Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Ismerős vagy rokon, aki a devizahitel miatt utcára került fórum

Ismerős vagy rokon, aki a devizahitel miatt utcára került (beszélgetős fórum)


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
2017. júl. 31. 11:37
Meg véletlenül sem akarnám magyarázni cipésznek a kaptafát, Szurikátának az építészetet, ùgyhogy nem is ezért írtam, csak közöltem, hogy most is ilyenek a fürdőszobák
433. gribedli*** (válaszként erre: 432. - 4c1a787e8f)
2017. júl. 31. 11:30

Előtte egy olyan társasházban laktunk, ami nem panel, mert itt nincsenek ilyen szó szoros értelemben vett panelek vagyis nem panelből van,hanem téglából, a panel megfelelője, emeletes ház. 2006-os befejezésű volt és 2 fürdő volt, mindkettő ablakos, nem falra néző ablakok, hanem rendes ablakok és ezekben is úgy volt elrendezve, ahogy írtam, mert úgy látszik, hogy ők ragaszkodnak ezekhez a szokásokhoz. És technikai hátteréről fogalmam sincs, de azért évente ha 2x van mínusz fok, szóval lehet, hogy itt nem köti őket az sem, hogy ugye nehogy befagyjon vagy ilyenek, mert nincs fagy. Szokott havazni, ritkán, de mínusz fokok rettenetesen ritka.


Nyilván ha ez lenne a szempont, én is a ház közepére tennék mindent, ami megfagyhat, csak arra reagáltam,hogy írtad, hogy ez 60-as éveki tervezésekben volt gyakori az olaszoknál de garantálom neked, hogy vagy megállt az idő, vagy bevált az a fajta elrendezés mert nagyjából maradt ugyanolyan. Még az újonnan épült házakban is. Nehezen változtatnak ők olyan szokásokon, ami régóta bevált.


Meg valljuk be, ha máshoz nem is, a vízvezetéshez biztos értenek, mert már az ókori rómaiaknál is egy nagyon fontos szakterület volt.


Más kérdés, hogy szar a földfelszín. Olaszország mozog, bugyorog szüntelenül,ilyen helyzetben nem mindig a rossz tervezés a hibás,hanem hogy effektíve olyan földmozgás van,amire soha nem szabadna építkezni, és csak 30-40 éve tudják,hogy mi az, amivel rugalmasabb lesz a ház és földrengésbiztos, ebből ugye az jön, hogy az előtte épült házak nem biztonságosak. De pl megnézném más országokban a földrengésbiztosnak kikiáltott házak tényleg mennyire azok, hiszen soha nem kellett olyan erejű és olyan gyakori hatásnak kitenni őket.


Itt pl nem elég egyedül a vasbetonszerkezet sem,hanem külső ragasztások, szalagozások kellenek (ami egy újkeletű dolog), illetve a ház alatti rugók beépítése (szintén újkeletű), vagyis ilyen dupla alapozás, nem értek hozzá.


Persze láttam én is nagyon rosszul épített olcsó és gyors házakat, ami még az én laikus szememet is zavarta.

432. 4c1a787e8f (válaszként erre: 429. - Gribedli***)
2017. júl. 31. 10:32

Ahol van rá elegendő hely alaprajzilag, ott meg lehet az optimális megoldást találni, egyeztetve az építészeti és a mérnöki optimumot.


Ahol nincs, mert 1,5nm az egész, ott meg nemigen van min játszadozni, tök mindegy, ki mit szeretne egyébként.


A hsz-m meg arról szólt, hogy mások a technikai lehetőségek egy családi háznál, és mások egy 10 emeletes panelháznál. Igen, a családi háznál bárhova elviszed, elburkolod, elhúzod, ha elfagy, ha tönkremegy a Te bajod. De egy 100-150 embert magába foglaló háznál nem lehet így gondolkozni, 50 éve sem lehetett, és akkor a lehetőségek is mások voltak.


Elszívó elvben volt, gyakorlatilag sok helyen már akkor is kevés volt az elszívóteljesítmény, mert egyszerűen már nem volt a vállalatnak olyan motorja, amilyen kellett volna.. Itt Mo.-on azért voltak érdekes dolgok.


