Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Középiskolai felvételi fórum

Középiskolai felvételi (beszélgetés)

2019. szept. 15. 17:35
Segítenétek? SNI-s tanuló esetében ha a gyereknek a suliban tantárgyi felmentése van nyelvtanból (és nyelvből) akkor ez a központi dolgozat értékeléseben hogyan érvényesül? És a vitt pontjait hogyan számolják? Nem részfelmentésről van szó, hanem arról hogy egyáltalán nem osztályozzák mert hallássérült.
49714. endru007 (válaszként erre: 49713. - Karott)
2019. szept. 15. 17:03
:)
49713. Karott (válaszként erre: 49712. - Endru007)
2019. szept. 15. 16:46
A Deák nyekes termtud-ra jár volt osztálytárs. Annyit tudok, hogy jól megy neki, szereti, s jól érzi magát.
49712. endru007 (válaszként erre: 49711. - Levia)
2019. szept. 15. 15:43
Igen a Vörösmarty nyek+természettudomány, a Teleki Blanka nyek+biosz-kémia, Leöveyben sima természettudomány, és a Szinyeiben biosz-kémia. A kispesti Deákról hallottam még, hogy van nyek+természettudományi osztálya, ott a matek is emelt szintű. Tapasztalatokat szívesen olvasnék.
49711. levia (válaszként erre: 49710. - Endru007)
2019. szept. 15. 12:55
A Vörösmartyt célozzátok? Ritka a nyek+specializáció. A 4+1 képzés rendszerint általános tagozatot takar.
49710. endru007 (válaszként erre: 49699. - Andivagyokén)
2019. szept. 15. 11:20
Én most úgy látom a minimum 60 pont a csúcs a 80. Több négyese is volt tavaly félévkor a fiamnak. Nem top gimiben gondolkozunk. Nyek + biológia lenne a cél.
49709. Miett74 (válaszként erre: 49695. - Szilvik80)
2019. szept. 14. 09:49
Még sehol, januárban állítólag, a Tempus Közalapítvány fogja intézni.
49708. Krisztasz1
2019. szept. 14. 06:16
49707. virgilius (válaszként erre: 49706. - Hampa)
2019. szept. 13. 16:46

Neki mindenképp, és sok szempontból ketteskének is. (Egyesnek ketteske suliját viszont inkább nem.)

Nem is csak az van ebben, hogy másokhoz képest hogyan teljesít, és az emberi szempontok is összetettek. Van olyan osztály(típus) az általam ismert top gimiben, ahol elfért volna a lányom és nem lógna ki, csak az meg nem az ő specializációja (reál osztály).

De ahhoz ismernünk kéne személyesen egymást, hogy értsd, mire gondolok, és hogy én is értsem, mit kerestek és mi lehet való nektek igazán. Ha AKG a fő cél, akkor úgy kb be tudom lőni persze. :)

49706. hampa (válaszként erre: 49703. - Virgilius)
2019. szept. 13. 15:59

Érdekes ez, az én gyerekemet nem érdekli, hogy másokhoz képest hogy teljesít, ilyen szempontból szerintem nem lenne gond számára a top suli. Viszont megszokta, hogy olyan iskolákba jár, ahol nincs otthoni feladat, csak néha valami projekt. Gondolom, nehezen rázódna vissza a napi szintű tanulásba, bár valószínűleg ez bármelyik magyar hagyományos iskolánál gond lenne.

A nagyobbik gyereked iskolájával elégedett vagy? Választanád újra?

49705. Aquarius76 (válaszként erre: 49704. - Aquarius76)
2019. szept. 13. 15:55
Nem írtam, hogy nyolcadikos gyerekemről van szó.
49704. Aquarius76 (válaszként erre: 49699. - Andivagyokén)
2019. szept. 13. 15:52

Megkérdeztem érintett gyermekemet. :)

Elvárása magától min. 68-70 pont. Ez őt ismerve reálisnak tűnik, hacsak nem "nagyon nehéz" feladatsorok lesznek. Azt mondja 75 fölött már nagyon elégedett lenne, 80 pont az már "csúcs" lenne. Szerintem ez utóbbi irreális az ő esetében.

Persze lehet, hogy elizgulja/fáj a feje/sok nehéz feladat és teljesen más lesz az eredmény. Tudom sok nagyon jó tanuló gyerek is "tud" 55 pontot írni.

A kötelező 5 vitt tárgyból gyerekem 85-90%-os, viszont a term.tud tárgyakból,( kivéve fizika) ötös volt.

Hogy mindez mire lesz elég??? Lehetne már Febr. vége. ☺

49703. virgilius (válaszként erre: 49702. - Hampa)
2019. szept. 13. 15:51

Ez nagyon jogos kérdés, és pont most akartam magamtól is írni valamit erről.

