Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Középiskolai felvételi fórum

Középiskolai felvételi (beszélgetés)

79865. levia (válaszként erre: 79855. - Kavicsgym)
2021. márc. 13. 13:49

Ilyen találgatásokba ennyi évnyi itt lógás után se mernék a mostani helyzetben belemenni. Lehet, hogy ott is pótfelvételik lesznek, ahol nem szokott, de ki tudja? Talán a közéosulik se látják. A méltányosságit mindenesetre érdemes piszkozatban tartani. Ha kiderül, hogy maradtak szabad helyek, akkor gyorsan be lehessen küldeni.

Ld. Sütinapocska kisfiának esete az Api mat-fiz szakán.

79864. tinu74 (válaszként erre: 79830. - Virgilius)
2021. márc. 13. 13:49

Szinyei listáján 149 (tavaly 157,9 volt a határ), a Karinthyba 156 pontja lett - itt is a magyarra majdnem max. pontot kapott a szóbelin, a mateknál meg lepontozták, of course (tavaly 173 volt a bejutó pontszám az angol kéttannyelvűre).

Beírtuk még a Vörösmartyt, Szent Lászlót, és nálunk "mentősuli" a Leövey, Kispesti Deák. Utóbbi kettőnél nem kell izgulni. A favorit jelen pillanatban a Vörösmarty.

79863. virgilius (válaszként erre: 79860. - Aquarius76)
2021. márc. 13. 13:43
Macskaringo itt alább leírt módszere pl nagyon jó, próbáld majd azt követni :) Amiket írtál a fiadról, az alapján én olyannak látom, aki kb megél a jég hátán is :) Szóval nagyon azért ne aggódj :)))
79862. Kavicsgym (válaszként erre: 79831. - Aquarius76)
2021. márc. 13. 13:42

Mi pont az általad leírt kategória vagyunk, hozott és írt tekintetben. És a László nagyon húzós lesz, bár a remény hal mag utoljára (ok, talán a tömkom, de pl. ott 70 körül volt a szóbeli listán kb a 15 helyre...)

Szerb Antal német 60. körül és NYEK 139.körül pont csíphető.

Mi ezzel nagyon szeretnénk a Top-ok utáni széles sávban lévő suliba bejutni, de ezért izgulni kell.

Bár ahogy írtad, messze még a vége...

79861. Aquarius76 (válaszként erre: 79860. - Aquarius76)
2021. márc. 13. 13:41

Látod, a helyesírással is gondjaim vannak. :)

higgyünk ebben együtt...

79860. Aquarius76 (válaszként erre: 79847. - Virgilius)
2021. márc. 13. 13:40

Jó, akkor higyjünk ebben együtt. :) Bár szerintem én pesszimistább vagyok.

És kérlek ne ijesztgess, mert lesz jövőre nyolcadikos versenyzőm aki keményebb dió, mint a lányom. :)

79859. levia (válaszként erre: 79857. - Akinomuj)
2021. márc. 13. 13:39
A sztorinak van egy csomó nem publikus szála. ;-)
79858. Macskaringo (válaszként erre: 79825. - Tinu74)
2021. márc. 13. 13:38

Tavaly én sem pörögtem annyira rá egyeskével a felvételi témára, mint idén ketteskével. Más volt a kiindulás és a körülmények is. Mivel 88 írásbeli + max vitt pont bőven elég volt az álomsulijába, így nem is kellett nagyon izgulnunk.

De az idei versenyzőmről tudtam, hogy nem lesz 80+-os írásbelije, és azt is, hogy ő nem tud olyan kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtani, így eleve jobban oda kellett tennem magam.

És azért ez az év több szempontból is nehezített pálya, itt nem nagyon lehet adni a trendekre, úgy is fogalmazhatnánk, hogy ez egy trendkívüli év.

Épp ezért nagyon sok sulinak utánanéztem, és úgy voltam vele, hogy mindenképp szerettem volna találni olyan mentősulit, ami nem a gyenge gimik közé tartozik. Találtam is egy ilyet, ami biztos vagyok benne, hogy sokaknak álomgimi. Én úgy voltam vele, hogy ha vért izzadunk is, valahogyan érjük el a szóbeli mentességet ebben a gimiben, mert sokkal könnyebb lesz úgy nekiállnunk az egésznek, ha van egy viszonylag biztos helyünk.

