Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
:)))
Kacagnom kell, egyedi párosítás. Persze még az is kiderülhet, hogy tökéletes! Márpedig, ha egy férj szerint valami ehető, akkor az bizony akárki akármit is mond, az ehető! :)))
No halászlét szívesen ennék. A fiam nem eszi, hát egyelőre elmarad, mert most nincs kedvem magamnak elkészíteni.
Borsófőzelék múlt héten volt.
Valami csirkét tervezek. Ha bemegyek majd valamikor a boltba, akkor szétnézek főzelékféle után is.
Mivel a nokedlit tényleg nehéz a végső zsiradékon-átforgatás nélkül elkészíteni, ezért főztem köretnek néha tésztát. Azt, ha frissen, forrón tálaljuk, nem kell még átforgatni.
Nem mondom, hogy nem jó a nokedli, de ma már csak végső esetben főzök, egy tojás és kis liszt azért mindig akad itthon. Persze ritka az olyan étel is, amihez enni lehet. Amióta ketten maradtunk a fiammal, nagyon ritka a pörkölt, a paprikás. Még inkább a paprikás krumpli, no abba néha keverek nokedlitésztát, belefőzöm.
No és ha már itt tartunk, a nokedlit ugye megforgatjuk zsiradékon, mert különben kicsit izé...
És akkor hogyan lesz egy szaftos étel körete? Nem az a köret lényege, hogy a zsíros szaftot felszívja?
Ez az a köret, amit sosem értettem.
Volt, hogy kenyeret ettem hozzá. És nyomja persze az ember a savanyúságot, hogy a zsír zsírral lemenjen. Utána már érthetővé válik minden emésztési probléma.
Miért, a zsemlemorzsában megforgatott főtt tészta sem szokásos, mégis finom.
Hogy mi mihez való - inkább mit és hogyan szoktuk meg.
A szegfűszeg rendszerint "gyümölcslevesbe való", sok országban pedig, ahol esetleg furán néznének a mi gyümölcslevesünkre, húst is fűszereznek vele. Ahogy ki lehet próbálni, a húslevesbe úgy főzni bele a hagymafejet, hogy pár szegfűszeget szúrunk bele.
Azért írtam tegnap a káposztás tészta-köret ötletére (és ott volt a magyarázat, hogy külföldi vendégek érkeztek, nem volt hirtelen más köret), hogy végtére is nem volt benne váratlan íz, hiszen párolt káposztát szoktunk húshoz enni. A tészta meg csak tészta. :D Akár nokedli, akár nem. A krumpli is csak szénhidrát. Miért jó az egyik a káposztához, miért nem jó a másik?
És aki a rántott húst kenyérrel eszi?
Gyorsan összedobtam a "hagymás bab a'la Hópihe" módra ebédre, nem igazán volt kedvem hozzákezdeni a rántott hagymához.
Ami kaját nem tudok még annyira, hogy akár csukott szemmel is, azt legelőször eléggé nehezen kezdem el, tovább tart a lelki ráhangolódás, mint amennyi idő az elkészítéséhez kell.
Én is nagyot néztem volna, az biztos!
Igaz, hogy elkövettem már olyat én is, hogy a maradék (hordós) párolt káposztával megtöltöttem a palacsintát, majd 4-be hajtva bepaníroztam, és kirántottam. Akkor nagyon tetszett, de azért rendszert nem csináltam belőle. De hát kaját nem dobunk ki, még akkor sem, ha maradék.
Gondolom így volt vele az ottani konyhafőnök is!
Úgy 4-5 éves koromig állítólag én is állandóan legurultam az ágyról, pedig nem is volt emeletes ágy. Édesanyám este odarakott a földre egy nagy párnát, vagy egy paplant összehajtva, és arra ráestem, állítólag úgy aludtam tovább, észre sem vettem, hogy közben zuhantam kb. egy métert.
Nem most volt, amikor bográcsban főztük a birka pörköltet, vagy a marha lábszárt.
Tábortűznél az udvaron a szalonnát sütöttük hagymával, és körbe járt a demizson...
hááááát kedves Dodi ! itt nem is olyan régen valami " becsületrend " szerűséggel jutalmazták meg az egyik " kedves vezető " közeli emberkét :( aminek hatására bizony volt aki a saját kitüntetésétől tüntetőleg megvált :(
szeretem a régi történeteket , amik megestek a családban :))))) olyan jó rájuk visszaemlékezni :) / legalábbis a legtöbbjére :) /
Annak idejen nagyon szerettunk campingezni, es a lakokocsiban negy agy volt katto lento dupla agy es fenti ketto dupla agy. de egy barat szeritn a lakokocsokban nagyon gazdagon ejtik ki a nyocszemelyes alvi helyeket, mert elfelejtik megemliteni, hogy nyolc reszegnek, mert azoknak nemszamit ha kissebbek a fero helyek. A gyarekeim aludtak a felso agyon, es azoknak a szelein volt egy olyan alkalmatossag, mint egy aprobb foku letra, es ammal az aljarol jott ki harom felrehajthato also rogzito aga, amit a matrac ala kellett dugni, es akkor a fent alvo gyerek nem tudott leesni a fonti agyrol. A lakokocsi e;ejen a;udt Rita lanyom, Robi fiam meg a hatso fenti agyban. Utanna mi meg minding kimentunk a korulottunk levo lakokocsik egyike udvarava csinalt tabortuzhoz, ha eppen nem az en udvaromban volt a tabortuz. Font a lakokocsinak a felso agyainal, a kocsi mintket vegen voltak kihajthato ablakok. Miutan a gyerekeket letettuk aludni, es a tabortuz mellett ulve odalattam az ablakaimra, es egyszer csak latot, hogy a ket vegen a lakokocsinak nyilvak fel az ablakai...
Egyik alkalommal, egy nagy zuhanasra ugrottam fel a lakokocsibol jovi hangra, berohanok, es a lanyom fekudt a lenti szonyegen!!!
Elfelejtettem feltenni azt a nyavajas korlatot!!! Utanna soha de soha nem felejtettem el, meg triplan ellenoriztem is!!! De meg akkor is aludt rita, fel sem ebredt az esesere! Persze ahogy berobbantam az ajtajan, a ver meghult bennem, amikor mozdulatlanul lattam kiterulve a lanyomat a szonyegen!!! Felemeltem, es mindjart elmontuk egyutt az ingyom bingyom talibet, a nagy megkonnyebbulesemre minden hibatlanul ment a versike! Azt hittem ott azonnal szornyet halok ijedtemben!!!
A ket nebulok meg nem akartak aludni, es figyeltek a tabortuznel valo beszelggeteseket, neveteseket, nekem volt egy jo majd ketmeteres haromlabu vas kondert tarto alvanyom amiben a nyilt tuz folott fott bogracs gulyassal vendegeltem meg a tuz korul ulo helyi, minden evben allandoan egycsoportba verodve voltak a lakokocsijaink egesz camping szezonban, tavasztol oszik azon a felszigeten,osszeszokott csapat volt, akik meg sosem kostoltak gulyas levest. Mondanom sem kell, hogy meg a szegyenlosei is repetaztak belole... :DDD
Meg kell meg emlitenem, amikor otthon vendegeskedem, voltam olyan innen exportalt "leforditott szinkroznizalt itteni moziban, csak ugy erdekessegbol, es amilyen tragarul volt az az itten nem hasznalt szavak betuzese az felhaborito volt. Az itteni atlag ember olyan szavakat nem hasznalnak!!! Nem is beszelve az itteni beszed stylus Viktoria kiralynoo ideju szabalyokkal van regulazva! Itt a koz filmekben nem szabad az itt a karomkodasokat "negy betus" szavaknak mondjak, mert a cenzorok egybol betiltanak a folmeg vetiteset. Amilyen nyelvet hasznaltak a szinkroznilzalas kozben, azt itt csak a fekete "Krap" zeneszek kozott hallhatjak akiket itt nem engednek ugy beszelni, azert mennek europaba, mert ott szabad nekik tragarol beszelni, mert a magyar URH radio allomasokon is a mocsok beszedu feketeket hallottam. Talan azert csusznak el vele, mert a nagy kozonseg nem erti az angolt???
:)))
Ugyan már! Messziről jött emberrel mindent meg lehet etetni! Előző napi maradék volt a káposztás tészta, a távolról jött vendégeknek jó az is! :))
Nem tudom, mert régen vettem. Fordítottam a receptben.
De gyakorlatból tudom, hogy a vajat lehet pótolni kacsa-vagy libazsírral. :D (Jobb, mint a margarin.)
Vagy akár kókuszzsírral.
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)