Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Szívesen! :D
Sajnos kötőjel helyett megint "sikerült" pontot gépelnem, de a lényeg ott van. :D
Aha! Persze, mert beledugtad, így nem láttam! :))
"A tésztából 12 gombócot formálunk, mindegyikbe teszünk néhány kétszersült. kockát"
Köszi!
Most nagyon durván ismétlem:
- tejbegrízt főzök sóval, vajjal
- ezt ráöntöm a nyersen lereszelt, és konyharuhában kicsavart krumplira, és összegyúrom
- sós vízben 20 percig főzöm a gombócokat, lecsorog, stb. stb.
De: mit csinálok a kockára vágott, aranybarnára sütött 2x sülttel, azzal mit kezdek????
No ezt azért én is kipróbálom, mert különleges.
Hozzávalók: 2-3 szelet kétszersült, 2 evőkanál vaj, másfél kiló lisztes krumpli, 2,5 dl tej, 12,5 deka búzadara (durumbúza), újabb 6 dkg vaj, só.
A pirítós héját levágjuk. A héj nélküli szeleteket apróra felkockázzuk, 2 ek. vajon aranysárgásra pirítjuk, félretesszük.
A krumplit meghámozzuk, megmossuk. Egy tálba reszeljük, amelybe előzőleg hideg vizet tettünk. Amikor az összes krumplit belereszeltük, a vizet leöntjük róla, a krumplit egy konyharuhába csavarva kinyomkodjuk.
A tejet, a 6 deka vajat kevés sóval felfőzzük, belecsurgatjuk a darát, közben folyamatosan kevergetve. Egyet forralunk rajta, majd a krumplira öntjük és összedolgozzuk a tésztát.
Sós vizet forralunk. A tésztából 12 gombócot formálunk, mindegyikbe teszünk néhány kétszersült. kockát.
Úgy főzzük ki, hogy a sós víz takarékon gyöngyözik, a gombócokat 20 percig kell forrás körüli hőfokon dagadni hagyni.
Ezután kiszedjük. Ha a tálalótálba egy lefordított bögrét teszünk, a gombócból kicsurgó lé az alá gyűlik, és nem áztatja át a gombócot.
A mi fogalmaink szerint lehet szűrőben tálalni, vannak ilyen szitafélék, aminek nem egy hosszú nyele van, hanem két kis fogója.
Aho én jártam (Bajorország frankföldi része) odavoltak a krumpligombóc egyik fajtájáért. Azt csupaszon ették, prézli nélkül, érdekes volt a felülete viszont, nem sima. Oylan rücskös, mintha a reszelt krumpli szálai álltak volna ki belőle mindenütt. No ezt ették köretként is vagy cak valami szósszal lecsurgatva, de amúgy volt akkora, mint egy nagyobb alma. Még a munkahelyi étkezdében is tülekedtek érte, ha az étlapon volt. Ott kóstoltam meg, hááát... olyan pampogós állaga volt...
itt a képe, mindjárt lefordítom a receptet.
Na most azt képzeljétek el, hogy az Ízőrzők sorozatban egy sváb faluban a csirkepaprikás úgy készült, hogy a jó nyárias (egy-egy zöldpaprika, paradicsom benne, egyébként a szokásos gazdagon készített paprikás) úgy tálalandó, hogy a tányérra pirított zsemlemorzsában (nem tévedés!!!) megforgatott gyúrt tésztát teszünk, arra szedjük a csirkét.
Ha hiszitek, ha nem - ki kell próbálni! Könnyű és finom! Többször ettük már így!
Nálunk, a mi vidékünkön a halászléhez a túrós csusza, ill. a ropogósra sült hal. Csak hogy ma már volt tojásos nokedli.
Esetleg egy tál túrógombóc, vagy szilvás gombóc???