Igaziból a legfontosabb szempont ebben az, hogy mit bír a gyerek lelkileg. Ha bírja, és fel is veszik, akkor igen, a top gimit választanám, azon belül a lehető legkevésbé poroszosat.

De nálunk kapásból látszott, hogy az egyik gyerekemnél lehetett remélni, hogy bírni fogja, a másiknál viszont azzal együtt is a gyengébb suli volt szerintem a jó választás, hogy a képességeik nagyon hasonlóak. Mert ő annyira érzékeny és annyira nem konform egyéniség, hogy talán megszenvedte volna. De ez sem biztos, az is benne van a pakliban, hogy szárnyalna. Sajnos nincs kontroll-csoport, egy döntésed van, ami vagy bejön, vagy nem.

és csak abban bízhatsz, hogy nem rontod el menthetetlenül.

49702. hampa (válaszként erre: 49689. - Virgilius)
2019. szept. 13. 15:46
A tapasztalatok alapján akkor ezek szerint inkább topgimit választanál?
49701. hampa (válaszként erre: 49700. - Hampa)
2019. szept. 13. 15:43
Természetesen ez maximum vitt pont mellett igaz...
49700. hampa (válaszként erre: 49699. - Andivagyokén)
2019. szept. 13. 15:42

Szerintem teljesen nyugodtnak lenni 90 pont felett lehet. Akkor hátra lehet dőlni és válogatni.

De ez függ az adott év tesztjeitől. 2 éve azt gondoltam, 75-80 pont nem rossz, aztán megláttam az AKG által nyilvánosságra hozott hatodikos átlagokat... elég kevés jó suliba volt elég ennyi pont.

49699. andivagyokén (válaszként erre: 49698. - Hdimenzio)
2019. szept. 13. 14:34
Félreérthető voltam valószínűleg. Az adatbázisokat ismerem. Csak az érdekelt volna, hogy kinek mi van a fejében, hány pontot "vár" a gyerektől, és mi az, ami már "jó", mi a "csúcs" kategória. Szubjektív elvárásokra vagyok kíváncsi
49698. hdimenzio (válaszként erre: 49697. - Andivagyokén)
2019. szept. 13. 14:19
[link] -itt elég sok info fent van
2019. szept. 13. 13:45
Sziasztok idén érintettek! Az előző komment farvizén kérdezem, hogy van elképzelésetek, hány ponttal lennétek elégedettek/nyugodtak a felvételin? :D Nyilván ez sokban függ attól is, mit hoz a gyerek, úgyhogy ha van kedvetek, esetleg azt is megírjátok a pontok mellé?
49696. hdimenzio (válaszként erre: 49693. - Lliv)
2019. szept. 13. 12:42

Szia! Itt (Balassi) az előkészítő nem arról szól, hogy az előző évi felvételi feladatlapokat oldják meg.

Valóban képességfejlesztésről szól, és az a gyerektől függ, hogy mennyit tud belőle a felvételin használni. Érdemes otthon 1-2 előző évi feladatsort megcsináltatni vele, hogy lásd, az időt tudja-e tartani (10 feladat 45 perc alatt!) és hány pontot ér el. Ebből azért talán felmérhető otthon is, hogy kell -e a magántanár, vagy elég a felkészítő. A Tehetségversenyt, viszont mindenképpen ajánlom, igazából , egy valódi tét nélküli próba lehet.

49695. Szilvik80
2019. szept. 13. 12:33
Sziasztok! Van valakinek információja arról, hogy hol és hogyan lehet pályázni a kormány által meghirdetett ingyenes külföldi nyelvtanfolyamra?
49694. Miett74
2019. szept. 13. 11:19
Óbudai Gimnázium előkészítő infók: [link]
49693. lliv (válaszként erre: 49680. - Hdimenzio)
2019. szept. 13. 11:03

Sziasztok!

Idén a kisebb fiamnál a Balassi a cél. A kérdésem az lenne, hogy tapasztalatok szerint elég a suli által szervezett előkészítő vagy keressünk külön tanárt is?

Köszönöm!

49692. Karott
2019. szept. 13. 09:54

Én is azt gondolom, hogy az a jó, ha a gyereket a nyelven kívül más is érdekli, s lehet olyan irányba menni már középiskolába is. A szaknyelvet úgyis csak akkor tudja megtanulni, ha már a szakmáját is tanulja. S talán egy angoltanárt könnyebb találni, mint egy pl. kémia tanárt, aki felkészít emelt érettségire.

De mi azt is tapasztaltuk, hogy vannak sulik, ahonnan már nyelvtanár nélkül is B2 szint körül mennek gimibe, ott nem gond gyengébb tanárnál sem a nyelvvizsga. Nyekes évet akkor választottunk volna, ha addig nem tanult volna angolul a gyerek. Ez is egy nézőpont.

49691. virgilius (válaszként erre: 49690. - Aquarius76)
2019. szept. 13. 09:13
Főleg azok profitálnak belőle egyébként, aakik kevésbé jó alapokkal jönnek. Aki külföldön élt és majdnem anyanyelvű, annál erre kicsi az esély. Ismerősök közül akik nyolcadikban még szinte alig tudtak angolul, azok számára valóban kincset szokott érni a nyek évfolyam, de akik elég jól tudnak már, azok számára bőven elég egy jó suliban az erős csoport.
49690. Aquarius76 (válaszként erre: 49689. - Virgilius)
2019. szept. 13. 09:05

Akkor levonva a konzekvenciát, a suliválasztás tök lutri. ☺

(Direkt írtam ennyire sarkítva.)

Az szülő/gyerek próbál jól dönteni, aztán alakul ahogy alakul...

Ismerős gyereke szakgimibe jár ( jobb fajtába) és állítólag sokat profitált a 0. évből. Hogy az érettségi tárgyakat ott hogy oktatják, nem tudom.

49689. virgilius (válaszként erre: 49688. - Aquarius76)
2019. szept. 13. 08:56

Mi is így gondolkodtunk, de most már nem vagyok ebben olyan biztos. Főleg annál, aki alapból tud angolul. Hacsak nem nyelvszakra akar majd menni, a felvételi tárgyakat kell majd erősen nyomni a suliban, és a nyelvben erős iskolák nem feltétlenül erről híresek, Kőrösit nem tudom, de sztem az sem. Ketteském sulijában is nyomják a nyelveket, és ez szuper, viszont mivel nagyon kicsi iskola, már most tudható, hogy nem fog indulni emelt matek, fizika, biosz, kémia, infó stb fakt, úgyhogy ezekre máshol, külön kell készülni. Egy top vagy legalábbis erős suliban viszont kb bármilyen faktot választhatnak.

És az is igaz, amit Kato írt, mindkét gyerekemnél volt tanárváltás, erre mindig kell számítani sajnos, és még aa top suliban is voltak kevésbé szuper nyelvtanárok. A nem topban is vannak viszont nagyon jók, de ott ők kevésbé tudnak haladni a csoporttal, az is tény sajnos.

49688. Aquarius76 (válaszként erre: 49686. - Hampa)
2019. szept. 13. 07:02

Ha egy gyerek szeret nyelvet tanulni és megy neki, szerintem is olyan intézmény lehet jó választás ahol jók a feltételek. Szerintem ott egy kevésbé jó tanárral is többet profitálhat ebből, mint olyan suliban ahol kevés a nyelvóra. Persze ha a gyerek nem csak melegedni jár oda. Legalábbis én ebben bízom, ezért fontos számomra is, hogy gyermekem olyan intézménybe menjen ahol tud nyelvet tanulni.

Aztán lehet, hogy a felvételi során borul majd minden ( remélem nem).

49687. vincedenes (válaszként erre: 49605. - Goreni)
2019. szept. 12. 17:59
Mi hasonló "gondokkal" küzdöttünk hatodikban. Szó sem volt rola, hogy máshova menjen, egy szuper angol kéttanos suliból. Nem is készült, de azért megirta a felvételit. És felvették a Berzsenyi matek tagozatra..Egyértelmü, hogy oda való, nagyon jo matekbol, imád versenyezni, matek példákat megoldani. Ott álltunk, hogy mi legyen..Elötte ugye ezt nem gondoltuk, mert szóba se került a váltás. Rettentö nehéz döntés volt, halogattuk, elmentünk szülöire, megismerkedett az ofövel. Utolsó pillanatban azt mondta marad:) Egyedül döntött, semmit sem eröltettünk rá. Biztos vagyok benne, hogy imádná a Berzsenyit, csak jókat hallok róla. Viszont a mostani sulija egy csoda, ilyen csak a mesében van:)Legalábbis neki..Igy most ott állunk, hogy készülnie kell:) EJG matek tagozata a cél..Talán a Berzsenyit is bejelöljük:) Szoval bárhogy döntetek csak jol járhattok! Ilyen helyzetben nincs rossz döntés!
49686. hampa (válaszként erre: 49683. - Kato73)
2019. szept. 12. 17:47
Persze, biztosan, de ettől még az én gyerekemnek a nyelvtanulás megy jól, ezért nem "jó iskolát" keresek neki, hanem olyat, ahol elvileg adottak a nyelvtanuláshoz feltételek. A Kőrösi pl. emlékeim szerint sehol nincs a toplistákon, mégis felmerült, mert jónak tűnik nyelvi szempontból.

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook