Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
No igen, nagy kérdés! A barátnőm lánya tiniként kijelentette, hogy ő nem lesz "konyhamalac", nem fogja az egész életét a konyhában tölteni!!! (Mint kedves édesanyja és jómagam :-))) Szerinte sokkal értelmesebb dolgokra lehet fordítani az időt és különben is rengeteg készétel, konzerv stb. van!
Jött a főiskola, (élelmiszeripar), üzemi gyakorlat - a második héten újabb kinyilatkoztatás: ő mindent MINDENT! saját kezűleg fog főzni-sütni, befőzni a családjának, mert hát "ilyesmit" nem fog eléjük tenni :-))) Okos kislány: innen kezdve bőszen gyűjtögette a jobb recepteket anyutól, nagyitól... és nagyon figyelt a konyhában :-)))
:-)))
A régi szabály: jaj, mit is akartam? Gyorsan vissza kell menni, ahonnan idejöttem és eszembe jut :-)))
A cikkekre vágott rántott kelkáp-ot már évek óta csinálom, és nagyon szeretem.
Hagyományos panír: liszt-tojás-zsemlemorzsa.
Amikor veszek egy fej kelkáposztát, egyik feléből leves, vagy főzelék, a másik felét 2-3 cikkre vágva (attól függ mekkora) a következő héten kirántom.
De előtte egy kicsit lobogó sós vízben átforralom éppen csak annyi időre, hogy a vastagabb, külső levelei egy kicsit kezdjenek üvegesedni.
Te Dodi ! szerintem hajdanán mindannyian sokkal vékonyabbak voltunk ! :( ezért is próbálok mára kisebb adagokat főzni :)
majdnem 50 éve , még az első munkahelyemen volt 1 kollégám + 1 kolléganőm , mivel mindkettejüknek csak 1-1 pusztája volt / a puszta feneke :) / összekerülve vettek 2 mélytányért 2 laposat 2 kanalat 2 villát ....... + ami naggggyon fontos és szükséges és elkezdték az önálló felnőtt életüket :) h hova jutottak ilyen hosszú ideje ? azt nemtom de a régi kollégák közül a hozzám korban közeli emberkék mind !!!! egy szálig elváltak , akikről hallottam még utólag :( nem úgy mint a nálunk 1-2 korosztállyal előbbiek , ők többnyire leélték együtt az egész életüket :)
a férjem is mindenféle szerszámot , kütyüt megvett magának , ami használható volt v kellett :) ha látok valami apró kis csavarhúzó készletet v olyat , aminek tudom , h örülne én is megveszem neki :)
vettem magamnak ilyen-olyan ollót , mert más kell a varrógép mellett + más a konyhába , de mikor már a konyhából is elvándorolt + máshonnan is az ollóm , akkor megugattam :( h nemá' mert a kutyusok haját-fülét-farkát-szőrét kellett ritkítani :( arra is van , de ne azzal , amivel én szoktam vagdosni :(
Igen, először én is így terveztem, mert leginkább a hagyma karikák vannak a net-en szem előtt.
És annak valóban jó a hagyományos panír, és ugye a tervezett rántott patisszonnak is az lesz a jó.
A rántott/sült hagymavirág egy kicsit eldugottabb helyen található, de ahhoz viszont valóban nem passzol a hagyományos panír. Akkor most mi legyen, hogy is legyen?
Te vagy a fény az éjszakában!!
Rákerestem, ez valami fenomenális! Íme a csoda, érdemes megnézni!
Köszi a tanácsot, akkor holnap ezt fogom megpróbálni, de valami mártás valóban jó lenne hozzá, mint ahogy a képen is van!
Ti milyen mártással eszitek?
Ha az uzlet oldalarol nezzuk, ha egy muanyagokbol formalunk valamilyen "gyumolcs izt" az soha sem fog megromlani, nem fogjak kidobni, tehat nem veszitenek rajta penzt.
Ha veszel valahol margarin, tegyel egy kicsi adagot a hangyak utjaba. Ha kikerulik, nem hordjak el, te se hasznald.
Tegyel ki melle egy kis vajat, es meglatod abba mennyi az eheto anyag, a hangyak elhorjak e vagy nem?
A hangyak a leg jobb kaja minoseg ellenorzok.
Emlited a rantott hagymat...
Az egyes ettermekben lehet rendelni rantott hagymat, eloetelnek, csemegenek.
Amit ugy csinalnak, hogy egy aranylag nagy hagymat ugy tartjak mint az almat es a tetejerol, es az aljarol levagjak a csumajat, es azt a reszet, ahol a gyokekei voltak, es felulrol majdnem az aljaig, de vigyazva arra, hogy azert az egesz egybe maradjon, bevagdossak olyan nagysaguakre, amikor az almat szeleteled fel ugy nyolcadokra.
Kinyitjak es belemartjak egy elore megkevert olyan mint a kirantotthushoz csinalt, liszt, kis olaj, tej, tojas, so, bors, kis vegeta es mas fuszerek.
Egy kisfazekfelebe, hogy a szeletei koze is jol beleferkozzon a keverek, es amikor mar jol megtelitodott ezzel a majdnem palacsintatesztasurusegu anyaggal, meg meg is hempergetik, hogy mindenutt belepje ez a keverek. Majd egy kisebb fazekba olajat melegitenek, amikor mar jo forro, beledobjak az egesz hanymat, hogy ellepje jo a forro olaj. Amikor mar narancs pirosra sul, kinyilik a hagyma a suleskor es ugy nez ki mint egy nagy kinyilt rozsa!
Felenk nem voroshagymabol csinaljak, hanem a feherszinu edes hagymabol.
Aki szereti a hagymat, es egyszer raveszi magat, hogy megcsinalja, az maskor is nem sajnalja a faradtsagot hozza...
De kinek a pap, kinek a papne...
Nem vagy egyedul ezen a teren...
Amikor meg hazas voltam, micel en is szeretem a kutyuket, ha meglattam egy jo voltmerot, ((mert en suket vagyok! Ha meglatok valamit ranezek es az kedvesen visszanez a lelkemre, akkor ugy erzem, hogy azzal jol egyetertunk, erzem, hogy passzolunk egymashoz, ki fogok jonni, akkor meg is veszem, Igy vagyok minden targyal korulottem)) ha nem is volt olcso, gyujtottem ra es megvettem [de sosem a fizetesembol, hanem a "maszekolasi" penzembol). Hazahoztam es amikor lepakoltam letettem az ebedlo asztala sarkara, es mire terultem forfultam, mar nem volt ott. az X eltette valahova, "mert mit keres az a vacak az ebedlo asztalon?" utanna egy par nappal kesobb vettem egy masikat...
-azota adtam belole a vejemnek, fiamnak, baratomnak...
(Amikor mar nem otthon laktam es egy nyari konyha helyiseget bereltem iskolas idom alatt, nekem a "konyham" egy regifajta rezso, egy literesnyi ontotvas kislabos volt, egy kanal, egy villa, egy bicsak es egy puhar volt. Negy evig de sokat foztem azon a konvencionalis rezson es abba a literes ontott vas edenyben...
-igaz, akkor sokkal de sokkal vekonyabb voltam, mint most...) :DDD
Azon kívül!
Egyelőre úgy néz ki:
péntek-szombat: rántott csillagtök + rántott hagyma (itt olvastam nálatok, most kipróbálom a hagymát!)
vasárnap-hétfő: karfiol pörkölt nokedlivel. Ehhez még valami levest majd kitalálok, vagy lesek tőletek :))
Még jooo, hogy nem egy lipicaiban fogadnál!
Mert belőlem csak egy van 😉
Szóval tévedtél.
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)