Ez a suli a szentendrei Móricz. Itt két feltételnek kell megfelelni: 7. év végén és 8. félévkor a vihető 25-25 pontból legalább 23,5-23,5 pontot kell vinnie a gyereknek, és az írásbelinek legalább 60 pontosnak kell lennie.

A gyerek élete két legjobb bizonyítványát hozta ebben a két időszakban, de ezért nagyon keményen megdolgoztunk. Összesen 1 pontot veszített a vitt pontokból, és nyolcadik félévkor életében először lett 5-ös matekból. Erre szokták mondani, hogy "Persze, mert a tanárok ilyenkor megadják a jobb jegyet". Lehet, hogy vannak, akiknél ez így van, de nálunk nagyon kemény meló volt mögötte, és a gyerek tényleg iszonyatosan nagyot fejlődött. Amikor lezárták őket félévkor, a matek átlaga egy egésszel volt jobb, mint hetedik félévkor. És ez az írásbelin is kijött, mert iszonyat erős matekot írt (47 pont).

Ezzel bőven szóbeli mentes lett a szentendrei Móriczban, és így már az írásbeli eredmények ismeretében biztosak lehettünk abban, hogy az a suli jó eséllyel megvan. Ez szerintem nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy ne írjunk be egy rakás sulit mentőnek, és ne verjük fel a szóbeli behívási ponthatárt azokban az iskolákban, és mindeközben mi is jóval nyugodtabban indulhattunk neki a szóbeliknek.

Szóval sok összetevős ez a folyamat, és nagyon nehéz benne pozicionálni magunkat, én ezért kerestem valami biztos pontot:-)

79857. akinomuj (válaszként erre: 79851. - Levia)
2021. márc. 13. 13:35

Szerintem ez a srác igenis nagyon tudatosan tervezett. Vagy a szülei. Egy nemzetközi nyelv pipa 8.-ban, másik nyelv + őt érdeklő szakirány pipa a gimiben.

Szerintem ez nem igazán jó példa a "tehetség utat tör"-re. Különösen, hogy a H. kifejezetten nagyon jó a technikumok közül, akit ez az irány érdekel.

79856. Remedios78 (válaszként erre: 79854. - Antimnor)
2021. márc. 13. 13:35
Marmint a nemetet probaljak meg?
79855. Kavicsgym (válaszként erre: 79827. - Levia)
2021. márc. 13. 13:34

Levia,

Ha egy gyerek 5p-al a szóbeli behívás határa felett van idén, de a 2020 utolsó pontszámot egyedül MAX ponttal éri el, az mit jelent? Hogy rosszul mérte fel a suli a szóbeli ponthatárt? Vagy tök jól sikerült a gyerekeknek abban az évben?

Mert ha ez az igazi felvételi, de max-al sem lehet onnan bekerülni, az tudom, hogy van/ lehet, de pl. ilyenkor gondolom érdemesebb a méltányosságit kezdeményezni, igaz?

79854. antimnor (válaszként erre: 79849. - Remedios78)
2021. márc. 13. 13:33
Szerintem próbáld meg, hátha. Barátnőmék is negpróbálják nekik 38 pont lett a szóbeli szintén úgy érezték, hogy közel tökéletes lett...
79853. virgilius (válaszként erre: 79849. - Remedios78)
2021. márc. 13. 13:32
Nagyon ad hoc-nak tűnik a szóbeli pontozás sok esetben... És a legrosszabb, hogy ez esetben az ember teljesen tehetetlen, nincs reklamálási lehetőség. Az írásbelin harcolunk 1-1 pontért, a szóbelin meg simán veszíthet 10-15-öt, nem is tudjuk, miért. Miközben úgy érzi, jól sikerült. :( És még azt is el tudom képzelni, hogy urambocsá, néha összekeverik őket, vagy az utolsó benyomás dönt, esetleg 10-ből 9 kérdésre tudta a választ, de az utolsóra pont nem... Rossz ez.
79852. levia (válaszként erre: 79851. - Levia)
2021. márc. 13. 13:31
Főként szakirányban.
79851. levia (válaszként erre: 79847. - Virgilius)
2021. márc. 13. 13:29

Másik topicom már leírtam. Lányom magyar egyetemi szaktársai (németül tanulnak külföldön) közül a legjobb eredménnyel (90% felett mindenből elsőre vagy másodikra) az a srác veszi az akadályokat az első online év alatt, aki angol kéttanos általános után a Hunfalvy német kéttanon folytatta.

Igen, a munka és a tehetség utat tör technikumból is.

79850. Kavicsgym (válaszként erre: 79817. - Manimantra)
2021. márc. 13. 13:28

Tökéletesen egyetértek - ami a szülői adatelemzési részt illeti, bennem is megfogalmazódott hasonló.

Nálunk a "reszketés" része az, hogy ami őt leginkább érdekli, az mind 1/2 osztály (matfiz, infó ilyenek) + ezeken elég magasak a pontok + jóval kevesebb az ilyen tagozat, mint a nyelv.

Ezért is tettem be a listbába 2. körben nyelvi tagozatokat.

Reál vonalon kivétel István és Fazekas - de a Fazekas nálunk TársTud (esélylatolgatás miatt is írtuk be) és ugye azt sakkozgattuk itt, hogy ebből hogy lehet majd mat-fizre szakosodni?

Meglehetősen bonyolult a képlet.

Ami eltér a Ti helyzetetektől, hogy

- nem max pont

- ekkor már 70 végén kell írni!!

De ez szerintem egál azzal, amit Te írsz (max pont 70-75 írásbeli)

79849. Remedios78 (válaszként erre: 79846. - Pangea76)
2021. márc. 13. 13:28
Nekem az a fura hogy jokedvuen, feldobva jott ki a.lanyom. Az egyik tanarno kijott szobeli kozbe mosdoba es azt mondta Mindjart jon, a lanya. Ugyes! es mosolygott. Aztan amikor kijott azt mondta, hogy Latjak igyanugy adjuk oket vissza csak ilyen mosolygosan!...Ez alapjan en azt szurtem le tevesen hogy jo volt a kemia..Nagyon koszi hogy irtal.
79848. virgilius (válaszként erre: 79839. - Remedios78)
2021. márc. 13. 13:25
Nézd meg a GYIK-ben a gimiskolán. A sulinál kell kérvényezni, aztán ha engedélyezik, akkor majd a sorrendmódosításnál beírni. Elvileg miért ne, 4.-ben is lehetséges, ha ugyanabból lenne a felvételi.
79847. virgilius (válaszként erre: 79840. - Aquarius76)
2021. márc. 13. 13:23
Tudom, hogy tavalyi. :) Csak arra próbálok utalni, hogy a helyzet évről évre kiélezettebb. És ez nagyon nem jó irány. Részemről nem is szeretnék beleállni, ha lenne kisebb gyerekem, hanem vagy elmenekíteném idejekorán, legkésőbb 6.-ban, vagy menne a szomszéd akármilyen gimibe, mint ahogy lányom tette. Nem hiszem el, hogy az életük azon fog múlni, hogy melyik gimibe jártak. Nem és nem. Anno saját egyetemi csoptrásaim sem jöttek mind top gimiből (én sem pl), és fiaméi sem, hogy közelebbi példát hozzak. meglepően nem. Én hiszek benne, hogy a tehetség márpedig utat tör. Legyen ez naivitás, de hinni szeretnék benne. :)
79846. Pangea76 (válaszként erre: 79816. - Remedios78)
2021. márc. 13. 13:21

Szerintem azért van esély. Lehet idén a kicsiknél is lesz változás. Ezen kívül lehet fellebbezni.

A szóbeli sajnos ilyen. Tavaly a kisebb volt hatosztályos felvételin. Ahol a tanárnő elszámolta az egyik példát, gyerek javította ki. Ezek után “csak” 40-et kapott.. De szerintem az én gyerekem sem egy nagyon bátor, magabiztos ilyen helyzetekben..ha keveset szólal meg, hiába jókat mond simán lepontozzák.

79845. manimantra (válaszként erre: 79825. - Tinu74)
2021. márc. 13. 13:15

A mire ez a nagy felhajtás részre picit reagálok, mert teljesen egyetértenék veled, ha

- nem lenne az oktatáspolitika teljes csőd

- nem lenne a pedagógusok többsége mind emberileg mind szakmailag teljes csőd

- nem lenne a középiskolai felvételi egy az egyben azzal a döntéssel egyenértékű, hogy felsőoktatásba megy-e majd a gyerek vagy sem

Nevetséges ez a pörgés igen, hiszen nem a Harvardon izmozunk, hanem a szabadság fok biztosításán. Azon, hogy lehetőség szerint ne korlátozzuk a gyerekeinket 10-12-14 évesen. Miközben azt tesszük, vastagon. Lexikális tudást tanulnak a topokban is, típuspeldakat gyakorolnak. Önállóan, nem csapatban, nem projektszemleletben...

Na abbahagyom, mert nagyon haragszom az egész rendszerre.

😅😅😅

79844. levia (válaszként erre: 79837. - Akinomuj)
2021. márc. 13. 13:15
Bár az ideális képbe az idei matek szóbeli kicsit belerondított nemely esetben...
79843. Kavicsgym (válaszként erre: 79809. - Zsocc2)
2021. márc. 13. 13:14

Nem lehet valamiféle népszerűségi kérdés is? Nekem inkább a Könyvesről mondták azt ismerősök és itt fórumozók is, hogy nagyon gyerekbarát, igazából nagyon jókat írtak.

A Babits rengeteget jött fel az elmúlt években a HVG listán, és már a Könyvest is megelőzte tán?

Kérdés, hogy ez mennyire ment át a "köztudatba".

A kerületik biztos több infóval rendelkeznek...

79842. levia (válaszként erre: 79839. - Remedios78)
2021. márc. 13. 13:13
Fent van az iskolák honlapján. És a gimiiskola GYIK részén is foglalkoztunk a témával.
79841. levia (válaszként erre: 79834. - Pangea76)
2021. márc. 13. 13:12
Pontosan. Ez az az osztály, akinek a szóbeli napi formája döntő. Őrület egyébként, én biztos nem szerettem volna 30 ilyen kvalitású és stresszt jól kezelő gyerek közé kerülni...
79840. Aquarius76 (válaszként erre: 79832. - Virgilius)

A lányom tavalyi. :)

Jó, lehet hogy igazad van, de most néztem meg és már tegnap is, hogy lányom a Szinyeiben tavaly ahányadik volt (kb. osztálylétszámon belül) az idei annyiadiknak 2-3 ponttal van több. Vagy ha úgy tetszik, Lányom a tavalyi pontjaival 13-15 hellyel lenne hátrébb mint tavaly.

Ez nekem nem tűnik annyira soknak. Persze aki pont ebbe a néhány pont különbségbe esik bele, annak ez sovány vigasz. :(

Kölcseyről sajnos nem tudok ilyen összehasonlítást, mert az lekérdezős.

A Szerbben elvben 1-2 helyet jelent lányom tavalyi és ha idén lenne annyi pontja eredmény. Az más kérdés, hogy az tavaly nem volt elég és sanszos, hogy idén sem lenne az.

79839. Remedios78

4.

Negyedikesnek van lehetosege ugyanannak az iskolanak mas tagozatat beirni? Vagy csak a nyolcadikosoknak? Mik ennek a lepesei?

79838. tritong (válaszként erre: 79818. - Targonca)
2021. márc. 13. 13:07
Nálunk szintén ez a helyzet. Tavalyi alapján kevés az esély, de már nem számít, mert a JAG a mi listánk végére került a szóbeli után.
79837. akinomuj (válaszként erre: 79834. - Pangea76)
2021. márc. 13. 13:05

Az E5 a megbizhatóan, egyenletesen magas szinten telljesítő diákok közül válogat, és a legjobbakat veszi csak föl.

Ez természetesen meglátszik a kimeneti eredményeken is. Pozitív spirál. Természetesen ehhez kell az iskola remek marketingje, vonzó légköre is.

79836. Kavicsgym (válaszként erre: 79798. - Macskaringo)
2021. márc. 13. 13:05

Igen, ez is számít, hogy mire "lőtted be magad" és mire aspirálsz, mert ha az a 80+ pontosak sulijai, akkor azt nehéz elcsípni...

Gratula a Hunfalvyhoz!!!!

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook