lenne szükségem. (Száray Miklós) Van esetleg valakinek eladó? Priviben. Köszi
Nagyon egyénfüggő és soktényezős. Szerintem 10 ponttal érdemes számolni első körben. Egyik fiam 11 ponttal írt jobbat magyarból és 2 ponttal rosszabbat matekból.
Akkor rengeteg lehet gyakorlással sok pontot beletaposni egy gyerekbe, ha egyébként jó érzéke van az adott tárgyhoz, de nagyon gyenge a szaktanár (nem szalonképes jelzők jutottak először eszembe). Másik fiam így javított 33(!) pontot magyarból, matekból meg 3-at.
Az első matek feladatsort közvetlenül a felvételi után írták meg még 7-ben, a magyart csak szeptemberben, de ez a pontokon nem látszott.
Sajnos az éles helyzet miatti izgalom is bezavarhat a számolgatásba januárban. Vizsgadrukkos, versenyszituációhoz nem szokott, vagy azt rosszul viselő gyerek akár 10-20%-kal is képes nyengébbet produkálni a képességeihez, korábbi teszt eredményeihez képest. És persze vannak megtáltosodások is, igaz ritkábban.
Érdemes időre gyakorolni otthon. Akár úgy is, hogy végigcsinálja a sorokat, tarson akár tovább, hogy a 45 perc letelte után más színű tollal ír. Így jól látható mi az ami nem megy és mi az ami menne, ha gyorsabb lenne vagy nem fáradna el a 45 perces koncentrálásban.
Ja és persze nem minden feladatsor egyformán nehéz. Voltak kiugró évek mindkét tárgyból. Ezek az adott évek átlageredményein jól látszanak.
Ez engem is érdekelne.
Lányom 2 éve, hatodikosként otthon csinált végig sorokat amit aztán együtt megnéztünk, megbeszéltük a hibákat. Kezdetben matekból 25-26 pontot tudott, a végére 37 körül. A felvételin 43 pontot írt, de akkor nagyon könnyű volt a matek. Magyarból otthon a 37-38-at fejlesztette fel 42-ig, a felvételin 37-et írt.
Viszont mikor hetedikben órán csinálták a tavalyi magyart, 41 pont lett ált.isk. tanára nézte át, javította nem tudom mennyire szigorúan. Most is csináltak egyet irodalom órán ( gyakorlás nélkül) az 37-38? pont lett.
Szerintem nagyobbként biztos tudatosabbak meg aki valamelyik tárgyból már az elején viszonylag jót ír, szerintem nem tud akkorát " robbantani" később sem. Tisztelet a kevés max. pont közeli kivételnek.
Köszi!
Bemenni nem tudok, de majd valakit megkérek rá.
A Nagy Lászlóban is van biosz tagozat, igaz az nem nyekes. Ismerős jár oda és szereti. A Jedlik természettudományin ugyanez a helyzet.
Ha esetleg találsz olyan term.tud + nyekest ahová németesek is mehetnek akkor oszd meg velünk!
Én az István Gimnázium felvételi előkészítőjét ajánlom.
Nemcsak a felvételi lapokon mentek végig, hanem először tematikusan az anyagokon is, és a végén volt próba felvételi. Szerintem a héten indul és tutti lehet még jelentkezni!
Felvételi előkészítő tanfolyamok indulnak a Szent István Gimnáziumban a 6. és 8 osztályosok számára matematika és magyar tantárgyakból, továbbá tehetséggondozó tanfolyamok indulnak az 5. és 7. osztályos tanulók számára matematikából. További információk és jelentkezés: [link]
Ezt nézd meg: [link]
Volt osztálytárs 45 perc helyett 1 órát írhatta a felvételit. S pontszámításnál is volt valami gond, az egyik suli pontot számított magyarból neki, mert nem volt jegye. Ezen kiakadtak a szülők, erre emlékszem.
További ajánlott fórumok:
- Középiskolai felvételi matematikából 2010-ben
- Óvódák, bölcsődék, általános iskolák, középiskolák, bárhol a világon
- TB ügyintéző tanfolyamra jelentkeztem. Van valakinek információja, mire lehet számítani felvételinél?
- Mikor lesz fent a neten a középiskolák végleges felvételi sorrendje?
- 2011 középiskolai felvételi
- Hol lehet megnézni a tavalyi középiskolai felvételi ponthatárokat?