Errol jut eszembe, a negyeves Sophia unokam egy heten haromszor "iskolaba" jar kilenctol delig, es pentekenkent en szoktam felvenni ott, es elhozom hozzam neha, es a kis kofanak el kell mondanom mindig melyik szoba volt a Mamijae, melyik agyban aludt Mami, es a tobbi.. Utoljara azt is mondtam, ha o is meg Mami is akar visszajonni a regi szobajukba, akkor teszek oda egy emeletes agyat, es O melyik agyat fogja calasztani?
Azt mondta Sophy, hogy o az emeletit valasztja, de ugye epitek neki az agyahoz egy letrat is, mert o meg kicsi, maskent nem tud felmenni majd az agyaba!
Mondtam, mire idejottok lakni, addigra kesz lesz az emeletes agyuk es a letra is! Vasarnap ebed utan megleptek, es eljottek,az anyjaval! Egyenesen ment be a Mama (volt)szobajaba, es kereste a letrat meg az agyat!!! Hogy miert nincsen meg kesz, mert mar ma este abba szeretett volna aludni!
Majd meg ettem azt a csoppseget...
Tudjatok en egy nagy mafla vagyok!
A,olpr ,eg picik is voltak, mindig azt mondtam nekik, ha rosszak voltak, hogy megharaplak!
Mit tesz Isten, gyermekek leven, a vicces oldalat meg nem ismerik az eletnek, es azt sem tudtak, hogy en nem jarok at a szomszedba vicceket kolcson kerni, mert tele vagyok veluk! A gyerekek tenyleg meg meg haraptak egymast! Az en hibam!
Most mar titokban magyarul tanitom oket es azt szoktam mondani, hogy megszem a fulecskedet!
Erre a ket kicsivel tisztazni kellett, hogy nem a valosagban!!! De hogy letompitsam az elet, tenyleg mondom nekik es mar tartjak a luke nagyapjuknak, hogy ok Itt can , uzsonnara megehetem!:DDD
-meg a kis labujjukat is szoktam ugy "kepzeletben" megenni, meg tartjak is, es persze kozben csiklandozom oket...
Amikor jatszanak, akkor kikapom a kezebol egy egy kissebb jatekukat es eldugom a hatammoge, es a csukott kezemet keresztbe rakom magam ele, es ki kell talani melyik kezemben van, es akkor vissza megkapjak! De a Sophi mielott raut a kivalasztott becsukott kezemre, huncutul ramnez, es varja, hogy mosolyogjak vagy rosszalloan nezzek ra, ha rossz kezemfele tartja a kis kezet!
Egyem a kis szivuket... :DDD
Ne is mondd! Volt egy 25 literes zsíros bödön, + egy 20 literes nagy fazék, azokba sütöttük le disznóöléskor a húst, kolbászt, hurkát, és persze a kisütött tiszta zsírt is külön bödönbe, ahogy írod.
Emlékszem, ha aug. végénél hamarabb jutottunk a húsos bödön fenekére, édesanyám már aggódott, hogy nagyon gyorsan elfogyott... pedig akkor már tagadhatatlanul érződött rajta egy is avasság.
Az is jó, hogy a külső levelekből főzöd a levest. Én magamnak igyekszek minél kisebb fejet választani, akkor is sok! :))
Jár az agyam: ez a rántott hagymavirág paradicsom mártással??? Vagy legyen krumpli főzelék?? Valahogy úgy érzem, hogy egy kis savanykás akármi illene hozzá.
nekem a receptfüzetemre az van írva : l. Konyhamalac , volt 1 régebbi kisebb , csak az helyett-mellett , lett ez a nagyobb , nemrég majdnem megütött a guta :( a fiam kitépkedte a kicsiből a még üres lapokat :( szét is esett az egész :(
gyerekkoromba mikor állandóan valamelyik barátnőmék nyakán ültem :) nem jártam csukott szemmel :) a barátnőm anyuja készített olyan levest , amibe csomótésztát rakott , olyat mi sose főztünk , de mikor már erre rátaláltam a neten eszembe jutott :)
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)