Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Most eszembe jutott, kislány koromban történt: 2 szoba-konyhás-kamrás lakásban laktunk. Persze a kamra volt a hűtőnk is, meg minden egyebet ott tároltunk, mint pl. a vetni való krumplit zsákban, a berakott asztal mellett a sarokban...
Édesanyám rátett egy cetlit a zsák krumplira (bátyámékat figyelmeztetve!), hogy "ennek fele a nagymamáé", vagyis, hogy a felét vigyék el d.u. hozzá. De az ajtó nyitáskor a légáramlat a cetlit odafújta az asztalon árválkodó utolsó tányér kocsonya mellé.
Mi gyerekek ahányan mentünk haza, senki nem evett a kocsonyából, meghagytuk a nagymamának, ettünk mást. :))
Persze édesanyánk este hazajött a munkából, és látta, hogy a kocsonyát nem ettük meg, de a krumpli sem került elvitelre... hát így tanultuk, hogy ha valamiből kevés volt, inkább meghagytuk a másiknak...
Dodi , bárkit is kérdeztél , majd én válaszolok :) megvettem jó sok éve azt a rece-ficét + a hozzávaló pödrőpálcát :) és 1x ! csináltam olyan aranyos kis gigákat , ami 1 fél levesre lett elég :( mi mindig cérnametélttel ettük a husilevest + néha grízgalussal :) nem is lett a kedvencem az a bisz-basz ! de ! volt 1 ismerős asszony , aki nagyon nagyon ügyes emberke volt és azzal egészítette ki a nyd-át , h ilyesmiket gyártott ! és eladta :) 1x 2x vettem tőle , utána visszaköltözött a falujába , ahonnét néhány éve ideköltözött a mi falunkba , de nem szeretett itt lakni , hát visszament , visszaköltözött :) a régi falujába :) gondolom hiányoztak neki azok az emberek :) akikkel leélte az egész életét :)
Dodi ! tökéletesen igaza volt ! h amit tudsz azt nem vehetik el tőled !!! sok olyan emberke van itt a környezetemben akik ezermesterek .....
oké ! lehet :) és nagyon dekoratív nőszemélyt is csináltak belőle , ahogy a reklámba láttam / de ne szólaljon meg ! mert bántja a fülemet :( persze , kinek a pap :) kinek a papné :( nekem egyből az jön elő , ha meghallom , h kilóg a kapanyél :(((( de még ez se baj !!! az egyik ember engem utál , a másikat + én , miközbe
+ messze nem vagyok tökéletes én se :( és tisztába vagyok azzal is , h a fene a pofámat ezért ! de vannak , akikre allergiás vagyok és gyorsan odébb nyomom a csatornát , és közbe van 1-2 olyan színész is akitől feláll a nemlétező szőr is a hátamon , velük nem nézek + semmit ! én piszok dög !!!! :( pl volt hajdanán 1 kolléganőm v 40 éve :( 1x néztem nagyot , akkor még primőr volt a paradicsom télen és bedobta a kazánba a reggelije végét paradicsomostul-szalámistul :( aztán mesélte , h megveszi ő a paprikás szalámit is magának , de eldugja a 3 gyereke + a férje elől , nálam ez azért verte ki a biztosítékot , mert én + 1000x inkább úgy voltam-vagyok vele , h ami finomság , amiről tudom , h szeretik , abból ők az elsők a gyerekeim is , a férjem is :) aztán ha jut jut , ha nem , nekem az se baj , én mindent szeretek :) eszem mást :) nemrég bejelölt a facebookon , én meg nem jelöltem vissza , minek ? ismerem , ha messze is lakik már a falutól amibe élek , ahol született :(
- A pulyka szárnyát nem szeretem, nekem túl kövér.
- A melle húsa azért még mindig olcsóbb, mint a filézett csirke melle, és szebb, nagyobb rántott szeleteket lehet (tudok) belőle csinálni
- A nyeles combot árulják nálunk úgy, hogy az üresen levő csontot levágják róla, és csak a húsos részét. A húst lebontom róla, azt szeretem sütni, a csont tökéletes levesnek.
- Nyakából szeretem a pörköltet. Persze úgy adják pl. a 2 kg-ot, hogy a fele gyenge, vékonyka, a másik fele öreg, vastag pulyka nyak: a vastagról ledarabolom a színhúst (a 2 kg-ról általában 60-70 dkg = brassóinak, borsos tokánynak) így az is kb. olyan vastag marad, mint amiket közé raktak fiatalabbat, így egyszerre megfő az összes. Lehet felezni, hogy pörköltként nokedlivel, ill. hordós káposztával szeretem összefőzni.
Itt jon egy kupaszkodo kerdes:
Mikor csinaltal utoljara magad kezevel,
csigatesztat?
A tesztat meggyurni, legalabb neyg tojassal, kinyujtani es a dereje vagoval savokra gurigalva kockakra vagni, darabonkent guritgatni a fa bordazaton, lassu munka de az otthon csinaltak es a boltban vettem ugy kinezetben, mint izbe, egybol meglaszik honnan is jott az a csigateszta a husilevesbe. (valamikor regen segitettem, nyujtani, lisztezni nyujtaskoben a tesztatk majd feldarabolni es gotgetni a teszta kockakat es csiga tesztara atformalni... )
Szegeny jo Edesanyam tanitgatott,(mivel lanya nem lehetett) megmutatta a helyes utat a keszitesenek. Abbol meg sosem vallott kart senki, ha jol odafigyelt annak idejen...
Edesapam azt mondta annak idejen, kisfiam, amid van azt elvehetik toled, az utonallok, de amit a fejedben tartasz, azt nem.
Én voltam az! :)A tetejét a szaloncukorkáknak pedig oetkeres szórós cukordísszel dekoráltam.
Végülis nem szaloncukorkák lettek, mert nem csomagoltam be, hanem muffin kapszliban tálaltam.
Hatalmas sikere volt:)
Egyelőre egészséges vagyok. Beutalót ide-oda még ír.
Lehet, pont most kellene váltanom, amíg nincs probléma. Mire odáig elérek,már megismer az orvos.
A fiamnak egyszerűbb ide járni, és amúgy is ő dönt ebben.
Viszont legalább jó orvos!!!
Bár értem a gondodat!!!
De... csak még nem döntöttem, mitévő legyek.
Jó orvos a szomszéd faluban van. Ha bármi gondom van, buszozhatok.
Birsalmasajtoztam :-))) Lett két gyümölcskenyér forma, egy nagy gáztepsiben kiterítettem olyan kb 1 cm-es vastagságban - ezt majd süteménykiszúróval fogom kiszurkálni, és teli lett egy 24 db-os minimuffin (ebbe megint tettem asztalt meggyet), ezeket majd csokiba fogom mártogatni.
(Lányok, ezt az aszalt meggyes csokiba mártogatóst itt ajánlotta valaki tavaly - most fogom kipróbálni :-)))
Cavintont még nem tartott senki szükségesnek.
A tabletta elhagyásához kellett heteken át vezetnem a vérnyomásnaplót.
Az érszűkületet is elkönyvelte, de műszeres vizsgálatra nem küldött.
(Utóbb igazolódott, hogy nincs. Vagy minden ellenkező híresztelés ellenére elmúlt.)
Nagyon ritkán eszem mákot, ezért erről nem tudnék véleményt mondani.
Viszont a káposztát, retket, uborkát és hasonlókat simán bírom!
Szomorúbb lennék ha a salátákról, zöldségekről kellene lemondanom, mint a füstöltárúról!!!
Nem én találtam ki!!!!
Orvosi vélemény!!!
Én Cziffra Györgyöt is tisztelem, de nem kedvelem az előadásmódját. Technikailag tökéletes, de lélektelen.
Más, hogy az ember elbámul rajta, mi mindenből lehet pénzt csinálni - lásd Fásy Ádám, csúnya is, buta is, hangja sincs, és Molnár Csilla Andrea szépségkirálynő versenyét ő bonyolította le, tehát lehet kanala Csilla halálában...
... és más, ha az ember egy átütő, úgynevezett sugárzó személyiséget egyszerűen kedvel.
Azért az öregkori leépülésben nagyon komolyan benne van a genetika!
Pl a sokat emlegetett koleszterin: Ha azt örökölted, nem kell enned egy kanál zsírt sem. Úgyis gyártja a szervezeted! Utána meg jön az érelmeszesedés, a szűkület az agyban - és a leépülés.
Persze nyilván nem szabad beletörődni és törekedni kell az egészséges életmódra!!!!
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)