Megcsinálni műszakilag meg természetesen bármit meg lehet, csak kérdés, megéri-e.


Hidd el, egy mérnök rosszul van, és a hőszigetelések előtti korban pláne rosszul volt attól, hogy vizes vezetéket külső falban vigyen. Ettől még számtalan esetben vittek.. Volt is baj belőle elég, volt ahol meg nem.. Az meg, hogy a wc az ablak alatt van, nem jelenti azt, hogy a vezeték is ott van.. Csak ugye az is adottság kérdése, hogy el tudod-e húzni, vagy nem..


A hibák általában nem azonnal, hanem évek, évtizedek alatt jönnek ki, és keserítik a család életét. Akkor már nem is gondolnak arra, hogy lehetett volna esetleg jobban is megtervezni, vagy arra, hogy pont az ő erőszakosságuk miatt nem a legjobb műszaki megoldás született.

2017. júl. 31. 10:13
Ja, és ez a mai napig így van, hogybudi az ablak alatt, nemcsak a 60-as években, a mostani újkeletű házaknál is oda teszik.
2017. júl. 31. 10:12
De speciel én meg a benzinkutaknál használatos pottyantós/visszacsapóst tartom szörnyen izének:DDD
429. gribedli*** (válaszként erre: 428. - 4c1a787e8f)
2017. júl. 31. 10:10

Csak az ablak nélküli fürdőkhöz kötelező az elszívó. Úgyhogy ahol ablak van, ott ahhoz közel teszik a vécét. Ahol nincs ablak, ott is az ajtótól távol kerül a vécé mert nem tartjàk ízlésesnek,hogy egyből oda tévedjen a tekintet. Ha lehet, még egy kis fallal el is van választva.


Ez gondolom, országonként is változó,hogy ki mit tart illendőnek, stb. Pl otthon mindig azt láttam, suliban, bárhol, ahol sok ember megfordul, hogy a tiszta vécécsészén ugye az ülés teljesen felhajtva, vagyis a tető is meg az ülés is. Ezt az olaszok meg szörnyen ízléstelennek tartják, alap, hogy minden legyen lehajtva,lefedve. Mert még a tiszta budiba sem szabad belelátni:)

428. 4c1a787e8f (válaszként erre: 426. - Fincsi5)
2017. júl. 31. 09:38

Általános elvek vannak. Strangok általában középen vannak, gondolj a fagyveszélyre. Itt azért más elvek vannak, mint egy családi háznál, bár ott se nagyon viszünk külső falban vízcsövet vagy ejtőt. Elhúzni el lehet, de ahhoz hely kell. Egy családi házban meg tudom csinálni, ott lehet a födém általában bármilyen vastag, de egy 10 emeletes háznál ez nem működik. Meg a legtöbb helyen már a családi házaknál sem az ablak oldja meg a szellőztetést, hanem a gépészet.


Az egész ház kialakításánál sok szempont van, van, hogy ez tud fontos lenni, van, hogy kevésbé. Pl. akkoriban - házgyárak - az előállítható elemek szabtak meg nagyon sokmindent.


Az egy más kérdés, hogy Olaszországban már az 50-es, 60-as években is olyan panelépületeket terveztek a munkásoknak, ahol 2 wc volt egy átlag lakáshoz. Nyilván voltak politikai hüleségek is abban, hogy csak egy picivel nem élhetőbbek az itthoni panelek. A 70-es évektől, vagy annak második felétől már legalább a wc és a fürdőszoba külön van. A 80-as években épült győri házgyári panelek "luxuslakásánál" láttam olyat, ahol két wc van...

427. gribedli*** (válaszként erre: 426. - Fincsi5)
2017. júl. 31. 08:15
Ennek oka van. Sok helyen teszik az ablak alá, méghozzá azért, mert 1: ha véletlenül rád nyitnak, távolabb vagy. 2: a szellőzés miatt (mármint hogy egyből kimenjen a szag:D)
426. fincsi5 (válaszként erre: 425. - 4c1a787e8f)
2017. júl. 30. 17:19

Biztosan van megoldás. a mi lakásunk olyan volt, hogy fürdőben a WC. De nem az ablak alatt, neem. Rögtön az ajtónál. Utána volt a mosdókagyló, majd a kád, és ott az ablak. Egy hosszú fürdőszoba, helye elosztással.

