Középiskolai felvételi (beszélgetés)
Ez nagyon pici infó a jelen Zrinyirol, de igazán betehetned a suli tapasztalati oldalra.
Köszönjük!
Én nagyon bízom benne, hogy a szokásosnál jobban "össze fognak menni a listák". Bár másik oldalról az ált isk-ben ugye arra kapacitálták a szülőket, hogy 3-4 helynél többet ne írjanak be (itt a fórumon volt erről szó)...
Tök jó lenne tudni egy áltagot évente, hogy átlagosan hány tagozatot jelöltek meg a gyerekek....
Szia, nagyon sajnálom. Elárulod, melyik a matek 95%-os suli? És már a rangsor is megvan?
Nálunk a nyelvi szóbeli nagyon fura volt, mert 2 tárgyból is felvételizett. Az egyiket alap szinten tudja, szokásos tételek és alapmondatok. A másikat ovis kora óta gyakorolja, szuper kiejtés, brutál szókincs, könnyed beszéd, a nyelv finomságait is érti. Igaz, hogy a nyelvtant nem tanulta formálisan. Ösztönből alapvetően jól megy.
/példa: HarryP-t olvastunk angolul: "the chamber was so high they could not make out the ceiling" - kérdem tőle, mit lehet a "make out" - válasz: "nem tudta kivenni a plafont" - na erre mondom, hogy érti a nyelv finomságait./
Ehhez képest - bár én a 2 nyelvtudást úgy skáláznám, hogy 15-20 vs 70-75 a szóbeliken kapott pontok nem voltak olyan távol egymástól. (pl. 66% vs 85%)
Ha valaki érti ezt, magyarázza már meg !!
Megnéztem, hogy mit is számítanak be a Kontyfában. Tudtam, hogy az írásbeli felvételit nem.
Nagyon meglepődtem most a listát látva, mennyi nagyon jó tanuló jelentkezik oda, miközben az iskola érettségi átlaga nem túl fényes.
Lehet, hogy sokaknak Jocó bácsi is vonzerőt jelent a Kontyfában. :)
Én csak annyit, hogy ismerős gyerek aki négyes tanuló és 40x pontot írt, jelentkezett oda. Hogy mennyi esélye van bekerülni, nem tudom.
Magán nyelvtanár ismerősömnek volt onnan tanítványa, aki mondta hogy a nyelvoktatás (angol)gyenge.
Ugyanezt nézegettük mi is tegnap egy ismerősömmel, akinek a gyereke 71 pontot írt. Nyilván annyira nem jó, hogy a top 10 iskolába besétáljon, de azért a következő szintre elég kellene, hogy legyen. Ehhez képest átláthatatlan a helyzet, mivel annyian jelentkeztek nagyon sok helyre, hogy még a közel kitűnőjével, jó szóbelijével száz és kétszázvalahanyadik az egyes listákon. Talán egy helyen áll száz alatt, de azt a tagozatot kvázi tévedésből hagyták a listán.
Szóval most következik egy idegőrlő másfél hónap. És mindezt egy olyan eredménnyel, amelyik országos szinten benne van a legjobb 12.5%-ban. :(
Fiamnak is megvolt a 6-os E5 szóbelije, nagyon szeretne oda bejutni.
A szóbeli kettős élmény volt. Ami nekem nagyon furcsa volt, hogy nem volt az elején beszélgetés, feszültségoldás, hanem köszönés után rögtön a matekkal kezdtek. Volt egy szöveg a szerkesztésről, arról tettek fel kérdéseket. Utána egy geometriai példa volt, amit a képernyőre kivetítettek. A fiam fejben kezdte el megoldani, de nem szóltak neki, hogy nyugodtan rajzolja le magának, pedig szerintem az sokat segített volna. Fejben geometria példát megoldani jóval nehezebb, ezért bizonytalan volt, de megoldotta. A másik tanár magáról kérdezte, illetve egy szituációs gyakorlatot adott. Ő jóval kedvesebb volt, és oldottabb volt a beszélgetés.
További ajánlott fórumok:
- Középiskolai felvételi matematikából 2010-ben
- Óvódák, bölcsődék, általános iskolák, középiskolák, bárhol a világon
- TB ügyintéző tanfolyamra jelentkeztem. Van valakinek információja, mire lehet számítani felvételinél?
- Mikor lesz fent a neten a középiskolák végleges felvételi sorrendje?
- 2011 középiskolai felvételi
- Hol lehet megnézni a tavalyi középiskolai felvételi ponthatárokat?