Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Ecetet már én sem használok ezer éve, helyette a citromlét veszem. Sokkal lágyabb, selymesebb a saláta, ha nem ecettel, hanem citromlével locsolom meg.
Én konkrét kérésre megcsinálom, amit szeretne. A férjemnek is annak idején, most a fiamnak.
Azért van szája: mondja meg, mit akar! Volt már, hogy a fiam megkért, gyúrjak tésztát. Nem gyakran kér meg rá, mert látta, mennyire "nagy dolog". De ő érzi az ízkülönbséget - én nem. Amióta rájött, hogy a 4 tojásos bolti tészta jobb, mint mondjuk a tojás nélküli, azóta figyel erre vásárláskor.
Én szeretem a párolt káposztát, nem ecetesen, hanem meleg köretként, hús és krumpli mellé például. Köménymaggal esetleg.
Ecetesen semmit nem szeretek, pedig gyerekkoromban használtam ecetet.
én is a mai napig kiszolgálom,azt sütöm-főzöm,amit szeret.
1 régi kolléganőm fel volt háborodva hajdanán , h mennyivel jobban megvannak becsülve azok a szülők / anyák / akik nem csinálnak akkora cécót a gyerekeiknek semmiből :( hát nemtom :) én olyan szívesen ugráltam körül őket :) a gyerekeket is + az apjukat is / és a gyerekeim nem sűrűn szóltak be ! mint néha apci :( ! /
á,a nagysága nem főzött,a gyerekek mindig éhesek voltak.egyszer a takarítónő vigyázott rájuk,megettek nála annyi főtt tojást,hogy félt,hogy betegek lesznek.
akkor nem lehetett náluk valami rendszeres az ellátás :( pedig hát :) enni kell , lakni kell , aztán vannak dolgok amiket lehet nélkülözni , de nem volt az véletlen h egy heti kajapénzt úgy osztottak el , h abba legyen jobb is , olcsóbb is , mert a keveset nem igazán lehet úgy elosztani , h minden napra csupa finomság jusson :))))
hát ez az.én is elég zsírszegényen főzök.meg cukor nélkül.
én a tészta főzésénél teszek a vízbe 1-2 kanál olajat és nem forgatom át semmin legfeljebb néha 1 kanálnyi tejfölön , az is zsíros :) és csak annyi vízbe főzöm a tésztát amennyit fel is szív :) nem öblögetem le , minek ?! viszont , amin kiszoktam akadni :( valószínű , h a fiamnak száraz a tésztám , mert ő + tesz rá 1 kis kupac vajat , amikor elég meleg is a tészta fel is olvad a vaj , de én látni se szeretem azt a tömény zsírt brrrrrrrrr ! dehát kinek a pap........
ha valami rendezvény volt irtózatos sokat tudott enni.igaz otthon sokszor kenyér sem volt,annyira spóroltak.hát nem viszi a sírba,bár öregkorára sokat javult,egyszer még rántott csirkével is megkínált.bár volt vagy négynapos.az egyik irodával szemben volt a vécé.már előre féltek,ha ment.
te szent szilvamag !!!! ez már nem is evés :(((((
pedig nem rossz az ! de mi a párolt káposztát savanyúságként ettük ehhez-ahhoz ecetesen , akár nokedlis kajához is :) a káposztás tésztát pedig borsosan , legalábbis én :) és savanyúság nélkül , de láttam olyat is , aki evett hozzá valami savanyát :) a fiam pl porcukorral szereti / mint régen az apja is / brrrrrrrrrrr !
régen voltunk a főnökömmel ebédelni az ügyintézés után.hármunknak rendelt öt adag halászlét. megevett három adagot,hozzá tizenkét kenyeret.rettenetesen sokat tudott enni,ha ingyen volt.
sok sok évvel ezelőtt ettem először gombával töltött palacsintát :) fincsi volt , utána néhányszor sütöttem én is töltöttet de nem gombával :) sonka-sajt......jöhet bele :)
én szoktam nekik mondani h nem fontos kenyeret enni a rántotthusihoz , mert ott van rajta :) én sok éven át sose sütöttem rántotthúst , mert akkoriba még a férjem 130 kilója laktatóbb kaját igényelt , mint a rántotthusi , különben / szerintem :) / amit mindenki szeret és nem elég nekik 1-2 szelet fejenként = drága kaja :( és bár a gyerekeim hálistennek sose voltak annyira húsosak , mint apci , elég volt nekik a főzelékhez a kanál is :)
nálunk ugyan nem volt soha munkahelyi büfé :( se másnapos rántotthusi :( de volt 1 kolléganőm ő mindig olyankor kért vendégebédet :) amikor rántott-hús volt az ebéd :)))))))) volt 1 másik kolléganőm ő a főzőkonyhán dolgozott :) 1x számolta a főnöke és 14 szelet rántotthúst tudott megenni ebédre :( , egyik sógorom + Anyóskám mesélte , h a komplett ebéd után még megevett 12 szelet rántotthúst :( bakker ! én az egész családnak nem sütök annyit :(
ma kelkápöszte volt az ebéd , főzelék :( + pácolt -rántott csirkemell-szeletek , a férjem megette a főzeléket a husit + otthagyta :( kérdeztem tőle , miért nem etted meg a husit ? mert nem látta !!! hol volt ? az asztalon az orra előtt ! előtte fél órával szidta a fiát , h milyen balfac !!!! nem lát az orránál tovább :(
Tudod annak az itthoni verziója: óvatosan alányúlni az alufóliának, két ujjal kihalászni a tányérról egy szelet rántott husit, ráborítani a kenyereden fekvő szelet kenyér egyik felére, a másik végét ráhajtani, és kész a mennyei nasi... de nem, én nem szoktam nasizni... :)))
:)))
Kacagnom kell, egyedi párosítás. Persze még az is kiderülhet, hogy tökéletes! Márpedig, ha egy férj szerint valami ehető, akkor az bizony akárki akármit is mond, az ehető! :)))
Munkahelyi büfé fő attrakciója: másnapos (hideg, dermedt) rántott húsos zsemle :-)
No halászlét szívesen ennék. A fiam nem eszi, hát egyelőre elmarad, mert most nincs kedvem magamnak elkészíteni.
