Hiperaktív a gyerekem (beszélgetés)
Mit tettél, hogy igy alakultak a dolgaitok?
Mi ma voltunk a nev.t. ahol mindig megálapitják, hogy nincs ennek a gyereknek semmi baja. Persze ha egyedilg csak vele foglalkoznak nincs is nála jobb gyerek. Most megint hordom egy darabig a gyerek nagyon fogja élvezni, és minden marad a régibe a suliba.
Szia!
Szerintem még annyi változáson megy keresztül az a kisgerek most még korai lenne bármit mondani a magatartása, figyelmével kapcsolatba.
Nekem a nagyon eleven nagyok sok bajt okozó hiperkém olyan aranyos baba,kisgyerek volt csak telelegyen a pocakja és már nem is volt vele baj. Az ovodába kerülés körül ütközött ki az, hogy valamivel másabb a többinél. Szeritem ugy 3 éves kora körül kéne szakemberhez fordulnod. Addig egy kicsi KÖVETKEZETES SZIGRRAL meg lehet fogni.Jobb minél elöbb a mit szabad és mit nem tudatosítani vele.
Kedves Lányok,
még nagyon új vagyok itt,bevallom csak tegnap kezdtem el böngészni a fórumot, mert akkor tudatosult bennem, hogy a fiammal valami baj lehet... A tanácsotokat szeretném kérni, úgy tűnik, itt többen vagytok, akik ismerik a témát vagy hasonló cipőben járnak.
A kisfiam most 18 hónapos. Koraszülött volt, 27 hétre született. Szerencsére ebből nem volt probléma, gyönyörűen fejlődött, 10 hónapos koráig konduktor tornáztatta és mi is gyúrtuk naponta ötször. A fejlsődésneurológus többször látta, nem talált semmi problémát.
Nemrég vettem észre, hogy a kisfiam, amióta feláltt (úgy egy hónapja) megy mit a meszes. Nem néz maga elé, hatalmasakat esik, nem figyel, ha szólok utána. Nem képes tartósan (úgy értem 5 percig) egy játékra figyelni, újabbat keres. Járunk játszóházba, ott sem követi a feladatokat, gyakran egy perc után otthagyja és inkább vándorol a teremben. Ha valamiben gátoljuk, vagy valamit akar, oltári hisztit csap. Az alvás éjszaka rendben, illetve ami volt probléma, azt a fogzás számlájára íruk. Hirtelen nagyon anyás lett, csak én altathatom, de ha kisurranok az ágya mellől, ordít.. nagy változás van nálunk, két hónapja itthon van a kistestvér. Eddig azt gondoltam, hogy miatta van ez a nagy változás, de most megfordult a fejemben, hogy mégsem. Mit tanácsoltok? Felfújom a dolgot? Előre is köszönöm, ha válaszoltok, üdv mindenkinek.
Szia!
Hát majd okt.22. Már nemtudom kinek higgyek minden tiszteletem a tied de ha mond valamit a doki elsőre neki hiszek aztán ha nem válik be akkor elkezdek gyanakodni. Persze nem az én kompetenciám, hogy felülbíráljak bárkit. Nekem az a dolgom, hogy elfogadjam amit az okasak mondanak.
Nekem meg aztán van okosam elég...
Szia drága ugy eltüntél!
Igen történt megint, hogy nembirta meg állni, hogy ne gyujtsa meg a gyufát ráadásul vendégségben voltunk.(mert otthon nincs gyufa) na ez volt az utolsó csöpp ... Elnem tudom képzelni, hogy tudnak valamit kezdeni ezzel a szokásával. Mindig abba reménykedtem, hogy most annyira megbüntettem, hogy biztos elment tőle a kedve de nem igy van..nincs ami elvenné a kedvét!
Ott a klinikán mit csináltak az ilyen gyerekekkel?
Köszönöm!!
Ma beszéltem a pszihologusával a gyereknek. Párhét múlva beutalják a Szegedi pszihiátriára kivizsgálásra. Na kiváncsi leszek. Mert a nagyfiamat már kivizsgálták egyszer ott a végén kapott ritarint amitöl egy életre ugy lelassult, hogy na...
Nagyon aranyosak vagytok, hogy segíteni akartok!! De tényleg ennyi jó ötletet még senkitól nem kaptam. Ojanokat mondtak a pszihok, hogy mikor tüzeskedet és én persze -jól megbüntettem-, hogy most egy darabig ne beszéljünk róla. Mint ha nem is lenne ez probléma, na igy is tettem és mindig volt egy-két hét, hónap egye-egy gyujtogatás közt. Azt szeretném ha örökre leszokna erről a szörnyüségről, ha nem kéne rettegnem mikor gyujtja ránk a házat.! Most megprobálom a ti módszereteket. Nálunk minden gázzal megy majd megengedem, hogy meggyutsa a gáztűzhelyet, meg megkérem rajzolja le az egyik bográcsozást mint nyári élményt hátha ez jóttesz neki!
Köszi nektek!
Tyúkanyóca, nincs cserépkályhátok vagy valami ilyesmi? azzal is el lehet dolgozgatni...
Az egyik fiam (talán 10 éves korában) sokat gyertyázott a szobájában. Ráadásul az égő gyertyát betette a szekrénybe és hogy ne lássam meg, rácsukta az ajtót :( Hát tűz szerencsére nem lett, de füst meg bűz, az igen.
Nekem is jó ötlennek tünik, ezért is írtam.
Ott leglább levezethetnéa feszültségét, gyönyörködetne -merta tűz tényleg csodálatos!, mrgfigyelhetné mkit tesz a tűz a bele kerülő anygokkal. Aztán takaritás után akár még egyszer le is rajzolhatja, hogy feldolgozza az élményt.
Hogy sa rajzot szabad-e szem lőtt hagyni vagy sem, hát ebben elég szkeptikus vagyok.
Nagyon jó az ötlet, a rendszerezett tűzgyújtással. De azt hiszem, a hétvégi tűzgyújtást nemigazán tudná kivárni. Meg a tűzgyújtás nem lehet "jutalom" a jó viselkedésért, mert akkor mi van, ha elmarad a jutalom?
Napi 1 tűzgyújtás, valami hasznos formában? száraz levelek égetése, szalonnasütés...?
ÉS én, nem szakemberklnt azt is nagyon fontosnak gondolom, hogy az uj társakkal ne egyszerre találkozzon. Ne egyszerre kelljen megfelelnie 5-10 gyereknek, épp elég kihivás lehet neki az, hogy 2-3 gyerekkel szembenéznie és nem tudja, mit várnak tőle. Nem tud mit kezdeni az uj kapcsolatokkal, ezért zacvarában bohocót csinál magáből. Fe ha adott ké-3 gyerekben már megbizik, és réjuk meru magukát bizni, akkor bovölhet a kör.
Igy össze ez már csak ugy lehetséges, ha ti hivjátok meg őket, előtte a szülökkel is megismerkedve.
Nem vagyok szakember, de nagyon nagy foku kizonytalanságot idenditástudat keresét gondolok ilyen kicsiknél, és talán a feléjük érkező visszajelzéseket sem tudják jól kódolni.
Szia Drága!
Jaj semmi nem ál tőlem távolabb mint bántani bárkit is aki segitséggel közelit hozzám.
Az a bizonyos öngyujtó a nagyobbik fiamtól kaptam akinek eszébe sem jutott az öccse "szenvedéje". Nem dohányzom! csak a gáz gyujtáshoz vette a fiam mert egy aranyos cica volt ráfestve. Nekem akart örömöt okozni. És pont azért felejtettem el, hogy a táskámba raktam ideiglenesen, hogy mindjárt eldugom de megfelejtkeztem róla. Nagyon jó a kicsi csak neki rakott túzgyujtó hej. Kifogom ezt is probálni. Köszike és bocsi!!
Lenyugodtam, visszajöttem, mert ez a kérdés - a gyujtogatás, kővel dobálózés, agresszivitás, sokkal nagyon tragédia előszele lehet, minthogy ki itt kis játszmáinkat játszuk.
Ráadásul az idő mulása rossz esetben akár oda is veethet, hogy nem is akar megváltozni, hiszen őt már mindenki ebben a szerepben fogadta el.
Nyilván már rengeteg tanácsot kaptűl, nálam sokkal jpzzáértöbbektpl, de néha nem árt ujra és ujra elővenni a régi ismereteket és aktuálizálni, uh
gymond előszedni a porosodó láda mélyáről.
Őáédául el tudnék képzelni egy költözést, ahol a kisgyerek nyitott alpokkal indulhatna. És neked nem kell feltétlen azonnal mindenki tudtára adnod, hogy nehezen kezelhető. majd megismerik ők. kapjon lehetpséget. -ez persze a gyujtogatás nem oldja meg,de ki lehetne neki alalkitani egy ki kőrakó hehlyet, ahol, ha ugy érzi nem bir a benne levő feszültséggel, akkor ott felnőtt felügyelettel biztonságosan tüzet gyujthat.Megfigyelheti, hogy mi lesz az elégett fábül, levelekbpl, papirból. Ennek persze zárhatónak kell lennie, hogy pl. rossu széljárás esetén felnőtt nélkül eszébe sem jusson. És mkiután kis lelke megnyugodott akár belehetne vonnai a romeltakaritása is, ahogy az igazi z
tűzpltok teszik. kaphat akár tőzoltó saőkát, tűzoltó autót .bá gondolom ezezk már megvannak.
Nem űállitom, hogy most a varászgombot a kezedbe adta, de talán neked is lesznek ujabb és ujabb gondolataid, az ugyanis, hogy azn papanszkodunk -joggal, hogy senki nem segit, nem oldja meg ezt a nagy bajt.
További ajánlott fórumok:
- Hány éves kortól beszélhetünk hiperaktivitásról?
- Magas intelligenciájú, agyilag hiperaktív, viselkedészavaros kisfiút hogyan lehet kezelni?
- Válni, halmozottan sérült gyerekkel (figyelemzavar, autisztikus, hiperaktív)
- Figyelemhiányos hiperaktivitási zavar felnőttkorban
- A hiperaktív gyermek - Tünetek
- Honnan tudom, hogy hiperaktív a gyerekem?