Kedvenc idézetek (beszélgetés)
Előbb-utóbb úgyis holtan végzi az ember. És nagyjából ennyi az egész. Éled az életed, igyekszel, amennyire csak telik tőled, de igazából úgysem számít, mert a végén úgyis csak meghalsz.
/Terry Pratchett/
Reményik Sándor - Lámpagyújtogató
Egyszer volt, rég volt. Azt kérdezték tőlem:
"Mi leszel, kisfiam, ha nagy leszel?"
"Lámpagyújtogató"-feleltem én.
A gyermek együgyű feleletén
Nevettek akkor szülők, ismerősök.
Mért volt, mért nem volt, én azt nem tudom.
Nekem a csendes ember imponált,
Ki ballagott a bús utcák során,
S amerre ment,
Világosság támadt a nyomdokán.
Csak felnyújtott egy lángvégű botot,-
Egy lobbanás- s az ember főlehajtva
Az esti csendben tovább baktatott.
Csak ment tovább a sötétség fele.
Ámde mögötte diadallal égtek
A lámpák, miket meggyújtott keze.
Egyszer volt, rég volt, hogy kérdezték tőlem:
"Mi leszel, kisfiam, ha nagy leszel?"
Azóta sokat vívtam, verekedtem,
Azóta sűrűbb lett az éjszaka.
És végül-lámpagyújtogató lettem.
"Nem (...) volt lovagias tőlem szellemi fegyverrel támadni, egy szellemileg fegyvertelen emberre. Próbáltam uralkodni magamon, de nem sikerült. Nagyvonalúbbnak kellett volna lennem és elviselni a hiúságát, de nem tudtam. Néha még a sajátom elviselésére sem vagyok elég nagyvonalú."
Mark Twain
Az élet: föladat, munka, melyet el kell végezni, és ezért rendszerint folytonos küzdés a szükség ellen. Ezért mindenki azon van, hogy túladjon és átevezzen rajta, amint lehet: úgy végez az élettel, mint rabszolgamunkával, mellyel tartozott. De vajon ki csinálta az adósságot? Nemzője, a kéj élvezetében. Tehát azért, mert az egyik ezt élvezte, a másiknak élni kell, szenvedni és meghalni.
Arthur Schopenhauer
Ha bölcsebb lennék, mint milyen vagyok,
innám a fényt, ameddig rám ragyog,
a nap felé fordítnám arcomat,
s feledném minden búmat, harcomat,
élném időmet, amíg élhetem,
hiszen csupán egy perc az életem.
Várnai Zseni
"A legjobb barátaid azok, akik megértenek akkor is, ha nem mondasz semmit,
akik egy órát is várnak mikor te annyit mondtál: 'várj egy percet' és
azok, akik melletted maradnak mikor azt mondod: hagyjatok egyedül."
"Csomagold össze minden bánatod egy nagy zsákba, és mosolyogj, mosolyogj, mosolyogj!"
Mary Chamberlain
A szeretet: az élet.
(Móra Ferenc)
"Rothadó testemből virágok fognak nőlni,általuk válok az örökkévalóság részévé."
Edward Munc
"Adhat Isten néked kincset, gazdagságot,
Rubintokat és gyémántot, márvány palotát,
Adhat pénzt, ragyoghat rajtad drága ékszer,
Csak egyet nem adhat kétszer,
Édes jó anyát."
Honthy Hanna
"Az abszolút személyes kontaktus volt a lényeg, úgy is mondhatnám, hogy az embertől emberig ívelő szeretet, bár tudom, hogy ezeket a kifejezéseket ma nem szeretik, nem divatosak!"
"Ha a gyerek tőled rengeteg szeretetet, törődést, odafigyelést kap és nem erkölcstani prédikációt hall, ha látja a te személyes példádat, akkor nyert ügyed van."
(Pálosi Magdi)
Anyának lenni azt jelenti, hogy az ember szíve remeg
a féltéstől és a vágytól, hogy még több szeretetet adhasson.
Egy soha véget nem érő történet.
Szent szövetség, melyre már a fogantatás pillanatában felesküszünk.
Ígéret, melynek betartását szívünk maradéktalanul megköveteli.
Folyamatos feladat. Ajándék.
Le kell szakítani minden együtt töltött pillanat gyümölcsét. <3
„Ha anya vagy, sohasem maradsz igazán egyedül a gondolataidban.
Egy anya mindig kétszer gondolkodik:
egyszer önmagáért, másodszor a gyermekéért." <3
Sophia Loren
"Mindenki a sarat tapossa, csak van, aki közben a csillagokra néz."
Oscar Wilde
Hideg szívvel, közönnyel nézek mindent,
Ami még nemrég lelkemig hatott;
Mi lett belőlem? Emberek közt járó,
El nem siratott, bús élő halott.
(Ady Endre)
"Nincs olyan megkeményedett szív, mely el ne szorulna olykor a visszajáró múlt látomásaitól. Bárhol is születtünk, nem maradhatunk érzéketlenek azon a helyen, ahol az anyai kéz ringatott. Lelkünk húrjai nem kophatnak el annyira, hogy ilyen emlékek érintésére legalább egy meg ne rezzenne."
(Verne Gyula)
Az élet olyan, mint egy kert. A levelek elszáradnak, és a virágok elhervadnak természetes módon. Csak ha ezeket eltávolítjuk, gyönyörködhetünk ismét új virágaink és leveleink szépségében. Ugyanígy el kell távolítanunk tudatunkból a rossz tapasztalatokat, a múlt árnyait. Élni annyi, mint emlékezni a felejtésre. Bocsásd meg, amit meg kell bocsátani. Felejtsd el, amit el kell felejteni. Öleld át az életet megújult erővel. Az élet minden pillanatát olyan friss tekintettel kellene fogadnunk, mint egy nemrégen nyílt virág.
Máta Amritánandamaji
Az öröm művészete abban áll, hogy önmagából táplálkozik. Nem szorul alkalomra, erőltetett csiholásra, mert akkor szalmalánggá válik, amelynek ellobbanása után mélyebbnek tűnik a sötétség.
Szepes Mária
Én azt tartom, aki megmondja az igazat, akár jó, akár rossz, akár csúnya, az nyugodtan alhat, és én aludni szeretek éjszaka. A többi a jó isten dolga.
Móricz Zsigmond
"Nem mondhatom el, néha mennyire fáj, hogy mennyire belefáradok abba, hogy erős vagyok; hogy micsoda megkönnyebbülés az, ha kimondhatom, össze vagyok törve, még akkor is, ha csak egy papírlapnak."
Sara Crowe
„Lehet, hogy az ember nem kapja meg, amire vágyik, de ez sem foszthatja meg a várakozás boldogságától.”
Lucy Maud Montgomery