Kinek van szívritmuszavara, ki esett át szívkatéterezésen? (beszélgetés)
Nekem 188 volt a pulzusom, mentő és rögtön ekg-ra raktak. Azzal mentem az orvoshoz, és megállapította ritmuszavar és műtét.
Mostanában elég sokat van 100 vagy picit felette. Régebben sokat sportoltam, de most félek, ha egy kicsit megdobban a szivem. Pedig sportolni kéne a doki szerint. Én nem szedek semmit, nem ajánlott. Ha rosszul vagyok dobjak be egy betaloc-ot. Hát nem.
30 év alatt nem tudták elmondani, hogy van egy manőver aminek a segítségével lejebb tudom hozni a pulzusom. Nagyon látványos és sikerült.
Vagus manőverek. Szupraventrikuláris tachycardia néha megállítható bizonyos manőverek segítségével, pl. a lélegzet visszatartásával, erőlködéssel, az arc jeges vízbe való mártásával, vagy köhögéssel. Orvosa lehet, hogy emellett még további manővereket fog javasolni a szapora szívverés csökkentésére. Ezek a manőverek a szívfrekvenciát szabályozó ideget, a bolygó ideget aktiválják, ezáltal a szívet lassabb működésre késztetik.
velem a mentősők úgy mondták:
10 percig hasprés levegő bent és lement 60-ra a pulzus. Ezt meg kellett ismételni 10x. Utána minden okés lett.
Nekem egyből a katéterezést javasolták, merthogy fiatal vagyok még a gyógyszer szedéséhez, aztán megcsinálták az első ablációt, utána jöttek a panaszaim újra, kaptam rá gyógyszert, ami nem segített, újabb gyógyszer, semmi, így megint megcsinálták a beavatkozást. De nekem több órahosszáig tartó rohamaim voltak. A legrosszabb, hogy bármikor előjött, nem kellett ahhoz futnom, sietnem stb. stb. Egyre sűrűbben jelentkezett.
Nem is a gyors szívverés, hanem az összevisszaság volt a legrosszabb, meg, hogy majdnem elájultam stb. stb.
Azt hagy kérdezzem már meg, hogy az első babád idején is megvolt már ez a ritmuszavarod? Vagy utána jött elő?
Még nem volt katéterezés, de szóba került:( Az orvos tanácsolta de mondta, hogy először próbáljuk meg a gyógyszereket. Aztán úgy az utóbbi egy- másfél évben én önhatalmúlag elkezdtem lecsökkenteni a gyógyszert, mert gondolkozunk a második babán. És a gyógyszer ártana neki. Most úgy elvagyok, de még mindig megmagyarázhatatlan időközönként jönnek a ritmuszavarok. Aztán van időszak (ezt sem tudom mihez kötni) amikor hirtelen testhelyzetváltozáskor is kiugrik:( ilyen pl. a hirtelen hanyadt fekvés, vagy a megeröltetés. Persze van olyan időszak, amikor nyugodtan dobhatok egy hátast az ágyba mégsem ugrál. Egyszerűen nem tudom, hogy mitöl van ez a kiszámíthatatlanság. Nekem a bedobbanások is változóak. Van amikor fáj, mintha kést döfnének, de van amikor elviselhető és kibírható. A legrosszabb, mikor nem áll vissza a ritmus, illetve nagy sokára áll vissza. Eddig a max 2 óra volt. Akkor kórház és vénásan Verapamil:(
Megmondom őszintén félek a második gyerekvállalástól, hátha nem bírja a motor:(
Néha én is úgy érzem, hogy felgyorsul a szívverésem, de szerencsére nem össze-vissza ver, mint régen! (Gyorsan le is kopogom!)
Meg plussz ütéseket, extrákat érzek, amiről mindig azt mondják, hogy mindenkinek van, csak valaki megérzi, valaki nem. Ilyenkor ilyen kis csiklandozást, kis nyílalást-jobban nem tudom megfogalmazni- hogy mit érzek, mert erősebb dobbanást, azt nem.
Javasolták rá a Magne B6-ot, de lehet hülyeség, de én inkább akkor érzem ezeket a plussz ütéseket, mikor épp hogy szedem a tablettát, pedig ezek kiküszöbölése lenne a cél a tabletta szedésével. Legutóbbi ultrahangon megállapították, hogy van egy kis szívbillentyű hibám (mitralis prol...), ami szintén sok embernek van, kis eltérés, és erre is jó lenne a Magne B6. Ezért szedem, de most úgy döntöttem, hogyha elfogy a doboz, akkor egy ideig leállok róla. A Q10 az talán jobb volt.
Szia!
Remélem, hogy ez az új orvos segítőkészebb lesz, mint a régi, és elérhetőbb!
A legutóbbi alkalom után, amiről írtál, volt újabb rosszulléted?
Szia!
Megnéztem az adatlapod, látom te is korunkbeli vagy! Azért szörnyű, hogy mind a hárman a 30-as évek elején járunk, és ilyen dologgal küszködünk!
Az időjárás-változást azt én is nagyon megérzem, meg a meleget, pl. ha sütök a konyhában, nagyon szellőztetni kell, mert érzem, hogy nem jó.
Nem tudom, hogy majd nyáron mi lesz, nekem már a mostani 21-23 fok is elég lenne.
A vérnyomásom nekem is ha jön valami front, vagy menzi előtt, kissé emelkedettebb szokott lenni.
Gyógyszert még nem szedek rá! Nagyon fogynom kellene, mert az is segít egy kicsit lejjebb vinni. Mondjuk nekem ha már 130 körül van, akkor már szédülök, meg nem jól érzem magam.
És neked volt katéteres beavatkozásod?
Szia vagyunk, csak már minden téma elfogyott.
Én most kerestem egy új kardiológust jövő hét kedden megyek hozzá. Kiváncsi leszek ő mivel kecsegtet.
Szia,
Nos igen én is tervezem, hogy megyek a nőgyógyászhoz konzultálni, de még ráadásul nekem nyilt gerincem van. És műtét nélkül nem szülhetek, vagyis nem tudom kihordani. :-(
Így 32 évesen eléggé lepukkantam. Pedig egész életemben sportoltam.
Jó hétvégét.
Én is komolyabb vizsgálatra gondoltam, mert anno, mikor már panaszaim voltak, akkor sem mutatott ki semmit a sima EKG, csak a terheléses. Sajnos ez van, szerintük ez elég ahhoz, hogy megállapítsák egészséges vagy.:-(. Nekem is mindig azt mondják, (orvos, párom, család) hogy ne figyeljek annyit magamra, működik is ez egy darabig, de ha valami kis eltérést érzek, akkor mindig megijedek.
Azt már én is észrevettem, hogyha érzek is valami panaszt, de elfoglalom magam, beszélgetéssel, kertészkedéssel, vagy éppen ami van, akkor el is felejtkezem róla, úgyhogy nagyon is igazuk van a sulistársaidnak, kedvesek, hogy foglalkoznak veled!
Én is szeretnék babát vállalni, de félek .... Majd a nőgyógyásszal is komolyan el kell erről beszélgetni, hogy volt-e ilyen kismamája stb. stb.
Szép hetet kívánok neked, és sok nyugalmat. Szia.
Szia, nem jelentkeztem be semmi értelme nincs.
Egy sima EKG-ből nem állapít meg semmit szerintem.
Most jól vagyok. Tanulgatok. Vannak a suliban olyan társak akik biztatnak, hogy ne maradjak otthon párnák közt. Elmentem és semmi gond nem volt :-) Sokat segítenek ám.
Bár én is ha van egy kis gyorsabb szivdobbanás bepánikolok és elkezdek reszketni, sírni.
Sajnos nem tudom bejolyásolni, próbáltam.
szeretnék még szülni is, de nem tudom hogy legyen. Kitartás neked is. Puszi
Szia!
Hogy vagy mostanság? Bejelentkeztél az orvoshoz? Nekem itt helyben van egy nagyon kedves kardiológus doktornő, őt bármikor fel lehet hívni, de én is lecseréltem a korábbit, mert szörnyen viselkedett, pont szívbetegekkel foglalkozik az ilyen! :-(
Én most pénteken voltam kontrollon a beavatkozást végző dokinál, gyógyultnak nyilvánított.(Bár csak egy "sima" EKG-t csináltak.) Viszont két napja én sem érzem magam valami jól, nagyon megkavar ez az időjárás. Néha kezdek megint bepánikolni, hogy mi lesz ha újra..... Próbálom azért elhessegetni, de nagyon-nagyon nehéz. Úgyhogy nem vagy egyedül, úgy látszik mi ketten ilyen aggódósak vagyunk. Nagyon le kellene már nekem is szoknom róla. Látod múltkor osztogattam neked a tanácsokat, aztán én is újból visszasüllyedtem.:-(
Igen sajnos, aki nem érzi ezeket a zavarokat, az nem tudja megérteni igazán, hogy milyen rossz érzés ez. Én is sokszor a párom agyára mentem sőt megyek is, többször vitatkoztunk mi is ezen, hogy hát neked könnyű -mondtam én neki- mert nem te érzed.
Közben tuti, hogy őket is bántja meg idegesíti, hogy velünk mi van, de ők nem tudnak tenni semmit. Sőt ha még jobban belelovaljuk magunkat annál rosszabb.
Lehet, hogy elutazott az orvosod!? A kórházban is kerested vagy csak a saját mobilján? Hátha tudnának felvilágosítást nyújtani, hogy hol van, meg hogy ki helyettesíti. Sajnos teljesen ki vagyunk nekik szolgáltatva!
De ha panaszaid vannak, akkor kötelesek veled foglalkozni pl. nálunk itt a sürgösségi amit fel lehet keresni.
Sajnos nem érti meg. Mondja a magáét, hogy nyugodjak meg, meg nem kéne idegeskedni, de ennyi.
Nem érti meg hogy félelem érzetem van. Most vettem egy nyugtató teát, de pollen allergiám van, most nyitottam egy topikot róla. Nem tudom, hogy ettől is lesz pollen allergiám vagy sem?
A Magne B6-ot is szettem. De minek?
Szia,
Orvos nem elérhető. Sehogy sem, még sms-t is irtam. De semmi. :-(
Lelkileg eléggé megvisel, mert édesanyám álmában halt meg ebben. És félek nagyon.
Sőt most hogy suliba is járok, ez a suliban történt.
Még eszembe jutott, hogy képzeld voltam múlt héten egy előadáson, ahol a lélek-test kapcsolatáról, a betegségekről volt szó.
A bal agyfélteke a gondolatoké, és ha rossz gondolatai vannak az embernek, akkor a test bal fele betegedik meg. Pl. a szív. (a düh, sértettség, elkényeztetettség, harag) stb., a negatív gondolatok okozzák ezeket a testi elváltozásokat.
Azt tanácsolták, ha ritmuszavar van, akkor egy nyugodt, békés ember rakja a jobb kezét a ritmuszavarban szenvedő emberke bal halántékára, és mondja, hogy nincs semmi baj, nyugodj meg, szóval lenyugtat. (Ajurvédás előadás volt).
A párod hogy viseli, mikor rosszul vagy? Tud segíteni, próbál nyugtatni?
Szia!
Sajnálom, hogy rosszul voltál! Remélem azóta nem volt rohamod! Az orvossal sikerült beszélned?
Ha jól emlékszem régen csak nagyon ritkán volt problémád (talán évente 1x2x),lehet hogy rosszabb lett, mint volt!?
Szerintem beszélj vele,ha sikerül elérned, hogy csináljanak legalább egy ultrahangot, hogy minden rendben van-e.
Sajnos lehet, hogy ez a változó idő is közrejátszik, én nagyon észreveszem magamon, ha összevissza alakul az időjárás.
Hogy viseled lelkileg?
Most hétvégén volt egy kisebb rohamom, mentőt nem hivtam, de nem volt kellemes.
Váram míg elmúlik :-(
Az orvos nem elérhető, a kórházban telefonon nem tudtak segíteni hány mg betaloccot vegyek be ilyenkor.
Szia!
Örülök, hogy jól vagy! Én is! :-) Kellemes is a séta ebben a szép tavaszi időben! Feltölti az embert! Mi is sétáltunk a hétvégén + kertészkedünk!
Biztos mire végzel a sulival profi leszel! Nagy kézügyességet igényel, az tuti!
További ajánlott fórumok:
- 24 órás szívritmus-mérőt(nem tudom a pontos nevét) akarnak feltenni rám.Mi az? Mekkora valamit képzeljek el?
- Időnként nagyobbat dobban a szívem? Lehet, hogy szívritmus zavarom van?
- Fiatalon szívritmus zavar?
- Ez "csak" sima szivritmus zavar?
- Volt valakinek terhesség alatti szívritmuszavara?
- Valaki tud bővebbet a szívritmuszavar miatti szívkatéterezésről?