1x vagyok ugyanolyan lakásban, és majd gutaütést kaptam, hogy ott hátra, az ablak elé tették a budit.

Ez úgy működik, hogy néha átgondolják, néha nem?

425. 4c1a787e8f (válaszként erre: 423. - Fincsi5)
2017. júl. 30. 15:31

Elvben nem lehetetlen, csak a már leírt okok miatt ezek többnyire belső fürdőszobások.


Anyag van bennük, úgy sem lehetetlen átalakítani, hogy egy kisszobából legyen fürdőszoba a strang közelébe.. Persze nem mindenütt lehet, de sok helyen igen.. Jó, persze ez teljes, minden lakást érintő nagy rekonstrukciónál lenne lehetséges...


Előbb-utóbb gyakoribbak lesznek ezek a teljes tömböt kirámolós, rekonstrukciós "projectek", már foglalkoznak ilyenekkel "odafent".

424. globus (válaszként erre: 423. - Fincsi5)
2017. júl. 30. 14:47
Panelben a strang általában a ház közepén van, innen ágazik mindenfelé a víz, áram, gáz.Vagyis minél közelebb vannak hozzá a végponti készülékek: tűzhely, szaniterek, kád, csapok, mosógép, mosogató. Ha pl. túl szűk a közlekedő, ahová nyílik a fürdőajtó, még azt sem lehet nyitva hagyni szellőztetés miatt, mert a lakók belökik, nekem is első dolgom bebaxcsizni, ha el kell mennem előtte :) Azért azt tudni kell, hogy panel fürdő képtelen párás, nedves lenni, száraz por áll a polcokon. Lehetséges rá harmonikaajtós megoldás. Én pl. jobban kedvelem az elöltöltős mosógépet + még ennek ajtaját is felváltva behajtjuk-kinyitjuk. Nem unatkozunk :) Panelben órákig ülhetsz a fürdőkádban télen-nyáron, lehetetlen fázni. Családiban 5 perc alatt lezavarom a fürdést.
423. fincsi5
2017. júl. 30. 14:37

Ha a panel lakások fürdőszobáit ablakkal meg tudnák oldani, akkor lenne klassz.

Az lehetetlen vajon?

Mi 2 évig laktunk panelben, imádtam, utána 27 évig nem tudtam megszokni a gázos (konvektoros) hideget.

422. PöttyösPanka (válaszként erre: 420. - 4c1a787e8f)
2017. júl. 30. 13:07
A paneltől legalább tudja az ember, hogy mit várhat annak minden előnyével és hátrányával. Az új építésűeknél, nos, tudjuk, hogy az építési vállalkozók szeretnek spórolni...
421. 4c1a787e8f (válaszként erre: 420. - 4c1a787e8f)
2017. júl. 30. 09:30
Még annyi, hogy valószínűleg sokat számít abban, hogy szeretünk, meg mások is itt élni - most Gazdagrétről beszélek, - hogy az emberek jelentős része normális, van egy kis közösségi szellem, és jól esik az utcában hazafelé az ismerősökkel 1-2 szót váltani. Tényleg kicsit, mint a "Szomszédok" teleregényben anno.. Sőt, ennél komolyabb segítségek, emberi kapcsolatok is születtek, és ez bíztató.. Csak falunak hívjuk egyébként, bent a városban is köszönnek egymásnak a gazdagrétiek, még akkor is, ha csak látásból ismerünk valakit. Ez többet ér bármilyen szobaméretnél.
420. 4c1a787e8f (válaszként erre: 391. - Globus)
2017. júl. 30. 09:11

Mert senki sem meri bevallani..


Bár mi Gazdagréten már rég bevalljuk, nem is lehet arra lakást kapni egyszerűen, 1-1 eladó van.. Van, akiknek máshol van szuper családi ház, nem is lakik a lakásban állandóan senki, de annyira szeretik, hogy nem adják el, pedig fűzik őket rendesen.. Ha valaki "kihal", hatan hívják anyámat - ő a gazdaságis - hogy mi lesz a lakással vajon...


Sőt, itt Zuglóban is szeretnek az emberek sok panelban, bár itt azért van némi "új lakópark" láz, itt épül a Levendula.. Hát az az én szememben rosszabb mint egy századfordulós bérház, őrült nagy ronda tömb egyben, a pár éve kész részeknél már komoly károsodások az erkélyeknél, beázások...


Ha ott középen kezdenénk mi családi életet élni a fiúkkal.. Hát lenne élet a kastélyban :-))))

419. fincsi5 (válaszként erre: 418. - Gribedli***)
2017. júl. 29. 18:56

Persze, nálunk kevesebb a jövés-menés, ez tény.


Meg tudod, ebben a korban már nem megy úgy a máshol alvás,mint akár 40 évesen. Meg sosem volt szokás másnál aludni, nekünk.

Már ebédekre járunk, nem vacsorára. D

Itt is csak díszkert van, mondjuk a kerítés sövény, férjnek kis mozgása adott.

418. gribedli*** (válaszként erre: 417. - Fincsi5)
2017. júl. 29. 18:48

De itt sem lakik együtt senki, hanem mindig tele van mert mindig épp ott van valaki. Vasárnapi ebéd, vagy csak ott vannak az unokák, vagy valakinek a szülinapja, húsvét, karácsony, százezren vagyunk. Kihúzzuk a szalonban a nagyasztalt és ott vagyunk egész nap. Nekik is 4 hálójuk van, plusz egy kicsi a padlástérben. Az lett a játszószoba, régen a sógornőm gyerekszobája volt.


Pl mikor feljön a sógornőm, 3 spániellel, a lánya+lány pasija+ ott alszik valamelyik gyerekem, olyankor már anyósékkal együtt ugye minden háló foglalt, és ez a dolog annyira rendszeres, hogy értem is, hogy ő miért nem megy kisebbe, hát azért mert nagy a család és akkor hogy tudná vendégül látni az egészet, ha egy kis kuckóba mennénk?


Sőt, a karácsonyi ebédeket már átvállaltuk mi, de akkor is ugye a sógornőmék ott alszanak az egész pereputty, csak hozzánk jönnek enni. Kutyák nélkül mert az enyémek nem engedik:D


Viszont hacsak nem ilyen zajos családról van szó, én teljes mértékben aláírom, hogy idős korban kisebb a jobb újra. 2 embernek az pot jó

417. fincsi5 (válaszként erre: 415. - Gribedli***)
2017. júl. 29. 18:34

Azért nálunk sok-sok gyereknek kellene lenni, hogy annyira kihasználják, mint az Olaszok.:)))

Én ismerőseimnek mindnek 2 gyerek van, és ritka, akik egyáltalán Debrecenben maradnak, nemhogy együtt lakjanak. Amelyik meg ott marad, mondok egy példát: mikor árultuk a lakásunkat, jön egy fickó, idősebb /férjem ismeri 40 éve, hót gazdag, ügyes ember/, mondja, hogy kiadná, csak azért érdekli. Kérdi férjem; -ott laktok még, gyerekek, stb?

Kiderült, vagy 300m" (azért az nem sűrű itt) ház, a kisebbik lánya ott lakik a gyerekkel. S egyszer felsóhajt:-De jó lenne itt lakni....nincs egy kis

pihenőm, hol a kerttel van tennivaló, hol az (egyébként imádott ) unoka ricsajozik. -


Másik; barátnőmnél 10x vagyok, valamit mutatna, de 2x ha felmegyünk, ő még idősebb tőlem.

De aranyáron sem válnának meg tőle.


Nálunk az a legnagyobb baj, hogy sokáig vágyakoznak A HÁZRA, és mikor elérik, nem tudnak ésszel építeni. Minden nagy legyen, mindenből kettő, WC még a garázsba is. D

Láttad, mit írt Glóbus; kamaszgyerekek, és akkor vesz nagy házat...pedig tudhatná, hogy alig 10 év, és kirepülnek a gyerekek.

Amit mi vettünk, mondom, maga a csoda, mert ki épít 1 gyerekkel ilyen kicsi házat?

416. 35d45e2ed1 (válaszként erre: 415. - Gribedli***)
2017. júl. 29. 17:27
Azon már mi is gondolkozunk hogyha unokák lesznek majd egyszer akkor a gyerek költözik ide mi meg kisebbe megyünk de egyenlőre jó így sokan jövünk megyünk, az még odébb lesz. Mi csináltunk egy pici veteményest de nem túl nagyot nincs rá idő meg van egy kisebb fóliasátor hát abba pár tő paradicsom lett ültetve meg miegyéb de annyi terem rajta hogy még sok is. Rózsatöveket ültettünk egy párat még nagyon picik de majd egyszer szép lesz.
415. gribedli*** (válaszként erre: 401. - Fincsi5)
2017. júl. 29. 16:09

Én is ezt gondolom, hogy idős korban minek a nagy ház, de pl anyósomék nem költöznek kisebbe mert kész átjáróház, mindig sokan vagyunk náluk és kitöltjük. Segítsége van most. Viszont a mienk meg nagy, de direkt úgy van megcsinálva, hogy könnyen karbantartható, nem kizárt egy csere az egyik gyerekkel, ha majd családjuk lesz és mi mennénk valamelyik gyerek lakásába vagy egy kisebb kertesházba.


Ami azt illeti, a mi kertünk most sem veteményes hanem díszkert, van vele meló de közel sem annyi mint egy veteményessel. Ez inkább hobbis

414. Mezei Virág (válaszként erre: 413. - Globus)
2017. júl. 29. 14:39

Legalább te tanultál a példából...

:(

413. globus (válaszként erre: 411. - Mezei Virág)
2017. júl. 29. 14:35

Akikre konkrétan gondoltam, régebben csinálták ezt a manővert. Ők voltak a konkrét példa, miért NE ugorjunk nyomukban családi házba, mert nálunk csak pár évvel volt fiatalabb gyerek.

Vagy lehetne elrettentő példa a szülői házunk is. Alul 2, fent 3 szoba. Szüleim meghaltak, 2 fő, testvéreim maradtak 5 szobára...

412. Mezei Virág (válaszként erre: 410. - Globus)
2017. júl. 29. 14:31

Erre tippeltem amúgy.:)

De látom, szép városod nagy titok! ;)

411. Mezei Virág (válaszként erre: 406. - Globus)
2017. júl. 29. 14:30

Mert nem gondolkodnak, csábító a csok...:(

Ismerősöm szép nagy házat vett, egy gyerek sem maradt otthon a 3-ból. Pedig külön lakást lehetett volna kialakítani.

410. globus (válaszként erre: 409. - Mezei Virág)
2017. júl. 29. 14:29
Österreich :)
409. Mezei Virág (válaszként erre: 407. - Globus)
2017. júl. 29. 14:28

:)

Budapest, Budapest te csodás!

Külsőbb kerület, pesti oldalon, de ellátni sokfelé. Budai hegyek, több másik kerület is. XI. emelet :)

És te? És melyik országba látnál át? Én imádnám az ilyet! :D

408. Mezei Virág (válaszként erre: 403. - Fincsi5)
2017. júl. 29. 14:23

Változik a világ! :)

A mi gyerekeinknek is sikerült valahogy felnőni ezen az 53 nm-en. Meg tudtuk oldani.

Méghogy padlás! :D olyan már nincs! hehehe! :D

407. globus (válaszként erre: 400. - Mezei Virág)
2017. júl. 29. 14:22
Merrefelé laksz?
406. globus (válaszként erre: 401. - Fincsi5)
2017. júl. 29. 14:21
Még ha a gyerekek kiskorában költöznének nagyobba, érthető. De elképedek, amikor 14-15 éves gyerekek esetén verik adósságba magukat, hogy 6 szobás, szintes házat vegyenek, mikor nyilvánvaló, hogy fiatalok le fognak lépni pár éven belül, aztán kerülgethetik egymást a palotában.
405. globus (válaszként erre: 399. - Fincsi5)
2017. júl. 29. 14:18
Nyertél! :)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook