Hiperaktív a gyerekem (beszélgetés)
bocsi, hogy segiteni szerettem volna...
Te irtad, hogy legutobb a táskádból vette ki az öngyujtódat. ebből azt gondolom mégsem annyira magátótól értetődő pl. az, hogy leszokj a dohányzásról.
Bocs, hogy élek.
Jaj drága ezek természetes alapvető dolgok na mest jön a de..
Az első és kedvenc tüze a gázbolyler örlángja volt. 3évesen!!!! oda bedugott mindent az ott tárolt partvis nyél segitségével. na kirámolni mindent akkot ráállt a WCtetőre onnét tornanamutatványnak is beillő módon de elérte az örlángot. Ha WC-re ment ott ált valaki melette nehogy valami kárt tegyen akkor is megtalálta amódját. A végén elrakattuk a bolylert másik falra magasabbra a nyilásokat eltorlaszoltam amennyire tudtam de néha azért hozzá fér. Nekünk van egy kis nyaralónk ott voltunk egész nyáron nagyon sokszor főztem bográcsba nyilt tüzön az udvaron megengedtem, hogy tegyen rá fát nagyon örült neki, még is ha valhol tüzet tud gyujtani megtalálja amódját most 8 és fél éves.
Egy kicsit visszatérve magamra.
Nem sok mindenre emlékszem gyerekkoromra, csak képek maradtak meg leginkább, de azt tudom, hogy imádtam elcsavarogni és imádtam sportolni, mozogni. nem voltam egyébként sem rossz tanuló, sem rossz gyerek. apuák szerint állandó heves vitában voltam velük, az utolsó sznak nekem kellett lenni és ugy álltam ki a vélt-valós igazazm mellett, hogy nem nagyon tudtak mit kezdeni vele. Igen, a csavargás olt az, ami talán a legelképesztőbb igy visszanézve és amit én nagyon rosszul türnék a saját gyerekeimnél.
Gondolkodásban pedig mindig - akkor és most is az volt a nagyon nagy bajom, hogy kg fél percenként más érdekelt, A gondolatokugy jönnek-mennek a fejembe hogy most igy felnőttként már sokszor szinte fáj.
Úgy érzem magam, mint akinek legalább tiz élete kellenne hogy legyen, hogy amik érdeklik azzal foglalkozni tudjak. Ha valamit elkezdek, akkor azt ezerelcsinálom....egy darabig. azátn már más érdekel.
Férjem szonkta mondani, hogy nem tudja miért van az, de ha monden rendben van, akkor én tutira kreálok valamilyen gondot, problémát, ami megnehezítit az életünket.
10 évesen kerültem kórházba. Mentő vitt be, szívtájai szóritó panasszal és mellkasi fájdalommal. Termésetesen kiderült: szervi problémám nincs.
Hát nem tudom, ez igy utólag visszabézve és a jelent hozzákapcsolva segit-evalamit a hiperaktiv gyerekek szüleinek, de kikivánkozott belőlem.
Ezt a gyujtogtási dolgot elég megdöbbenve olvasom. Mert ez azért szerintem több, mint viccesen tüzeskedésnek hívni.
Én a te helyedben először is ara törekednék, hogy sehol a lakásban -táskában sem - ne találhasson gyujtószerszámot. Igen, le szoknék a dohányzásról is. ha ez az ára annak, hogy megelőzzek egy esetleges tragédiát. Nálunk még véetlenül sem találhatna senki sem gyujtogatűsra alkalmas eszközt, msert sem gyufa, sem öngyujtó nincs a lakásban.
a másik: lehet, hogy néha jutalomként lehetne rendesen közösen kis tábortüzet rendezni, ahol megtapazstalhatja, hogy tényleg milyen szép a tűz és ezt kellemmes családi élménnyel összekötni. szalonnaszütés, beszélgetés, tűzfigyelés.
Hm?
Neked abba igazad van, hogy ha valamit hiszel az jót tesz bár mi is az de mikor nemhiszel mert annyit csalodtál már akkor ha valami tényleg segit sem fogod észre venni. Na most én is ettől félek már annyifelé jártunk a fiammal és legtöbb csak amolyan ráolvasás.
Pl.az egyil pszihológusnak mondom , hogy a legnagyobb gond a fiammal, hogy tüzeskedik hát az tényleg nagy baj.. Sajnos ezen nem igen lehet változtatni majd talán a serdülő kor segit a bajon addig a Ritarin mint "bőlcsek köve! Egy szót nem beszélt a gyerekkel vagy valami... És ez még a jobbik doki!
Egy teszt, főleg egy önjellemző teszt nem is tehet többet annál, hogy magadra ismersz. Ezek, amikről itt lejjebb volt szó, egy bizonyos tulajdonság (tünet) mennyiségi mérésén alapulnak. Vagyis: ha sok pontot értél el, megvan benned a tünet vagy a tulajdonság.
A pszichológia mondvacsinált dolog, legalábbis az a része, ami nem a természettudományok területére esik. De a legtöbb embernek a csillagászat és a kvantumfizika is mondvacsinált.
Ezek önértékelő tesztek, önmagában egyik eredmény sem áll meg, legfeljebb segítség azt eldönteni, hogy "inkább ez, inkább az, esetleg mindkettőből egy kicsi".
Pszichológus hallgatók személyiségtesztje gyakran minden skálán jelez - na ez annyit jelent, hogy nagyon figyelnek önmagukra.
De szoktak használni ilyen önértékelő teszteket, pl. nagyobb gyerekek is töltenek ki hiperaktivitás-figyelemzavar tulajdonságskálákat, hogy biztosabb legyen a diagnózis.
Már ha van hozzá türelmük, mert elég hosszúak!
Birom ezeket a teszteket:))))
Érdekesség képp ki szoktam töltögetni őket.Mivel a másik fórumon már beszélgettünk és megnéztem ezt is ,hát kitöltöttem a javasolt teszteket.
Mit mondjak,halmozottan beteg ember vagyok...szerintük?:)))))))))))))))))))
19 pont-
Egy ideje sejtettük a áternővel, hogy valami ilyesmi lehet és nem "csak" sulyos depresszió, de amiket én átéltem gyerekkoromban és később is, azt gondoltam ezzel mindenki igy van, a világ legtgermészetesebb dolga. Aztán beszélgegtések allatt kiderült, hogy én egészen mást értek normalitáson, mint mások.
Na, de mindegy, nem akarom elvinni a topikot, mert ez a gyerekekkel küzdú szülőkről szól.
Mégegyszer köszi:-)
Itt találsz bipoláris hangulatzavar önértékelő tesztet:
Hogy mivel jársz terápiára, az egy más dolog. Ez a teszt azt nem is méri fel.
Mindenesetre a vezető érték a hiperaktivitás: gondolj vissza, gyerekkorodban esetleg...?
Ahogy a másik topikban írtam, a hiperaktivitás-figyelemzavar serdülőkor után vagy elmúlik, vagy csökken, vagy átmegy "valami más" zavarba, ez lehet pl. a szélsőséges hangulati labilitás.
ez lettem:
A tesztben elért pontszámok:
Hiperaktivitás: 212
Diszharmónia: 86
Tanulási zavar: 119
ehhez képes bipoláris depresszióval járok áterhez.
(ja ez én vagyok, nem a gyerekem)
De igen, sajnos. "A kóros szokások és impulzuskontroll zavarok közé soroljuk a piromániát melynek lényege az, hogy az illető szándékosan, ismételten és tervszerűen gyújtogat egynél több alkalommal, ami számára élvezetet és örömet okoz."
Idézet a BNO-ból.
Sokszor már gyerekkorban kialakul. A hipereknél azért gyakori, mert náluk alapvető az impulzuskontroll zavara. Magyarul: ami ötletként felmerül, azt szabályozás híján végre is hajtja.
A nev.t. arra fektettek hangsújt, hogy a koncentráló képességét fejlesszék. Nos én nem sok eredményt láttam az egy tanév alatt amig hordtam a gyereket elég messze. Mert ugye egyedül foglalkoztak ve nos egyedül csodákra képes.
A tűzimádatát meg mindenhol elmondtam már ez a leg szörnyübb rémálmom. Igen mindig figyelni kell őt valakinek. De sajnos mindig van egy-egy pillanat amikor lankad az éberségem nos akkor gyorsan meg gyujt valamit. Már annyira kivannak az idegeim ettől az örökös résen levéstől és persze mikor meg, meggyujt valamit akkor vége a viágnak. Szerintem ezzel nemtudnak mit csinálni. Figyelni minden pillanatát. Ennyit lehet tenni vele...
Ritniol?
Mindenféle lelki nehézség és kóros álmatlanság esetén talán nem éppen a Ritalin a legjobb választás. A pszichiáter tud neked való, megfelelő gyógyszert javasolni.
Ezt az alapvető "figyelemzavart" csökkenti/csökkentené a Ritalin.
Tüzeskedés: mennyi idős a gyereked? a tüzeskedést legbiztosabban állandó felnőtt felügyelettel lehet elkerülni. Mindenképpen a szülő felelőssége, főleg ha a gyerek 14 év alatti.
Köszönöm a választ!
Nagyom átfogó volt. A gyereket a nev.t. probálták arra irányítani, hogy tudjon koncentrálni 10p. tovább. Nos ha egyedül van akkor sokáig tud figyelni de ha az osztályba van vége ennek. Na ezt nemtudták megoldani meg a fő problémával az álandó tüzeskedésével meg nem is foglalkoztak. talán ha valami szörnyüség történik akkor talán majd lépnek ha lesz kivel mivel...
További ajánlott fórumok:
- Hány éves kortól beszélhetünk hiperaktivitásról?
- Magas intelligenciájú, agyilag hiperaktív, viselkedészavaros kisfiút hogyan lehet kezelni?
- Válni, halmozottan sérült gyerekkel (figyelemzavar, autisztikus, hiperaktív)
- Figyelemhiányos hiperaktivitási zavar felnőttkorban
- A hiperaktív gyermek - Tünetek
- Honnan tudom, hogy hiperaktív a gyerekem?