Borsófőzelék múlt héten volt.
Valami csirkét tervezek. Ha bemegyek majd valamikor a boltba, akkor szétnézek főzelékféle után is.
a végén a halászléhez borsófőzelék lett..:)
Mivel a nokedlit tényleg nehéz a végső zsiradékon-átforgatás nélkül elkészíteni, ezért főztem köretnek néha tésztát. Azt, ha frissen, forrón tálaljuk, nem kell még átforgatni.
Nem mondom, hogy nem jó a nokedli, de ma már csak végső esetben főzök, egy tojás és kis liszt azért mindig akad itthon. Persze ritka az olyan étel is, amihez enni lehet. Amióta ketten maradtunk a fiammal, nagyon ritka a pörkölt, a paprikás. Még inkább a paprikás krumpli, no abba néha keverek nokedlitésztát, belefőzöm.
például én,hozzá erős paprikát.másnap olyan rosszul voltam,csak estefelé tudtam fölkelni.bocsi,kivéve,amikor hánytam.
No és ha már itt tartunk, a nokedlit ugye megforgatjuk zsiradékon, mert különben kicsit izé...
És akkor hogyan lesz egy szaftos étel körete? Nem az a köret lényege, hogy a zsíros szaftot felszívja?
Ez az a köret, amit sosem értettem.
Volt, hogy kenyeret ettem hozzá. És nyomja persze az ember a savanyúságot, hogy a zsír zsírral lemenjen. Utána már érthetővé válik minden emésztési probléma.
Miért, a zsemlemorzsában megforgatott főtt tészta sem szokásos, mégis finom.
Hogy mi mihez való - inkább mit és hogyan szoktuk meg.
A szegfűszeg rendszerint "gyümölcslevesbe való", sok országban pedig, ahol esetleg furán néznének a mi gyümölcslevesünkre, húst is fűszereznek vele. Ahogy ki lehet próbálni, a húslevesbe úgy főzni bele a hagymafejet, hogy pár szegfűszeget szúrunk bele.
Azért írtam tegnap a káposztás tészta-köret ötletére (és ott volt a magyarázat, hogy külföldi vendégek érkeztek, nem volt hirtelen más köret), hogy végtére is nem volt benne váratlan íz, hiszen párolt káposztát szoktunk húshoz enni. A tészta meg csak tészta. :D Akár nokedli, akár nem. A krumpli is csak szénhidrát. Miért jó az egyik a káposztához, miért nem jó a másik?
És aki a rántott húst kenyérrel eszi?
Gyorsan összedobtam a "hagymás bab a'la Hópihe" módra ebédre, nem igazán volt kedvem hozzákezdeni a rántott hagymához.
Ami kaját nem tudok még annyira, hogy akár csukott szemmel is, azt legelőször eléggé nehezen kezdem el, tovább tart a lelki ráhangolódás, mint amennyi idő az elkészítéséhez kell.
Elképzelni nem tudom együtt a párolt káposztát nokedlivel. Előbbi sültekhez való, utóbbi szaftos ételekhez - szerintem.
Én is nagyot néztem volna, az biztos!
Igaz, hogy elkövettem már olyat én is, hogy a maradék (hordós) párolt káposztával megtöltöttem a palacsintát, majd 4-be hajtva bepaníroztam, és kirántottam. Akkor nagyon tetszett, de azért rendszert nem csináltam belőle. De hát kaját nem dobunk ki, még akkor sem, ha maradék.
Gondolom így volt vele az ottani konyhafőnök is!
az bizony lehet :) de a férjem meglepődött rendesen :) mert Anyósom ilyet még soha nem követett el :)) nála krumplisaláta , tejfölösen :)))))))) járt a rántotthusihoz :) + a töltötthöz is :)
További ajánlott fórumok: