Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Ha már "itt vagyok", hadd kérdezzek még egyet, amin szintén régóta töprengek. A szendvicssütőm és a rezsóm is olyan, hogy (tudom, hogy szégyen, de) rá van égve a kosz, kaja, stb. Már rég megtisztítottam volna, de nem tudom, hogyan kell. Beáztatni ugye nem lehet az elektromos részei miatt, ha forró, akkor nem lehet hozzányúlni, ha hideg, akkor nem jön le róla a dzsuva... Ti mivel tisztítanátok és hogyan?
És szerintetek a rezsó vaslapját lehet úgy használni, mint egy platnit, vagyis simán rátenni mondjuk a tököt és megsütni? Tudom, most megcáfolom önmagam, hogy nem akarok elektromos cuccot használni, de ez már megvan és gyorsan meg is szokott melegedni, ha nagy ritkán használom.
Hopp, ez eszembe sem jutott, pedig szendvicssütőm van. Ha vékonyan beolajozom, talán rá se ragad a cucc. Most van az idénye a töknek, padlizsánnak, az utóbbi szerintem sütve a legfinomabb, de valami rettentő mennyiségű olajat magába szippant. És grillezve finomabb is. Lehet, hogy amíg nem találok platnit, kipróbálom a szendvicssütőt.
Köszönöm mindenkinek az ötleteket! Illetve ha még valaki ír, azt is megköszönöm!
Én sem tudom, hogy igazán mire gondoltál, de régen azt a kerek, vastag, öntöttvas alátétet/lángelosztót hívta így anyukám.
Némelyik piacon manapság is látok ilyet, azoknál az eladóknál, ahol konyhafelszerelési dolgok vannak. (reszelők, fokhagymanyomók, pogácsa szaggató, edények, hasonlók.)
nem tudom pontosan, mire gondolsz... de nem lenne mód venned egy úgynevezett asztali minisütőt?
Ilyesmire gondolok, vannak kisebbek és nagyobbak is.
Sziasztok!
Bepofátlankodhatok újra egy kérdéssel?
Ti tudtok-e róla, hogy létezik-e esetleg gáztűzhelyhez való platni? Nincs lehetőségem sütőt használni, és olyan jó lenne néha zsiradék nélkül sütni valamit. Ha van, hol lehetne hozzájutni?
Előre is köszönöm, ha nekem is osztotok egy kis észt :)
Látott valaki mostanában valamelyik bolttípusban sülthús szaft kockát?????
Olyan kinézetűt, mint a húsleveskocka!!!
Sziasztok !
Megjöttünk a nyaralásból!
Még van két napom oihenni - meg mosni, elpakolni, ---és már megint bevásárolni, főzni...
Dodi ! ha tudod kinél van ? nem lehet legalább arra rávenni azt a valakit ? h fénymásoljon le , írjon le , akár magának is lemásolhatná az egészet :) ha nála van és van benne 1 kis jóindulat , akár meg is érthetné !
Anyóskám a 84-ik éve előtt néhány évvel már úgy volt vele , h semmi se olyan , mint régen :( az ízek se !
Koszonom szepen!!! fel fogom jegyezni!!! igen hasznoa , kisegito informacio!
Az otthoni izeket keresven allandoan, bujkalom az otthoni, netten talalhato recepteket, mert sajnos Edesanyam receptes konyvenek laba kelt, mashoz kerult, de inkabb azt szeretnem mondani, mas hasznalja...
Pedig azt gondolom, nallam nagyobb erteke lenne, mint neki, akinel van...
Porélesztő átváltási táblázat
Buzablans (Index Mindennapi kenyerünk fórum, 4755. hozzászólás)
"1 cs.Francia élesztő 11gr = 40 gr friss élesztőnek felel meg.
1 cs Francia élesztő 18 ml = 3,6 TK
1 TK = 5 ml
1 TK francia instant élesztő = 11gr friss élesztővel
1 dkg (10gr) friss élesztő = 4,5 ml Franciával (1 TK szűken mérve)
2 dkg (20gr) friss élesztő = 9 ml Franciával (1,8 TK)
1 cs.Oetker élesztő 7gr = 25 gr friss élesztőnek felel meg.
1 cs Oetker élesztő 11,25 ml = 2,25 TK
1 TK = 5 ml
1 TK Oetker instant élesztő = 11gr friss élesztővel
1 dkg (10gr) friss élesztő = 4,5 ml Oetkerrel (1 TK szűken mérve)
2 dkg (20gr) friss élesztő = 9 ml Oetkerrel (1,8 TK)
1 cs.Tescós élesztő 10gr = 35 gr friss élesztőnek felel meg.
1 cs Tescós élesztő 16 ml = 3,2 TK
1 TK = 5 ml
1 TK Tescós instant élesztő = 11gr friss élesztővel
1 dkg (10gr) friss élesztő = 4,5 ml Tescóssal (1 TK szűken mérve)
2 dkg (20gr) friss élesztő = 9 ml Tescóssal (1,8 TK)
1 cs.Budafoki élesztő 7gr = 20 gr friss élesztőnek felel meg.
1 cs Budafoki élesztő 11,25 ml = 2,25 TK
1 TK = 5 ml
1 TK Budafoki instant élesztő = 9gr friss élesztővel
1 dkg (10gr) friss élesztő = 5,6 ml Budafokival (1 TK bőven mérve)
2 dkg (20gr) friss élesztő = 11,2 ml Budafokival(1 teljes csomag)
Ebben nincs benn a Haas, ami "erőben" a franciával egyenértékű tapasztalatom szerint."
Épp nemrég emlegettük a francia élesztőt, itt már nem kapható.
Kerdes:
Otthoni ot deka, vagy harom deka elesztonek mennyi szaraz (por)eleszto felel meg, ha kiskanallal merjuk?
Ugyan, szora sem erdemes.
Orulok, hogy megoszhatom veletek, es ugyanakkor en is uj dologok ismereteivel leszek gazdagabb, amit toletek vehetek at.
De kerlek benneteket, meg csak veletlen sem vegyetek "esz osztasnak" mert tavol all tolem az a gondolat.
Ezek az itteni egerek vagy okosabbak, vagy áramállóak...???
Nálunk a hűtő ölt meg egy fiatal macskát, szeretett odagömbölyödni a hűtő mögé a melegbe...
No megvolt a nagy napfogyatkozas a hold mar egy feloranyiota elindult a nap e;o;.
Erdekes volt!
Pár éve jártunk úgy, hogy rettenetesen büdös, égett szag volt a mosógép körül. Rögtön kihúztam a dugót a konnektorból és lezártam a vizet - jött a szerelő, fülig érő szájjal kiemelt valami feketeséget a gép hátából, hogy "hopp, itt egy sült egérke" :-)))
Ráfüttyentett szegény... :-)))
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)