Ismerős vagy rokon, aki a devizahitel miatt utcára került (beszélgetés)
Már nagyon régen bankos vagyok, de sokáig nem éreztem szükségesnek a számlát, csak onnantól, hogy a 7-es buszon ellopták a pénztárcámat a fizetésemmel együtt....
Jelenleg már nem lennék meg a kényelem nélkül. Nem kell postán sorbaállni a csekkekkel, stb.
8 év után nem kell csak lakásra költened.
Addig igen. Vásárlás, felújítás, korszerűsítés. Legalábbis régen így volt.
De lehet, hogy már változott valamit a rendszer.
Na ezért kellene visszaállítani, hogy ahol lehet fizessék ki a munkahelyeken mint régen. Én tuti ott kérném.
De hát ez a bankolás, bankkártya rendszer is kiknek az érdeke?:)
Ez olyan, mintha azt mondtad volna, hogy bár ha otthon főzöl, az kijön olcsóbban, de egyél étteremben, mert bár drágább, kapsz mellé szolgáltatást.
Szépen hangzik, hogy a bérlet azért drágább, mint a hiteltörlesztő, mert ott nem neked kell fizetned a karbantartást, de a valóság az, hogy 150 ezerért bérelhetsz egy 50 nm-es lepukkant panelt. Nézz körbe. Nagyon elszálltak a dolgok.
Az miért jelenti az igény jövedelemhez való igazítását, hogy tízezrekkel többet fizetsz? Tegyük félre, hogy kinek megy a pénz, és hogy a végén lesz-e saját lakásod. Ha 100 a fizetésed, havonta 40 vagy 60 kifizetése felel meg jobban az igényeidnek? Tekintheted a bankot a főbérlőnek, ha úgy jobban tetszik.
Már alig van...
Nekem 1 is elég lenne. Persze ott akarok dolgozni:D
Nincs szükség ennyi bankra jelenleg, hiszen a legtöbb ember már nem hitelképes, nagy lehetőségek nincsennek a termékekben, egyre kevesebben járnak fiókba is az internetbank miatt, stb....
Igen, sajnos a bankolás is pénzbe kerül, hiszen ez is egy szolgáltatás, mint az áram, amit akkor is kell fizetned, ha a kislámpát gyújtod fel, meg akkor is, ha a több izzós csillárt....
Egyébként már minden bankban elérhető az alapszámla csomag, aminek a költségei kedvezőbbek a többinél....
Nem reklám volt! Én sem vagyok hajlandó több számla költségeit fizetni:)
Amióta ilyen alacsony a jegybanki alapkamat. A betétek és hitelek kamata ettől függ. Jelenleg 0,9%. Az ügyfél akkor sem kapja ezt sem meg, ha 1 évre leköti a pénzét, a látraszóló meg már annyira alacsony, hogy lassan az ügyfél fizet a pénze őrzéséért...
Amikor alacsony a jegybanki alapkamat, akkor érdemes hitelt felvenni, de betétet lekötni nem....
Pontosan!!!
Ahhoz, hogy csak a fizetésemet kivegyem és hozzá jussak, fizetnem kell, levonnak.
Ha van bent pénzem és kiakarom venni nem kapom meg a teljes összeget mert abból is levonnak.
Nem kétlem, hogy jó lettél volna:)
De nem erről van szó.
Nem a kamatok emelkedtek meg, hanem az árfolyam. Amikor a legtöbben hitelt vettek fel, akkor az árfolyama a chf-nek kb. 140-150 közőtt volt, ami a duplája lett, azaz a felvett 1 millióból 2 millió lett. A kamat mértéke maradt, de az összege növekedett, mert a tattozás is emelkedett.
Az árfolyam meg az adott ország pénzügyi-gazdasági helyzetétől függ.
A kormány szerint mi szuperek vagyunk, szinte nincs infláció és munkanélküliség sem. Ha így lenne, akkor a devizaárfolyamok sem szálltak volna el...
Igen. Ezt nekem is mondták. Ha nem veszek fel hitelt mikor autót vásárlok, drágább. Agyrém!!
Szóval csak érdekük a bankoknak az a rütyveteg hitel. Csak az a jó nekik ha kölcsönt adhatnak.
Most a hitel ellenkezőjéről: mikor és miért kezdődött, s meddig tart, hogy nem érdemes betenni pénzt?
Nekünk mikor kellett volna 10 millió, magasabb széken ülőhöz kellett menni, hogy nemá'!
Volt, hogy hetekig felváltva voltunk otthon, mert nem akartuk berakni, ugyanis az ráfizetéssel járt volna.
Hova lehet tenni, ha mégis van pénz?:)
Na lakás felújításra én sem vennék, vettem fel soha.
Nyaralásra sem. Sőt karácsonyi ajándékokra sem. Eszembe nem jutna.
Nem lettem agymosott:D
Igen fel kell újítani, nekem mondod?
Én erre nem veszek fel hitelt.
Nyaranta csinálunk valamit a lakással. Ezelött 2 nyárral, azaz 2015-ben laminált parkettát raktunk le a szobákba, illetve ki is festettük, múlt nyáron egy kis konyha felújítást csináltunk, az ezek előtti nyáron pedig szigeteltük a lakást, idén nyáron pedig a fürdőt csináljuk meg és festünk, mázolunk. Nyaranta úgy 100-150 ezret költünk a lakásra.
Persze én is szeretném, ha felvonulna szakipar amíg nyaralok és oda-vissza felújítaná a lakásunkat, és szívesen vennék új bútorokat is, de akkor hitelt kellene felvennem, amit nyöghetnék évekig, így inkább magunk megcsináljuk, és majd a bútorokat is lecseréljük valamikor.
Mi is szerettünk volna már 10 éve lap tv-t, de csak múlt évbe vettunk, mert a régiek még müködtek.
Igaz, így nem mesélhetek ilyenekről az ismerősöknek, de ez legyen a legnagyobb bajunk:)
Igen, sokan elszegényedtek, ami nagyon sajnálatos:(
És ne higgyr senki, hogy nem sajnálom őket, de ettől függetlenül nem mondhatom, hogy más a hibás és ők nem tehetnek semmiről....
Figyi!
Én nem vagyok gazdasági és pénzügyi szakember, igaz szerintem abban is jó lettem volna mert jól bánok a pénzzel:)
De abban ugye egyetértünk, hogy szemét, aljas, etikátlan dolog ennyire megemelni a kamatokat, a részleteket. Ellehetetlenítik a kisembert. És ez igen is nagyon szomorú:(
Mert valószínüleg nem estek bele azokba a kritériumokba, amelyeket újraszámoltak.
Jóval elöbb vettek fel ilyen hitelt, vagy már akkor, amikor magas volt az árfolyam, stb.
Én nem vitázok, ellenben veled, illetve én nem terjesztek valótlanságot sem. Sajnálom, ha rosszul esik az igazság, de nem mondhatom, hogy igazad van, mert akkor beállnék azok táborába, akik félre tájékoztatják az ügyfelet....
Tehát, a párod vett fel 12 milliót. Ha valaki ennyit vesz fel, akkor futamidő függvényében kb. 18-19 milliót fizet vissza, ahogy te is említetted ismerősöd hitelét, amivel szembeállítottad párod hitelét, ami ugyan akkora összeg, de a párodnak 28? Milliót kellett volna visszafizetnie.
Később kiderült, hogy végrehajtónál volt, ami rögtön megmagyarázza, hogy a párodnak miért kellett volna 10 millióval többet visszafizetnie, mint az ismerősnek.
Ismerős fizette a hitelt, a párod nem.
Párodnak sem kellett végül is annyival többet visszafizetnie, mert a végrehajtóval megegyezett, amit a bankkal is megtehetett volna gond nélkül.
Így?
Egy bankos nem is mondhat mást. :D Megy a fejtágítás ezerrel az alkalmazottaknak. Történetesen a lányom is bankos és már máshogy jár az esze.
A 60-as években épült családiházakat fel kell újítani akkor is, ha kevés a család jövedelme. A 30-50 éves paneleket szintén.
Könnyű volt rásózni az emberekre a lepukkant tanácsi lakásokat, ahogyan a hiteleket is. Sokan nem is tudták, hogy mennyire magukra maradnak a problémáikkal.
A pénz ígéretével minden elhomályosult, vagy sosem volt világos. Ismeretlen volt a jelzálog és az árfolyam fogalma. Akár a kisbetűs halálos ítéletüket is aláírták volna.
Nem lehet, hogy hagyjuk pusztulni az embert és az értékeket. Segítséggel minden megoldható, de ahhoz egységes szándék is kell.
Mára feltűnően sok ember rövid időn belül eladósodott, ill. a jelzálog miatt fedél nélkül maradt, vagy a jövőben fog.
A bankok nem is tudnak mit kezdeni az ingatlanokkal. Egyelőre talonba tették, nekik megéri.
Az autó téma is érdekes. A szomszédom kp-ben ki akarta fizetni a 2millióra hirdetett autót, de közölték, hogy csak hitelre eladó 2millióért. Ha kp-ért el akarja vinni, akkor 500ezerrel többet kell letennie. Ő ott hagyta.
Ki a fenének az érdeke, hogy eladósodjon egy ország lakosságának a zöme?
De ha már eladósodott, akkor se hagyjuk az utcán.
További ajánlott fórumok:
- CHF 257 Ft - hogy bírjátok devizahitelesek?
- Hol tart a devizahitelek forintosítása?
- Van valakinek olyan ismerőse, akinek gyermeke 8-9 évesen került ki külföldre?
- Van egy ismerősöm, pénteken este utcára kerül mert eladták a lakást, ahol lakott.. Hogyan tudnék segiteni?
- A nyolcadikosok központi írásbeli vizsgáján hány pontot sikerült elérnie a gyereketeknek, ismerősötöknek?
- Tud valaki alapítványt ahol segítenének nehéz helyzetbe került ismerősömnek?