Kismama vagyok Angliában! (beszélgetés)
Lanyok, a babam egy csomot alszik, most is alukal az agyaban, ez normalis? enni evett ma reggel ota 4x mar, jo adagokat, de miota megkapta a vedooltasat (4napja) egy csomot alszik, nap kozben is!
Anyapocak, Judy ti mit gondoltok errol??
Mar elegge izgulok!
Jo egy hulye fonokod van haaeeen:) Azert ez durva...
Csajok haromszor ettem a sargaborsolevesbol, de meg mindig tele vagyok, nem lesz vacsi szerintem ma mar... rosszul is vagyok kicsit, a savam az egekben...
én úgy tudom h megjár a szabadság!! én kivenném a következő évre ELŐRE a szabadságot, tehát április 1-től nem ML-en lennél hanem szabadságon, és ha az 52.hét előtt felmondasz akkor időarányosan vissza kell majd legfeljebb fizetned, vagy pedig ha lejár a 39 heted, ugye ami fizetve van és után akkor azt mondod h akarod a szabadságod legyen kifizetve akkor több mint 4 hétre ugye! és én csak utánna mondanék fel, mert ha kihasználod az 52 hét ML-t és elmész máshova dolgozni április 1 után, akkor ott újra ketyeg neked a szabadság!
Huhh ez kezd egy kicsit bonyolódni de remélem érthető voltam!
akkor most jovok en a kerdesemmel :)
nalunk a szabadsag 28 nap, aprilis 1-tol kovetkezo ev marcius 31-ig tarto idoszakra. azt tudom, hogy a szabadsagot ki lehet venni mielott elmesz ML-re. nalunk a szabadsagpenz az elotte levo 8het atlagkeresete/nap.
en viszont aprilis elsejevel kezdenem a ML-et. ha lejar az 52het anyasagi utana megkapom a szabadnapjaimat? akkor is, ha a ML vegen felmondok?
errol tudtok valamit, hogy ez hogyan mukodik?
sziasztok, Anyapocak mi semkapunk meg child benefitet, csak a tax creditet (working tax creditre nem vagyunk jogosultak)
Szoval nem sok, de ez is valami!
Meronka mondhatni mindenkinek igaza van, Anyapocaknak es Haaennek is, en is pont igy kapom, ahogy Anyapocak leirta.
Bar mar a sok hozzaszolas vegere kezdtem elveszteni a fonalat...
mi megyunk tescoba, este meg megyek varronohoz, delutan meg jon a szomszed.... ennyit a hetvegi pihenesrol!
nalunk is flexible-be, 0-val veszik fel mar az embereket, de ok is 35 felett dolgoznak. ez csak abban vedi a ceget, h nem reklamalhatnak, ha nagyon keves az oraszam. Pl mikor nincs sok vevo, csak 20-25re osztottak be oket. 2 honapja mindenkinek levettek a szerzodeset, aki "regi" dolgozokent 40 oraba lett felveve. Valaszthattam, h 35 vagy flexible. Arra is ra akartak beszelni, h menjek at part-time-ba, de annyira hulye nem vagyok. Szoval en azert nem reklamalhatok, mert az osszes dolgozo szerzodeset modositottak mind a 21 boltban, nem csak az enyem. Ha viszont csak a tiedet akarjak valtoztatni, az lehet diszkriminacio... szerintem.
Jo fozest! en megyek ebedelni. :)
es koszi az infokat... Anyapocaknak is.
eszembe jutott meg valami: ha a szerzodeses oraid szamitanak, akkor azok akiknek zero hour contractja van (azaz nincs garantalt oraszam), azok nem kapnak SMP-t, hiaba dolgoznak akar 50 orat is?
de most ennek tenyleg utana nezek, mert nekem most zero hour contractot adott a fonok. de elotte befejezem a fozest :)
szerintem Anyapocak a heti 123.06 £-rol ir, ami a 6.het utan jar, es annal tenyleg mindegy, hogy mennyit kerestel, h elerte a kereseted a min 93£/hetet.
a sick payrol amugy nincs sok fogalmam, remelem nem is lesz ra szuksegem :) itt van par info, amit talaltam:
szia anyapocak :)! akkor te is azt mondod, h a 25. het elotti ledolgozott orak szamitanak es nem a 35 oras szerzodes? Az 500 fontot es a ML hosszat ertem, csak az osszeget nem annak a 12 het full payment-nek, avagy azt, h mit szamolnak ilyenkor.
amugy a Child tax creditrol lesz meg kerdesem, mert kivancsi lennek, h mennyi a jovedelem hatar, amire meg jar.
Anyapocak azt irja:"a maternity leave-nél tök mindegy mennyit kerestél, nem számolnak semmilyen átlagot, az a lényeg h 40 órás azaz full time-ba dolgoztál".
Az office-s no is azt mondta, h a contracted hours szamit, es nem atlagolnak keresetet.
Te ugy irod, es en is ugy olvastam, h a 25.het elotti 8-12 het keresetet vagy oraszamat (?) atlagoljak.
A sick payment-nek most probalok utana nezni. Ugy olvastam kb 75 font hetente, ami kevesebb, mint 97.
Amugy az elso 3 napot is fizetik, ha viszel igazolast, h beteg vagy?
megtalaltam a valaszt az NHS-es konyvben. akkor kuldhetnek el ML-re, ha beteg vagy a due date-edet megelozo negy hetben es ez pregnancy related. de ez nalad nem szamit, mert akkor mar ugyis ML-en leszel :)
es ahhoz, hogy kapj sick pay-t, ugyanaz a feltetel (kb. 97£/het), ami a SMP-nel, azaz nem esel el semmilyen tamogatstol, ha elmesz betegszabira.
Mennyi ideig nem keresek tobbet hetente 97 fontnal?
Ha automatikusan megkezdetik velem az ML-t, akkor mi lesz a ki nem vett 20 nap szabadsagommal?
Ezek mar csak azert is fontosak, mert januar elejetol kulon alberletbe koltozunk, es nem mindegy, h 12 hetig heti 200al dobnak meg vagy a felevel. Egy keresetbol az allunk fog felkopni, mert segelyre nem nagyon szamithatunk, mivel hazasokat nem igazan tamogatnak, a parom meg szerencsere (vagy sajnos) bejelentetten tobbet keres, mint a minimalber...
Haaeen: eddig en is igy tudtam, ahogy te irtad.
De pl Anyapocak teljesen mast ir. Ez a bajom, h eltero infokat kapok a netrol, cegen kivul es mar cegen belul is.
Es tovabbra sem tiszta, h mennyi idon at kell nekem ahhoz betegszabin lenni, h ne erjem el a minimalis keresetet hetente?
Ha a szulesi kiiras elott 1 hettel jeleztem, h el akarok menni ML-re, de elotte 4 het fizetett szabadsagra is beadtam az igenyt, akkor mi tortenik, ha elobb leszek beteg, de nem tervezek vegleg kiesni a munkabol a szabadsagom kezdeteig. Pl. A ML februar 28tol kezdodik, szabadsagom jan. 31-febr. 27ig tart. A 25.hetet (qualifying week) november 21en toltom. Addig rendesen dolgoztam, 35 oras szerzodessel am, de 37-38at. Mondjuk januar elejen 1 hetre elmegyek betegszabadsagra. Emiatt az 1 het miatt jelezhetik, h innentol elkuldenek ML-re, vagyis inkabb a 12 heti teljes fizum helyett (ami kb. 800 font havonta) igenyeljem a M. Allowance-t, mert kiestem 1 hetet a munkabol terhessegem kb 32 heteben?
ha jol emlekszem, a hatar heti 97 font korul van meghuzva, szoval ha annyit nem keresel hetente, akkor kapsz masmilyen segelyt es nem SMP-t.
amit ne felejts el, a 25. hetig irasban bejelenteni a fonoksegnek, hogy babat varsz, a due date-t, es hogy mikortol kezded meg a maternity leaved-et, es mikor akarsz visszaterni a munkaba. mert ha ezt elfelejted, eleshetsz az SMP-tol. nekem a fonokom azt mondta, nem kell ez neki irasban, de en azert jobbnak latom majd szepen mailben elkuldeni, mert sosem lehet tudni.
es erre a levelre kell 28 napon belul irasban valaszolnia, amiben leirja, hogy mennyi lesz a SMP osszege, es tudomasul vette, hogy mikor kezded meg a maternity leave-t.
ha a terhessegeddel kapcsolatos betegseg miatt a szulesedet megelozo 11. hettol betegszabadsagra mesz, akkor azt ugy kell kezelniuk, mintha elkezdted volna a maternity leave-edet.
ha nem vagy jogosult a statutory maternity pay-re (mert nem dolgozol, keveset keresel - heti 100 font alatt, vagy barmilyen mas okbol), akkor az allamtol kapsz maternity allowance-ot, ami szinten 39hetig tart es havi 123.06font.
meronka, megprobalom osszeszedni, amit en tudok. ezek mind torvenyek, a munkaltato csak szamodra pozitiv mertekben terhet el tole:
- ha mar tudjak, hogy babat varsz, nem modosithatnak a szerzodeseden szamodra negativ iranyba (oramegvonas, stb.)
- a terhesseged 25. hete a "qualifying week", es az elotte levo 8 vagy 12 heted atlagkeresetenek 90%-at fogod kapni az elso 6 hetben (ha oraberben fizetnek, akkor a ledolgozott oraid szamitanak + bonusz, holiday, es nem a szerzodesedben szereplo oraid szama). a 6. het utana az allam altal eloirt minimumot fizetik (kb. 124£) vagy ha a szerzodesedben szerepel, akkor a munkaltatod adhat ettol tobbet is. ez a kb. 124£ (statutory maternity pay) jar a 7. hettol a 39. hetig.
- amit kerhetnek toled, az a MATB1 certificate, amit a 20.heten kapsz a midwifetol, mert azzal tudod hivatalosan bizonyitani, hogy mikor van a due date-ed, es ugye az alapjan tudjak visszaszamolni, hogy mikor is voltal a 17-25. hetben
"you may not meet the lower earnings threshold"
mikor lehetseges ez? May? mikor lehet, hogy...?
Szia! koszi az infokat. Valami papirt kaptam, es azt is tudom, h mivel megvan az 1 eves munkaviszonyom, 12 hetig teljes fizu jar, aztan a 39 het fentmarado reszeben 124 font jar hetente, aztan 12 het fizetetlen. Full-time-os vagyok 35 oraval. Akkor szerinted 35 orara kapok majd penzt meg akkoris, ha tobbet dolgozok? Es olvastam vmi relevans periodusrol, amit beszamitanak. Ezt nem ertem. Es ez mikor befolyasolhatja az osszeget? :
"If you are receiving Statutory Sick Pay in the time leading up to your maternity leave, you may not meet the lower earnings threshold to qualify for SMP. If this is the case we wil provide you with an SMP 1 form to allow you to apply for Maternity allowance through your local Department of Work and Pensions."
Ha eddig folyamatosan dolgoztam, es pl az utolso honapban kiesek a munkabol, akkor elveszthetem a maternity leave-t es mehetek segelyert???
További ajánlott fórumok:
- Igaz, hogy a reggeli rosszullétek jobban kínoznak ha lányt vársz? Olyan kismamák válaszára vagyok kíváncsi akik megtapasztalták mind2-őt.
- Szoptatós kismama vagyok, mit tudnék főzni ami hamar elkészül & nem kell sokat ott állni?
- 5+4 kismama vagyok
- Mit tehetnék, hogy ne vizesedjen a bokám? 30, lassan 31 hetes kismama vagyok. :)
- Ki hogyan viselte a terhességet? A végefelé vagyok, 26 hetes kismama vagyok és nehezen telnek már a napok, más is így volt vele?
- Munkahelyen hogyan jelentsem be, hogy kismama vagyok?